Nieuws

Het jaaroverzicht van Vooruit

Ronny Wolfcarius

Thursday 23

December 2021 10:18

2021 was een jaar van ongekende solidariteit. En met Vooruit in de regering was het ook een jaar met een sociaal en daadkrachtig beleid voor iedereen. Met investeringen in gezondheidszorg, welvaart en klimaat. Zo maken we als socialisten het verschil.

  • Maart 2021

    Vanaf nu, samen Vooruit

    Op 21 maart begon Vooruit aan een nieuw avontuur. We werden een beweging die toegankelijk, open-minded en actiegericht is. We smijten ramen en deuren open. We benoemen problemen en stellen de huidige oplossingen in vraag. Samen maken we van ons land het beste land ter wereld. 

    Conner: “Vroeger was de politiek vaak een eiland op zich waar enkel politiekers onder elkaar beslissingen namen: 'Wij vinden dit, dus kies voor ons.' Die tijd is voorbij. Politiek gaat over het leven van iedereen. Een beweging voegt daar een extra dimensie aan toe. We stellen de vraag: wat vinden jullie? Hoe kunnen we jullie helpen? Kunnen we daar samen mee aan de slag? We willen met Vooruit dichter bij de mensen staan.”

    (Het artikel gaat verder onder de video.)

  • April 2021 

    12 april 2021 - Ons participatietraject gaat van start

    In april 2021 startte Vooruit met het participatietraject. En dat was meteen een succes. De deelnemers blikten terug met een tevredenheidsscore van 9,1/10. We stapten af van de oude politiek en dachten samen na over het kernthema ‘een goed en gelukkig leven’. Betaalbaar onderwijs, psychisch welzijn en een sociaal vangnet kwamen daarbij het meest aan bod.

    “Iedereen kan wel eens pech hebben in het leven. Dan is het belangrijk dat je ergens op kan terugvallen”, aldus deelnemer Mohammed.


    23 april 2021 - Extra handen en middelen voor de zorg dankzij Frank

    De coronacrisis heeft de pijnpunten in onze zorg blootgelegd. Dankzij Vooruit krijgt de zorgsector nu extra middelen. Het gaat om meer dan 400 miljoen die jaarlijks worden vrijgemaakt. We maken 48 miljoen euro vrij voor zelfstandige verpleegkundigen, en 354 miljoen euro is weggelegd voor werknemers met een zorgberoep in de breedste zin van het woord.

  • Mei 2021 

    1 mei 2021 - Wie keihard werkt, moet daarvoor beloond worden

    Wie keihard werkt, moet daarvoor beloond worden. Dat is de strijd die we aangaan met onze beweging.

    In 2021 zorgden we ervoor dat de minimumlonen stijgen. Voor de eerste keer sinds 2008. En vanaf 1 januari 2022 stijgen ook de minimumpensioenen tot 1.500 euro netto per maand voor werknemers én zelfstandigen. En met de coronapremie van maximaal 500 euro voor werknemers binnen sectoren die goede resultaten neerzetten, wordt de consumptie verder ondersteund. 

    Funda: “Werknemers hebben een grote bijdrage geleverd aan de welvaart van ons land. Op 1 mei tonen we dankbaarheid voor het werk dat ze leveren en erkennen we de belangrijke rol die ze altijd hebben gespeeld en zullen spelen in onze samenleving.”

    Jinnih: “1 mei is voor mij nog eens luidkeels in de verf zetten dat solidariteit werkt voor iedereen. Want iedereen wordt gelijk geboren en verdient een gelijke kans op een goed leven in een eerlijke samenleving. En zolang dat niet gerealiseerd is, zijn socialisten nodig. Socialisme is dus altijd opnieuw beginnen. En dat is mijn engagement.”

    (Het artikel gaat verder onder de video.)


    11 mei 2021 - Gedaan met slapende energiecontracten

    Meer dan 500.000 gezinnen betalen jaarlijks zo’n 600 euro te veel voor hun energie. Energie is geen luxeproduct. Het is een basisproduct. Energie moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. Maar de energiemarkt is enorm complex waardoor de consumenten vaak zelf de weg niet vinden naar het beste contract.

    Kris: “Dankzij dit voorstel kunnen energieleveranciers niet langer oude dure contracten automatisch verlengen. Dit verbod is een belangrijke stap en betekent voor veel gezinnen een flinke besparing.”


    27 mei 2021 - Week langer rouwverlof bij verlies van partner of (pleeg)kind

    Als je je partner, kind of pleegkind verliest, krijg je nu dankzij Vooruit 10 vrije dagen om te rouwen in plaats van 3 dagen. De 7 extra vrije dagen kunnen ook verspreid over het jaar worden opgenomen. Zo kunnen mensen die gebruiken om moeilijke momenten te overbruggen, zoals een verjaardag, Kerstmis of een trouwdag.

    Anja: “3 dagen rouwverlof is te weinig. Als je zo’n dierbaar iemand verliest zijn er nooit genoeg dagen om te rouwen. 10 dagen rouwverlof zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Die eerste dagen zijn zo’n belangrijke eerste stap om het verlies te erkennen en het rouwproces te beginnen. Maar ik wil nog verder gaan. Nu maak ik werk van meer administratieve en psychologische steun na zo’n verlies.”

  • Juni 2021

    14 juni 2021 - 100 jaar strijd

    Precies 100 jaar geleden, op 14 juni 1921, werd de achturige werkdag ingevoerd. Een mijlpaal in de geschiedenis, want 100 jaar geleden ging het er heel anders aan toe. Werkweken van meer dan 70 uur per week waren geen uitzondering en ook van zondagsrust was nauwelijks sprake. Tot Joseph Wauters, een socialist, na een lange strijd voor de achturendag zorgde. Vandaag zijn het nog steeds de socialisten die strijden voor werkbaar werk.

    Anja: “Die taferelen die zo weggelopen lijken uit de film Daens kunnen we ons nog amper voorstellen. We hebben ondertussen heel wat bereikt. Dat ging niet vanzelf: er was steeds strijd en wetgeving voor nodig.

    Ons werk is nog niet af. Het principe van een tijd voor werken, een tijd voor ontspanning en een tijd voor rust, staat constant onder druk. Daarom pleit ik in het parlement voor duidelijke afspraken en een recht op deconnectie. Want een eeuw na de invoering van de achturendag, mag digitalisering er niet toe leiden dat de principes van een tijd voor werken en een tijd voor ontspanning wordt verlaten.”


    25 juni 2021 - Hannes Anaf wordt Voorzitter van de PFOS-commissie

    In juni werd Hannes aangesteld als Voorzitter van de PFOS- commissie nadat er in Zwijndrecht en omgeving ernstige vervuiling werd vastgesteld. De bevoegde ministers waren niet op de hoogte. 

    Hannes: “De mensen in Zwijndrecht en omgeving verdienen een antwoord op hun vragen. Dat gaan we hen bezorgen. Als voorzitter is het mijn bedoeling om ervoor te zorgen dat er geen potjes gedekt blijven, dat we alle informatie naar boven kunnen halen. Ik vraag alle commissieleden om het partijbelang aan de kant te schuiven en de gezondheid van ons allemaal op de eerste plaats te zetten.”

  • Juli 2021

    15 juli 2021 - Europa komt kijken naar het vaccinatiesucces in België 

    Bij de vaccinatietop van Europa raken zoals België, hoe doe je dat? Dat wilde EU-commissaris Stella Kyriakides te weten komen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. 

    Frank: “De mensen op het terrein leveren hier enorme inspanningen, met resultaat. Het loont om mensen te blijven informeren en te helpen met hun vragen. Van onze hyperlokale aanpak kunnen sommige andere Europese landen zeker iets opsteken”


    17 juli 2021 - Meryame Kitir bezoekt zwaar getroffen Limburg

    Tijdens de zomervakantie sloeg ook in Limburg, de thuisprovincie van Meryame Kitir, het noodweer hard toe. Samen met Kris Verduyckt en Bert Moyaers, de burgemeester van Herk-de-Stad, ging ze de bevolking en burgemeesters van de getroffen steden en gemeenten moed in spreken. 

    Meryame: “Wat me opviel aan de mensen van de getroffen gemeenten, was hun solidariteit. Zij waren, net als de rest van België, mentaal uitgeput door corona en kregen daarna nog met het noodweer af te rekenen. Gelukkig komt op zulke momenten het beste in de mens naar boven. Er kwam meteen een stroom van sms’en op gang van mensen die een slaapplaats aanboden.”


    29 juli 2021 - Voor 11 euro naar de psycholoog

    Frank Vandenbroucke, Minister van Volksgezondheid, sloot een akkoord met de sector, de FOD Volksgezondheid en het RIZIV om een bezoek aan de psycholoog betaalbaarder te maken. Sinds 1 september kan je voor 11 euro naar de psycholoog. 

    Frank: “Psychologische hulp moet laagdrempelig en betaalbaar zijn. Naar een psycholoog gaan moet even vanzelfsprekend zijn als een bezoek aan de tandarts. Het taboe op mentale problemen moet op de schop. Dit akkoord is een eerste maar heel belangrijke stap in de goede richting.”

  •  September 2021

    1 september 2021 - 2150 boekentasjes ingezameld dankzij de lokale afdelingen van Vooruit

    Heel de zomer lang zamelden vrijwilligers van Vooruit boekentasjes in om kinderen een mooie start van het schooljaar te geven. In totaal organiseerden dertig afdelingen in Vlaanderen een actie. Goed voor 2150 ingezamelde boekentasjes.

    Nico De Wulf, Vooruit-gemeenteraadslid uit Wortegem-Petegem: “Naast nieuw schoolmateriaal, moet je vaak nog een stapel boeken aankopen. De schoolfacturen swingen de pan uit. Voor veel gezinnen met jonge kinderen behoort de aankoop van een nieuwe boekentas niet tot de mogelijkheden. En dat terwijl andere gezinnen voor hun kinderen na één schooljaar van boekentas wisselen.”


    1 september 2021 - Ventilatie in de scholen: tijd voor actie

    Slechts 16% van de scholen wordt goed verlucht. Hoewel experts het erover eens zijn dat mensen sneller besmet raken door corona wanneer ze zich voor een langere tijd in een gesloten ruimte bevinden. Tijd voor actie, stelt Caroline Gennez. 

    Caroline: “We dienden met Vooruit een voorstel van actieplan in om de binnenluchtkwaliteit in publieke ruimtes duurzaam te verbeteren. Het voorstel vraagt aandacht voor de plaatsing van CO2-meters, maar vraagt ook om te focussen op luchtkwaliteit in het opleidingsaanbod van verwarmingsinstallateurs, architecten en aannemers. Ons voorstel werd met steun van alle partijen goedgekeurd in het Vlaams Parlement.”


    23 september 2021 - Wettelijke regeling draagmoederschap

    Als mensen met een kinderwens zelf geen kinderen kunnen krijgen kan draagmoederschap een oplossing zijn. Vandaag bestaat er daarvoor geen wettelijke regeling en dat zorgt voor onduidelijke en schrijnende situaties. Voor Vooruit is het belangrijk dat die optie wettelijk geregeld is voor zowel hetero- als homokoppels.

    Karin: “Door voorwaarden rond draagmoederschap wettelijk vast te leggen, zorgen we ervoor dat nodeloos ingewikkelde situaties eindelijk goed geregeld kunnen worden. Dat is in het belang van de ouders, de draagmoeder, en vooral van het kind”


    27 september 2021 - 1 jaar regering. Zo maakt Vooruit het verschil

    1 jaar geleden zetten we met Vooruit onze schouders mee onder het ambitieuze project van Vivaldi. We legden de lat meteen hoog: voor betere zorg, voor hogere pensioenen, voor meer klimaatambitie.

    Show, don’t tell. We maken nu waar wat we beloofd en afgesproken hebben. Vooruit gaat ook het komende jaar keihard blijven werken. Zo zorgen we ervoor dat iedereen die zijn best blijft doen er ook op vooruit blijft gaan.

    (Het artikel gaat verder onder de video.)

  • Oktober 2021

    8 oktober 2021 - Vooruit laat van zich horen op de klimaatmars

    Op zondag 10 oktober liet Vooruit massaal van zich horen op de klimaatmars. Niet alleen om het gigantische klimaatprobleem te benoemen, maar ook om te strijden voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. 

    Conner: "Als we nu niet investeren, zadelen we ook onze volgende generaties op met een klimaatfactuur en wordt de ongelijkheid nog groter. We moeten vermijden dat de Vlaming de factuur blijft betalen voor een klimaatbeleid dat alles uitstelt. We moeten nú werk maken van de klimaatcrisis."


    18 oktober 2021 - Betaalbare gezondheidszorg dankzij Frank

    Onze gezondheidszorg stond het afgelopen anderhalf jaar zwaar onder druk. Door de gezondheidscrisis uiteraard, maar ook door de besparingen in onze gezondheidszorg door de vorige regering. De investeringen die Frank Vandenbroucke, onze minister van Volksgezondheid, voor 2022 voorstelde, werden goedgekeurd en brengen daar verandering in. De filosofie werd ook voor het eerst volledig omgekeerd. 

    Frank: “Gezondheid is ons allerhoogste goed. Dat heeft deze gezondheidscrisis meer dan ooit aangetoond. Investeren in onze gezondheidszorg is dan ook investeren in ons allen.

    Voor het eerst keren we ook de filosofie volledig om. Wat zijn de zorgnoden? Waar zetten we het eerst op in, om zorg betaalbaar en toegankelijk te maken daar waar de nood het hoogst is? Dat uitgangspunt lijkt logisch, maar vroeger was dat niet zo. Nu investeren we slim in onze zorg, omdat die investeringen beantwoorden aan de noden.”


    23 oktober 2021 - The Big Shift

    Op zaterdag 23 oktober vond de kick-off van The Big Shift plaats in Mechelen. De ambitie? Onze samenleving beter, warmer en meer solidair maken. The Big Shift is onze uitnodiging aan iedereen om de uitdagingen van onze samenleving aan te pakken.

    Conner: “Heel wat geëngageerde, enthousiaste mensen brachten hun stem uit. Het bewijs dat mensen écht op zoek zijn naar een platform waar ze niet alleen kunnen meepraten en meedenken, maar vooral mee beslissen. En dat kan bij The Big Shift. Met The Big Shift zetten we al dat sociale engagement natuurlijk om in échte impact.”


    27 oktober 2021 - Meryame in de Sahel: “Klimaatverandering stopt niet bij de grens”

    Meryame Kitir, minister van Ontwikkelingssamenwerking, maakt 50 miljoen euro vrij voor een Belgisch klimaatprogramma in de Sahel-regio.

    In Burkina Faso zijn de gevolgen van de opwarming dagelijks voelbaar. Extreme droogte zorgt ervoor dat mensen hun land niet meer kunnen bewerken. Dat heeft rampzalige gevolgen. Met deze investering starten we een nieuw klimaatprogramma op: we investeren in projecten die de landbouwgronden moeten herstellen.

    Meryame: “Alleen in ons land de klimaatcrisis aanpakken heeft geen zin. Als we in de Sahel-regio onze krachten bundelen om de verwoestijning tegen te gaan, kunnen we de klimaatcrisis ook bij ons aanpakken. Klimaatverandering stopt niet bij de grens."


    27 oktober 2021 - Gedaan met achterpoortjes bij schade aan huizen door droogte

    De klimaatopwarming en droogte van de laatste jaren richten heel wat schade aan. Door de droogte verdort de aarde aan een sneltempo. De bodem zakt daardoor in en huizen die op kleigrond gebouwd zijn, lopen dan veel kans om te verzakken. Melissa Depraetere zorgde met haar wetsvoorstel dat verzekeraars geen goedkope excuses meer kunnen gebruiken.

    Melissa: “Eigenaars die de schade wilden herstellen zagen de factuur oplopen tot 100.000 euro en meer. Als ze die kosten wilden verhalen bij de verzekeringsmaatschappijen gaven die vaak niet thuis en weigerden ze de schade te dekken. Het is nu gedaan met achterpoortjes.” 

  • November 2021

    25 november 2021 - Vooruit grijpt in tegen seksueel geweld

    Tussen oktober 2017 en oktober 2021 meldden 4372 slachtoffers van seksueel geweld zich in de Zorgcentra van Brussel, Gent en Luik. Meer dan 9 op de 10 slachtoffers (91%) zijn vrouwen.

    Vooruit eist een veel forsere aanpak van seksueel en gendergerelateerd geweld. Fractieleiders Hannelore Goeman en Melissa Depraetere lanceerden een 6-puntenplan om geweld tegen vrouwen aan te pakken. 

    Melissa: “Ik ben het écht beu dat vrouwen steeds voorzichtig en op hun hoede moeten zijn: op straat, voor hun drankje op café of zelfs thuis voor hun partner. Die verantwoordelijkheid ligt bij de daders. Daarom moeten we seksueel en intrafamiliaal geweld veel zwaarder en sneller straffen.”

    Hannelore: “Mensen mogen niet stilzwijgend toekijken op seksueel geweld. Mensen beseffen niet dat ze heel makkelijk kunnen ingrijpen wanneer ze getuige zijn van, al dan niet seksueel, geweld.”


    26 november 2021 - Elk kind heeft recht op een veilige thuis

    Vandaag zitten 26.000 kinderen in de Jeugdhulp, van wie er meer dan 15.000 een dossier Aanpak Verontrustende Opvoedingssituatie hebben bij de rechtbank. Dat betekent dat 15.000 kinderen niet de nodige liefde en zorg krijgen van hun ouders, niet gewoon kind kunnen zijn. 

    Conner komt met een voorstel dat investeert in het wegwerken van wachtlijsten in de jeugdzorg en onze kinderen beschermt door vaker, sneller en beter in te grijpen.

    (Het artikel gaat verder onder de video.)

  • December 2021

    8 december 2021 - Vooruit met onze koopkracht

    Een regering met socialisten is een regering die de koopkracht van onze mensen centraal zet. Geen besparingen, maar ongeziene investeringen in de pensioenen, minimumlonen, uitkeringen én onze gezondheidszorg. Vooruit maakt het verschil.


    9 december 2021 - Hef de patenten van de coronavaccins op 

    Vaccinongelijkheid in de wereld brengt grote gevaren met zich mee. De omikronvariant van het coronavirus is daar het ultieme bewijs van. Sinds de start van deze crisis pleit Meryame Kitir voor het internationaal opheffen van patenten voor coronavaccins.

    Meryame: “Het vaccineren wereldwijd gaat veel te traag en loopt ongelijk. Op korte termijn heeft België zich geëngageerd om 9 miljoen dosissen vaccins te doneren. Daarvan zijn er al 5 miljoen geleverd.

    Voor iedereen hier is de derde prik verzekerd, we hebben meer dan genoeg vaccins. We moeten samenwerken en kennis delen. Dat is ook wat deze crisis van ons vraagt. Dat heb ik altijd gedaan, dat zal ik blijven doen.”


    16 december 2021 - Fiscale fraude is voor Vooruit wél topprioriteit

    In het Nationaal Veiligheidsplan schrapte minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden de strijd tegen fiscale fraude als topprioriteit bij de politie. Vooruit vond dit een volledig fout signaal dat bovendien ingaat tegen het regeerakkoord.

    Dankzij Vooruit is fiscale fraudebestrijding nu toch weer een prioriteit en werd het opnieuw toegevoegd aan het Nationaal Veiligheidsplan.

    Joris: “We kunnen fiscale fraude niet bestrijden door enkel achter de kleine garnalen te vissen. De politie moet de jacht op de grote georganiseerde fraudeurs opvoeren, niet verminderen.

    Ieder zijn deel is niets te veel, ook voor voetbalmiljonairs. Na een jaar met Vooruit in de regering slaagde Frank Vandenbroucke erin om het systeem te hervormen. Ook topvoetballers dragen nu eerlijk bij. Daarvoor heeft Vooruit aan de kar getrokken en het verschil gemaakt.”


    16 december 2021 - Frank Vandenbroucke investeert opnieuw in onze zorg

    Onze gezondheidszorg stond het afgelopen anderhalf jaar zwaar onder druk door de gezondheidscrisis. Frank zorgde al voor een forse verhoging van de groeinorm (de jaarlijkse toegelaten uitgavenstijging in onze gezondheidszorg n.v.d.r.): van 1,5% naar 2,5%, maar hij investeert nog extra.

    In 2022 zal ten opzichte van 2019 in totaal 4,9 miljard extra geïnvesteerd worden in onze zorg. In 2024 zal dat bedrag zelfs oplopen tot minstens 5,6 miljard. Het toegenomen budget moet de extra zorgvraag dekken en voor een lagere factuur zorgen voor de patiënt.

    Frank: “We zijn vertrokken van de zorgnoden in onze samenleving. Waar zijn de noden het hoogst? Waar zetten we eerst op in?

    De noden liggen het hoogst bij onze zorgverleners. Vandaag maakt de coronacrisis het tekort aan handen aan het bed van de voorbije jaren pijnlijk bloot, terwijl de zorgvraag enorm stijgt. Dat legt een enorme werklast op de schouders van onze huidige zorgverleners. Ons zorgpersoneel is moe en uitgeput. Daarom moeten we er alles aan doen om deze vierde golf zo kort mogelijk te houden én moeten de investeringen zich ook vertalen op het terrein.”


 

 

 

 

 

 

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.