Nieuws

Interview: Hannes Anaf, voorzitter van de PFOS-commissie

Team Vooruit

Friday 25

June 2021 11:10

Vlaams fractieleider Hannes Anaf wordt de voorzitter van de PFOS-commissie. “De mensen in Zwijndrecht en omgeving verdienen een antwoord op hun vragen. Dat gaan we hen bezorgen", zegt Hannes. 

Waarom is een onderzoekscommissie opgericht? 

Een aantal weken geleden kwam het bericht dat er een ernstig probleem was rond PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving. De mensen in de buurt stelden zich terecht vragen over hun gezondheid en die van hun kinderen.

De dading met Lantis tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding, leverden meer vragen dan antwoorden op. Op de vragen die wij daarover stelden in het Vlaams Parlement, kwam geen duidelijk antwoord. Drie bevoegde ministers, Zuhal Demir, Wouter Beke en Lydia Peeters, vertelden dat ze niet op de hoogte waren.

Mensen in Zwijndrecht hebben recht op de waarheid over hun gezondheid en die van hun kinderen

Als je dat hoort, dan moet een onderzoekscommissie komen om de antwoorden te zoeken die zij eigenlijk hadden moeten bieden. Gaat het enkel over Zwijndrecht of zijn er nog plaatsen waar vervuiling is? Wie is op de hoogte? Waarom is er nooit eerder gecommuniceerd naar de mensen in de buurt? Welke gezondheidsrisico hebben zij al die jaren gelopen? Dat gaan we nu onderzoeken. 

LEES OOK: Vlaams. Hannes Anaf: "De bewoners van Zwijndrecht en omgeving hebben recht op de waarheid" >>

Wat is jouw taak als voorzitter van de commissie?

Als voorzitter is het mijn bedoeling om ervoor te zorgen dat er geen potjes gedekt blijven, dat we alle informatie naar boven kunnen halen. Dat is echt mijn ambitie.

Natuurlijk kan ik dat niet alleen. Ik vraag alle commissieleden om het partijbelang aan de kant te schuiven en de gezondheid van ons allemaal op de eerste plaats te zetten. Zeker voor de mensen in Zwijndrecht. Als iedereen enkel aan het partijbelang denkt, dan komen de antwoorden die zij verdienen nooit. Ik verwacht echt wel een gemeenschappelijk engagement van iedereen in de commissie. 

Wat zijn jouw eerst stappen? 

Eerst en vooral moesten we de werkzaamheden regelen. Als voorzitter vind ik het vooral belangrijk dat de mensen in Zwijndrecht en omgeving snel een antwoord krijgen op de vragen die zij zich terecht stellen. Ze hebben groenten geteeld, eieren gegeten uit de tuin en hun kinderen buiten laten spelen. Hun gezondheid komt op de eerste plaats. 

Ik hoor je zeggen dat je snel antwoorden wil. Hoe lang gaat dit duren?

Zo’n onderzoekscommissie is heel sterk afgebakend in de tijd. Tegen 31 januari 2022 moeten we zorgen voor conclusies. Natuurlijk willen we zo snel mogelijk werken. Als er duidelijke tussentijdse resultaten zijn, moeten we die ook sneller communiceren. Aan de andere kant, als tegen 31 januari nog steeds vragen onbeantwoord blijven, moeten we het onderzoek ook uitbreiden.

Als voorzitter is het mijn bedoeling om ervoor te zorgen dat er geen potjes gedekt blijven, dat we alle informatie naar boven kunnen halen

Wat kunnen jullie als politici nu al doen voor de mensen in Zwijndrecht en omgeving?

Wel, het is belangrijk om hen zo correct mogelijk te informeren. Alle informatie die er is en waar de overheid blijkbaar al sinds 2017 over beschikt, moeten we hen geven. Zij hebben recht op de waarheid over hun gezondheid en die van hun kinderen. Anderzijds wil ik geen voorafnames doen op de onderzoekscommissie. Ik wil eerst iedereen horen en de commissie haar werk laten doen. 

Ik vraag alle commissieleden om het partijbelang aan de kant te schuiven en de gezondheid van ons allemaal op de eerste plaats te zetten

Veel succes, Hannes!

Merci, ik doe mijn best!


 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.