Nieuws

Meryame Kitir bezoekt zwaar getroffen Limburg

Team Vooruit

Saturday 17

July 2021 10:28

Ook in Limburg, de thuisprovincie van Meryame Kitir, sloeg het noodweer hard toe. Samen met Kris Verduyckt en Bert Moyaers, de burgemeester van Herk-de-Stad, bezocht zij meerdere getroffen steden en dorpen. Op veel plaatsen is de situatie nog ernstig. Bert: “Elke seconde stroomt een olympisch zwembad mijn stad binnen.”

Meryame Kitir is minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid en Kris Verduyckt is federaal parlementslid. Ze delen hun Limburgse afkomst. Meryame groeide op Maasmechelen, Kris in Lommel. Het geeft deze ramp een nare persoonlijke dimensie voor hen. Reden genoeg,  vonden zij, om de bevolking en burgemeesters van de getroffen steden en gemeenten moed in te spreken en de ravage met eigen ogen te zien.

“Aan de Maaskant zijn ze wel wat gewoon”, zegt Kris. “Het is niet de eerste keer dat deze streek met overstromingen te kampen heeft. Vooral de gigantische snelheid waarmee het water deze week steeg, is ongezien. De laatste jaren werd veel geïnvesteerd in stormbekkens en waterbuffers. Gelukkig maar. Anders was de schade nog veel, veel groter. De kracht van water is enorm.”

Zowel donaties als mensen die de handen uit de mouwen steken zijn nu van harte welkom

Bert Moyaers (Vooruit), de burgemeester van Herk-de-Stad, beaamt dat. “In 1998 werd dit gebied ook compleet overspoeld. En ook toen had de stad een socialistische burgemeester. We hebben echt lessen getrokken uit dat jaar, en zullen dat nu opnieuw doen. Het water van de Demer sloeg een bres van 10 meter in de dijk. Het spreekt voor zich dat we de dijk daar structureel gaan versterken.”

“Ook de hulpdiensten leveren fantastisch werk”, vult Meryame aan. “In sommige dorpen werd nipt veel erger voorkomen. Ik ben ontzettend trots op wat zij hebben bereikt.” 

Solidariteit

Wat Meryame opvalt aan de mensen van de getroffen gemeenten, is hun solidariteit: “De getroffen mensen zijn, net als de rest van België en Europa, mentaal uitgeput door corona. Nu krijgen ze met dit af te rekenen. Sommigen werden om 1 uur ‘s nachts gewekt door de sirenes van de politie. Binnen een half uur moesten beslissen wat ze wilden redden en in het holst van de nacht het huis verlaten met hun kinderen en huisdieren. Gelukkig komt op zulke momenten het beste in de mens naar boven. Er kwam meteen een stroom van sms’en op gang van mensen die een slaapplaats aanboden.”

Door de klimaatopwarming zal noodweer steeds vaker voorkomen. Warme lucht houdt meer vocht vast

Kris en Meryame delen niet alleen een Limburgse afkomst. Ze strijden allebei al jaren voor een sterk en sociaal klimaatbeleid. Eerder deze week klopte Kris hard op tafel in het federaal parlement om deze ramp niet gewoon als brute pech te beschouwen, maar als onlosmakelijk verbonden met de klimaatopwarming: “Verschillende klimaatexperts wijzen erop dat dit soort noodweer de komende jaren vaker zal voorkomen. Warme lucht houdt meer vocht vast.”

“Klimaatuitdagingen houden niet op bij de landsgrenzen”, gaat Meryame verder. “Dit zijn zwarte dagen voor iedereen die een familielid of woning verloren heeft. Of je nu in Verviers, de Maasdorpen, in Duitsland of Nederland woont. We moeten nu samenkomen in ons verdriet en in het zoeken naar een duurzame oplossing.”

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.) 

Dijkbreuk

In Herk-de-Stad beleven Bert en de bewoners zenuwslopende uren. Arbeiders probeerden de dijkbreuk op vrijdag al de hele dag te dichten met betonblokken en steengruis. Een halfuur voor zijn gesprek met Meryame en Kris ziet de burgemeester zich gedwongen om de herstelwerken voorlopig te staken. 

“Om de veiligheid van mijn mensen te garanderen” zegt hij. “Ik zie nu met lede ogen hoe elke seconde een olympisch zwembad mijn stad binnenstroomt.”

In sommige dorpen werd nipt veel erger voorkomen. Ik ben ontzettend trots op wat hulpverleners hebben bereikt

En zeggen dat Herk-de-Stad voorlopig van het grootste leed gespaard blijft. “Het is voor iedereen duidelijk dat het veel erger had kunnen worden”, zegt Kris. “Nu spreken we over de dijkbreuk. Als het water nog wat hoger had gekomen, was gewoon de hele dijk overspoeld.”

Nu is het essentieel om de mensen in alle getroffen regio’s zo goed mogelijk te ondersteunen. “Het water trekt straks weg. De schade zal dan pas goed te zien zijn” besluit Meryame. “Als mensen willen helpen, kunnen ze terecht bij het Rode Kruis. Zowel donaties als mensen die de handen uit de mouwen steken zijn nu van harte welkom.” 


Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.