Nieuws

1 jaar Vivaldi. 1 jaar regering. Vooruit maakt het verschil

Team Vooruit

Monday 27

September 2021 18:15

Een jaar geleden zetten we met Vooruit onze schouders mee onder het ambitieuze project van Vivaldi. We legden de lat meteen hoog: voor betere zorg, voor hogere pensioenen, voor meer klimaatambitie. 

We zitten één jaar in de regering. Hoe maakt Vooruit het verschil? 

Een sterke overheid en solidariteit die werkt

Dankzij het standvastige, daadkrachtige én verantwoordelijke coronabeleid van Frank Vandenbroucke zijn we erin geslaagd om ons land door de coronacrisis te loodsen. Zo komen we vanaf 1 oktober opnieuw een stap dichter bij het normale leven, en dat op een veilige manier. 

We gaan nóg verder. Meryame Kitir investeert massaal in het COVAX-programma. We zijn zelf pas echt veilig als corona in de hele wereld is uitgeroeid. De vaccins moeten nu ook beschikbaar worden waar ze écht nodig zijn: de kwetsbare landen. Dat is ook in ons eigen belang.

Massale investeringen in gezondheidszorg

Ons respect voor de zorg is groter dan ooit. Onze minister van Volksgezondheid Frank trok de investeringen in de gezondheidszorg fors op. Concreet zorgde hij voor:

  • 5.000 extra jobs in de zorg, zodat er voldoende mensen zijn om iedereen de juiste zorg te garanderen;

  • hogere lonen voor mensen die in de zorg werken. 

Voor Frank is ook mentaal welzijn een absolute prioriteit. Veel mensen, vooral jongeren, voelen zich angstiger, eenzamer en depressiever. Corona maakte dat nog erger. We zorgden ervoor dat wie hulp nodig heeft, die ook krijgt. Vooruit vertienvoudigde het budget voor psychische zorg. Dat is de grootste investering ooit in mentaal welzijn. Sinds 1 september kan iedereen voor 11 euro naar de psycholoog

Sociale vooruitgang: wie zijn best doet wordt daarvoor beloond

Voor Vooruit is het duidelijk. Wie heel zijn leven gewerkt heeft, verdient een eerlijk loon. 

De minimumpensioenen zijn voor het eerst sinds acht jaar gestegen tot 1500 euro netto per maand voor werknemers en zelfstandigen. Die verhoging wordt nu stap voor stap doorgevoerd. Op 1 januari 2022 gaan mensen dat ook op hun rekening zien.

We trekken ten strijde tegen armoede. Wij strijden tegen ongelijkheid. We verhogen de uitkeringen en zorgen ervoor dat meer mensen aan het werk kunnen. 

Na ziekte is het vaak niet evident om terug werk te vinden. Met terugkeercoaches helpen we wie ziek is geweest terug aan de slag. Wie wil werken, moet kunnen werken, vinden we bij Vooruit. Daar zorgen we samen voor.

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Ieder zijn deel is niets te veel

De grootste vermogens belasten we. Met de taks op effectenrekeningen boven 1 miljoen euro, halen we meer dan 400 miljoen euro op. Die bijdrage investeren we weer in de gezondheidszorg. Zo komt het geld terecht bij wie het nodig heeft. 

We hebben de anti-fraudeteams bij justitie versterkt, en de fiscale regularisatie definitief stopgezet. Wie gefraudeerd heeft, kan geen vervolging meer afkopen via de fiscale regularisatie.  

Veiligheid op straat

Je moet jezelf veilig kunnen voelen op straat. Deze regering investeert daarom 250 miljoen euro in onze veiligheid. 

Wie zijn job doet om ons te beschermen verdient het grootste respect. De regering kiest daarom voor een nultolerantie voor geweld tegen onze veiligheidsdiensten. Zij staan altijd klaar voor ons, wij ook voor hen. 

We moeten daders van seksueel geweld streng straffen, de slachtoffers beter helpen en begeleiden. We verdubbelen niet alleen de straffen voor zwaar seksueel geweld, we verdubbelen óók het budget voor de begeleiding van slachtoffers. 

Show, don’t tell

We maken nu waar wat we beloofd en afgesproken hebben. 

Vooruit gaat ook het komende jaar keihard blijven werken. Zo zorgen we ervoor dat iedereen die zijn best blijft doen er ook op vooruit blijft gaan.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.