Nieuws

The time is now: Vooruit laat van zich horen op de klimaatmars

Team Vooruit

Friday 08

October 2021 13:14

The time is now. Op zondag 10 oktober laat Vooruit massaal van zich horen op de klimaatmars. Conner Rousseau: "We moeten nú werk maken van een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid."

We beschermen onze mensen onvoldoende tegen de klimaatverandering 

Het VN-klimaatpanel presenteerde een alarmerend, verpletterend rapport.

In juni was er het vonnis in de Klimaatzaak, waarbij de rechter heeft geoordeeld dat de Belgische overheid haar burgers onvoldoende beschermt tegen de klimaatverandering.

 LEES OOK  Pak de stijgende energiefactuur ook op Vlaams niveau aan >

En door het noodweer verloren duizenden mensen in Limburg en Wallonië hun huis, of zelfs hun leven. De klimaatcrisis is zonder twijfel de grootste uitdaging voor onze samenleving. 

"En nu willen sommige partijen business as usual? Nie me ons", stelt Conner

België schreef zich in voor de Europese doelstelling, om tegen 2030 55% minder CO2 uit te stoten. Concreet is dat 26 miljoen ton minder CO2 binnen de federale bevoegdheden. 

Conner: "Als we nu niet investeren, zadelen we ook onze volgende generaties op met een klimaatfactuur en wordt de ongelijkheid nog groter. We moeten vermijden dat de Vlaming de factuur blijft betalen voor een klimaatbeleid dat alles uitstelt. We moeten nú werk maken van de klimaatcrisis."

Stap mee op 10 oktober in de klimaatmars

Afspraak om 12.30 uur aan Exki Bolivar, Simon Bolivarlaan 7/9, vlakbij Brussel Noord.

 SCHRIJF JE HIER IN

 

Op vraag van Vooruit komt er binnenkort een thematische ministerraad die ambitieuze doelstellingen vooropstelt om ons klimaat te redden.

Op zondag 10 oktober laat Vooruit massaal van zich horen op de klimaatmars. Niet alleen om het gigantische klimaatprobleem te benoemen, ook om te strijden voor deze belangrijke punten:

Het klimaatbeleid zal sociaal rechtvaardig zijn of zal niet zijn 

Nu betalen vervuilende bedrijven op Europees niveau taksen om te mogen uitstoten. Maar ze krijgen dat geld zonder veel voorwaarden terug via Vlaamse subsidies. We zouden dat geld beter herverdelen en gebruiken om de energieprijzen te drukken. 

Lead by example, geef als overheid het goede voorbeeld

  • Investeer in wind- en zonne-energie. Overal waar de overheid dat kan op eigen gebouwen (parkings, daken en terreinen) moet ze investeren in wind- en zonne-energie.

  • Renoveer en isoleer massaal eigen overheidsgebouwen.

  • Investeer in het spoor.  Elke euro geïnvesteerd in het spoor levert bijna 3 euro op voor de hele samenleving. Het zorgt voor stiptere treinen, minder files, minder CO2-uitstoot. Dat is goed voor het klimaat, goed voor de werknemers en goed voor de economie.

Waar wachten we nog op? Zo maken we écht een verschil. De boodschap van Vooruit op de klimaatmars is duidelijk: 

The time is now. We grijpen nu in en gaan voluit voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. 

Voor onze planeet. Voor onze toekomst. Voor onze portefeuille. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant