Slechts 16% van de scholen wordt goed verlucht. Tijd voor actie
Team Vooruit
Wednesday 01
September 2021 10:35
Sensibiliseren, meten en investeren in goede ventilatie is belangrijk om nieuwe besmettingen op school te voorkomen. Dat zegt Vlaams parlementslid Caroline Gennez in dit opiniestuk. "De meeste scholieren moeten nu geen mondmasker meer dragen, terwijl slechts 16 procent van de scholen goed verlucht is."
Belang van goede ventilatie
De meeste scholieren moeten vanaf september geen mondmasker meer dragen op school. Onze kinderen mogen terug een beetje meer kind zijn, een beetje vrijer zijn. Maar dat brengt ook extra risico’s met zich mee. In vergelijking met andere leeftijdscategorieën, ligt de vaccinatiegraad van kinderen en jongeren nog steeds vrij laag. Daarom is dit schooljaar een goede ventilatie extra belangrijk.
Lees ook Caroline Gennez: “Maak werk van een daadkrachtig ventilatiebeleid” >
We hebben terecht veel aandacht voor de kwaliteit van ons voedsel en drinkwater. Waarom zijn we niet even
veeleisend voor de luchtkwaliteit?
Experts zijn het erover eens dat mensen sneller besmet raken door corona wanneer ze zich voor een langere tijd in een gesloten ruimte bevinden. Door de lucht permanent te ventileren, daalt de kans op besmetting drastisch. Als je praat, stoot je kleine druppeltjes uit die in de lucht blijven hangen. In slecht verluchte ruimtes kunnen mensen elkaar besmetten vanop een afstand van twee meter, blijkt uit onderzoek.
(Lees verder onder de Facebookpost.)
Ook op lange termijn plukken we de vruchten van investeringen in goede ventilatie. Een goede verluchting is niet alleen belangrijk in de strijd tegen corona, ook voor ons algemeen welbevinden, gezondheid op school, op het werk en in onze vrije tijd. Onderzoek in scholen toont aan dat leerlingen en leerkrachten in klassen met een hoge CO2-concentratie zich vaker slaperig voelen en zich minder goed kunnen concentreren. Als de ventilatie verdubbelt in klaslokalen, verbeteren de punten van leerlingen met 15 procent.
Tijd voor actie
In veel publiek toegankelijke gebouwen staan de ramen open, maar dat is niet voldoende. We hebben terecht veel aandacht voor de kwaliteit van ons voedsel en drinkwater. Waarom zijn we niet even veeleisend voor de luchtkwaliteit?
Als de ventilatie verdubbelt in klaslokalen, verbeteren de punten van leerlingen met 15 procent
Daarom dienden we met Vooruit een voorstel van actieplan in om de binnenluchtkwaliteit in publieke ruimtes duurzaam te verbeteren. Het voorstel vraagt aandacht voor de plaatsing van CO2-meters, maar vraagt ook om te focussen op luchtkwaliteit in het opleidingsaanbod van verwarmingsinstallateurs, architecten en aannemers. Ons voorstel werd met steun van alle partijen goedgekeurd in het Vlaams Parlement!
Een daadkrachtig ventilatiebeleid is niet alleen een investering in onze gezondheid, het is ook een investering in onze economie. Ons plan van aanpak voor betere binnenluchtkwaliteit en ventilatie is er. We moeten dringend meer kennis vergaren over de binnenluchtkwaliteit in onze publieke gebouwen.
Beter monitoren is nodig, want meten is weten. En dan een grondig en degelijk beleid voor verbetering uitrollen. We mogen deze kans niet laten liggen. The time is now. Tijd voor actie!
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024