Nieuws

We moeten de patenten van vaccins nu opheffen. Alleen zo zijn we allemaal veilig

Ronny Wolfcarius

Thursday 09

December 2021 17:24

→ Anja Vanrobaeys wil de wetgeving omtrent Deliveroo-koeriers aanpassen: “Niemand in dit land mag worden uitgebuit, ook geen fietskoerier.” Lees meer ▼

→ Vicky Reynaert aan Meryame Kitir over wereldwijde vaccinatie:“ We zijn enkel hier veilig als we overal in de wereld vaccineren.” Lees meer▼

  • Anja: “Maak van schijnzelfstandigen volwaardige werknemers”

    Woensdag oordeelde de Brusselse arbeidsrechtbank dat Deliveroo-koeriers geen werknemers zijn maar zelfstandigen. Federaal parlementslid Anja Vanrobaeys reageert verbijsterd. De positie van Deliveroo-koeriers blijft zo kwetsbaar en onzeker. 

    Kwetsbaar omdat de schijnzelfstandigheid kan doorgaan met alle misbruik die daarbij hoort”, zegt Anja. “Onzeker omdat deze uitspraak direct ingaat tegen de gerechtelijke uitspraak over Uber en de hervorming van de taxisector.”

     LEES OOK  Dat is het verschil tussen regeren met socialisten, met Vooruit en zonder socialisten >

    Gaten in de wetgeving

    Terwijl de Uber Taxi uit het straatbeeld verdwijnt, blijven minderjarige Deliveroo-koeriers rondrijden met onze maaltijden. “Hoe is dit mogelijk?”, gaat Anja verder.

    “Het is mogelijk omdat er grote internationale multinationals zijn die telkens opnieuw misbruik maken van gaten in de wetgeving. Een wetgeving die een ratjetoe is geworden van maatregelen. Het is aan een rechter om ons daarop te wijzen. Het is aan de overheid om die gaten te dichten.”

    Anja wil daarom de wetgeving aanpassen om dit onrecht te bestrijden. “Fietskoeriers blijven nu zonder eerlijk loon en zonder sociale bescherming verder ploeteren. Nog langer wegkijken is geen optie. Het gerechtelijk systeem gaat dit niet voor ons oplossen. Mijn voorstel is ingediend en ook de minister zal het systeem aanpakken.”

    Nog langer wegkijken is geen optie. Mijn voorstel is ingediend
    Bescherm onze fietskoeriers

    De Europese Unie realiseert dit ook en onderneemt actie. Zij stellen voor om van alle schijnzelfstandigen volwaardige werknemers te maken. “Ook Vooruit trekt hier de grens. Wetten die mensen niet beschermen zijn wetten die je moet aanpassen. Niemand in dit land mag worden uitgebuit, ook geen fietskoerier. 

    De deeleconomie werkt, alleen als er wetten zijn die medewerkers beschermt. Daarom komen wij zelf met een voorstel om de wet naar de 21ste eeuw te brengen. Laten we die wetgeving aanpassen om eerlijk werk ook voor onze fietskoeriers mogelijk te maken”, besluit Anja. 

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Vicky: “De dreiging van nieuwe varianten komt uit het buitenland, maar de gevolgen zijn hier voelbaar”

    Vaccinongelijkheid in de wereld brengt grote gevaren met zich mee. De omikronvariant van het coronavirus is daar het ultieme bewijs van. Dat zegt ook het Rode Kruis. 

    Mensen maken zich opnieuw veel zorgen. “Hoeveel varianten en mutaties moeten we tijdens deze pandemie nog bestrijden? Hoe lang zitten we nog vast aan dit coronavirus? Blijven de vaccins ons beschermen?”

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

    Vaccinongelijkheid zorgt voor onveiligheid

    Federaal parlementslid Vicky Reynaert wil mensen geruststellen met feiten.“We weten dat overal in de wereld varianten kunnen ontstaan. Zeker in landen waar de vaccinatiegraad laag is. Groot-Brittannië, India en nu Zuid-Afrika. Steeds weer wint corona aan kracht als het vrij spel heeft. Vrij spel door de vaccinongelijkheid. De dreiging komt uit het buitenland, maar de gevolgen zijn hier voelbaar”, zegt Vicky.

     LEES OOK  Hannelore Goeman: "De kwaliteit van ons onderwijs staat vandaag meer dan ooit onder druk" >

    Het zijn partijen zoals Vlaams Belang en de N-VA die een valse tegenstelling creëren. “We hebben voldoende vaccins om snel alle Belgen te vaccineren”, gaat Vicky verder.

    “Het gaat niet over óf mensen hier beschermen óf daar. Enkel door
    ook in derde landen te vaccineren zijn we hier veilig. We hebben een surplus aan vaccins. Geen prik hoeft hier minder gezet worden.”

    Enkel door ook in derde landen te vaccineren zijn we hier veilig
    Opheffen van de patenten

    Vicky: “Ondertussen maken bedrijven enorme winsten op de vaccins: meer dan 1.000 euro per seconde. Hun aandeelprijzen gaan door het dak als er een nieuwe variant wordt ontdekt. Een duurzame oplossing is voor hen niet interessant.” Het is dus noodzakelijk dat we de patenten opheffen zodat we sneller kunnen produceren én vaccineren. Dat vindt ook Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir. 

    Sinds de start van deze crisis pleit Meryame voor het internationaal opheffen van patenten voor coronavaccins. “De nieuwe omikronvariant toont nog maar eens dat we maar veilig zijn, als iedereen veilig is. Het is dé basis voor het covidbeleid van mijn kabinet.

    De nieuwe omikronvariant toont nog maar eens dat we maar veilig zijn, als iedereen veilig is

    We moeten overgaan tot maximale uitwisseling van technologie, vrijwillig als het kan, maar verplicht als het moet. We hebben gewoon de tijd niet om te blijven discussiëren. We moeten samenwerken als we deze pandemie willen verslaan.” 

    Voor Meryame is de uitdaging helder. “Het vaccineren wereldwijd gaat veel te traag en loopt ongelijk. Op korte termijn heeft België zich geëngageerd om 9 miljoen dosissen vaccins te doneren. Daarvan zijn er al 5 miljoen geleverd. Wat we doneren, zal nooit ten koste gaan van onze nationale vaccinatiecampagne. Voor iedereen hier is de derde prik verzekerd, we hebben meer dan genoeg vaccins.”

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

    Duurzame oplossing

    Een duurzame oplossing vraagt ook om productie ter plaatse. “Dat werkt. Dat toont de fabriek die wij steunen in Senegal. Hoe meer productie daar, des te veiliger we hier zijn. 

    Als laatste zetten we ook in op het ontwikkelen van een alternatief vaccin. We weten dat vaccins gebaseerd op mRNA het meest effectief zijn. mRNA-vaccins hebben als voordeel dat ze gemakkelijk aanpasbaar zijn voor mutaties. Daarom ondersteunen wij, op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie, een centraal kennispunt in Zuid-afrika, een hub, om een écht alternatief te ontwikkelen. 

    We moeten samenwerken en kennis delen. Dat is ook wat deze crisis van ons vraagt. Dat heb ik altijd gedaan, dat zal ik blijven doen”, besluit Meryame. 

     LEES OOK  Maxim Veys: "Iédereen heeft recht op een betaalbare en kwaliteitsvolle woning" >


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.