Nieuws

Week langer rouwverlof bij verlies van partner of (pleeg)kind

Team Vooruit

Thursday 27

May 2021 11:33

Als je je partner, kind of pleegkind verliest, krijg je nu 10 vrije dagen om te rouwen in plaats van 3 dagen. Dat is het resultaat van de stemming woensdag in de commissie. “Als je je kind of partner verliest zijn er nooit genoeg dagen om te rouwen,” zegt Anja Vanrobaeys. “Nu maak ik werk van meer administratieve en psychologische steun na zo’n verlies.”

10 dagen rouwverlof zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn

De Commissie voor Sociale Zaken, Werk en Pensioenen stemde woensdag voor een uitbreiding van het rouwverlof voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren. Die is tot nu toe 3 dagen als je je partner, kind of langdurig pleegkind verliest. Ook pleegouders van kinderen in kortdurende pleegzorg, krijgen nu rouwverlof op de dag van de begrafenis.

Mensen kunnen de 7 extra vrije dagen gebruiken om moeilijke momenten te overbruggen, zoals een verjaardag of trouwdag

3 dagen is weinig, zegt federaal parlementslid Anja Vanrobaeys: “Als je zo’n dierbaar iemand verliest zijn er nooit genoeg dagen om te rouwen. 10 dagen rouwverlof zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Die eerste dagen zijn zo’n belangrijke eerste stap om het verlies te erkennen en het rouwproces te beginnen.”

De 7 extra vrije dagen kunnen ook verspreid over het jaar worden opgenomen. Zo kunnen mensen die gebruiken om moeilijke momenten te overbruggen, zoals een verjaardag, kerstmis of een trouwdag.

LEES OOK: INTERVIEW: welke lessen trekken we uit een jaar telewerk? - Anja Vanrobaeys >

Meer ondersteuning bij verlies blijft nodig

Anja Vanrobaeys is blij met de uitbreiding van het rouwverlof, maar wil verder gaan dan dat: “Veel mensen worden op een moeilijk moment geconfronteerd met een hele papiermolen en hoge facturen, terwijl hun rekeningen soms geblokkeerd zijn.

Na zo'n groot verlies hebben mensen recht op psychologische en administratieve steun

Met Vooruit zet ik daarom sterk in op een regeling voor die facturen en heel wat andere aanvullingen: een betere overgangsuitkering (voor mensen die hun huwelijkspartner verliezen maar te jong zijn voor een overlevingspensioen, red.), psychologische begeleiding en een centraal aanspreekpunt voor administratieve ondersteuning van weduwes en weduwnaren.” 

LEES OOK: Een goed en gelukkig leven, wat betekent dat voor jou? Ga in gesprek met Hannes Anaf op donderdag 3 juni >


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant