Nieuws

Gedaan met achterpoortjes. Vanaf nu beter verzekerd bij schade aan huizen door droogte

Team Vooruit

Wednesday 27

October 2021 16:00

Met het wetsvoorstel van Melissa Depraetere sluiten we de achterpoortjes voor verzekeraars. Mensen wiens huis beschadigd raakte door droogte, krijgen de vergoeding waar ze recht op hebben. 

De klimaatopwarming en droogte van de laatste jaren richten heel wat schade aan. Zo verdort de aarde door de droogte aan een sneltempo.

Daardoor krimpt en zakt de bodem in, waardoor huizen die gebouwd zijn op kleigrond veel kans lopen te verzakken. Met alle gevolgen en kosten van dien. 

LEES OOK   Klimaatverandering stopt niet bij de grens >

Een verzakking kan tot 100.000 euro kosten

Melissa: “Eigenaars die de schade willen herstellen zien de factuur oplopen tot 100.000 euro en meer. Als ze die kosten willen verhalen bij de verzekeringsmaatschappijen geven die vaak niet thuis en weigeren ze de schade te dekken.

Tot nu toe mochten verzekeraars zelf oordelen of een grondverzakking geheel of gedeeltelijk te wijten is aan een menselijk of natuurlijk fenomeen.

Verzekeraars beweren dan dat het krimpen van de grond geen verzakking is. Bovendien vinden die verzekeraars dat het niet bewezen is dat de krimp van de bodem te wijten is aan de droogte omdat je het niet kan zien. Klinkklare onzin natuurlijk."

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Geen goedkope excuses meer

Vooruit pakt de klimaatcrisis en de gevolgen daarvan daadkrachtig aan.

Melissa zorgde met haar wetsvoorstel dat verzekeraars geen goedkope excuses meer kunnen gebruiken. 

“In de vorige wet stonden nogal wat onduidelijkheden waarachter de verzekeraars zich konden verschuilen. Die hebben we eruit gehaald. 

De wet stelt nu klaar en duidelijk dat krimp van de bodem, te wijten aan droogte, als grondverzakking valt binnen het toepassingsgebied van de huidige wet. 

Door alle achterpoortjes te sluiten, beschermen we de huiseigenaars. Zij hebben nu de garantie dat ze niet voor verrassingen komen te staan, dat de verzekeraar de schade aan hun huis door droogte ook effectief zal vergoeden.”

Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.