Nieuws

EU komt kijken hoe België van vaccineren een succes maakt

Team Vooruit

Thursday 15

July 2021 14:35

Bij de vaccinatietop van Europa raken zoals België, hoe doe je dat? Dat wilde EU-commissaris Stella Kyriakides te weten komen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Dat zij in Molenbeek langskomt, is geen toeval. Frank: “De mensen op het terrein leveren hier enorme inspanningen, met resultaat.”

België heeft een uitstekende vaccinatiegraad. Net geen twee derde van de volledige bevolking is minstens deels gevaccineerd. Alleen verbergt dat globale cijfer grote onderlinge verschillen tussen gemeenten. “Terwijl het net essentieel is dat we geen gemeenten achterlaten”, zegt Frank.

Het is essentieel dat we geen gemeenten achterlaten. We zijn pas veilig als iedereen veilig is

“70% vaccinatiegraad is het absolute minimum”, vult Frank aan. “We moeten dan ook alles op alles zetten om dit te halen en het vertrouwen van iedereen winnen om zich te laten vaccineren. Niet alleen om zichzelf te beschermen, maar vooral ook anderen. We zijn pas veilig als iedereen veilig is.”

Molenbeek

In gemeenten als Molenbeek, met een grote bevolkingsdichtheid en een hoge armoedegraad, steken de overheden dan ook een tandje bij. Naast het vaccinatiecentrum zijn meer dan 1.000 medewerkers en vrijwilligers op pad om mensen aan te spreken in de straat en op de markt. De gemeente heeft ook een eigen vaccinatie-callcenter.

“Daarom vind ik het zo belangrijk om naar hier te komen met de EU-commissaris. In Molenbeek leveren we elke dag opnieuw het bewijs: het loont om mensen te blijven informeren en te helpen met hun vragen. Van onze hyperlokale aanpak kunnen sommige andere Europese landen zeker iets opsteken”, besluit Frank Vandenbroucke


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.