Nieuws

Vooruit grijpt in tegen seksueel geweld

Ronny Wolfcarius

Thursday 25

November 2021 10:45

Vandaag is het de internationale dag tegen seksueel geweld. Onze beweging voert actie op 50 verschillende plaatsen en roept daarbij iedereen op om niet aan de zijlijn te blijven staan, maar ook in te grijpen. Fractieleiders Hannelore Goeman en Melissa Depraetere lanceren een zes-puntenplan om geweld tegen vrouwen aan te pakken. 

 

Tussen oktober 2017 en oktober 2021 meldden 4372 slachtoffers van seksueel geweld zich in de Zorgcentra van Brussel, Gent en Luik. Meer dan 9 op de 10 slachtoffers (91%) zijn vrouwen. Vooruit eist een veel forsere aanpak van seksueel en gendergerelateerd geweld. 

Melissa: “Ik ben het écht beu dat vrouwen steeds voorzichtig en op hun hoede moeten zijn: op straat, voor hun drankje op café of zelfs thuis voor hun partner. Die verantwoordelijkheid ligt bij de daders. Daarom moeten we seksueel en intrafamiliaal geweld veel zwaarder en sneller straffen.”

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Actie op straat

Samen met Zijkant voert Vooruit op meer dan 50 locaties actie. Aan het station, op de markt, aan de schoolpoort of aan de universiteit. 

Wat kan je doen als je getuige bent van grensoverschrijdend gedrag of geweld? Dat is de focus van deze actie. Onze beweging wil iedereen oproepen om niet aan de zijlijn te blijven staan, maar ook in te grijpen. 

Hannelore: “Mensen mogen niet stilzwijgend toekijken op seksueel geweld. Mensen beseffen niet dat ze heel makkelijk kunnen ingrijpen wanneer ze getuige zijn van, al dan niet seksueel, geweld.

Scholen zijn de plek bij uitstek om mensen aan te leren hoe ze moeten omgaan met grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.”

 LEES OOK  Conner Rousseau: "Zo beschermen we kinderen in onveilige thuissituaties" >

Actie in de parlementen

Vooruit wil nog een stap verder gaan in de strijd tegen seksueel geweld. Hannelore en Melissa lanceren een 6 puntenplan om geweld tegen vrouwen aan te pakken. 

1. Zwaardere en snellere bestraffing voor seksueel en intrafamiliaal geweld.

Als je slachtoffer bent van intiem geweld en de moed vindt om aangifte te doen, is een snel en zorgvuldig optreden van politie en justitie het minste dat je mag verwachten.

Daarom pleit Vooruit voor de invoering van snelrechtkamers bij seksueel en intrafamiliaal geweld, wanneer het parket over alle bewijsstukken beschikt.

2. Extra investeringen in zorgcentra voor slachtoffers na seksueel geweld.

Frank Vandenbroucke maakte al 11,7 miljoen euro vrij voor verschillende zorgcentra na seksueel geweld in elke provincie.

Niet alleen om de juiste zorg te bieden op een laagdrempelige en toegankelijke manier. Ook om via deze zorgcentra het centrale aanspreekpunt te zijn voor de slachtoffers en alle andere hoofdrolspelers zoals de politie, het parket, slachtofferhulp, behandelende artsen, jeugdzorg, …

In de zorgcentra biedt men zorg op maat in een veilige en geborgen omgeving, op het ritme van de slachtoffers. Vooruit zal daarom zo snel mogelijk minstens in elke provincie een zorgcentrum voor slachtoffers na seksueel geweld uitrollen. 

3. Verplichte bystandervorming in het onderwijs.

Een bystandervorming leert mensen omgaan met grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Vooruit legt een voorstel op tafel in het Vlaams parlement om binnen het secundair onderwijs, de hogescholen en universiteiten een actief beleid rond bystander interventions te voeren.

4. Laagdrempelig online meldpunt seksueel geweld.

Vandaag ontbreekt een gecentraliseerde en goed gekende tool waar slachtoffers, maar ook omstanders, melding kunnen maken van seksueel geweld. We moeten dringend werk maken van zo’n tool. 

5. Gedwongen behandeling voor seksuele delinquenten.

Uit onderzoek blijkt dat daders van seksuele misdrijven die gedwongen behandeld werden tot vier keer minder recidiveren dan zij die zonder behandeling werden opgesloten.

Vooruit pleit ervoor om rechters de mogelijkheid te geven om seksueel delinquenten een verplichte behandeling op te leggen. 

6. Erken de internationale conventie over intimidatie en geweld op de werkvloer.

Met haar steun voor deze conventie pleit Vooruit er voor om naast het sanctioneren van intimidatie en geweld op de werkvloer ook werk te maken van instrumenten, opleiding, begeleiding en training rond de problematiek. 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.