Nieuws

Frank Vandenbroucke investeert opnieuw in onze zorg

Ronny Wolfcarius

Thursday 16

December 2021 10:22

Frank Vandenbroucke investeert opnieuw massaal in onze gezondheidszorg: “Gezondheid is ons allerhoogste goed, onze gezondheidszorg is van onschatbare waarde. Dat heeft deze gezondheidscrisis meer dan ooit aangetoond. Investeren in onze gezondheidszorg is dan ook investeren in ons allen.”

Onze gezondheidszorg stond het afgelopen anderhalf jaar zwaar onder druk door de gezondheidscrisis. Maar we hadden dit virus niet nodig om te beseffen dat massaal investeren in onze gezondheidszorg noodzakelijk was. Slim en efficiënt investeren is dan ook de boodschap. Daarvoor draaide Frank Vandenbroucke de filosofie volledig om. Voor het eerst.

Vertrekken vanuit de noden

“We zijn vertrokken van de zorgnoden in onze samenleving”, zegt Frank. “Waar zijn de noden het hoogst? Waar zetten we eerst op in? Dat lijkt logisch, maar dat was het tot voor kort niet. Met deze nieuwe aanpak zorgen we zo voor betaalbare en toegankelijke zorg, maar investeren we ook in betere lonen, betere werkomstandigheden en extra krachten voor ons zorgpersoneel.” 

De noden liggen het hoogst bij onze zorgverleners. Vandaag maakt de coronacrisis het tekort aan handen aan het bed van de voorbije jaren pijnlijk bloot, terwijl de zorgvraag enorm stijgt. Dat legt een enorme werklast op de schouders van onze huidige zorgverleners. Ons zorgpersoneel is moe en uitgeput. Daarom moeten we er alles aan doen om deze vierde golf zo kort mogelijk te houden én moeten de investeringen zich ook vertalen op het terrein.

(Het interview gaat verder onder de Facebookpost.)

Extra investeringen in onze zorg

Frank zorgde al voor een forse verhoging van de groeinorm (de jaarlijkse toegelaten uitgavenstijging in onze gezondheidszorg n.v.d.r.): van 1,5% naar 2,5%, maar hij investeert nog extra. In 2022 zal ten opzichte van 2019 in totaal 4,9 miljard extra geïnvesteerd worden in onze zorg. In 2024 zal dat bedrag zelfs oplopen tot minstens 5,6 miljard.

Het toegenomen budget moet de extra zorgvraag dekken en voor een lagere factuur voor de patiënt. Frank: “Zo investeren we nu 43 miljoen extra om de lonen van verpleegkundigen op te trekken, tot 2.500 euro bruto extra op jaarbasis voor gespecialiseerde verpleegkundigen met een bijzondere beroepstitel."

 HERBELUISTER HIER  Frank Vandenbroucke in De Ochtend op Radio 1 >

Dankzij het sociaal akkoord waarbij we 600 miljoen euro investeren, verbeteren we ook de lonen en werkomstandigheden voor een groot deel van de andere medewerkers in de zorg. 

“We zien ondertussen ook de investeringen van het Zorgpersoneelsfonds concreet vertaald op het terrein, met meer handen aan het bed in heel wat ziekenhuizen in ons land”, zegt Frank. Concreet zorgt de investering van 402 miljoen euro in het Zorgpersoneelsfonds voor 4.500 extra nieuwe krachten in onze ziekenhuizen. Onderstaande ziekenhuizen hebben zo al heel wat extra personeel kunnen aantrekken.

  • Ziekenhuis CHU Saint-Pierre in Brussel: 58 voltijdse personeelsleden extra

  • Ziekenhuis Alma Eeklo: 40 extra 

  • Ziekenhuis Jan Yperman in Ieper: 30 extra  

  • Ziekenhuis Alma in Eeklo: 40 extra

  • Algemeen Ziekenhuis Vilvoorde: 23 extra

  • Sint-Lucas in Gent: 29 extra

  • CHU Brugmann Brussel: 64 extra  

  • Centre Hospitalier Régional Namur: 31 extra

  • CHU de Charleroi: 63 extra

We maken onze ambitie waar

“De uitdaging is om al die investeringen, ook de volgende jaren, te vertalen op het terrein. Ook dat is mijn verantwoordelijkheid. En ik zal die opnemen", zegt Frank

Er ligt nog werk op de plank, veel werk. "Met wat we doen, is geenszins de bewering dat alle gaten nu worden gedicht, alle verzuchtingen meteen worden ingelost, alle zorgen vanaf morgen van de baan zijn.

De uitdaging is om al die investeringen, ook de volgende jaren, te vertalen op het terrein

Maar de ambitie moet wel altijd zijn om de handvaten en middelen te bieden die kwalitatieve en veilige zorg mogelijk maken. En om die ambitie waar te maken, moet een welvarende samenleving als de onze eerst en vooral haar gezondheidssysteem opnieuw volop waarderen. Dit is een nieuwe stap in die richting", besluit Frank

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant