Nieuws

Meryame Kitir: “Alleen samen kunnen we de klimaatcrisis aanpakken”

Team Vooruit

Wednesday 27

October 2021 16:17

Meryame Kitir, minister van Ontwikkelingssamenwerking, maakt 50 miljoen euro vrij voor een Belgisch klimaatprogramma in de Sahel-regio. Meryame: “Alleen in ons land de klimaatcrisis aanpakken heeft geen zin.”

Meryame brengt van 24 tot 30 oktober een werkbezoek aan Burkina Faso en aan Senegal, de Sahel-regio. Het bezoek staat volledig in het teken van internationale klimaatactie. 

Wereldwijde klimaatcrisis

Deze zomer raakten mensen in België hun huizen kwijt door het extreme noodweer. De klimaatcrisis is niet langer een ver-van-mijn-bedshow. Maar alleen in ons land de klimaatcrisis aanpakken heeft geen zin. 

Ook in andere landen braken de dijken, gingen bossen en dorpen in vlammen op of was er extreme droogte. 

Stem op jouw belangrijkste uitdaging >

 

Extreme droogte

Meryame: "Meer dan 10.000 mensen stapten mee in de klimaatmars met één duidelijke boodschap: 'Doe iets aan de klimaatcrisis.'

De tijd van stilstaan is voorbij. Er is maar één manier om de klimaatcrisis aan te pakken. Dat is samen. En dat is nu. Hier en in de rest van de wereld.”

In Burkina Faso zijn de gevolgen van de opwarming dagelijks voelbaar. Extreme droogte zorgt ervoor dat mensen hun land niet meer kunnen bewerken. Dat heeft rampzalige gevolgen.

Meer dan 7 miljoen mensen lijden honger door ernstige voedseltekorten. Het gevolg: mensen verhuizen en vluchten.

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Internationale klimaatactie

Vooruit neemt haar verantwoordelijkheid en pakt verwoestijning in de Sahel-regio aan. Meryame investeert 50 miljoen euro voor een Belgisch klimaatprogramma in de Sahel-regio. 

Meryame: “Met die investering starten we een nieuw klimaatprogramma op: we investeren in projecten die de landbouwgronden moeten herstellen. Dat kan door bijvoorbeeld bomen te planten. Zo gaan we CO2-uitstoot tegen. Dat is in het belang van ons allemaal. 

Als we in de Sahel-regio onze krachten bundelen om de verwoestijning tegen te gaan, kunnen we de klimaatcrisis ook bij ons aanpakken. Klimaatverandering stopt niet bij de grens". 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant