Nieuws

UPDATE: Joris: “Fiscale fraude aanpakken is voor socialisten wel een topprioriteit”

Ronny Wolfcarius

Monday 20

December 2021 19:12

→ Joris wil snel orde op zaken stellen bij het Belgisch profvoetbal: “Zolang zij niet kunnen bewijzen dat de club zuiver op de graat is, draaien we de geldkraan dicht.” Lees meer▼

→ UPDATE: Dankzij Vooruit en Joris Vandenbroucke wordt het Nationaal Veiligheidsplan aangepast, met fiscale fraudebestrijding als topprioriteit. Lees meer ▼

 • Joris: “Belastinggeld pompen in voetbal is totaal onverantwoord”

  De profvoetbalwereld is doordrongen van zwart geld. Dat bracht de getuigenis van een ex-voetbalmakelaar tijdens een Pano-reportage aan het licht.

  Buiten het voetbalveld zijn ze niet met spelregels bezig. “Het Belgisch profvoetbal is niet bezig met de sport zelf, maar met het snel verdienen van zwart geld. Dit moet stoppen”, zegt federaal parlementslid
  Joris Vandenbroucke

  Overheidssteun

  Jaarlijks gaan er miljoenen euro’s overheidssteun naar het profvoetbal. De afgelopen maanden beweerden topclubs, de pro league, bevriende academici en sportjournalisten dat het verlies van miljoenen subsidies het voetbal kapot zou maken. “Wel, het voetbal is al lang kapot en we weten nu waarom”, stelt Joris. 

   LEES OOK  Els Robeyns: "Verkeersveiligheid zou altijd de prioriteit moeten zijn" >

  “Ze gooien liever met geld om matchen af te kopen met decadente cadeaus zoals rolexen, dan te investeren in het talent van onze eigen jongeren. Niemand kan er nog aan twijfelen: tientallen miljoenen euro's belastinggeld pompen in dit systeem is totaal onverantwoord.”

  Het voetbal is al lang kapot. Nu weten we waarom
  Volledige doorlichting van voetbalclubs

  Joris wil snel ingrijpen en roept het voetbal ter verantwoording: “Zolang zij niet kunnen bewijzen dat de club zuiver op de graat is, draaien we de geldkraan dicht. Ik stel voor: wanneer voetbalclubs nog aanspraak willen maken op subsidies, moeten zij volledig worden doorgelicht.”

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • UPDATE: Joris: “Fiscale fraude is voor socialisten wel een topprioriteit”

  In het Nationaal Veiligheidsplan schrapte minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden de strijd tegen fiscale fraude als topprioriteit bij de politie.

  Vooruit vond dit een volledig fout signaal dat inging tegen het regeerakkoord. Joris floot haar terug en met resultaat. 
  Dankzij Vooruit is fiscale fraudebestrijding nu opnieuw een topprioriteit. 

  Joris: “Panama Leaks, Pandora Papers, Fincen Files … Schandaal na schandaal is gepasseerd. Ieder zijn deel is niets te veel. Daarom hebben wij afgesproken met deze regering dat we 1 miljard euro zouden ophalen bij valsspelers die profiteren van de samenleving.”

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  Strenge aanpak van grote fraudeurs

  Voor Vooruit is het onaanvaardbaar dat sommigen hun deel niet doen op kap van burgers en bedrijven die wel netjes betalen.

  “Fiscale fraude pak je niet aan door achter de kleine garnalen te vissen. Ook de grote fraudeurs moeten gepakt worden. Dit moet een topprioriteit zijn van de politie. Want iedereen weet dat we de politie nodig hebben om fiscale fraude te bestrijden”, gaat Joris verder. 

  “De strijd tegen fiscale fraude moeten we op alle fronten voeren. Bij de fiscus, bij justitie, bij de politie. We kunnen immers niet aanvaarden dat sommigen profiteren van de rest.

  Fiscale fraude pak je niet aan door achter de kleine garnalen te vissen

  Blijkbaar verdwijnt die ambitie bij minister Verlinden als Vooruit haar daar niet op aanspreekt. En daarom sta ik hier. Voer de strijd tegen fiscale fraude op alle fronten. Maak van fiscale fraudebestrijding een topprioriteit voor de politie”, besluit Joris. 

   LEES OOK  Sara Salarkiya: "Mijn grootste drijfveer is dan ook de strijd tegen ongelijkheid en onrechtvaardigheid" >


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.