programma oostende
-
Inleiding Programma Vooruit Plus Oostende 2024
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 3:47 PM · 1 reaction
Oostende is de mooiste en warmste stad van het land, maar het kan en moet beter. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen moeten we allen een beslissing nemen over de toekomst van onze stad. De komende jaren geven ons de kans om samen te werken aan een beter Oostende, waarbij elke stem telt en inbreng waardevol is. In ons programma geven we een eerste aanzet om net dat te doen. Dit programma kwam tot stand in dialoog, van huis tot huis en wijk tot wijk, met de Oostendenaars. We voerden gesprekken met bewoners uit alle wijken, in wijkbijeenkomsten en bij de vele huisbezoeken die we de afgelopen vier jaar hebben gedaan. Daarnaast hebben 41 kandidaten met unieke achtergronden en ervaringen hun bijdrage geleverd. Samen hebben we geluisterd naar de wensen en zorgen van de Oostendse gemeenschap en een visie ontwikkeld die de kernwaarden van onze stad respecteert en versterkt.
Maar: dit was pas een begin. Als we met Oostende echt Vooruit Plus willen, zullen burgers en politiek de handen in elkaar moeten slaan. De Oostendenaars vragen om gezien en gehoord te worden en willen ook graag zelf actief bijdragen tot het versterken en verfraaien van onze geliefde stad. De politiek kan dit niet alleen, maar heeft wel de verantwoordelijkheid om zo’n samenwerking tussen inwoners en politiek, tussen inwoners onderling, met de stadsdiensten, met de verenigingen en het middenveld, in de wijken mogelijk te maken. Daarbij wordt de diversiteit van onze stad omarmd en élke Oostendenaar betrokken. In een stad waar het goed samenleven is, is het goed leven. Vooruit Plus engageert zich om de stad te creëren waar de inwoners serieus worden genomen, de inwoners zich thuis en verbonden voelen, waar de inwoners deel uitmaken van het beleid, waar verantwoordelijkheid breed wordt gedragen en waar de stad samen wordt gemaakt en versterkt. Deze visie vertaalden we in een concreet programma. Dat programma is slechts een begin. Vooruit Plus wil in de volgende jaren samen met de Oostendenaars dit programma verder invullen, uitbreiden en realiseren. -
01. Samen bouwen aan een beter Oostende
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 3:43 PM · 1 reaction
SAMENLEVEN
Een warme samenleving is gebaseerd op elkaar respecteren en gerespecteerd worden. We vinden het hierbij belangrijk dat wie in Oostende woont, zich ook echt thuis voelt in de stad en deel kan uitmaken van een hechte gemeenschap. Omdat de maatschappij steeds individualistischer wordt, is het belangrijk dat het stadsbestuur inzet op samenleven en een verbindende stad creëert voor alle inwoners.
We verbannen eenzaamheid en individualisme. We zetten hierbij sterk in op het verbinden van mensen. Daarbij hebben we speciale aandacht voor personen uit kwetsbare groepen zoals senioren, alleenstaanden, andersvaliden en nieuwkomers.
We willen de ontmoetingscentra opnieuw het kloppend hart maken van elke wijk en dus van de stad, met een sterk personeelsteam en de talrijke vrijwilligers.
Buurtgericht werken is nodig om de bewoners laagdrempelige en snel te bereiken en ondersteunen. We zetten in op verbindende, buurtgerichte activiteiten. Zo zullen we onze verenigingen en wijkcomités ondersteunen (zowel financieel als administratief) bij het organiseren van wijkfeesten. Eénmaal per jaar zal de stad zelf een groot feest organiseren, waar verbondenheid centraal staat. Alle Oostendenaars - om het even welke leeftijd of nationaliteit, levensbeschouwing of geaardheid - worden hier samengebracht om die verbondenheid te vieren.
We zetten in op integratie en emancipatie van alle inwoners en bestrijden elke vorm van discriminatie en racisme. Het stadsbestuur moet een warme samenleving bieden aan alle Oostendenaars. Daarom kiezen we resoluut voor een zero tolerance beleid inzake discriminatie. Elke Oostendenaar verdient het om zich veilig te voelen in onze stad. Hier is geen plaats voor één of andere vorm van discriminatie.
Specifiek ondersteunen we voluit een volwaardig LGBTQIA+ en zetten we Oostende op de kaart als een inclusieve, veilige en verdraagzame stad waar geen plaats is voor LGBTQIA+ haat! De laatste jaren werden er in Oostende meerdere malen bedreigingen geuit aan de LGBTQIA+gemeenschap. We denken aan het Regenbooghuis en de kappers in de Ballon. Het is voor ons vanzelfsprekend dat de veiligheid van de gemeenschap moet verzekerd worden, de aanvallen hard moeten worden aangepakt en in de toekomst moeten vermeden worden.
PARTICIPATIE & INSPRAAK
In de voorbije 6 jaar heeft de Oostendenaar inspraak opgeëist als reactie op de slechte en wereldvreemde beslissingen van het huidige bestuur. Denk o.a. maar aan het kunnen laten liggen van Dikke Mathille, het terug laten schijnen van Lange Nelle, de reactie op de plannen met het oude politiegebouw in de Alfons Pieterslaan, het tegenhouden van de hoogbouw achter het Thermae Palace. Vooruit Plus kiest er voor om die opgeëiste inspraak te verankeren in de stad en de verbondenheid tussen bestuur en bewoners te versterken.
Het stadsbestuur moet terug luisteren naar haar inwoners, de Oostendenaar horen én volop betrekken bij het beleid en het tot stand komen ervan. We maken een prioriteit van burgerparticipatie en burgerinspraak. We komen naar de inwoners toe en herstellen de dialoog en samenwerking tussen verkozenen en bevolking. Het O-punt, als digitaal meldpunt, heeft een meerwaarde, maar het volstaat niet. Want iets ‘kunnen melden’ is géén dialoog en géén participatie.
In het beleid worden ook de stadsambtenaren én externe experten actief betrokken – die laatste via de bestaande Stadsateliers waarvan we de werking willen behouden en versterken. De bestaande adviesraden (van senioren, jeugd, sport, cultuur, …) worden in ere hersteld en erkend als belangrijke gesprekspartner en adviseur bij het uitstippelen en uitvoeren van beleid.
De stedelijke administratie en bestuurders moeten opnieuw laagdrempelig en toegankelijk zijn voor de Oostendenaars en het stadhuis dient in de eerste plaats een open huis te zijn voor alle burgers.
Communicatie vanuit het stadhuis met de burger moet zowel fysiek, op papier, als digitaal gebeuren. We voeren de wijkraden opnieuw in. Deze zijn gericht op participatie, inspraak en informatie. Voor grote projecten worden afzonderlijke inspraakmomenten georganiseerd. Of het nu via adviesorganen, verenigingen of bewonersgroepen is, we kiezen resoluut voor transparantie en betrokkenheid bij beslissingen.HERVORMING BOETEBELEID
De inkomsten van de GAS-boetes stegen van 1,2 miljoen naar 5 miljoen euro in de voorbije bestuursperiode. In totaal werd meer dan 10 miljoen euro extra aan boetes geïnd in de Oostendse kas. We zagen heel veel negatieve gevolgen voor gezinnen, verenigingen, zelfstandigen en ondernemers. Het systeem waarbij boetes worden gebruikt als een verdoken belastingsverhoging moet verdwijnen.
Boetes kunnen enkel ingezet worden om beleidsdoelstellingen na te streven, zoals het tegengaan van speculatie en verkrotting en het verhogen van de verkeersveiligheid, maar niet als middel om de kas te spijzen. Op dit moment worden boetes - zeker op leegstand - geheven op een manier die veel procedurele problemen geeft. Het kan niet zijn dat iemand die een huis of een locatie in goed vertrouwen aan het renoveren is, geconfronteerd wordt met duizenden euro’s aan heffingen. Bovendien treedt het stadsbestuur te veel op als rechter in beroepszaken en betwistingen. Sommige (terechte!) betwistingen bleven onbehandeld. Er moet een grondige doorlichting komen van de systemen en procedures om het terug te brengen tot de essentie: de aanpak van overtredingen. Het herstel van de procedures zal het vertrouwen van de burgers in hun stadsbestuur helpen verhogen. -
02. Integratie, onderwijs & kinderopvang in onze stad
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 3:34 PM · 1 reaction
ONDERWIJS & INTEGRATIE
We willen elk Oostends kind een eerlijke kans geven in het onderwijs en we willen elke Oostendse jongere aan boord houden. We zien dat onderwijs de motor kan zijn om kinderen en ouders beter te laten integreren en een stimulans kan zijn om de inburgering van nieuwkomers te bevorderen. Want elk kind verdient een goede start, waar de wieg ook staat.
Vooruit Plus staat voor kwaliteitsvol onderwijs en zet in op gelijke onderwijskansen voor elk kind. Een goede kennis van het Nederlands is hierbij essentieel. We bieden dan ook ondersteuning aan kinderen met een taalachterstand en ook voor de ouders willen we die extra ondersteuning.
Er zijn te lange wachtlijsten om de Nederlandse taal te leren, die willen we inkorten tot maximum twee weken. Het kan niet dat nieuwkomers soms maanden moeten wachten op hun eerste taalles, want het Nederlands spreken en begrijpen is dé sleutel voor iedereen die deel uitmaakt van de gemeenschap. Integratie stopt echter niet bij het spreken en begrijpen van het Nederlands. We zetten volop in op echte inburgering. Wie Oostende als thuisstad kiest, kiest ervoor om zich aan te sluiten bij de Oostendse gemeenschap. We vragen niet herkomst of achtergrond te verloochenen, we vragen wél om de gewoontes, waarden en regels van onze maatschappij te respecteren en toe te passen. Dit gaat bijvoorbeeld over het aanvaarden van principes als de gelijkheid van mannen en vrouwen of het naleven van leefregels op school of op het werk. We kiezen er dan ook voor om actief toeleiders en bemiddelaars in te zetten wanneer wordt vastgesteld dat individuen of gezinnen zich expliciet buiten de Oostendse gemeenschap zetten en er niet in slagen de leefregels te volgen. Ook scholen moeten beroep kunnen doen op deze toeleiders en bemiddelaars. Zij kunnen een mooie brug vormen tussen de scholen en de noden van de ouders. We moeten deze problemen durven benoemen en naar oplossingen zoeken met alle betrokken partijen. Alleen op deze manier, het consistent inzetten op een integratiebeleid op maat, bouwen we echt aan een Oostende waar het samenleven zelf integreert.
We hebben extra aandacht voor de integratie en de activatie van vrouwen in onze stad en willen concrete acties uitrollen om hun aanwezigheid op de arbeidsmarkt te bevorderen. Ook de inrol van kinderen in de kinderopvang en het kleuteronderwijs is een belangrijke sleutel tot integratie en gelijke kansen. Dit integratiebeleid zal hand in hand gaan met een zero tolerance beleid ten opzichte van racisme. Want om integratie mogelijk te maken moeten we racisme bannen.
We ondersteunen extra lessen Nederlands en in samenwerking met het middenveld organiseren we een zomerschool. Uit de officiële cijfers van de gemeentescan blijkt dat ongeveer 1 op 3 Oostendse kinderen in het kleuter- en basisonderwijs een andere thuistaal hebben. Dit weegt op de prestaties van die leerlingen. Sterker nog, in Oostende hebben leerlingen met een andere thuistaal dubbel zoveel schoolse vertraging als elders in Vlaanderen. We pakken dit aan met een zomerschool waar taal én rekenen herhaald en ingeoefend worden. Wie sterker wordt in basiskennis Nederlands en rekenen, wordt in alle vakken sterker. Door meer te investeren in het schoolse succes van jonge kinderen kunnen we bovendien de schooluitval op latere leeftijd indijken. Want het aantal leerlingen dat zonder kwalificatie of diploma de school verlaat is zorgwekkend hoog in Oostende. We willen daarom inzetten op een geïntegreerde aanpak vanuit een breed netwerk van partners.
De Oostendse scholen worden meer dan elders in West-Vlaanderen geconfronteerd met kansarmoede. Brugfiguren kunnen worden ingezet om elke overgang soepel te laten verlopen. Van de kinderopvang naar de kleuterklas en later naar lager en secundair onderwijs. Elke overgang is cruciaal en zorgt er voor dat kinderen gedurende hun volledig schooltraject goed begeleid worden en het meeste kunnen halen uit hun opleiding. Brugfiguren zijn van onschatbare waarde tussen school, gezin, zorg en welzijn. Ze versterken de scholen die zich zo kunnen inzetten op kwalitatief onderwijs.
Op vlak van spijbelen en schoolverlaten zonder diploma ‘scoort’ Oostende helaas ook bovengemiddeld. Wie schoolmoe is, moet op een andere manier aan de slag, met de nodige sturing. We zetten dan ook in op duaal leren en maken als stad de brug tussen scholen en de bedrijfswereld.
FLANKEREND ONDERWIJS
In Oostende is er geen stedelijk onderwijs meer, maar de stad kan scholen wel versterken en flankeren waar nodig. Zo bouwen we mee aan kwaliteitsvol en inclusief onderwijs in Oostende.
De stadsdienst onderwijs en maatschappij fungeert als aanspreekpunt voor het volledige onderwijsveld in de stad. Deze dienst zet projecten op die scholen ondersteunen onder meer omtrent armoede, welzijn, diversiteit, discriminatie en specifieke leernoden.
Daarnaast besteedt deze dienst uitdrukkelijk aandacht aan de organisatie van zwemlessen voor elk schoolgaand kind. We willen dat elke Oostendse schoolganger regelmatig zwemlessen krijgt in ons plaatselijk zwembad. En dat ons zwembad prioriteit geeft aan de schoollessen. Iedere jongere moet kunnen zwemmen. Daarboven moeten ze ook kennis maken met de gevaren van de zee. Dit in nauw overleg met het middenveld en de strandredders. Een cursus ‘reddend zwemmen’ is hierbij onontbeerlijk. De zee, het strand en zijn fauna en flora moeten deel uitmaken van het curriculum. We belonen scholen die hier werk van maken met een label.
Als stad sensibiliseren en ondersteunen we scholen rond kostenbewust onderwijs.
Het financieel plaatje mag nooit de doorslag geven voor een school of studierichting. We ondersteunen de scholen in het zoeken naar werkbare oplossingen om een maximumfactuur in het secundair onderwijs mogelijk te maken.
We beseffen meer dan ooit dat een betaalbare, lekker en gezonde schoolmaaltijd helpt in de strijd tegen kansarmoede en een positief effect heeft op de aanwezigheid op school en de schoolprestaties. We willen een gezonde en betaalbare maaltijd voor elk kind op elke Oostendse basisschool. Stad Oostende heeft reeds een voedselstrategie en die willen we koppelen aan een proefproject in de scholen waar de kansarmoede het hoogst is. Na evaluatie rollen we deze actie uit naar alle basisscholen. De stad ondersteunt de scholen hiervoor logistiek en financieel.
In Vlaanderen heeft 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar regelmatig te kampen met geldgebrek om menstruatieproducten te kopen. Moeten kiezen tussen een maaltijd of een maandverband kan niet. We willen dan ook een proefproject uitrollen over enkele secundaire scholen om gratis menstruatieproducten aan te bieden. We zullen in nauw overleg met de zorgteams en brugfiguren de scholen ondersteunen in het uitwerken van een beleid op maat.
Het deeltijds kunstonderwijs, het Conservatorium en de Kunstacademie aan Zee, zijn fantastische instellingen, die heel wat Oostendse jongeren aantrekken. We willen blijven inzetten op de jongere als maker en maken werk van de broodnodige renovatie van de gebouwen, de laagdrempelige toegang met kansentarief en zorgen dat vraag en aanbod afgestemd worden met de scholen.
GOED ONDERWIJS BEGINT BIJ KINDEROPVANG
Kinderen zijn de toekomst. En goed onderwijs is de motor van vooruitgang. En goed onderwijs begint met… goede kinderopvang. Kwalitatieve kinderopvang is niet alleen goed voor kinderen en ouders maar ook voor de hele samenleving. Investeren in de eerste 1000 dagen (wanneer 80% van onze ontwikkeling plaatsvindt) loont op elk vlak in het verdere leven van een kind. Investeren in kinderopvang is investeren in de toekomst van volwassenen en de welvaartstraat. We willen de integratie van jongs af aan koppelen aan (buitenschoolse-)kinderopvang in Oostende.
Oostende bouwt op een aantal sterke spelers in de kinderopvang. De verankering van de financiering van deze initiatieven is van belang voor de toekomst van de kinderopvang in Oostende. Er moet daarnaast verder gewerkt worden aan de inzet van de brugfiguren zoals in het lager en secundair onderwijs. We hebben bijzondere aandacht voor kinderopvang in wijken met een tekort aan opvangplaatsen en willen private partners stimuleren om aandacht te hebben voor de rand van de stad.
Tegelijk is het ook noodzakelijk om de achteruitgang van de onthaalouders in Oostende te keren. We zetten in op extra kinderopvangplaatsen en reduceren de wachtlijsten door te investeren in extra infrastructuur voor stedelijke opvangplaatsen en subsidies voor niet-stedelijke opvanginitiatieven, zowel groeps-als gezinsopvang. Voor stedelijke initiatieven wordt de ouderbijdrage berekend op basis van het inkomen van de ouder(s).
Om elk Oostends kind een opvangplaats te bieden, hebben we 120 extra opvangplaatsen nodig. We willen voor elk kind een plek in de kinderopvang. En niet zomaar een plek: een kwaliteitsvolle, toegankelijke en betaalbare plek. Kwaliteit, aandacht, inclusie en zorg zijn de pijlers. Dat betekent dat we willen investeren in personeel voor onze stedelijke crèches. Het aantal kinderen per begeleider moet naar omlaag, en de arbeids-en loonvoorwaarden voor kinderbegeleiders omhoog. Per crèche moet er dan ook één begeleider met een pedagogische bachelor zijn.
Met Vooruit Plus vinden we de uitvoering van de regierol van de stad, zoals ze decretaal verankerd is, belangrijk. Het blijft daarnaast ook essentieel om input vanuit professionele initiatieven te waarderen. Zo verhogen we maximaal de mogelijkheid tot betaalbare, kwalitatieve en innovatieve kinderopvang. Projecten waarbij moeders meedraaien in de opvang en tegelijk opgeleid worden, moeten we koesteren. Gelijke kansen start in de kinderopvang en anderstalige ouders willen we actief betrekken en ondersteunen om Nederlands te leren. Dat willen we doen door in de kinderopvangcentra ook een aanbod voor volwassenen aan te bieden.Ook de buitenschoolse kinderopvang verdient meer aandacht: een doordachte afstemming met de scholen waarbij de nadruk komt te liggen op een kwaliteitsvolle invulling van de tijd in de kinderopvang en afstemming met het vrijetijdsaanbod. Hiervoor willen we samenwerken met sportclubs, het conservatorium, de kunstacademie en andere verenigingen. We willen dit uitrollen over elke wijk, waarbij wordt ingezet op gedeeld gebruik van bestaande infrastructuur.
Ten slotte willen we ook onderzoeken of een project van opvang in de late uren en in de weekends mogelijk is om tegemoet te komen aan de nood aan een flexibel opvangplan. We zijn een stad met een hoge horeca- en evenementenfunctie, en tevens een hoog aantal mensen die speciale werkschema’s hebben in de zorg. Dit kan een groot verschil maken in een betere leef-werkbalans, waardoor het makkelijker wordt om voor een job te kiezen met flexibele werkuren – zeker voor alleenstaande ouders.We onderzoeken de mogelijkheid om samen te werken met bedrijven en ziekenhuizen om een intern kinderopvanginitiatief op te starten.
Wij zien de kinderopvang als voorbereiding van het onderwijs. Wij pleiten dan ook dat de bevoegdheden ‘onderwijs’ en ‘kinderopvang’ bij één schepen zitten die zich volop concentreert op de toekomst van onze Oostendse kinderen. -
03. De wijken als kloppend hart van de stad
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 3:27 PM · 1 reaction
De wijken van Oostende zijn allen uniek, echter hebben ze ook heel wat gemeenschappelijke noden. Met Vooruit Plus willen we dat elke wijk goed onderhouden en net is, dat er ingezet wordt op openbaar domein en vergroening en er een goed uitgewerkt mobiliteitsplan is. Een wijk moet ook een veilige plaats zijn, waar elke burger inspraak heeft. Daarnaast zijn er heel wat verenigingen actief in onze wijken, waarbij een goede ondersteuning van de stadsdiensten belangrijk is.
Hieronder leest u een aantal voorstellen die zich specifiek richten op de versterking van de wijken. Algemene maatregelen voor de volledige stad rond mobiliteit, veiligheid en openbaar domein en vergroening worden uitgewerkt in de andere secties van ons programma.
Een wijk moet een gezellige plaats zijn om te vertoeven, waar iedereen zich thuis kan voelen en er voldoende inspraakmogelijkheden zijn van en door de inwoners. Ook duidelijke communicatie van de stad naar de burgers toe is essentieel, zowel bij kleine als grote veranderingen binnen de wijk. Hierbij is het belangrijk dat de stadsdiensten voldoende op de hoogte zijn van wat leeft binnen elke wijk en actief iets doen met de mogelijke problemen die zich voordoen.
Concreet willen we dat zo bevorderen:
OPENBAAR DOMEIN
Een goed onderhouden openbaar domein, waarbij er inspraak is door inwoners, zorgt voor een gezellige wijk om in te wonen, kan mensen samen brengen op ontmoetingsplaatsen binnen de wijk en is ook belangrijk voor de veiligheid. Denk maar aan voetpaden die niet onderhouden zijn, wat een valrisico verhoogd of fietspaden die onvoldoende verlicht zijn wat de verkeersveiligheid in het gedrang brengt. Om voldoende op de hoogte te zijn van de noden van elke wijk, willen we inzetten op een verantwoordelijke voor het openbaar domein per wijk, die hierbij alle noden in kaart kan brengen, nutswerken kan opvolgen en in contact gaat met de inwoners indien er zich een probleem stelt.
ADMINISTRATIEF PUNT PER WIJK
Momenteel is het O-punt de enige mogelijkheid om een melding te maken. Een digitaal meldpunt kan voor veel mensen een makkelijke manier zijn om een probleem door te geven, maar tegelijk brengt dit moeilijkheden met zich mee. Niet iedereen is in de mogelijkheid om digitaal een melding te maken, niet alle noden kunnen op een goede manier duidelijk worden gemaakt aan de stadsdiensten en het rechtstreeks contact met de stadsdiensten gaat hierbij verloren. Een goede analyse van het O-punt dringt zich dus op. Het opstarten van een administratief punt in elk ontmoetingscentrum biedt een oplossing op de bovenstaande problemen en daar willen wij op inzetten. We willen het ook mogelijk maken dat hierbij bepaalde sociale diensten of burgerzaken, bv de aanvraag van een paspoort, mogelijk zijn binnen dit administratief punt. Er kan hierbij ook gewerkt worden met een mobiel punt die op verschillende momenten beschikbaar is in de wijken.
WIJKRADEN
Het herinvoeren van de wijkraden is prioritair. Deze wijkraden zouden twee maal per jaar doorgaan, waarbij er een duidelijke agenda is, inwoners ook agendapunten kunnen aanbrengen en deze ook verder opgevolgd worden. Participatie, inspraak en informatie zijn hierbij de kernwaarden. Daarnaast kunnen er extra wijk-of bewonersvergaderingen doorgaan wanneer er ingrijpende veranderingen of projecten plaatsvinden in de wijk of buurt. Deze vergaderingen moeten voldoende op voorhand doorgaan, zodat inspraak zeker mogelijk is en iedereen op de hoogte is van de impact die dit zal hebben.
Of het nu adviesorganen, verenigingen of bewonersgroepen zijn, we kiezen ervoor om hen vanaf het begin bij het besluitvormingsproces te betrekken. Via deze vroegparticipatie, waarbij betrokkenen al in een vroeg stadium hun mening kunnen geven en meedenken, zorgen we er voor dat alle stemmen worden gehoord en dat beslissingen beter aansluiten bij de behoeften van de buurt, de wijk of de stad.
EVENEMENTEN IN DE WIJK
In de wijken vinden met regelmaat heel wat evenementen plaats. We willen inzetten op een goede samenwerking tussen het stadsbestuur en de verenigingen. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende ondersteuning en begeleiding is. Dit houdt onder andere in dat er wordt geholpen met administratie, coördinatie en ondersteuning met materiaal, dit op een kwalitatieve manier. Voor veel verenigingen, die mee het kloppend hart van de stad zijn, is het verschil tussen een goede of slechte ondersteuning daarin elementair in hun werking.
We moeten op zoek naar wat de mogelijkheden zijn binnen de wijk (en dus niet enkel focussen op wat niet kan). Daarnaast is het ook noodzakelijk om evenementen in kaart te brengen, zodat er diversiteit is voor verschillende leeftijden en er minder overlap is in de verschillende wijken.
Er wordt ook ingezet op het decoreren van de straten tijdens de feestdagen, dit in elke wijk en niet enkel in het centrum.
VERHOOGDE AANWEZIGHEID VAN DE WIJKPOLITIE
De prioriteit van de wijkpolitie moet in de eerste plaats zijn: aanwezigheid in de wijken, waarbij administratieve taken minder of geen deel meer uitmaken van hun takenpakket. De wijkagent moet het eerste aanspreekpunt zijn in het straatbeeld wanneer de wijkbewoners iets willen melden of met een probleem zitten. Daarom stellen we voor om een wijkagent te voorzien in het straatbeeld, zeker bij de start van de schooluren en op het einde ervan en bij evenementen en straatfeesten. We bekijken de mogelijkheid om het geheel van taken van de politie zo te organiseren opdat er op termijn in elke wijk een wijkagent op de baan kan zijn, en dit 24/7. Daarbij wordt geanalyseerd in hoeverre deze werkwijze de takenlast van de gehele politie zal verminderen.De taak van de wijkagent moet dus veel ruimer zijn dan enkel puur politioneel werk. We maken ook werk van communicatie zodat wijkbewoners weten wie hun wijkagent is. Dit kan op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld via een bewonersbrief waarin de gegevens van de wijkagent duidelijk vermeld staan, alsook waar je hem het makkelijkst kan bereiken. Ook de aanwezigheid van de wijkpolitie op wijkraden moet een vast gegeven zijn.
EEN VAST WIJKKANTOOR IN ELKE WIJK
We zorgen er voor dat de politie in iedere wijk opnieuw een vast wijkkantoor heeft, waar de bewoners in alle rust kunnen gaan praten met de politie. Het hoeft niet zo te zijn dat elk nieuw wijkkantoor in de oude vroegere stijl van de wijkkantoren is. Het moeten wel plekken zijn waar in rust en vertrouwen kan gesproken worden. In de Langestraat denken we bijvoorbeeld aan laagdrempelige aanspreekpunten voor grensoverschrijdend gedrag, die net niet de typische vorm van wijkkantoren omvatten. We kijken om het ‘Ask for Angela’ principe in te voeren en te promoten.
CASHPOINT
De laatste jaren verdwijnen steeds meer en meer bankautomaten, waardoor mensen soms naar andere wijken of buurgemeenten moeten uitwijken om geld te kunnen afhalen. Elke wijk moet een cashpoint beschikbaar hebben, zodat het voor iedereen mogelijk is om in zijn omgeving geld af te halen.
FIETS- EN VOETGANGERSBRUGGEN OM WIJKEN TE VERBINDEN
Om de interactie tussen de wijken én het gebruik van de fiets nog meer te stimuleren moet elke wijk met elkaar verbonden zijn via veilige fietspaden of fietsbruggen. We willen de mogelijkheid van een fietsers– en voetgangersbrug die de OPEX en de Oosteroever met het centrum verbindt, onderzoeken. Zo ontlasten we de stad van onnodig verkeer en zorgen we er voor dat wijken niet afgesloten zijn van elkaar. -
04. Mobiliteit als hefboom voor een leefbare stad
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 2:40 PM · 1 reaction
MOBILITEITSPLAN
Een absolute prioriteit van de nieuwe bestuursploeg is de ontwikkeling van een degelijk en gedragen mobiliteitsplan voor de hele stad. In dat plan moeten veiligheid, duurzaamheid en vlotheid voorop staan. Snelheidsbeleid en infrastructuur gaan daarbij steeds hand in hand. Bij de uitrol van een slim mobiliteitsbeleid op lange termijn zijn alle Oostendenaars voor ons ervaringsdeskundigen. Dagelijks verplaatsen we ons in Oostende: te voet, met de fiets, met de bus of tram, de taxi of de wagen. Elk vervoersmiddel heeft zijn plaats, wel gaan we het STOP-principe toepassen: eerst de Stappers, dan de Trappers (fietsers), vervolgens Openbaar vervoer en dan Personenvervoer.We willen dit bereiken via onderstaande acties:
Alle voetpaden worden opnieuw door de stad onderhouden en worden rolstoeltoegankelijk gemaakt. Kleine herstellingen moeten sneller gebeuren om het voetpad comfortabel te houden voor voetgangers en in het bijzonder voor minder mobiele mensen. Bovendien worden meer oversteekplaatsen voorzien.De versterking van de fietsinfrastructuur, o.a. door laadpalen voor elektrische fietsen en meer parkeerruimte (‘nietjes’ en fietsboxen) te voorzien doorheen de stad, door gevaarlijke punten (zoals Petit Paris) aan te pakken, door ledverlichting te voorzien aan fietsoversteekplaatsen. Om het gebruik van de fiets nog meer de stimuleren moet elke wijk met elkaar verbonden zijn via veilige fietspaden of fietsbruggen. We willen de mogelijkheid van een fietsers- en voetgangersbrug die de OPEX en de Oosteroever met het centrum verbindt, onderzoeken. Zo ontlasten we de stad van onnodig verkeer en zorgen we er voor dat wijken niet afgesloten zijn van elkaar.
Iedere wijk zal een goede bus- of tramverbinding naar het centrum en omliggende gemeenten hebben.
De zone 30 wordt behouden in de buurt van scholen en woonkernen. Op grote verkeersaders (zoals de Zilverlaan) wordt de snelheid opnieuw naar 50 km/uur gebracht. Waar we dat doen, moet de inrichting worden aangepast voor fietsers en voetgangers voor een optimale veiligheid.
Om het autoverkeer te verduurzamen zullen de laadpunten voor elektrische wagens en systemen van autodelen in de stad worden uitgebreid. We moeten daarbij ook aandacht hebben voor het opladen aan huis, waarbij inwoners op een veilige manier, over het voetpad - via bv. een kabelgoot - hun wagen kunnen opladen.
We moeten in de wijken de mobiliteit evalueren in samenloop met de aanwezigheid van druk bezochte plaatsen. We denken aan supermarkten, gebedsgelegenheden, sportinfrastructuur en andere, die soms een grote druk ervaren zeker in combinatie met druk bewoonde punten. We moeten dit op termijn beter kunnen organiseren.
PARKEERBELEID
In alle wijken van Oostende moet het parkeren onder de loep worden genomen. We schuiven daarbij twee grote principes naar voor: 1. Ten eerste moeten de bewoners van alle wijken vlotter kunnen parkeren in hun eigen wijk en op redelijke afstand van hun woning. 2. Ten tweede moeten mensen die minder mobiel zijn een parkeeroplossing hebben die hun vrijheid niet beperkt.De druk van auto’s op de wijken heeft in heel Oostende die principes in het gedrang gebracht. Oostendenaars die van hun werk komen vinden geen parkeerplek meer op redelijke afstand van hun woning en minder mobiele mensen zijn vaak de vrijheid kwijt om hun woning te kunnen verlaten als ze daar behoefte aan hebben.
Deze studie, en de bijhorende ingrepen, zullen gepaard gaan met de ontwikkeling van een randparking en de wering van niet noodzakelijke auto’s uit de wijken.
STADSRING ROND HET CENTRUM
Oostende, dat is een stad waar mensen wonen én mensen op bezoek komen. Het evenwicht tussen beide is zeker in het stadscentrum steeds vaker zoek. Inwoners worden soms meer dan nodig met de bezoekersdrukte geconfronteerd. Een economisch bruisend Oostende moet absoluut, maar de beleving kan voor de eigen inwoners nog veel beter. Vooruit Plus wil met een totaalvisie op mobiliteit en door het herdenken van de openbare ruimte het Oostendse stadscentrum een upgrade geven. Het centrum van Oostende opnieuw tot een toegankelijke en leefbare wijk maken, is het doel. Hiervoor blijven we in dialoog gaan met de inwoners, handelaars, dienstverleners, … want een update van het stadscentrum doe je niet alleen.We willen werk maken van een bereikbaar en aantrekkelijk stadscentrum met ruimte voor wie er woont en werkt. Een centrum dat leeft en bruist begint bij een vlotte toegankelijkheid voor iedereen. Daarom stellen we voor dat er een stadsring rond het centrum komt in enkele richting en dat we afstappen van de huidige onlogische vierdeling van het centrum:
Wie er met de wagen moet zijn, kan dan vlot vanop de Leopold II-laan door de Van Iseghemlaan en langs de Visserskaai rijden, passerend aan de voorziene parkings.
Voor lokaal verkeer voorzien we aangesloten op deze ring een aantal lussen, zodat elke locatie bereikbaar blijft.
We heropenen de Kapellebrug in één richting naar het Hazegras om opnieuw een vlot vertrek uit het centrum mogelijk te maken, met meerdere uitwegen.
We breiden o.a. het aantal bewonersplaatsen en plaatsen voor kortparkeren uit. Zo kan men er snel terecht wanneer nodig, zonder boetes te moeten vrezen.
De volledige stadsring voorzien we van brede, afgescheiden fietspaden, ruime voetpaden en het nodige inheems groen. Bovendien maken we werk van extra oversteekplaatsen, inclusief nieuwe regenboogzebrapaden, met dynamische verkeerslichten. Deze verkeerslichten treden in werking afhankelijk van de drukte.
Aan de rand van de stad kijken we naar een uitbreiding van betaalbare én goed bereikbare randparking(s), voor bezoekers van onze stad: een nieuwe randparking tussen de Konterdam en de afslag van de A10 in Zandvoorde behoort tot de te-onderzoeken-opties. Een vlotte ontsluiting met o.a. het openbaar vervoer is daarbij nodig. We kijken hiervoor actief naar samenwerkingen, bijvoorbeeld voor het beheer van de randparkings of voor een hop-on/hop-off bustraject rond het centrum, daarbij houden we zelf als stad de regie in handen.
We zetten volop in op slimme technologie - denk bv. aan een parkeerapp waarmee je vlot kan zien waar er nog parkeerplaats is - om het volledige Oostendse verkeer te stroomlijnen en indien nodig ook zones af te sluiten. -
05. Een visie op stadsontwikkeling
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 2:31 PM · 1 reaction
INFRASTRUCTUUR VOOR VOETGANGERS EN FIETSERS
Een van de zaken die zeker moet aangepakt worden is het onderhoud van voetpaden, straten en pleinen. Daarvoor moet het onderhoud van de stad opnieuw in eigen beheer komen. Er wordt prioritair een herstelplan opgemaakt om de achterstand in onderhoud weg te werken. Dit plan zal worden gecommuniceerd aan de bewoners, zodat iedereen weet wanneer de eigen wijk op de planning staat. We pleiten voor één ploegbaas per wijk die de vinger aan de pols houdt en proactief de toestand van straten, voetpaden en pleinen checkt. Dit in samenwerking met lokale vrijwilligers.Daarnaast bekijken we ook de mogelijkheid tot het oprichten van een cleanteam voor personen die niet meer zelfstandig hun eigen voetpad kunnen onderhouden. Na het uitvoeren van openbare werken zorgen de stadsdiensten voor een snel herstel van voetpaden en wegen. Zo veroorzaken we zo min mogelijk overlast in de wijk.
De fietsinrichting in Oostende moet worden verbeterd waar nodig, met aandacht voor conflictvrije kruispunten. Enkele kritische punten, zoals Petit Paris, moeten prioritair worden aangepakt. We streven ook naar meer veilige fietsparkings, waarbij gesloten settings met een digitale bewonerspas een mogelijkheid zijn.
We zorgen er voor dat vrachtwagens of ander zwaar verkeer niet meer in de buurt van de schoolpoort komen 45 minuten voor de schoolbel, en tot 45 minuten na schooltijd.
OPENBARE VERLICHTING
We brengen in samenwerking met de externe partner de toestand van alle verlichtingspalen in kaart. Daarnaast, stellen we een plan op om deze te vervangen door een betere verlichting. Betere verlichting in de straten zorgt ook voor een veiliger gevoel en voor betere verkeersveiligheid.
VERFRAAIING
Het herstellen van de bestaande fonteinen en de mogelijke toevoeging van nieuwe fonteinen maakt integraal deel uit van de verfraaiing van onze wijken. Momenteel zijn er heel wat fonteinen die niet meer werken of verwaarloosd zijn en daar willen we verandering in brengen. Ook op andere verfraaiing, zoals een kunstwerk over de visserij op het Van Glabbekeplein, moet worden ingezet. Het is ook hoog tijd dat Het Bosje als belangrijk deel van het openbaar domein opnieuw wordt opgewaardeerd.Om de wijken aantrekkelijker en uitnodigend te maken willen we meer bloembakken plaatsen in de (hoofd)straten, aan straatverlichting en op pleinen. Waar mogelijk zetten we in op het effectief heraanplanten van meer groen. Hierbij willen we ook de pleinen onderling beter gaan verbinden zodat een wijk een geheel vormt met groene zones. Het idee van pluktuinen willen we breder invoeren. Geveltuinen worden aangemoedigd – gratis planten worden uitgedeeld. En een straat, een wijk, een stad moet proberen om alle ‘blind spots’ - waar er niks gebeurt of waar het wat braak ligt - (tijdelijk) te vergroenen. Daar gaat geen grote kost en inspanning mee gepaard, maar het doet je wijk er anders uitzien.
We moedigen kleine, bottom-up infrastructuurprojecten aan (bijv. voor speeltuinen, sportveldjes, ….). Dit zijn projecten uitgevoerd door burgers zelf in samenspraak met jeugdbewegingen, scholen, sportverenigingen, ….. Daarbij worden de wijken of kwartieren actief betrokken bij het besluitvormingsproces. Zo kan burger openbaar domein opeisen en draagt men er tegelijk verantwoordelijkheid voor .
VERBINDING TUSSEN DE WIJKEN
Ook de verbindingen tussen wijken en plekken in Oostende moet beter, met onder andere een verbinding tussen alle pleinen in Oostende (als ‘belevingsroute’) van Oosteroever tot het centrum. We willen de mogelijkheid van een fiets- en voetgangersbrug tussen het centrum en Oosteroever bestuderen om de verbinding tussen de Opex en het centrum te verbeteren. Ook de verbinding tussen het Westerkwartier en het strand moet beter. Daar ligt een enorme groene long die volledig ontoegankelijk is voor de vele bewoners van het Westerkwartier. Dat willen we veranderen, inclusief een nieuwe hondenloopweide.
RUIMTELIJKE PLANNING
Hoogbouw is geen taboe. Toch is er dringend nood aan beleid rond inrichting van het openbaar domein. Hierbij wordt een lange termijn plan ontwikkeld dat aangeeft waar hoogbouw wel en niet kan. Dit plan moet gepaard gaan met een planning in parkeerbeleid, de doorstroming van het verkeer en de mobiliteit in het algemeen. Ook moet de beschikbaarheid van betaalbaar wonen in elk project aanwezig zijn. Nieuwbouw (zeker hoogbouw) moet het gevolg zijn van beleidsbeslissingen, niet van beslissingen bij de projectontwikkelaars.Oostende is behoorlijk volgebouwd. Vanaf nu moet er maximaal ingezet worden op renovatie en inbreiding alsook op het herwaarderen van onze natuur en open ruimte als locatie om aan hittebestrijding te doen, esthetisch een hoger niveau te bereiken én om ontmoeting en dialoog te verhogen (eenzaamheid te verlagen).
OPENBARE WERKEN
De leefbaarheid van een stad, de (verkeers)veiligheid, een dringend uit te werken mobiliteitsplan en het gebruik van de openbare ruimte, vereisen ingrepen die een perspectief op lange termijn en voor de ontwikkeling van de stad moeten uitdragen. Een aantal van die grote openbare werken legden we - o.a. tijdens onze huisbezoeken - in de voorbije jaren voor aan de bevolking in de desbetreffende wijken en deze konden op bijval rekenen. Een voorbeeld daarvan is het project van de ondertunneling van de Elisabethlaan. Dat project was reeds ingepland om het enige zwarte punt van de stad - het kruispunt van de Torhoutsesteenweg en de Elisabethlaan – aan te pakken. Het huidige bestuur schrapte dit project echter, ondanks de beschikbare financiering vanuit Vlaanderen. Waardoor Oostende voor het eerst in tien jaar opnieuw boven het Vlaamse gemiddelde van zware ongevallen steeg.Een ander project dat we willen onderzoeken is het overkappen van de autoweg en tramlijn langs de duinen in Raversijde. De voortdurende zandophopingen op dat punt veroorzaken heel wat mobiliteitsproblemen en brengen bijhorende kosten met zich mee. We laten het verkeer én de tram door een koker rijden die gedeeltelijk onder de grond wordt geplaatst. Boven de koker trekken we de verduining door. Hierdoor wordt een breed duinenlandschap gecreëerd, waar fietsers en voetgangers van kunnen genieten. Tegelijk is het een ideale en nodige ingreep voor de kustbescherming.
Een derde voorbeeld betreft het gebied van de Blauwe Bruggen tot aan Duin en Zee. De uitdaging is de realisatie van een betere verbinding van de wijk Opex mét Oosteroever en het Militair Hospitaal, maar evengoed het verbeteren van het fietsers-, lopers- en voetgangersverkeer langs dat traject en dit tot aan de Blauwe Bruggen. Het is één van de drukst gebruikte pistes voor de zwakke weggebruikers in Oostende. Een verbetering dringt zich op. Een grondige studie over het geheel van de situatie is hier dus noodzakelijk
HERINRICHTING VAN HET STADSCENTRUM
Een stadscentrum updaten betekent meer dan alleen de mobiliteit vernieuwen. We moeten de hele ruimte durven herdenken. We zagen het centrum veranderen én opnieuw veranderen. De uitgangsbuurt bloeit, maar heeft ook duidelijk een facelift nodig. Voor de kleine zelfstandigen, de bezoekers én voor de Oostendenaars.Concreet plannen we volgende maatregelen:
Een Ensorlaan in Belle Epoquestijl in plaats van een verouderde Leopold II-laan.
Een open en groen wandeltraject van aan CC De Grote Post naar het Leopoldpark.
Een feestplein, centraal in de Langestraat, met een open ruimte voor events en dit in nauwe samenwerking met de horeca-uitbaters, Oostendse organisaties en verenigingen. Op die manier zorgen we er samen voor dat het plein leeft. Het hele jaar door, met een kwalitatief aanbod voor iedereen.
Een hondenloopweide in het centrum, nabij de heuvel van het Leopoldpark met de mogelijkheid tot pop-up bar voor lokale verenigingen en hun werking.NIEUWE INVULLING SITE OUD POLITIEGEBOUW
Een andere belangrijke kwestie in het centrum is de invulling van het oude politiegebouw in de Alfons Pieterslaan. De realisatie van een administratief centrum en detentiehuis op die locatie staat haaks op onze visie op stadsontwikkeling. Wij vinden dat wijken opleven door het verhogen van passage en de kwaliteit van winkels en horeca. Ook de verhuis van Mu.ZEE is in die zin problematisch voor het leven in het centrum. Wij kiezen voor een alternatief waarbij Mu.ZEE blijft waar het is en waar een andere invulling wordt gegeven aan de site van het oude politiekantoor, in samenspraak met de buurt. Een te verkennen idee is de realisatie van een open, maar overdekte markthal, waar zowel markt kan worden gehouden als ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden. We willen spreken met de visserijsector om te zien of het gebruik van een dergelijke markthal ook voor hen een aantrekkelijk punt kan zijn om de specialiteiten rond vis te brengen en te verkopen. Op deze manier zal de site beter passen in de omgeving: aan een winkelstraat, aan het Leopoldpark en tussen heel wat scholen. -
06. Proper & veilig Oostende
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 2:17 PM · 1 reaction
Veilige en nette wijken dragen bij tot het veiligheidsgevoel van de buurt en daar moeten we volop op inzetten. Dat geldt trouwens niet enkel voor de straten; ook in de omgeving van pleinen, parken en strand dienen we voortdurend aandacht te hebben voor een nette en veilige beleving.
AFVALBELEID
“Oostende blinkt als de Zee” blijft onze slagzin. Om het afvalbeleid in de stad verder te optimaliseren voeren we de gratis grof huisvuilophaling terug in en dat minstens 2x per jaar. Zo laten we mensen die niet in de mogelijkheid zijn om zelf naar het containerpark te gaan niet in de kou staan. Uiteraard behouden we de groenophaling in de wijken. En bij uitbreiding onderzoeken we de mogelijkheden van een ‘mobiel containerpark’, dat tot in de wijken komt.
De ondergrondse afvalstraten breiden we verder uit, maar we laten de wijkbewoners meedenken over de locatie in hun wijk. Hierbij moeten duidelijke afspraken gemaakt worden met de buurtbewoners en bedrijven in kwestie over onder meer de tijdstippen van ledigen van de afvalcontainers, zodat dit niet zorgt voor extra overlast voor de buurt. Met een duidelijk plan waar de ondergrondse afvalstraten en de vuilnisbakken in onze stad gelegen zijn, zorgen we ervoor dat elke bewoner maximaal gebruik kan maken van deze voorzieningen. Met voldoende afvalstraten en een goede spreiding ervan wensen we sluikstorten een halt toe te roepen. Sluikstorten is onaanvaardbaar en we zullen hierop streng handhaven. Ook het achterlaten van vuilnis op het strand pakken we kordaat aan.
In het verlengde daarvan zullen we ijveren voor een Vlaams project statiegeld op blikjes en flessen, als deel van de oplossing voor zwerfafval. Het is geen oplossing voor de vervuiling die we zien op het strand in drukke dagen, maar het is nu al danig bewezen dat het de vervuiling substantieel vermindert. Iemand raapt het op.
De nachtophaling als aanpak van de gecombineerde afval-meeuwen problematiek is zeer duur en ook weinig efficiënt – volgens experten zal het niet lang duren alvorens de meeuwen ook ’s nachts de zakken zullen opentrekken. Daarom wil Vooruit Plus een proefproject starten waarbij de avond voor de ophaling afvalcontainers worden geplaatst op de gevoelige plekken tijdens het broedseizoen. Dit zal de snelheid van ophalen verhogen, het opentrekken vermijden en de meerkost voor de opkuis nadien doen verdwijnen. Bijkomend voordeel is dat mensen ook ’s avonds hun afval al buiten kunnen zetten – zeker voor mensen die vanwege hun job niet anders kunnen en nu beboet worden.
DE UITBOUW VAN EEN GROTER POLITIEKORPS
Met de taken waarmee de politie in Oostende geconfronteerd wordt, en bijkomend de luide roep om meer veiligheid in de stad, stellen we vast dat het korps vandaag te klein is en moet uitgebreid worden. Dit ondanks de verhoging van de middelen aan het begin van de voorbije legislatuur. We denken daarbij aan de capaciteit voor de grondige en strenge aanpak van drugs en verwante criminaliteit, overlast, cybercriminaliteit, fiets- en gauwdiefstallen, grensoverschrijdend gedrag, …. Naast een strenge aanpak van criminaliteit, kiezen we ook resoluut voor preventie en bestendigen de bestaande acties hieromtrent.
VERHOOGDE AANWEZIGHEID VAN DE WIJKPOLITIE
De prioriteit van de wijkpolitie moet in de eerste plaats zijn: aanwezigheid in de wijken, waarbij administratieve taken minder of geen deel meer uitmaken van hun takenpakket. De wijkagent moet het eerste aanspreekpunt zijn in het straatbeeld wanneer de wijkbewoners iets willen melden of met een probleem zitten. Daarom stellen we voor om een wijkagent te voorzien in het straatbeeld, zeker bij de start van de schooluren en op het einde ervan en bij evenementen en straatfeesten. We bekijken de mogelijkheid om het geheel van taken van de politie zo te organiseren opdat er op termijn in elke wijk een wijkagent op de baan kan zijn, en dit 24/7. Daarbij wordt geanalyseerd in hoeverre deze werkwijze de takenlast van de gehele politie zal verminderen.De taak van de wijkagent moet dus veel ruimer zijn dan enkel puur politioneel werk. We maken ook werk van communicatie zodat wijkbewoners weten wie hun wijkagent is. Dit kan op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld via een bewonersbrief waarin de gegevens van de wijkagent duidelijk vermeld staan, alsook waar je hem het makkelijkst kan bereiken. Ook de aanwezigheid van de wijkpolitie op wijkraden moet een vast gegeven zijn.
EEN VAST WIJKKANTOOR IN ELKE WIJK
We zorgen er voor dat de politie in iedere wijk opnieuw een vast wijkkantoor heeft, waar de bewoners in alle rust kunnen gaan praten met de politie. Bovendien zoeken we een locatie voor extra wijkkantoren in de omgeving van Petit Paris, in de uitgangsbuurt van de Langestraat en in de Nieuwe Stad. De aanwezigheid van politie dichtbij bewoners moet het veiligheidsgevoel verhogen en de dialoog en de samenwerking tussen politie en bewoners verbeteren.
TAXICONTROLES
Wij ijveren voor regelmatig gerichte politiecontroles op taxi’s. Dit gaat gepaard met het zetten van een kwaliteitsstandaard voor alle taxi’s. Taxi’s hebben een belangrijke, groeiende rol in de stad. Een opleiding en kwaliteitsvereiste invoeren is aangewezen en handhaving noodzakelijk.
OPENBARE VERLICHTING
We brengen in samenwerking met de externe partner de toestand van alle verlichtingspalen in kaart. Daarnaast, stellen we een plan op om deze te vervangen door een betere verlichting. Betere verlichting in de straten zorgt ook voor een veiliger gevoel en voor betere verkeersveiligheid.
VEILIG STRAND
Er moet blijvend ingezet worden op preventieve campagnes rond de gevaren van de zee en de richtlijnen van de redders. We willen streng optreden bij het onrespectvol behandelen of het niet opvolgen van de richtlijnen van de strandredders. Daarbij dient uiteraard ook criminaliteit, overlast en zwerfvuil op het strand zelf streng aangepakt te worden. Om het werk van strandredders en ordediensten enigszins te verlichten, dringt een “spreidingsplan” van strandbezoekers tijdens drukke periodes zich op.
VERKEERSVEILIGHEID
De bewaking van verkeersveiligheid in de stad wordt een prioriteit. Concreet wordt deze verzekerd door het behoud van zone 30 rond scholen en in wijkkernen, de verbetering van de voetgangers- en fietsinfrastructuur, conflictvrije kruispunten, de investering in straatverlichting waar nodig en de aanpak van kritieke knooppunten.
VEILIG UITGAAN IN OOSTENDE
Een plezante en veilige uitgaansbuurt is essentieel voor onze jongeren. Om de veiligheid in de Langestraat te verhogen willen we twee concrete maatregelen nemen:
Een wijkkantoor waarbij ook ’s nachts een gemakkelijk aanspreekbare wijkagent aanwezig is en waarbij (jonge) uitgaanders laagdrempelige hulp kunnen krijgen in het geval er zich een onrustwekkende of onveilige situatie voor doet. Dit moet ook het uitgaan van meisjes en vrouwen in de stad veiliger maken.
Een strenge handhaving van drugsdealers in de Langestraat – omdat alle jongeren recht hebben op een veilige, drugsvrije uitgaansbuurt.
BRANDWEER
Als trouwe partner van de hulpverleningszone blijven we ons verder inzetten voor een professioneel en goed uitgerust brandweerkorps. Na de verhuis van de brandweer naar de nieuwe kazerne, zullen we samen met het Stadsatelier en de buurt, een nieuwe bestemming geven aan de oude brandweerkazerne. -
07. Oostende, de diervriendelijkste stad van Vlaanderen
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 1:35 PM · 1 reaction
Vooruit Plus wil van Oostende de diervriendelijkste stad van Vlaanderen maken en zet dan ook fors in op het thema met een ruim pakket aan concrete maatregelen. Ook dieren hebben rechten en die moeten ten allen tijde gerespecteerd worden. Meer zelfs: dieren hebben geen stem om voor zichzelf op te komen dus doet Vooruit Plus dat. Dit met een reeks maatregelen om ze te beschermen, aangevuld met innovatieve projecten die het dierenwelzijn fors verhogen. We zetten in op alle dieren én op het samenleven tussen mens en dier.
DIERENMISHANDELING EN -VERWAARLOZING
Vooruit Plus wil dat de burgemeester, vanuit zijn uitvoerende bevoegdheid, sanctionerende maatregelen kan nemen in geval van dierenmishandeling, dumping of verwaarlozing. Deze maatregelen leggen een verbod op het houden van dieren op.PROEFPROJECT VOOR EEN DIERENPAS
Houders van huisdieren krijgen een dierenpas, waarop ze alle info over hun dier kunnen registreren en bijhouden en waarmee ze ook toestemming krijgen of verliezen om dieren te houden. Indien succesvol moet het Oostendse stadsbestuur de Vlaamse regering oproepen om dit bovenlokaal in te voeren.MELDPUNT GIF
Het ‘meldpunt gif’ functioneert als een bereikbaar en efficiënt meldpunt. Dit meldpunt dient om vermoedelijke gifverspreiding te melden aan de stadsdiensten. Op die manier kunnen deze efficiënter en sneller ingrijpen.ALTERNATIEF VOOR TRADITIONEEL VUURWERK
De Vurige Maandagen moeten terugkomen – maar op een diervriendelijke manier – met bijvoorbeeld lichtshows, geluidsarm vuurwerk en/of een drone show.ETHISCH CERTIFICAAT VOOR DIERENARTSEN
Dit certificaat wordt uitgereikt door de stad aan dierenartsen die principieel en effectief weigeren om samen te werken met broodfokkers. Op die manier responsabiliseren en sensibiliseren we alle Oostendenaars in de strijd tegen broodfok.CENTRUM VOOR DIERENWELZIJN
Vooruit Plus wil dit centrum, dat wordt opgericht door het Blauwe Kruis van de Kust, verder uitbouwen. Zo zal het centrum worden versterkt met een permanent beschikbare dierenarts. Ook voorzien we een tijdelijke opvang voor dieren wanneer het baasje tijdelijk in de onmogelijkheid is om deze te verzorgen. We bieden daarnaast ook educatief materiaal over dierenwelzijn aan op Oostendse scholen. In dit centrum moet bovendien plaats zijn voor een infoloket dierenwelzijn en een voedselbedeling voor dieren. Hier kunnen baasjes terecht die het tijdelijk moeilijk hebben om hun dieren van de juiste voeding te voorzien.Dit waarmaken kan alleen in een sterke samenwerking met, en na een versterking van, alle partners, waaronder het vogelopvang- en wildlife rescue centrum (VOC), Het Blauwe Kruis van de Kust, organisaties als het NorthSealTeam/ Seal Security Team en de vele vrijwilligers in Oostende die zich inzetten voor dierenwelzijn. Ten slotte bekijken we de mogelijkheid om een vrijwilligerswerking uit te bouwen. Deze vrijwilligers werken aanvullend op de tijdelijke opvang, en zullen in eerste plaats instaan om dieren uit te laten of fungeren als tijdelijke oppas.
DIERENLIEFDE ERKENNEN
We erkennen de relatie tussen huisdier en baasje als uniek en waardevol. Daarom kijken we samen met de Oostendse woonzorgcentra om ruimte te voorzien voor huisdieren. Zo maken we komaf met eenzaamheid, en kunnen zowel mens als dier stressvrij leven. Daarnaast is er op vandaag te weinig aandacht voor het leed dat veroorzaakt wordt bij het verlies van een huisdier, daarom maken we werk van een volwaardige dierenbegraafplaats.ZWERFKATTENBELEID MET ANTENNEPUNT IN ELKE WIJK
Als sluitstuk moet er in Oostende, eindelijk, een efficiënt en opgevolgd zwerfkattenbeleid komen. Dit met de nodige ondersteuning voor vrijwilligers, degelijke plannen voor sterilisatie en een antennepunt in elke wijk. Een antennepunt dat het verlengde vormt van het infoloket dierenwelzijn en dat samen met de permanent beschikbare dierenarts zal zorgen voor een forse verhoging van het dierenwelzijn.MEEUWEN
Meeuwen zijn onlosmakelijk verbonden met Oostende en de zee. Het zijn prachtige, slimme dieren, maar ze zijn met veel én de relatie tussen deze vogels en de inwoners van Oostende is niet altijd eenvoudig. We gaan structureel samenwerken met het Meeuwenteam om ingrepen te doen om de overlast (vooral in het broedseizoen) tot een minimum te beperken. De populatie moet onder controle blijven en we moeten streng toezien op het voederverbod. Een aangepast afvalbeleid zal ons hierbij helpen.ZEEHONDEN
We hebben het ongelooflijk voorrecht dat zeehonden Oostende uitkiezen om aan wal te komen aan het Klein Strand. Daar zijn ze niet altijd even veilig: mensen en hun viervoeters zijn zo nieuwsgierig dat de dieren zich niet altijd beschermd voelen. We willen werk maken van een gedegen beschutting zodanig dat ze ongestoord kunnen rusten. We willen samenwerken met de vrijwilligers van het NorthSealTeam en Seal Security Team. Deze mensen verdienen ook een degelijke uitvalsbasis. Daar kunnen ze niet enkel schuilen als het weer niet meezit, maar ook een educatieve werking uitbouwen.STADSDUIVEN
Door de leegstand zijn er heel wat stadsduiven bijgekomen. We willen deze dieren niet doden, maar wel de populatie onder controle krijgen. Dat willen we doen met de zogenaamde ‘duivenpil’. Deze pil is een maiskorrel die een contraceptief bestanddeel bevat. De duiven krijgen voedsel binnen en tegelijkertijd wordt ervoor gezorgd dat de duivenpopulatie niet sterk aangroeit.DIERENWELZIJNSORGANISATIES
Er zijn tal van organisaties die zich inzetten voor dieren, van (zwerf-)katten tot honden, van konijnen tot vogels en egels, van zeehonden tot reptielen. We werken structureel samen en hebben bijzondere aandacht voor organisaties die mensen in precaire situaties ondersteunen met de verzorging van hun huisdieren. -
08. Authentiek Oostende met een schepen bevoegd voor Oostendse tradities
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 12:18 PM · 1 reaction
Oostende heeft een rijke geschiedenis die de stad maakte tot wat ze nu is. Onze stad moet zich absoluut verder klaarmaken voor de toekomst en durven veranderen - mee op de evoluties, trends en noden - maar dit hoeft niet ten koste te gaan van onze authenticiteit. Dat bewijzen ook de vele inwoners en verenigingen die onze tradities absoluut in ere houden.
Via haar monumenten, haar uitzicht en haar traditionele evenementen willen we de ziel van Oostende eren. Het belichten, het beschermen, het terugbrengen van tradities én ook omgekeerd: het bewaken en laten-zoals-het-nu-is, zijn de sleutel. Ze bepalen allemaal mee het DNA van onze stad en van ons, als Oostendenaars. Dat verklaart de sterke strijd van de Oostendenaars in de voorbije periode voor Lange Nelle, Dikke Mathille en het Thermae Palace. Daarom: laat ons samen die authenticiteit terugbrengen, bewaken en versterken.
AUTHENTICITEIT IN INFRASTRUCTUUR
We willen de ontblote borstbeelden, die ooit de Oostendenaars inspireerden om de Graaf De Smet de Naeyerbrug om te dopen tot de Tettebrugge terugbrengen via replica’s (de Duitsers hebben de borstbeelden omgesmolten tot munitie in W.O. I.) We willen ook het traditionele beeld van het Pauluspleintje, met het Kroegsje als ankerpunt, bewaren en beschermen.
AUTHENTICITEIT IN UITZICHT
De ‘Boulevards’ of de lanen in het centrum (zoals het stuk tussen Dikke Mathille en het Kursaal – dat we tevens willen omdopen tot Ensorlaan) moeten in uitzicht worden hersteld. Dit met de traditionele aanblik - zoals we ze kennen van oude postkaarten - als inspiratie. Dit is ook: minder wagens, meer bloemenperken en werkende fonteinen. Ook zullen we het uitzicht van de overgebleven traditionele panden in o.a. de Belle Epoquewijk en op Mariakerke, beter bewaken en bewaren.
AUTHENTICITEIT IN EVENEMENTEN
Oostendse verenigingen organiseren talrijke evenementen. Deze verdienen een stevige en verankerde steun van de stad. Denk aan de ooit zo talrijke wijkfeesten, het Maatjesfestival, het Rainbow Festival, Christmas Village en vele meer. Ook zal er gewerkt worden aan de terugkeer van de Visserijfeesten, Zandrock, de kerstboomverbranding, …. Bestaande concepten, zoals Stuutn in den Hof, Oostende in the mood, Carnaval, Jazz-festival, Vurige Maandagen, … in een nieuw jasje steken en/of heruitbrengen, behoren zeker ook tot de denkpiste.De Oostendse carnavalverenigingen zijn een bloeiend deel van het Oostends verenigingsleven. We willen zorgen voor een degelijke ondersteuning voor de werking van deze verenigingen, en we lichten het reglement van de werking door, zodat er geen nieuwe situaties kunnen ontstaan waarbij het onduidelijk is wie zich wel en niet verkiesbaar kan stellen in de carnavalsperiode. We juichen de inspanningen toe van de carnavalsverenigingen om uit te reiken naar alle gemeenschappen en culturen in onze stad, en zeker ook naar de jongeren.
Om de ziel van Oostende te bewaren en in de verf te zetten, willen we een Arno Huis oprichten. Dit initiatief richt zich op het behoud van de rijke tradities en cultuur van de stad. Het Arno Huis kan dienen als een centrum waarbij de historische waarden en lokale gebruiken worden gekoesterd en gepromoot. Door bijvoorbeeld tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma's te organiseren, willen we zowel de inwoners als bezoekers bewust maken van de unieke tradities van Oostende. Op deze manier zetten we niet alleen de historische identiteit van de stad in de verf, maar versterken we ook de verbinding tussen de huidige generatie en de rijke geschiedenis die Oostende heeft.
Oostende is een toeristische stad met haar unieke troeven. We moeten blijven werken aan het én-én verhaal. Wij zijn er van overtuigd dat de aantrekkelijkheid van onze stad groeit, als we haar tradities - uitgedragen door Oostendenaars - op een mooie en kwaliteitsvolle manier brengen.
Vooruit Plus stelt daarom voor om vanaf de volgende legislatuur een schepen bevoegd te maken voor het in kaart brengen, het herstellen en het bewaken van de Oostendse tradities.
-
09. Jeugdig, sportief & cultureel Oostende
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 11:59 AM · 1 reaction
JEUGD
We willen zorgen dat Oostende een stad is met plaats voor de jeugd. Het inrichten van de openbare ruimte, met behoud van de Velodroom, het voorzien van meer repetitieruimtes, het creëren van plaatsen voor fuiven en de infrastructuur in de wijken om te sporten zijn daar allemaal voorbeelden van. Bovenal willen we ons inzetten om de ontplooiingskansen van de Oostendse jongeren te maximaliseren, met de nodige begeleiding en zorg.
OOSTENDE SPEELSTAD
We willen van de stad een echte Speelstad maken. Kinderen en jongeren hebben nood aan méér speel-, sport- en hangplekken in Oostende. Deze moeten evenwichtig verdeeld worden over alle wijken in de stad (en het strand) en moeten ingebed worden in verkeersveilige omgevingen. Door kinderen voldoende kwaliteitsvolle ruimte te geven in de stad wordt overlast beperkt. We willen daarbij bottom-up initiatieven rond de creatie of verbetering van speelplekken (sportveldjes, speelpleinen, tuintjes, zoektochten, ….) aanmoedigen – bijvoorbeeld bij jeugdverenigingen en sportclubs. Door te faciliteren en budgetten te voorzien, maar de uitvoering bij jongeren en verenigingen te leggen worden jongeren eigenaars van de publieke ruimte en zullen ze er zorg voor dragen.JEUGDBEWEGINGEN
Oostende kent tal van jeugdbewegingen – waar kinderen ravotten en jongvolwassenen zich engageren én verantwoordelijkheid leren opnemen. De Oostendse jeugdbewegingen hebben nood aan goede huisvesting. Het is de taak van het stadsbestuur om dat samen met hen te realiseren en dit maximaal in het kader van gedeeld gebruik van infrastructuur. De jeugdbewegingen spelen een belangrijke rol in de wijken. Ze meer betrekken bij nieuwe projecten – rond de realisatie van nieuwe speelvelden, kunstprojecten en natuur – kan hun verankering in de wijk nog versterken.JEUGDHUIZEN
Jeugdhuizen spelen een belangrijke rol in de stad als ontmoetingsplek. De infrastructuur van de jeugdhuizen moet kwaliteitsvol zijn en inspelen op de noden van de jeugd.KINDERARMOEDE
Kinderarmoede mag niet gereduceerd worden tot de strikte criteria. We moeten dit breed benaderen. Er is nood aan een ondersteuning waarbij administratie niet overheersend is, maar die kort op de bal speelt als kinderen dreigen uitgesloten worden omwille van armoede. Daarbij moet vooral worden ingezet op directe en concrete steun aan de kinderen en niet zozeer op financiële steun aan de ouders.BUITENKLASSEN
Doorheen de stad willen we buitenklassen organiseren – die toegankelijk zijn voor veel verschillende groepen (basisscholen, middelbare scholen, volwassenenonderwijs, senioren, taalonderwijs, jeugdbewegingen, ….) en waar verbinding en participeren in de openbare ruimte centraal staat.BUITENZWEMBAD
We willen de realisatie van een buitenzwembad, een strandzwembad of waterspeelplekken in de stad onderzoeken.PARTICIPATIE
Participatie in het stadsbeleid moet niet starten bij 18 jaar. We willen ook onze jeugd betrekken bij het beleid. Dat zullen we doen door regelmatig overleg met de Jeugdraad, door het verderzetten van de Kindergemeenteraad en door het capteren van jeugdige bezorgdheden en ideeën die worden besproken op de schoolraden / leerlingenraden in de Oostendse scholen.UITGAAN IN OOSTENDE
Je hoeft niet jong te zijn om graag uit te gaan, maar inzetten op een plezante én veilige uitgaansbuurt is wel essentieel voor onze jongeren.In de uitgaansbuurt (Langestraat) willen we drie concrete maatregelen nemen:
Een feestplein, centraal in de Langestraat, met een open ruimte voor events en dit in nauwe samenwerking met de horeca-uitbaters, Oostendse organisaties en verenigingen. Op die manier zorgen we er samen voor dat het plein leeft. Het hele jaar door, met een kwalitatief aanbod voor iedereen.
Een wijkkantoor waarbij ook ’s nachts een gemakkelijk aanspreekbare wijkagent aanwezig is en waarbij (jonge) uitgaanders laagdrempelige hulp kunnen krijgen in het geval er zich een onrustwekkende of onveilige situatie voor doet. Dit moet ook het uitgaan van meisjes en vrouwen in de stad veiliger maken.
Een strenge handhaving tegenover drugsdealers in de Langestraat – omdat alle jongeren recht hebben op een veilige, drugsvrije uitgaansbuurt.
We zetten ook in op de realisatie van een nieuwe fuifzaal op de Bosjoenk site, een plek waar jongeren fuiven kunnen organiseren en ongestoord kunnen dansen tot in de vroege uurtjes. Dit project willen we participatief verwezenlijken, in samenspraak met de jeugdraad en de jongeren, alsook met inspraak van de buurt. .
SPORT
Oostende beschikt over veel sportverenigingen, gespreid over diverse sporttakken en vaak met een goed uitgebouwde jeugdwerking. Deze verenigingen hebben nood aan financiële en administratieve ondersteuning, een netwerkende samenwerking met andere clubs, een voldoende kwalitatieve sportinfrastructuur en een goede omkadering. Daarnaast beschikt onze stad ook over tal van ongebonden sporters, die voornamelijk gebruik maken van het openbaar domein.
Een totaalvisie voor het sportbeleid, opgemaakt door de stad in nauwe samenwerking met de Sportraad en sportclubs, zal een antwoord moeten bieden aan de vele noden die er vandaag zijn.Op vlak van financiële en administratieve ondersteuning blijft de stad een prioritaire rol spelen. We behouden het gratis ter beschikking stellen van de sportinfrastructuur voor jeugdwerking zodat sportclubs blijvend kunnen inzetten op kwalitatieve laagdrempelige jeugdwerking voor alle jeugd. De financiële ondersteuning door de stad moet geoptimaliseerd en vooral vereenvoudigd worden. Door de inzet en professionele ondersteuning van de sportdienst moet de administratieve overlast voor de sportclubs tot een minimum herleid worden.
De stad trekt de kaart van netwerk en samenwerking over diverse sporttakken heen. Sportclubs kunnen, hoewel ze uiteraard autonoom blijven, door samenwerking elkaar versterken. Samen met de Sportraad, zal de stad hierin een voortrekkersrol spelen.SPORTINFRASTRUCTUUR
De sportinfrastructuur van onze stad – met talrijke sportcentra - verdient blijvende aandacht, waarbij een snelle en transparante opvolging van het sporttechnisch beheer van de infrastructuur een prioriteit van de sportdienst wordt.Volgende initiatieven staan op onze radar:
Ontwikkeling van een Masterplan de Schorre: dit plan zal een antwoord bieden aan de nood voor kwalitatieve infrastructuur van de vele sportclubs die er huisvesten, met voldoende respect voor de omwonenden. Het plan wordt opgemaakt in samenwerking met de Sportraad en zal naast de sportieve invulling ook de nodige herstellingswerken, vernieuwbouw, drainage van de velden en de mobiliteit in het park aanpakken.
De verdere restauratie van de Koninklijke Stallingen met ondersteuning uit Vlaanderen.
Voor de watersportclubs wordt een visieplan ontwikkeld, waarbij de infrastructuur en de nodige concessies hiervoor in transparantie met de clubs onderzocht en ondersteund worden. Een verdere uitbouw voor Oostende als watersportstad is hierbij de doelstelling.
De stad blijft inzetten op het maximaal openstellen van infrastructuur (scholen en andere infrastructuur) om tegemoet te komen aan de grote vraag van clubs naar mogelijke trainingsaccommodatie. Naschoolse sport wordt in overleg met scholen en buitenschoolse kinderopvang onderzocht en uitgewerkt. Als stad schrijven we ons in voor Multimove.Met het stedelijk zwembad Brigitte Becue beschikt Oostende over een voldoende uitgerust zwembad. We willen het zwembad én de uitbating van de cafetaria voor zowel sportclubs, scholen als voor recreatief gebruik beter optimaliseren. Speciale aandacht moet daarbij gaan naar het recreatief bad – dat te koud is voor kinderen – en naar de buitenbaden die niet beschikbaar zijn.
Laagdrempelige sportinfrastructuur moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor ongebonden sporters. Verspreid over het volledige grondgebied voorzien we sportieve buurtgerichte infrastructuur.
G-sport wordt verder door de stad ondersteund en uitgebouwd. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen kansen moet krijgen om zichzelf sportief uit te dagen. We zullen dan ook maximaal inzetten om onze infrastructuur over de volledige stad G-sport toegankelijk te maken.
CULTUUR
Vooruit Plus wil inzetten op een dynamisch en toegankelijk cultuurbeleid voor iedereen. Oostende is niet enkel gekend als Koningin der Badsteden, maar zit al decennialang in de lift als culturele en artistieke hub. We hebben een sterke basis van grote en kleinere organisaties die elk op hun eigen manier zorgen dat Oostende een sterke artistieke uitstraling heeft. We beschouwen de Paulusfeesten, Oostende Voor Anker en Theater aan Zee als vaste waarden. De cultuurhuizen, jeugdhuizen en socio-culturele en (kunst-) educatieve organisaties leveren fantastisch werk. We zijn er ook van bewust dat tal van niet-professionele organisaties actief zijn in Oostende en willen vooral dat er samengewerkt wordt. De cultuurdienst van de stad moet hierbij een regierol opnemen en ondersteuning bieden aan het middenveld en heeft niet als taak om zelf culturele evenementen te organiseren. Bovenal willen we dat cultuur er voor iedereen is, jong of oud, ongeacht het gezinsbudget. Iedereen heeft recht op een fijne vrije tijd.Aan initiatieven en creativiteit is er geen gebrek in onze stad. Toch zijn de uitdagingen voor professionele en niet-professionele organisaties niet gering.
OPRICHTING CULTUURFONDS
We zorgen voor een cultuurfonds waar lokale kunstenaars, muzikanten en verenigingen beroep op kunnen doen, boven op de subsidielijnen. We blijven nominatief subsidiëren aan gevestigde en eigen organisaties en zorgen tevens voor een dynamisch subsidiefonds dat samenwerking tussen professionele en niet-professionele organisaties laat bloeien. We vinden het belangrijk dat de diverse culturele huizen en verenigingen niet te erg onderhevig zijn aan schommelende financiering, zoals nu het geval is – door het uitblijven van indexering of het wegvallen van Vlaamse subsidies. Die instabiliteit en onzekerheid willen we een stuk wegnemen, waardoor de organisaties zich kunnen focussen op hun kernactiviteit – cultuur! – en niet nodeloos lang met administratie bezig zijn en met het verzekeren van het eigen voortbestaan.LAAGDREMPELIG CULTUURBELEID
We blijven de UiT-pas verder promoten om de toegang tot cultuurbeleving te bevorderen. We willen de drempel voor een ouder publiek verlagen door ervoor te zorgen dat elke voorstelling of evenement zowel analoog als digitaal geboekt kan worden. We willen alle Oostendenaars de kans geven om onze musea gratis te bezoeken. We bekijken de mogelijkheden om bijvoorbeeld elke maand gratis de deuren te openen op zondag.JEUGD EN CULTUUR
We willen dat alle kinderen en jongeren toegang hebben tot kunst en cultuur. Niet alleen als consumenten maar ook als makers van cultuur. Beleven én maken van kunst en cultuur doet onze kinderen en jongeren openbloeien. Concreet denken we aan een stadsbreed podium voor schoolvoorstellingen en betrokkenheid van jeugd bij de programmatie van de cultuuragenda (bijvoorbeeld in De Grote Post). Het familiepark van Theater aan Zee moet opnieuw een jaarlijkse hoogmis worden voor jeugdige cultuurbeleving.We geloven ook in het potentieel van Oostende als studentenstad. Onderwijs, en zeker de artistieke opleidingen, kan een grote dynamiek op gang brengen.
INFRASTRUCTUUR
We maken een inventaris van beschikbare culturele infrastructuur en organiseren een deelplatform. Zowel scholen, kerken als stadspatrimonium worden betrokken. We ontwikkelen een strategisch atelierbeleid voor beeldende kunstenaars en muzikanten. We kijken naar de beschikbare ruimtes bij bestaande cultuurhuizen en in het stadspatrimonium. We onderzoeken de leegstaande infrastructuur en stimuleren hierbij pop-ups, tijdelijke en minder tijdelijke vrijplaatsen en ontwikkelen hierbij een creatief leegstandsbeleid. We restaureren Hotel Terminus en richten hier repetitieruimtes en een podium op voor lokale bands.OOSTENDSE CULTURELE VERENIGINGEN
We blijven De Grote Post als cultuurcentrum ondersteunen en zetten in op een budgetvriendelijk verhuurbeleid voor alle Oostendse verenigingen.DIALOOG TUSSEN TOERISME EN CULTUUR
Toerisme is een drijvende kracht in onze stad. De dialoog tussen Toerisme en Cultuur moet worden verbeterd door een overlegplatform tussen toeristische en (professionele en niet-professionele) culturele partners, de stedelijke diensten en het middenveld. De verantwoordelijkheden, de vraag hoe ze elkaar kunnen versterken en hoe de middelen maximaal kunnen ingezet worden moeten aan bod komen. Het doel is om voor elke Oostendenaar én bezoeker een gevarieerd aanbod te hebben.KUNSTWERKEN IN DE PUBLIEKE RUIMTE
We werken gestandaardiseerde en verantwoorde procedures uit voor de selectie en creatie van kunstwerken in de publieke ruimte. We zorgen dat alle stakeholders (dus ook inwoners) gehoord en betrokken worden en dat er voldoende professionele artistieke expertise betrokken is bij de selectieprocedures.KOLONIAAL VERLEDEN
We blijven inzetten op de bewustwording van koloniaal verleden in onze stad door de dialoog levendig te houden.LITERATUUR
Onze Oostendse bibliotheek speelt een belangrijke en laagdrempelige rol als ontmoetingsplaats en aanbieder van cultuur. Deze waardevolle plek willen we blijven bestendigen als rust- en leerplek. We onderzoeken hoe die een duurzame toekomst kan uitbouwen in een tijdperk van razendsnelle digitale ontwikkelingen.De bibliotheek moet voor iedereen toegankelijk zijn en we bekijken de opties om dit ook verspreid over de wijken te implementeren. We ondersteunen doorgedreven samenwerkingen tussen de bib en de Oostendse scholen. Ook Oostendse schrijvers krijgen hier een forum.
Literaire initiatieven zoals FAAR, Het Leeshuys, de boekenmarkt, … blijven we ondersteunen en moedigen we aan om diversiteit in al zijn aspecten mee te nemen in de programmatie.
ERFGOEDRESTAURATIE VAN GEBOUWEN
We starten onmiddellijk met de restauratie van Thermae Palace, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de restauratie van de Gaanderijen – waarvoor de financiering reeds beschikbaar is. Ondertussen zetten we in op het organiseren van de nodige investeringen voor de verdere verbouwing. Daarbij wordt de realisatie van een appartementsgebouw op de site van de thermen uitgesloten.De verdere restauratie van de Koninklijke Stallingen wordt uitgerold met ondersteuning uit Vlaanderen
AUTHENTICITEIT IN ERFGOED
We streven naar een geïntegreerde architectonische visie waarin vernieuwing hand in hand gaat met bestaand erfgoed. De ‘Boulevards’ of de lanen in het centrum (zoals het stuk tussen Dikke Mathille en het Kursaal – dat we tevens willen omdopen tot Ensorlaan) moeten in uitzicht worden hersteld. Dit met de traditionele aanblik - zoals we ze kennen van oude postkaarten - als inspiratie. Dit is ook: minder wagens, meer bloemenperken en werkende fonteinen. Ook zullen we het uitzicht van de overgebleven traditionele panden in o.a. de Belle Epoquewijk en op Mariakerke, beter bewaken en bewaren.Er wordt een totaalvisie opgemaakt voor de ontwikkeling van de volledige site rond het Thermae Palace en de Gaanderijen (inclusief de site van het oud zwembad, de Japanse tuin en de Hippodroom).
MARITIEM MUSEUM
Voor Oostende bekend werd als de ‘Koningin der Badsteden’ en zo toeristen lokte naar haar mooie dijk en talrijke etablissementen stond ze in het teken van de visserij. Oostende ademt de zee en moet haar erfgoed koesteren. We onderzoeken de mogelijkheid om in de gerestaureerde Hangar 1 een maritiem museum onder te brengen. We hebben hierbij aandacht voor zowel de Oostendse handels- en visserijhaven. We betrekken hierbij actief de Oostendse erfgoedverenigingen en -organisaties. We hebben hier niet alleen aandacht voor het Oostends erfgoed en de geschiedenis van de visserijstad, maar ook voor typische Oostendse tradities en gebruiken. Met andere woorden: het immaterieel erfgoed van Oostende krijgt hier een verdiende plaats. -
10. Wonen in Oostende
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 11:53 AM · 1 reaction
Oostende kent op het vlak van huisvesting nog heel wat aandachtspunten. Wij blijven ijveren voor gezonde, kwaliteitsvolle en betaalbare woningen met respect voor erfgoed.
De controles op de kwaliteit van woningen drijven we verder op. We mogen niet toelaten dat burgers panden huren die van ondermaatse kwaliteit zijn en/of gewoonweg ongezond zijn. Hoewel het een werk zal zijn van vele jaren volharding, willen wij een stad waar alle woningen conform de Vlaamse woonnormen zijn en waar het dus gezond en kwalitatief wonen is. De strijd tegen huisjesmelkers voeren we verder op: huisjesmelkers zijn niet welkom in Oostende! De belastingen en boetes op leegstand, verwaarlozing en verkrotting worden aangehouden, waarbij we wel gaan voor een menselijk beleid: we toetsen de situatie van de eigenaars af voor we streng bestraffen. Echte stadskankers worden onteigend om na renovatie terug kwalitatief in de markt te zetten.
UITSLUITING OP DE WONINGMARKT
Nog te vaak merken we uitsluiting op van kwetsbare groepen – zoals alleenstaanden en nieuwkomers - op de woningmarkt. We voeren hier gerichte controles uit, gekoppeld aan praktijktesten want iedereen heeft recht op huisvesting. We zijn tegen elke vorm van discriminatie.
AANKOOPPREMIE
Om jonge mensen en jonge gezinnen in onze stad te houden, voeren we opnieuw de aankooppremie in. Op deze wijze ondersteunen we jongeren om een eerste woning te kunnen aanschaffen in Oostende.
ENERGIERENOVATIES
We willen verder inzetten op de werking van het Energiehuis Oostende, op hun renovatie-adviezen en zorgvuldig doordachte subsidies en leningen. Door de inzet van onze stadsdiensten bieden we eigenaars praktische ondersteuning bij het verkrijgen van financiële middelen en technische adviezen voor hun renovatieprojecten. Dit maakt betaalbaar renoveren mogelijk door kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen. Evaluaties van de voortgang zorgen er voor dat de investeringen effectief zijn, waardoor zowel de woonkwaliteit als de energieprestaties worden verbeterd en de renovatiekosten voor eigenaars beheersbaar blijven.
SOCIALE HUISVESTING
Sociaal wonen blijft belangrijk in onze stad. Niet enkel staan verschillende grote renovatieprojecten klaar (denk maar aan de Nieuwe Stad), maar er moet blijvend geïnvesteerd worden in bijkomende sociale woningen. De wachtlijsten voor een sociale woning zijn écht te lang en daarom moeten we bij de Vlaamse Regering blijvend druk zetten voor meer sociale woningen in onze regio. Samen met de woonmaatschappij moet onderzocht worden hoe nieuwe en bestaande sociale woningen beter afgestemd kunnen worden op de effectieve noden van onze inwoners (ouderen, alleenstaanden, eenoudergezinnen, personen met een beperking, …).SENIOREN
We halen het unieke project van sociale assistentiewoningen aan de oude vleugel van de Boarebreker, terug uit de koelkast. Ook ouderen hebben recht op betaalbare, kwalitatieve en aangepaste huisvesting! Bij de woonmaatschappij zullen we aandringen om dit project met hoge prioriteit te realiseren.Oostende is een stad met veel ouderen die dikwijls in minder aangepaste huisvesting wonen. We horen het vaker dat mensen niet tijdig de nodige – soms kleine - aanpassingen in hun woonst voorzien, waardoor bij het ouder worden de huisvesting niet langer voldoet aan de behoeften van de bewoner. Samen met de woonbegeleiders, het meldpunt senioren in nood en de zorgcoaches moet een plan uitgewerkt worden waarbij outreachend gewerkt wordt inzake veiligheid en aanpassing van de woning van een senior, zodat deze zo lang als mogelijk, veilig in de eigen woonst kan blijven.
GROTE NIEUWBOUWPROJECTEN
Oostende heeft nood aan een globale visie op stadsontwikkeling en daarbij moet wat er gebouwd kan worden afgestemd worden op de wijken en de noden. Bij grote nieuwbouwprojecten wordt toegezien dat de bouwpromotor een voldoende mix voorziet van woningen en appartementen, zoals betaalbare woningen voor jongeren, alleenstaanden en jonge gezinnen, aangepaste woningen voor personen met een beperking en voor senioren, sociale woningen, … Er zal hierop meer controle worden uitgevoerd, zodat een bouwpromotor in Oostende beter aansluit op de woonbehoefte van de Oostendenaar en het bestuur. We blijven kritisch omgaan met de bouw van hoogbouw en appartementen in onze stad: bouwen in de hoogte is enkel mogelijk indien er voldoende vrije ruimte gecreëerd wordt op de grond en er gezorgd wordt voor een maximale ruimtelijke openheid. Bij alle grote projecten wordt er ook een onthardingstoets gemaakt.
OPKOOPBESCHERMING IN DE WIJKEN
We onderzoeken de juridische mogelijkheid om een opkoopbescherming in de wijken in te voeren. Met een opkoopbescherming willen we de opkoop van woningen door beleggers die woekerwinsten maken tegengaan en een normalisering van de prijzen van woningen in de hand werken. Bij een opkoopbeschermde woonst gaat de koper ofwel zelf de woning bewonen ofwel verhuren aan een marktconforme huurprijs.
TWEEDE VERBLIJFSTAKS
Momenteel betalen tweedeverblijvers een forfaitaire taks. Wij willen onderzoeken of we dit systeem kunnen aanpassen zodat de bijdrage aan de werking van Oostende gebaseerd wordt op de waarde van hun verblijf, in plaats van een vast bedrag. Door de belasting te koppelen aan de waarde van het kadastraal inkomen, kunnen we een meer rechtvaardige verdeling van de kosten realiseren. -
11. Automatische reflex naar een toegankelijk Oostende
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 11:46 AM · 1 reaction
Een stad moet zo georganiseerd zijn dat minder mobiele mensen ook hun volle vrijheid kunnen behouden en de toegang hebben tot alle diensten en winkels die ze nodig hebben. Dat is de insteek van ons toegankelijkheidsplan. Een stad als de onze dient zich daar volop van bewust te zijn en moet aandacht hebben voor ieders mobiliteit. We nemen de drempels ook letterlijk weg. En we blijven het herhalen tot er in elke beleidsstap een automatisch reflex is naar toegankelijkheid in elke betekenis van dit woord.
Eén van de opmerkelijke zaken die we hebben vastgesteld tijdens onze huisbezoeken en wijkbabbels, is dat heel veel Oostendenaars hun vrijheid beperkt zien omdat ze minder mobiel zijn of leven met een beperking. En dat is onaanvaardbaar. Het begint bij het parkeren en het verlaten van hun huis. Sommige mensen kunnen hun huis niet verlaten als er geen auto voor de deur kan staan, en bij veel van hen is het parkeren niet aangepast aan hun noden. Vragen daarover aan het bestuur van Oostende zijn ook nauwelijks beantwoord.
In de wijken zorgen we ervoor dat mensen die al met een beperking leven even vrij zijn om op elk moment in en uit hun huis te kunnen om hun ding te doen. De bestaande initiatieven om Oostende toegankelijker te maken zullen we bundelen, waar nodig optimaliseren en verder uitrollen.
OOSTENDSE KAART
Een kaart met alle zaken en administraties die toegankelijk maakt zeker het verschil. Nu is het erg moeilijk voor minder mobiele mensen en mensen met een beperking om te weten waar ze effectief terecht kunnen voor hun benodigdheden. We denken aan winkels, kappers, horeca, … en administraties. Het maken van een kaart met daarop alle toegankelijke plekken moet het mogelijk maken om hun leven te normaliseren. Bovendien moet er worden ingezet op voldoende toegankelijke toiletfaciliteiten in deze zaken. Deze analyse moet breed gebeuren zodat bijvoorbeeld ook mensen met gehoor- en zichtproblemen toegang hebben tot de voor hen relevante informatie.
PARKEERBELEID
Het uitwerken van een aangepast parkeerbeleid voor minder mobiele mensen en mensen met een beperking vinden we evenzeer noodzakelijk. Een correcte labeling is hierbij belangrijk. Zo kunnen gebruikers duidelijk weten waar dergelijke zaken zich bevinden.
Dit alles is nodig om er voor te zorgen dat elke Oostendenaar zijn/haar volle vrijheid behoudt en niet afhangt van goede wil of toevalligheden. Er moet daarbovenop verder geïnvesteerd worden in de uitbreiding van de blauwe parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Op veel plaatsen in Oostende zijn er parkeerproblemen, de parkeergelegenheden moeten worden hertekend en nog meer voorzien worden voor de mensen die in Oostende wonen. Tevens moeten we in die hertekening het aantal plaatsen voor minder mobiele mensen uitbreiden én het verkeerd parkeren op die plaatsen harder sanctioneren. Als auto’s die plaatsen innemen, moeten we voorzien dat ze kunnen worden weggesleept.
ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING
Wat zeker ook nodig is, is zorgen dat de administratieve vlotheid voor mensen met een beperking in Oostende verbeterd wordt. Er is heel wat administratie nodig om hun aanvragen en kaarten in orde te brengen. Een doorlichting samen met de administratie om dit zo makkelijk mogelijk te maken is nodig. Eén van de elementen die zeker moet worden herbekeken is de manier waarop de nummerplaten worden gekoppeld aan de kaarten. Momenteel zijn dat maar twee nummerplaten, maar in realiteit is vaak zo dat meerdere personen instaan voor de verplaatsingen. Er zijn gelijkaardige uitdagingen voor de European Disability Card (EDC). De informatie van de stad over waar en hoe de kaart kan worden gebruikt moet duidelijk zijn.VOETPADEN & HET OPENBAAR DOMEIN AFSTEMMEN OP IEDEREEN
Sommige voetpaden bij de voorziene parkeerplaatsen hebben een hoogte die er voor zorgt dat heel wat mensen hun wagen niet (veilig) kunnen verlaten. Dat vermindert nog meer het reeds beperkt aantal geschikte parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen en voetpaden aan elkaar aanpassen is een must. Ook de staat van de voetpaden moet in orde zijn. Dat is op te veel plaatsen in Oostende niet meer zo en dat belet in eerste instantie minder mobiele mensen zich vrij te verplaatsen. Denk aan: oversteekplaatsen waar de boordsteen best kan verlaagd worden of aan hellingen tussen voetpad en straat, om de overgang te maken. Een nieuw versneld investeringsplan voor de voetpaden is nodig, zo nemen we letterlijk drempels weg.Op het openbaar domein en op de speelpleinen willen we ook meer voorzieningen voor kinderen en volwassenen met een beperking. Twee voorbeelden die snel gerealiseerd kunnen worden: het voorzien van speeltoestellen voor rolstoelgebruikers op de speelpleinen, en het schaatsen met een rolstoel ook in Oostende mogelijk maken.
EVENEMENTEN
Wie een beperking heeft moet ook het bezoek aan een evenement kunnen voorbereiden. Het is belangrijk om voldoende informatie te geven over het evenement, inclusief plattegronden, de locaties van toegankelijke toiletten en uitgangen en beschrijvingen van mogelijke sensorische prikkels (zoals geluid en licht) en de aanpassingen daaromtrent.. Het voorzien van “chill-zones” tijdens evenementen biedt een rustige omgeving om te ontprikkelen, waar men zich kan terugtrekken, met voorzieningen zoals noise-cancelling, koptelefoons en comfortabele zitplaatsen. -
12. Economisch bruisend Oostende
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 11:44 AM · 1 reaction
EEN WINKELPLAN VOOR OOSTENDE
Vooruit Plus wil het aanbod en de kwaliteit van handelszaken in Oostende verruimen en verbeteren. Het winkelplan dat we voorstellen heeft zowel te maken met de invulling van de panden, mobiliteit & parkeren, kwaliteitscriteria als een verder uitgebouwde wisselwerking met Toerisme. In Oostende staan zelfs in de bekende winkelstraten te veel panden leeg of worden deze niet voldoende kwaliteitsvol ingevuld. Het is in het belang van de hele stad dat we het kwaliteitsvol aanbod terugbrengen. De zelfstandigen, ondernemers en onafhankelijke op de lijst Vooruit Plus Oostende slaan hiervoor de handen in elkaar.
Het mogelijk maken voor jonge/startende ondernemende mensen om een zaak te starten is een speerpunt. We vinden dat de stad in de opstartfase kan ondersteunen in de vastgoedkost van jonge Oostendenaars die een zaak willen starten. Dat is belangrijk, omdat het de langere levensduur van goede en nieuwe zaken sterk omhoog helpt.
We willen proactief bestaande merken aanspreken om nieuwe winkelmerken in Oostende te krijgen. De stad dient daarom in de eerste plaats al deel te nemen aan organisaties zoals “salon de la franchise” om dit actief te ondersteunen.
Oostende moet het aandurven om kwaliteitseisen te stellen aan winkels en aan het type handelszaken dat op bepaalde plaatsen kan. De praktijk uit andere steden leert dat het homogeniseren van een aantrekkelijke buurt voor de bewoners daarbij gebaat is. Het is geen kwestie van winkels te weren, er is plaats genoeg. Wel kan het creëren van gekende kwartieren met typisch en specialistisch aanbod een troef zijn voor een stad. Dit vergt wel meer organisatie.
Op heel wat plaatsen in Oostende is een goed werkende economie in de breedte ook gebaat bij een betere doorstroming van verkeer en passage. Enerzijds is het concreet organiseren van de circulatie van mensen doorheen de winkelstraten belangrijk. Denk maar aan de situatie van de A. Buylstraat, de Christinastraat en de Sint Sebastiaanstraat. Daar zorgt de bestaande situatie voor achteruitgang. Maar denk evenzeer aan de mogelijke snelle ingrepen op de Torhoutsesteenweg waar de moeilijke doorstroming een verlies is voor de stad en haar ondernemers.
Vooruit Plus wil onderzoeken op welke manier Oostende een voedingsmarkt kan ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat Oostende het potentieel heeft voor een kwalitatieve voedingsmarkt, naar het voorbeeld van Kopenhagen of Barcelona. Hiervoor willen wij de site “Maritiemplein” uitbreiden en toegankelijker maken.
Ten slotte willen we er voor zorgen dat de dienst Toerisme dichter bij de mensen wordt gebracht. Antennepunten zijn daarbij zeker een mogelijkheid. Maar ook een samenwerking tussen toerisme en het economisch huis kan een Hub Voor Ondernemers tot stand brengen.
CENTRUM VOOR BLAUWE ECONOMIE IN EUROPA
Oostende moet sterk inzetten op de uitbouw van de blauwe economie, een sector die zich richt op duurzame maritieme activiteiten zoals hernieuwbare energie, de visserij, aquacultuur en de circulaire economie.De Noordzee zal de grootste groene energiecentrale ter wereld vormen. Elk windpark in het Belgisch deel van de Noordzee wordt vanuit Oostende onderhouden, goed voor ± 600 voltijdse jobs bij een 60-tal bedrijven. De ontwikkeling van een nieuw gebied voor offshore wind turbines – de Prinses Elisabeth-zone - en van het eerste energie-eiland ter wereld, is in volle voorbereiding. Dit creëert nieuwe werkgelegenheidsopportuniteiten in onze stad. Daarom is de komst van een nieuwe offshore kade in de haven zo belangrijk, om klaar te zijn voor deze volgende fase.
Er is een enorme opportuniteit om het aanwezige offshore ecosysteem in onze stad (die naast de tientallen bedrijven ook bestaat uit heel wat andere organisaties zoals Haven Oostende, Ostend Science Park, Universiteit Gent, De Blauwe Cluster, het ILVO, het VLIZ, ....) als stad te ondersteunen zodat we ook internationaal uitgroeien tot een offshore energie hub.
De haven van Oostende speelt een centrale rol in de blauwe economie door als knooppunt te dienen voor duurzame maritieme activiteiten, waaronder ook duurzame scheepvaart en visserij. Door in te zetten op samenwerking en interactie tussen alle Oostendse actoren en op gezamenlijke internationale profilering zal de ontwikkeling van innovatieve technologieën worden versneld. Dit zal de Oostendse blauwe economie ten goede komen. Hierdoor kunnen we bijkomende bedrijven aantrekken naar de regio en zullen de tewerkstellingsopportuniteiten voor de stad in de sector verhogen.
DE HAVEN VAN OOSTENDE
Daarnaast behoudt de haven ook de aandacht voor de visserij. De mogelijkheid wordt onderzocht om meer cruiseschepen of schepen met een andere toeristische functie te laten aanmeren in Oostende.
DE LUCHTHAVEN VAN OOSTENDE
De introductie van de nieuwe aanpak voor normering van het aantal bewegingen en nachtvluchten op de luchthaven, mag geen toename van deze vluchten betekenen. De helikopters (NH 90’s) van het Belgische leger zijn welkom op de Oostendse luchthavensite, maar niet naast de bebouwde omgeving in Raversijde.
EEN KRINGLOOPECONOMIE IN DE STAD
Tweedehands kopen en verkopen wordt gesmaakt door de Oostendenaars – logisch, want het is een pak goedkoper en bovendien duurzaam, want vele spullen verdienen een tweede leven en kunnen echt wel nog een rondje mee. We willen evolueren van de kleine bestaande initiatieven in het tweedehands circuit naar een stad waarin de tweedehandsmarkt grootschalig, efficiënt, laagdrempelig en goed georganiseerd is. Dat betekent de oprichting van een tweedehands winkelcentrum, inclusief herstelplaats voor kapotte spullen.
SOCIALE ECONOMIE & TEWERKSTELLING
De sociale economie in Oostende moet een grotere rol krijgen in de Oostendse economie – omdat een job fierheid en een meerwaarde kan brengen in het leven van mensen. Daarom moet ook het inzetten van mensen met een artikel 60 statuut opnieuw op grotere schaal gebeuren. Meer mensen moeten worden ingezet op werktrajecten om hen toe te leiden naar gepast werk, onder andere door het gebruik van nieuwe technologie. De rol van de arbeidsmarkt wordt zo een actieve rol, voorbij het louter matchen van vraag en aanbod.
SMART CITY
Digitalisering is de grootste ontwikkeling met de meest verstrekkende gevolgen voor een stad. Vroeger werd eerst informatie verzameld wat daarna leidde tot verandering. In het Oostende van morgen zal dit in “real time” gebeuren. We denken aan communicerende auto’s met stoplichten om de doorstroom op bv. de Torhoutsesteenweg vlotter te laten verlopen, maar ook aan sensoren die mensen zullen verwittigen omtrent vrije parkeerplaatsen. We denken ook aan data van de weersomstandigheden die voorspellen wanneer Oostende een hittestress of stormweer tegemoet gaat, als ook voor het sturen van mensen en verkeer bij grote druktes.Ook Virtual Reality zal ons voorstellingsvermogen verhogen bij projecten - zoals nu het geval was bij de afbraak van het oude zwembad. Door het gebruik van virtual reality krijgt de Oostendenaar de mogelijkheid om toekomstige projecten nog realistischer te ervaren, waardoor men nog breder kan worden betrokken in de toekomst van onze stad. Inspraak krijgt hierdoor een extra dimensie.
Vlaanderen is een digitale koploper in Europa met bedrijven als Imec op zo’n 30 minuten van Oostende. Al zijn er ook in onze stad al jaren innovatieve bedrijven actief. Het is hierbij cruciaal om voor een netwerk van innovatieve bedrijven en de aantrekkelijkheid voor hun personeelsleden, Oostende om te vormen tot een place to be voor nieuwe technologieën.
De toekomst van digitalisering brengt heel wat elementen mee die onze stadsontwikkeling zullen veranderen. Het gaat onder meer om zelfrijdende voertuigen, die nu al in sommige steden van de wereld te zien zijn. We moeten ons als stad hier op voorbereiden. Een tweede voorbeeld is de klimaatverandering. Ze gaat gepaard met onder meer een toenemende vraag rond energiebeheer, zowel stedelijk als particulier met de introductie van slimme software. Een derde element is dat we digitalisering zullen gebruiken om in te schatten welke gebouwen de komende tien jaar het einde van hun levensduur naderen. Daar zal Oostende zeker mee geconfronteerd worden. Verder zullen ook de andere elementen in het programma omtrent administratieve vereenvoudiging mee moeten worden gestuurd door de digitale stad. In die hele ontwikkeling moeten we ons goed bewust zijn dat niet iedereen “digital minded” is. We mogen niemand uitsluiten, en daarom digitale informatieavonden organiseren om iedereen te betrekken.
-
13. Duurzaam Oostende
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 11:17 AM · 1 reaction
Oostende is een magnifieke plek om te leven! Om ook voor onze kinderen en kleinkinderen welvaart, gezondheid en veiligheid te garanderen, is investeren in een duurzaam Oostende geen keuze, maar een must. Hoe eerder we daar stappen in zetten, hoe sneller we samen de vruchten plukken en hoe minder het ons uiteindelijk zal kosten.
Op korte termijn vraagt dat politieke moed: we zullen inderdaad moeten overschakelen van fossiele energie naar wind- en zonne-energie. Daarnaast gaan we ook anders moeten consumeren, zetten we in op de afname van onze afvalproductie en stimuleren we hergebruik. Ook het investeren in veilige en groene mobiliteit en het vergroenen en ontharden van de openbare ruimte mag hierbij niet ontbreken.
De stad is aan zet om deze veranderingen collectief te organiseren, zodat iedereen mee kan genieten van een groen Oostende. Voor Vooruit Plus is verduurzaming geen keuze voor de happy few die dit kan betalen. Wij gaan voor een stad waar het voor álle inwoners goed, veilig, gezond, solidair én betaalbaar wonen is. Daarom willen wij ook telkens in dialoog met en op maat van de Oostendenaars werken aan een duurzamere stad.
GROENE BETAALBARE ENERGIE VOOR IEDEREEN
Energie is een basisbehoefte. Alle Oostendenaars moeten toegang krijgen tot groene energie, tegen een betaalbare prijs. Veel mensen hebben niet de middelen, de technische kennis of de ruimte om over te schakelen op zonnepanelen, duurzame warmte of een geïsoleerd huis. De stad neemt de regierol op om de overschakeling te organiseren en burgers en bedrijven van begin tot eind te begeleiden, zowel financieel als organisatorisch.Concreet betekent dit een gezamenlijke aanpak voor de installatie van zonnepanelen, isolatie en de overschakeling van aardgas naar een duurzame warmtebron, voor alle woningen en bedrijven op het Oostends grondgebied. Door de collectieve en lange termijn aanpak van deze overschakeling zal de kostprijs dalen en zal ze solidair georganiseerd worden. Dat is noodzakelijk zodanig dat iedereen kan profiteren van goedkope en propere energie.
Een ambitieus en concreet energietransitieplan per wijk wordt uitgewerkt om zo te evolueren naar een energieneutraal en gasvrij Oostende waarbij de stad optreedt als facilitator en organisator en klimaatneutrale energievoorziening zo een collectieve dienstverlening wordt.
EEN KRINGLOOPECONOMIE IN DE STAD
In de stad van de toekomst wordt afval beperkt en is het hergebruik van materialen en spullen de norm. Toegang tot hergebruik, herstellingsdiensten, deelmobiliteit, lokale voeding, ... zal worden georganiseerd voor alle bewoners. Iedereen krijgt toegang tot goedkope en duurzame producten. Een circulaire stad leidt ook tot propere straten en stranden. Om dit te organiseren zullen we inzetten op de bestaande netwerken en organisaties in de stad, zoals O.666, de kringloopwinkel, de Antenne, ‘t Geefhuisje van SAAMO, Buitengoed en Oxfam.Enkele concrete maatregelen die we willen nemen:
Een winkelcentrum voor tweedehands spullen: de realisatie van een permanente plek waar de Oostendenaars hun spullen makkelijk en efficiënt tweedehands kunnen kopen en verkopen. Door een winkelcentrum te realiseren op voldoende grote schaal wordt het voor iedereen een stuk toegankelijker om tweedehands, betaalbaar en duurzaam te shoppen én verminderen we onze afvalstroom.
Een herstelplaats voor kapotte spullen: één plek waar alle Oostendenaars hun kledij, meubels, elektro, gsm’s, computers, speelgoed, … kunnen laten herstellen tegen democratische prijzen – zodat we onze spullen langer kunnen gebruiken en niet hoeven te vervangen.
Deelfietsen kun je tijdelijk gebruiken en vervolgens terugplaatsen op vaste locaties in de stad. De introductie van deelfietsen in Oostende maakt fietsen toegankelijk voor iedereen. Ze veroorzaken bovendien minder overlast dan (rondslingerende) steps.
Een stadsrestaurant voor alle Oostendenaars: Oostende heeft nood aan een ontmoetingsplek, waar alle Oostendenaars – ongeacht hun koopkracht – samen kunnen eten. Het stadsrestaurant maakt zoveel mogelijk gebruik van voedseloverschotten, is een sociale werkplek en zet in op multiculturele verbinding.
EEN SOCIAAL KLIMAATBELEID
Het veranderende klimaat brengt heel wat uitdagingen met zich mee: hittestress, watertekorten, stormweer, waterschade, vermindering van biodiversiteit, .... Voor een stad aan zee vormt ook de stijging van de zeespiegel een concrete uitdaging. De ontwikkeling en uitrol van een langetermijnvisie is noodzakelijk. Een sociaal klimaatbeleid komt tot stand in dialoog met de Oostendenaars en betekent dat iedereen toegang heeft tot de voordelen van klimaatmaatregelen.Enkele concrete maatregelen die we willen nemen zijn:
De stad voorziet de aanleg van een geveltuin, groenslinger of straattuin bij elke geïnteresseerde inwoner. Zo worden onze straten en wijken groener, koeler, fleuriger en een plek waar buren opnieuw met elkaar praten.
Verspreid in alle wijken van de stad en geïntegreerd in bestaande parken en tuinen worden er pluktuinen ingericht waar buurtbewoners gratis fruit of groenten kunnen komen plukken voor eigen gebruik.
We willen ook inzetten op het ontharden en vergroenen van het openbaar domein. Ontharding en vergroening draagt bij aan de verkoeling van onze stad, voorkomt wateroverlast en zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit. Daarom vinden wij dat ontharding een verantwoordelijkheid is van de stad en niet enkel van de inwoners. We plannen in elke wijk een proefstraat met (deels) ontharde voetpaden, waarbij we de keuze van de plaats en de evaluatie ervan toewijzen aan een bewonerspanel uit die wijk. Met dit pilootproject willen we een belangrijk én duidelijk signaal geven voor een andere aanpak inzake ontharding: gedaan met gedwongen tegelwippen bij particulieren maar het nemen van de eigen lokale verantwoordelijkheid voor het ontharden van het openbaar domein. Nieuwe verharding (van stad en bewoners) zal worden geminimaliseerd.
Er wordt een beleid uitgebouwd rond het opvangen van hemelwater. Door de klimaatverandering wisselen periodes van hevige regen en hevige droogte elkaar af. Het opvangen van meer hemelwater remedieert de twee, omdat er minder hemelwater snel wordt afgevoerd naar zee, en tegelijk meer water voorhanden is voor trage insijpeling of bevloeiing.
De duinen en stranden zijn onze belangrijkste bescherming tegen de zee. We willen onderzoeken hoe het verkeer en de tram gedeeltelijk ondergronds kunnen gaan in Raversijde, waardoor de duinen worden uitgebreid in het stadsweefsel. De verdere verduining beschermt ons tegen de stijgende zeespiegel en er wordt extra groen gebied gecreëerd toegankelijk voor wandelaars en fietsers. -
14. Sociaal & solidair Oostende
Posted by Veerle Dubois · September 19, 2024 10:48 AM · 1 reaction
STOP DE PRIVATISERING
In de voorbije legislatuur kende Oostende ook verschillende privatiseringen. Voor ons is het duidelijk dat dit moet worden gestopt. Meer bepaald willen we geen verdere privatisering van onze woonzorgcentra, serviceflats jeugdzorg, kinderopvang, speelpleinwerkingen en catering. Het behoud van deze essentiële diensten in de stad is noodzakelijk voor de Oostendenaar.Oostende gelooft in haar zorgpersoneel en zet in op het behoud van de eigen woonzorgcentra, want deze bieden onmisbare zorg en ondersteuning aan ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Ze zijn van cruciaal belang voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van deze kwetsbare groep.
JEUGDZORG
Wat de jeugdzorg betreft, vinden we dat Oostende een versnelling hoger kan en moet.Een eerste concreet programma punt is daarbij een hogere beschikbaarheid van kamertraining voor jongeren van 18+. Als onderdeel van ons engagement om jongeren van 18 jaar en ouder voor te bereiden op zelfstandigheid, zetten we in op een doorgroeiproject. Dit project is gericht op huisvesting, training en ondersteuning voor jongeren die zo doorgroeien naar zelfstandigheid.
We willen de stad ook anders inrichten, met meer aandacht voor jeugdzorg.
Drie voorbeelden:
Het nut van rustige time-outs is bewezen. Er zijn al uitstekende initiatieven waar kinderen en jongeren na school terecht kunnen om hun huiswerk te maken of om zich te ontspannen. We geloven er sterk in dat het uitbreiden van deze time-out-plekken onze jongeren nog meer kan ondersteunen en hen hulp kan bieden als een plek om tot rust te komen of om huiswerk te maken niet beschikbaar is.
We merken op dat er heel wat kinderen en jongeren met velen in kleine ruimtes wonen, soms zonder eigen kamer of zonder buitenruimte. In de zomer wordt er gespeeld op het strand, in pleinen en in parken. Maar in de winter, mede doordat er meer publieke ruimte is ingenomen, is dat veel moeilijker. De bestaande mogelijkheden zijn vaak te duur om frequent te gebruiken. Daarom willen we dat de stad actief op zoek gaat naar welke gebouwen in de winterperiode minder gebruikt worden en zo kunnen dienen voor speel- en ontspanningsruimte voor kinderen en jongeren. Als we dat samen met de Oostendse verenigingen en sportclubs doen, kan er een aanbod ontstaan dat betaalbaar is, dat de jongeren van rust en ontspanning voorziet, en zelfs leidt tot meer verbinding.
Het project TUSSENUUS realiseert mobiele woonunits voor schoolgaande jongeren die dakloos dreigen te worden. We zoeken mee naar mogelijke gronden - o.a. via de woonmaatschappij - en stellen deze ter beschikking voor dit project.
SENIOREN EN OUDERENZORG
We zien onze ouderen als (vol)waardige inwoners. Ze zijn een belangrijke schakel binnen onze samenleving, denk maar aan vrijwilligers- en buddywerkers. Het houdt mee in dat een goeie leefbare stad ook en zeker voor de oudere bewoners een goeie stad moet zijn. Denk aan veilige buurten waar de kans op vallen klein is, waar de inrichting aangepast is zodat men geen angst moet hebben voor de snelheid van het verkeer, waar diensten dichtbij zijn, ….Vooruit Plus wil ook inzetten op de waardering en activering van de senioren. In een stad als Oostende komt altijd een pak ervaring samen, vaak bij pensionering. We willen die enorme kennis ook inzetten in de ontwikkeling en het denkwerk van de stadsontwikkeling, elk op zijn of haar domein.
Ook willen we inzetten op een betaalbare kwalitatieve oude dag. We zijn tegen de verdere privatisering van de zorg. De woonzorgcentra en bij uitbreiding alle zorg houden we in eigen handen en beschermen we tegen privatisering. Hierdoor zorgen we er voor dat zorg betaalbaar, toegankelijk en kwaliteitsvol is. We voeren de stedelijke mantelzorgpremie terug in en behouden de afschaffing van de onderhoudsplicht. In de publieke woonzorgcentra mag de prijs tegen het einde van de legislatuur niet hoger zijn dan het inkomen van een gepensioneerde met het minimumpensioen. In de praktijk zal dit dan gaan om het minimumpensioen samen met de zorgpremie.
Voor ouderen is een toegankelijk mobiliteitsbeleid onmisbaar. We zorgen dat bij de aanleg of herstel van het openbaar domein er meer rekening wordt gehouden met mensen die minder mobiel zijn. Het openbaar domein moet steeds vlot toegankelijk zijn voor mensen met hulpmiddelen. We zorgen voor voldoende zitbanken in de parken en andere openbare plaatsen. Op die manier organiseren we ontmoetingsplaatsen waar men even tot rust kan komen.
Er wordt geïnvesteerd in het heraanleggen van de voetpaden, straten en pleinen. We onderzoeken de mogelijkheid om een pilootproject op te starten met grasdallen die de tegels van het voetpad kan vervangen. Dit zorgt ervoor dat de voetpaden beter te onderhouden zijn door de stadsdiensten en er minder risico’s ontstaan op vallen door loszittende of scheve voetpaden. Daarnaast bekijken we ook de mogelijkheid tot het oprichten van een cleanteam voor personen die niet meer zelfstandig hun eigen voetpad kunnen onderhouden. Na het uitvoeren van openbare werken moeten voetpaden en wegen snel worden hersteld, om de overlast te beperken. Bij elk nieuwbouwproject wordt er rekening gehouden met de toegankelijkheid.
Het openbaar vervoer sluit hier ook bij aan. Iedereen moet zich kunnen verplaatsen met het openbaar vervoer. Bussen en trams moeten toegankelijk zijn. Bereikbaarheid mag niet afhankelijk zijn van de plaats waar je woont. Er moeten voldoende busverbindingen zijn tussen het centrum en de wijken en ook een vlotte verbinding naar en tussen beide campussen van AZ Oostende is hierbij noodzakelijk.
De laatste jaren verdwijnen steeds meer en meer bankautomaten, waardoor mensen soms naar andere wijken of buurgemeenten moeten uitwijken om geld te kunnen afhalen. Elke wijk moet een cashpoint beschikbaar hebben, zodat het voor iedereen mogelijk is om in zijn omgeving geld af te halen.
We herstellen de werking van de ontmoetingscentra met een vast aanspreekpunt. Zo wordt de dienstverlening naar de wijken gebracht. Momenteel is het O-punt de enige mogelijkheid om een melding te maken. Een digitaal meldpunt kan voor veel mensen een gemakkelijke manier zijn om een probleem door te geven, maar tegelijk brengt dit moeilijkheden met zich mee. Niet iedereen is in de mogelijkheid om digitaal een melding te maken, niet alle noden kunnen op een goede manier duidelijk worden gemaakt aan de stadsdiensten en het rechtstreeks contact met de stadsdiensten gaat hierbij verloren. Het opstarten van een administratief punt in elk ontmoetingscentrum biedt een oplossing op de bovenstaande problemen en daar willen wij op inzetten. We willen het ook mogelijk maken dat hierbij bepaalde sociale diensten of burgerzaken, bv de aanvraag van een paspoort, mogelijk zijn binnen dit administratief punt. Er kan hierbij ook gewerkt worden met een mobiel punt die op verschillende momenten beschikbaar is in de wijken.
Er wordt ingezet op verschillende vormen van preventie voor de senioren door outreachend te werken. Elke 80-plusser krijgt een huisbezoek van een zorgcoach. De zorgcoachen zijn de centrale aanspreekpunten en gaan na welke hulp of steun er nodig is en verwijst door indien nodig. Er wordt ingezet op huisbezoeken in het kader van valpreventie en veiligheid van de woning (rookmelders,…). We zetten volop in op de Gele Doos. Dit is een bewaardoos die belangrijke medische en persoonlijke contactgegevens bevat. Ze wordt bewaard in de deur van de koelkast. Het maakt het voor hulpverleners gemakkelijker om levensnoodzakelijke te verkrijgen en snel gepaste hulp te bieden op interventie. Daarnaast zorgen we ervoor dat het meldpunt senioren in nood wordt versterkt zodat er tijdig kan gereageerd worden op de signalen die het meldpunt ontvangt.
Meer en meer mensen lijden aan dementie, in de toekomst zullen er alleen maar mensen met dementie bijkomen. Oostende heeft al het label van dementievriendelijke stad. We bouwen actiever aan een dementievriendelijk beleid.
SOCIALE HULP OP WIJKNIVEAU
De burger moet in elke wijk terecht kunnen met elke sociale hulpvraag. Zo willen we ook contactpunten in de ontmoetingscentra mogelijk maken, waar hulp bij administratie kan worden geboden, mogelijks met antennepunten van het OCMW.Er wordt ingezet op lokale loketten volgens het één-loket-principe. Elke wijk heeft een loket waar burgers terecht kunnen met al hun administratieve en sociale hulpvragen, van adresveranderingen tot financiële ondersteuning. We werken volgens het één-loket-principe, waarbij burgers niet van het kastje naar de muur worden gestuurd, maar onmiddellijk de nodige hulp krijgen.
EEN WAARDIGE UITVAART VOOR ELKE OOSTENDENAAR
In Oostende willen we ervoor zorgen dat elke inwoner, ongeacht hun financiële situatie, een waardige uitvaart krijgt. Wanneer iemand overlijdt zonder beschikbare financiële middelen of familie, zal de uitvaart altijd in Oostende plaatsvinden. Dit zijn we elke Oostendenaar verschuldigd. Het lijkt een evident punt, maar we zagen in de voorbije legislatuur dat dit niet zo was. Er waren voorbeelden van familieleden en naasten die niet op de hoogte werden gebracht voor de begrafenis, en meerdere families moesten uitwijken buiten Oostende. Dat is onaanvaardbaar.GEZINSPLANNING | EEN RECHT VOOR IEDEREEN
In Oostende erkennen we dat gezinsplanning niet alleen een kwestie van persoonlijke keuze is, maar ook een belangrijk instrument voor het bestrijden van armoede en het bevorderen van gezondheid en welzijn. We willen dat dit actief wordt meegenomen in de hulpverlening, ongeacht de achtergrond van de burgers. Het doel van gezinsplanning is het sensibiliseren over woonmogelijkheden, opvoeding, onderhoud, onderwijs en verantwoordelijkheid.ZORGVOLMACHTEN
Te weinig mensen hebben momenteel een zorgvolmacht. Als stad moeten we hier op inzetten: "Zorgvolmachten: zorg voor jou, zorg voor morgen". Een zorgvolmacht wordt opgemaakt indien je in de toekomst niet meer in staat zou zijn om zelf je persoonlijke belangen te behartigen en je financiën of zorg te beheren. De stad moet zorgvolmachten promoten, helpen bij het opstellen ervan en doorverwijzen naar de notaris indien nodigMELDPUNT OOSTENDENAAR IN NOOD
Een verbreding van de dienstverlening om iedereen met een probleem in Oostende te ondersteunen, is een krachtig initiatief. Als onderdeel van ons streven om iedereen in Oostende te ondersteunen die hulp nodig heeft, introduceren we het "Meldpunt Oostendenaar in nood”. Problemen kennen immers geen leeftijdsgrenzen. Dit meldpunt bestaat nu al voor senioren, de kennis en ervaring die hier zit kan echter dienen voor zoveel meer mensen. Je kan hier terecht wanneer je een ernstige noodsituatie omtrent een Oostendenaar wil melden. Mogelijke noodsituaties kunnen vereenzaming, isolement, onveiligheid of mishandeling zijn.SOCIAAL HUIS
In Oostende is er een uitgebreid netwerk van hulp en ondersteuning, waarbij het Sociaal Huis een centrale rol speelt. Concreet denken we daarbij aan de invoering van een netwerkoverschrijdend cliëntoverleg – waarbij alle relevante organisaties (CAW, VDAB, MSOC, Woonsprong, ....) worden betrokken. Een aantal zaken moeten geëvalueerd worden waarbij de ondersteuning en activering van mensen centraal staat en speciale aandacht gaat naar het gebruik van bewindvoering als laatste redmiddel. Daarbij willen we een verschuiving realiseren van administratieve taken naar begeleidingstaken bij de werknemers van het Sociaal Huis. We gaan niet zozeer uit van het automatiseren van de toekenning van rechten, maar mikken wel op een intensievere begeleiding op maat waarbij de cliënt wordt versterkt om zijn of haar plaats op te nemen in de maatschappij. We beschouwen het activeren van deze weerbaardere personen als een werkbaar doel.ZIEKENHUISLANDSCHAP
De ziekenhuizen van Oostende kenden een paar stormachtige jaren. Er werd met spoed en zonder duidelijke noodzaak een grote herstructurering doorgevoerd, met grote gevolgen voor patiënten en personeel, waarbij bovendien de ideologische waarden van beide oorspronkelijke ziekenhuizen onder druk kwamen te staan én dit ook met grote gevolgen voor de stadsfinanciën. Vooruit Plus wil dat er opnieuw werk wordt gemaakt van neutraliteit en dat de campus Henri Serruys zijn ziekenhuisfunctie blijft behouden. Tegelijkertijd zullen we, in het licht van de krimpende normering, in de toekomst moeten inzetten op regionale samenwerking – ondanks de gebeurde herstructurering. -
15. Over de stadswerking
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 10:40 AM · 1 reaction
VEREENVOUDIGDE ADMINISTRATIE VOOR DE BURGER
De lokale overheid moet een centrale rol spelen in het eenvoudiger maken van het dagelijks leven van burgers en organisaties. Hoewel digitalisering toegang tot informatie gemakkelijker en sneller maakt, brengt het voor veel mensen en organisaties ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Bovendien verloopt de huidige administratie suboptimaal – waardoor burgers en stadspersoneel kostbare tijd verliezen. Daarom willen we in Oostende een werkdomein opstarten met als doel het leven van de burgers, personeel en organisaties makkelijker te maken.Concreet betekent dit het volgende:
Tijdswinsten door het schrappen van dubbel werk: Op korte termijn wordt in kaart gebracht op welke manier de informatie van de burger efficiënt kan worden verwerkt waardoor de burger minder dient bevraagd te worden.
De stad neemt administratie over van de burgers, verenigingen en haar personeel waar mogelijk - zodat de beschikbare tijd van haar inwoners vergroot.
Een administratief punt in elk ontmoetingscentrum om de Oostendenaar in eigen wijk te ondersteunen bij administratie.
PERSONEELSORGANISATIE IN DE STADSDIENSTEN
Binnen de stadsadministratie wordt gewerkt aan de opwaardering van het personeel door hun centrale rol, als specialisten, in stadsbeleid te erkennen. Hun visie op en input bij het uittekenen en uitvoeren van het beleid is onmisbaar.Er zijn een aantal functies, zeker in D- en E-statuut, waarvan de uitgevoerde opdracht niet meer in verhouding staat met de graad waarin mensen werken en betaald worden. We willen dit evalueren en aanpassen. Dat geldt zeker maar niet alleen voor de dienst Openbaar Domein.
Breder is het zo dat in de voorbije legislatuur een verschuiving is gekomen in de samenstelling van het personeelskader, en met name meer in de leidende en coördinerende functies (de A-statuten) en minder in het uitvoerend personeel. Er moet onderzocht worden of dat evenwicht nog juist zit, en of met name nog voldoende mensen aan het werk zijn die de properheid, het groen en de veiligheid dagelijks op straat garanderen.
Vrijwilligers zijn nu al een belangrijke motor van de stad – zowel bij de stadsdiensten als in de verenigingen. Bij het uitrollen van (nieuw) beleid moet nagegaan worden welke rol vrijwilligers kunnen spelen – ook bij beleidsvoorbereidend werk. Er wordt werk gemaakt van een aanpak waarbij vrijwilligers worden aangetrokken, betrokken en gewaardeerd worden bij de realisatie van het stadsbeleid.
FINANCIËN EN BEGROTING
Wat de stadsfinanciën betreft is er werk aan de winkel.We identificeren volgende uitdagingen:
Schuldafbouw: belangrijke verschuivingen in de voorbije legislatuur waren onder meer dat de schuldgraad verdubbelde (van 50% naar 100%). Naast een aantal technische aanpassingen werd er veel schuld bij gecreëerd en geen schuld afgebouwd. Deze trend moet gekeerd worden in de volgende bestuursperiode.
Grote, structurele uitgaven: daarbovenop kwamen hoge bijkomende uitgaven die lang lopen zoals de kosten die gepaard gaan met de ziekenhuisoperatie.
Hervorming boetebeleid: een derde fenomeen is dat de boetes in de begroting een steeds grotere plaats innemen. De GAS-boetes stegen van 1,2 miljoen naar 5 miljoen euro in de voorbije bestuursperiode. Cumulatief werd meer dan tien miljoen euro extra boetes geïnd in de Oostendse kas. We zagen heel veel negatieve gevolgen voor gezinnen, verenigingen, zelfstandigen en ondernemers. Het systeem waarbij boetes worden gebruikt als een verdoken belastingsverhoging moet op de schop. Boetes kunnen enkel ingezet worden om beleidsdoelstellingen na te streven, zoals het tegengaan van speculatie en verkrotting en het verhogen van de verkeersveiligheid, maar deze zijn geen middel om de kas te spijzen.
Financiële opbrengst van grote projecten: waar grote projecten worden uitgevoerd in Oostende zal de opbrengst voor de stad en haar inwoners ook groter moeten zijn. En er zal moeten gekeken worden naar de redelijke verdeling van de ontvangsten die gegenereerd worden door de activiteiten die geheel of in grote mate via de stad gefinancierd worden. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van citytaksen of de heffing op hotelkamers. De logica van een redelijke retour naar al de spelers die deze extra inkomst veroorzaken voor het economisch weefsel van de stad is evident.
Aanpak van de financiële risico’s van de stad: er staan heel wat waarborgen open, en we lopen nog een aantal aanzienlijke risico’s. Een risico dat zich al manifesteerde is de kost van de ziekenhuisfusie. Aan al die zaken moet worden gewerkt om de impact op de financiën van de stad te beperken. We voorzien niet dat de hoofdbelastingen moeten worden aangepast om de begroting werkbaar te houden.
Investeringen: de mogelijkheid van grote projecten hangt mee af van de financiering van hogere overheden voor een deel van die projecten. We zagen dat eerder bij Thermae Palace. In de voorbije legislatuur werden grote projecten waarvoor de hogere overheden mee betaalden geschrapt (zoals de tunnel in de Elisabethlaan) of werden heel wat investeringen geschrapt (met als symbool het grote aantal voetpaden die al te lang in slechte staat zijn). Het zal zaak zijn om opnieuw actief te werken met de hogere overheden om grote investeringsprojecten te kunnen uitvoeren. Dat was jaren zo in Oostende en dat moet terugkomen. En het is noodzakelijk dat een deel van de uitgestelde investeringen snel worden uitgevoerd, zoals de renovatie van de voetpaden.
-
Slotwoord John Crombez over het Vooruit Plus-programma
Posted by Vooruit Oostende · September 19, 2024 10:26 AM · 1 reaction
Politiek is voor mij steeds voluit en vanuit het hart. In Oostende is dat ook zo. Alle wijken, alle bewoners tellen. Een stad bouw je samen met je inwoners.
Sinds april 2023 zijn we op stap in Oostende met volgende vraag: "Hoe wil jij vooruit met Oostende?” Na die eerste ronde huisbezoeken gingen we in 2024 ook bewust in de wijken zelf luisteren: op onze wijkbijeenkomsten. Want we bouwen samen én vanuit de wijken aan dé toekomstvisie voor onze stad.
In al onze gesprekken met Oostende, in al onze ontmoetingen kwam telkens één constante naar voren: uit liefde voor onze stad moeten we samen terug vooruit met Oostende. En daaruit is ons team van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 gegroeid. Ook wel Vooruit Plus, want voor Oostende mag het zeker iets meer zijn. Elk uniek, elk gedreven in wat ze doen, verbonden door Oostende én bereid om met jou de toekomst van onze stad te maken. Neergeschreven in dit programma is hoe we dit willen doen: samen Vooruit met Oostende.
Vooruit Plus wil de toekomst van Oostende maken. Vanuit de acht Oostendse wijken én met de input die we de voorbije jaren mochten verzamelen van de inwoners schreven we dit toekomstplan voor Oostende.
Zo bouwen we aan onze stad: evenwichtig, vol kwaliteit en met impact. En dit altijd met de absolute voorwaarde om jou - als Oostendenaar - te horen.
Het is een absolute eer om dit programma, gemaakt door Oostendenaars, aan jou te mogen voorleggen. Heb je vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.
Bedankt voor het lezen.
Groet,
John Crombez
kandidaat-burgemeester voor Oostende
-
Naar een toekomstplan voor de wijken van Oostende
Posted by Team Vooruit · June 04, 2024 4:37 PM · 1 reaction
Na onze eerste ronde huisbezoeken door Oostende, duiken we nu zeer gericht de wijken in. Een toekomstvisie voor onze stad is het doel, de visie uit de wijken vormt daarvoor absoluut de basis.Als jij Oostende zou runnen, als jij jouw wijk mee kan vormgeven: wat mag er dan zeker niet vergeten worden? Wat is goed? Wat mag absoluut niet verdwijnen? Wat moet beter? Wat kan anders? Alle ideeën, alle visies en meningen zijn welkom.
Mail ze gerust naar [email protected] of geef ze digitaal door via ons online-formulie
Wil je straks ook nog eens live met ons van gedachten wisselen? Graag! Welkom op één van onze wijkmomenten. We doorkruisten al het Westerkwartier, Centrum, Raversijde, de Konterdam en Zandvoorde. Binnenkort vind je ons nog in Stene, Mariakerke en de Vuurtorenwijk.
Meer info over het toekomstplan voor de wijken van Oostende en de kalender van de wijkbijeenkomsten vind je hier.