14. Sociaal & solidair Oostende
Veerle Dubois
Secretaris - SteneThursday 19
September 2024 10:48
STOP DE PRIVATISERING
In de voorbije legislatuur kende Oostende ook verschillende privatiseringen. Voor ons is het duidelijk dat dit moet worden gestopt. Meer bepaald willen we geen verdere privatisering van onze woonzorgcentra, serviceflats jeugdzorg, kinderopvang, speelpleinwerkingen en catering. Het behoud van deze essentiële diensten in de stad is noodzakelijk voor de Oostendenaar.
Oostende gelooft in haar zorgpersoneel en zet in op het behoud van de eigen woonzorgcentra, want deze bieden onmisbare zorg en ondersteuning aan ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Ze zijn van cruciaal belang voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van deze kwetsbare groep.
JEUGDZORG
Wat de jeugdzorg betreft, vinden we dat Oostende een versnelling hoger kan en moet.
Een eerste concreet programma punt is daarbij een hogere beschikbaarheid van kamertraining voor jongeren van 18+. Als onderdeel van ons engagement om jongeren van 18 jaar en ouder voor te bereiden op zelfstandigheid, zetten we in op een doorgroeiproject. Dit project is gericht op huisvesting, training en ondersteuning voor jongeren die zo doorgroeien naar zelfstandigheid.
We willen de stad ook anders inrichten, met meer aandacht voor jeugdzorg.
Drie voorbeelden:
Het nut van rustige time-outs is bewezen. Er zijn al uitstekende initiatieven waar kinderen en jongeren na school terecht kunnen om hun huiswerk te maken of om zich te ontspannen. We geloven er sterk in dat het uitbreiden van deze time-out-plekken onze jongeren nog meer kan ondersteunen en hen hulp kan bieden als een plek om tot rust te komen of om huiswerk te maken niet beschikbaar is.
We merken op dat er heel wat kinderen en jongeren met velen in kleine ruimtes wonen, soms zonder eigen kamer of zonder buitenruimte. In de zomer wordt er gespeeld op het strand, in pleinen en in parken. Maar in de winter, mede doordat er meer publieke ruimte is ingenomen, is dat veel moeilijker. De bestaande mogelijkheden zijn vaak te duur om frequent te gebruiken. Daarom willen we dat de stad actief op zoek gaat naar welke gebouwen in de winterperiode minder gebruikt worden en zo kunnen dienen voor speel- en ontspanningsruimte voor kinderen en jongeren. Als we dat samen met de Oostendse verenigingen en sportclubs doen, kan er een aanbod ontstaan dat betaalbaar is, dat de jongeren van rust en ontspanning voorziet, en zelfs leidt tot meer verbinding.
Het project TUSSENUUS realiseert mobiele woonunits voor schoolgaande jongeren die dakloos dreigen te worden. We zoeken mee naar mogelijke gronden - o.a. via de woonmaatschappij - en stellen deze ter beschikking voor dit project.
SENIOREN EN OUDERENZORG
We zien onze ouderen als (vol)waardige inwoners. Ze zijn een belangrijke schakel binnen onze samenleving, denk maar aan vrijwilligers- en buddywerkers. Het houdt mee in dat een goeie leefbare stad ook en zeker voor de oudere bewoners een goeie stad moet zijn. Denk aan veilige buurten waar de kans op vallen klein is, waar de inrichting aangepast is zodat men geen angst moet hebben voor de snelheid van het verkeer, waar diensten dichtbij zijn, ….
Vooruit Plus wil ook inzetten op de waardering en activering van de senioren. In een stad als Oostende komt altijd een pak ervaring samen, vaak bij pensionering. We willen die enorme kennis ook inzetten in de ontwikkeling en het denkwerk van de stadsontwikkeling, elk op zijn of haar domein.
Ook willen we inzetten op een betaalbare kwalitatieve oude dag. We zijn tegen de verdere privatisering van de zorg. De woonzorgcentra en bij uitbreiding alle zorg houden we in eigen handen en beschermen we tegen privatisering. Hierdoor zorgen we er voor dat zorg betaalbaar, toegankelijk en kwaliteitsvol is. We voeren de stedelijke mantelzorgpremie terug in en behouden de afschaffing van de onderhoudsplicht. In de publieke woonzorgcentra mag de prijs tegen het einde van de legislatuur niet hoger zijn dan het inkomen van een gepensioneerde met het minimumpensioen. In de praktijk zal dit dan gaan om het minimumpensioen samen met de zorgpremie.
Voor ouderen is een toegankelijk mobiliteitsbeleid onmisbaar. We zorgen dat bij de aanleg of herstel van het openbaar domein er meer rekening wordt gehouden met mensen die minder mobiel zijn. Het openbaar domein moet steeds vlot toegankelijk zijn voor mensen met hulpmiddelen. We zorgen voor voldoende zitbanken in de parken en andere openbare plaatsen. Op die manier organiseren we ontmoetingsplaatsen waar men even tot rust kan komen.
Er wordt geïnvesteerd in het heraanleggen van de voetpaden, straten en pleinen. We onderzoeken de mogelijkheid om een pilootproject op te starten met grasdallen die de tegels van het voetpad kan vervangen. Dit zorgt ervoor dat de voetpaden beter te onderhouden zijn door de stadsdiensten en er minder risico’s ontstaan op vallen door loszittende of scheve voetpaden. Daarnaast bekijken we ook de mogelijkheid tot het oprichten van een cleanteam voor personen die niet meer zelfstandig hun eigen voetpad kunnen onderhouden. Na het uitvoeren van openbare werken moeten voetpaden en wegen snel worden hersteld, om de overlast te beperken. Bij elk nieuwbouwproject wordt er rekening gehouden met de toegankelijkheid.
Het openbaar vervoer sluit hier ook bij aan. Iedereen moet zich kunnen verplaatsen met het openbaar vervoer. Bussen en trams moeten toegankelijk zijn. Bereikbaarheid mag niet afhankelijk zijn van de plaats waar je woont. Er moeten voldoende busverbindingen zijn tussen het centrum en de wijken en ook een vlotte verbinding naar en tussen beide campussen van AZ Oostende is hierbij noodzakelijk.
De laatste jaren verdwijnen steeds meer en meer bankautomaten, waardoor mensen soms naar andere wijken of buurgemeenten moeten uitwijken om geld te kunnen afhalen. Elke wijk moet een cashpoint beschikbaar hebben, zodat het voor iedereen mogelijk is om in zijn omgeving geld af te halen.
We herstellen de werking van de ontmoetingscentra met een vast aanspreekpunt. Zo wordt de dienstverlening naar de wijken gebracht. Momenteel is het O-punt de enige mogelijkheid om een melding te maken. Een digitaal meldpunt kan voor veel mensen een gemakkelijke manier zijn om een probleem door te geven, maar tegelijk brengt dit moeilijkheden met zich mee. Niet iedereen is in de mogelijkheid om digitaal een melding te maken, niet alle noden kunnen op een goede manier duidelijk worden gemaakt aan de stadsdiensten en het rechtstreeks contact met de stadsdiensten gaat hierbij verloren. Het opstarten van een administratief punt in elk ontmoetingscentrum biedt een oplossing op de bovenstaande problemen en daar willen wij op inzetten. We willen het ook mogelijk maken dat hierbij bepaalde sociale diensten of burgerzaken, bv de aanvraag van een paspoort, mogelijk zijn binnen dit administratief punt. Er kan hierbij ook gewerkt worden met een mobiel punt die op verschillende momenten beschikbaar is in de wijken.
Er wordt ingezet op verschillende vormen van preventie voor de senioren door outreachend te werken. Elke 80-plusser krijgt een huisbezoek van een zorgcoach. De zorgcoachen zijn de centrale aanspreekpunten en gaan na welke hulp of steun er nodig is en verwijst door indien nodig. Er wordt ingezet op huisbezoeken in het kader van valpreventie en veiligheid van de woning (rookmelders,…). We zetten volop in op de Gele Doos. Dit is een bewaardoos die belangrijke medische en persoonlijke contactgegevens bevat. Ze wordt bewaard in de deur van de koelkast. Het maakt het voor hulpverleners gemakkelijker om levensnoodzakelijke te verkrijgen en snel gepaste hulp te bieden op interventie. Daarnaast zorgen we ervoor dat het meldpunt senioren in nood wordt versterkt zodat er tijdig kan gereageerd worden op de signalen die het meldpunt ontvangt.
Meer en meer mensen lijden aan dementie, in de toekomst zullen er alleen maar mensen met dementie bijkomen. Oostende heeft al het label van dementievriendelijke stad. We bouwen actiever aan een dementievriendelijk beleid.
SOCIALE HULP OP WIJKNIVEAU
De burger moet in elke wijk terecht kunnen met elke sociale hulpvraag. Zo willen we ook contactpunten in de ontmoetingscentra mogelijk maken, waar hulp bij administratie kan worden geboden, mogelijks met antennepunten van het OCMW.
Er wordt ingezet op lokale loketten volgens het één-loket-principe. Elke wijk heeft een loket waar burgers terecht kunnen met al hun administratieve en sociale hulpvragen, van adresveranderingen tot financiële ondersteuning. We werken volgens het één-loket-principe, waarbij burgers niet van het kastje naar de muur worden gestuurd, maar onmiddellijk de nodige hulp krijgen.
EEN WAARDIGE UITVAART VOOR ELKE OOSTENDENAAR
In Oostende willen we ervoor zorgen dat elke inwoner, ongeacht hun financiële situatie, een waardige uitvaart krijgt. Wanneer iemand overlijdt zonder beschikbare financiële middelen of familie, zal de uitvaart altijd in Oostende plaatsvinden. Dit zijn we elke Oostendenaar verschuldigd. Het lijkt een evident punt, maar we zagen in de voorbije legislatuur dat dit niet zo was. Er waren voorbeelden van familieleden en naasten die niet op de hoogte werden gebracht voor de begrafenis, en meerdere families moesten uitwijken buiten Oostende. Dat is onaanvaardbaar.
GEZINSPLANNING | EEN RECHT VOOR IEDEREEN
In Oostende erkennen we dat gezinsplanning niet alleen een kwestie van persoonlijke keuze is, maar ook een belangrijk instrument voor het bestrijden van armoede en het bevorderen van gezondheid en welzijn. We willen dat dit actief wordt meegenomen in de hulpverlening, ongeacht de achtergrond van de burgers. Het doel van gezinsplanning is het sensibiliseren over woonmogelijkheden, opvoeding, onderhoud, onderwijs en verantwoordelijkheid.
ZORGVOLMACHTEN
Te weinig mensen hebben momenteel een zorgvolmacht. Als stad moeten we hier op inzetten: "Zorgvolmachten: zorg voor jou, zorg voor morgen". Een zorgvolmacht wordt opgemaakt indien je in de toekomst niet meer in staat zou zijn om zelf je persoonlijke belangen te behartigen en je financiën of zorg te beheren. De stad moet zorgvolmachten promoten, helpen bij het opstellen ervan en doorverwijzen naar de notaris indien nodig
MELDPUNT OOSTENDENAAR IN NOOD
Een verbreding van de dienstverlening om iedereen met een probleem in Oostende te ondersteunen, is een krachtig initiatief. Als onderdeel van ons streven om iedereen in Oostende te ondersteunen die hulp nodig heeft, introduceren we het "Meldpunt Oostendenaar in nood”. Problemen kennen immers geen leeftijdsgrenzen. Dit meldpunt bestaat nu al voor senioren, de kennis en ervaring die hier zit kan echter dienen voor zoveel meer mensen. Je kan hier terecht wanneer je een ernstige noodsituatie omtrent een Oostendenaar wil melden. Mogelijke noodsituaties kunnen vereenzaming, isolement, onveiligheid of mishandeling zijn.
SOCIAAL HUIS
In Oostende is er een uitgebreid netwerk van hulp en ondersteuning, waarbij het Sociaal Huis een centrale rol speelt. Concreet denken we daarbij aan de invoering van een netwerkoverschrijdend cliëntoverleg – waarbij alle relevante organisaties (CAW, VDAB, MSOC, Woonsprong, ....) worden betrokken. Een aantal zaken moeten geëvalueerd worden waarbij de ondersteuning en activering van mensen centraal staat en speciale aandacht gaat naar het gebruik van bewindvoering als laatste redmiddel. Daarbij willen we een verschuiving realiseren van administratieve taken naar begeleidingstaken bij de werknemers van het Sociaal Huis. We gaan niet zozeer uit van het automatiseren van de toekenning van rechten, maar mikken wel op een intensievere begeleiding op maat waarbij de cliënt wordt versterkt om zijn of haar plaats op te nemen in de maatschappij. We beschouwen het activeren van deze weerbaardere personen als een werkbaar doel.
ZIEKENHUISLANDSCHAP
De ziekenhuizen van Oostende kenden een paar stormachtige jaren. Er werd met spoed en zonder duidelijke noodzaak een grote herstructurering doorgevoerd, met grote gevolgen voor patiënten en personeel, waarbij bovendien de ideologische waarden van beide oorspronkelijke ziekenhuizen onder druk kwamen te staan én dit ook met grote gevolgen voor de stadsfinanciën. Vooruit Plus wil dat er opnieuw werk wordt gemaakt van neutraliteit en dat de campus Henri Serruys zijn ziekenhuisfunctie blijft behouden. Tegelijkertijd zullen we, in het licht van de krimpende normering, in de toekomst moeten inzetten op regionale samenwerking – ondanks de gebeurde herstructurering.
Over de Auteur
Veerle Dubois
Secretaris - SteneDeel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Inleiding Programma Vooruit Plus Oostende 2024
Vooruit Oostende19.09.2024
-
01. Samen bouwen aan een beter Oostende
Vooruit Oostende19.09.2024
-
02. Integratie, onderwijs & kinderopvang in onze stad
Vooruit Oostende19.09.2024