09. Jeugdig, sportief & cultureel Oostende
Vooruit Oostende
Thursday 19
September 2024 11:59
JEUGD
We willen zorgen dat Oostende een stad is met plaats voor de jeugd. Het inrichten van de openbare ruimte, met behoud van de Velodroom, het voorzien van meer repetitieruimtes, het creëren van plaatsen voor fuiven en de infrastructuur in de wijken om te sporten zijn daar allemaal voorbeelden van. Bovenal willen we ons inzetten om de ontplooiingskansen van de Oostendse jongeren te maximaliseren, met de nodige begeleiding en zorg.
OOSTENDE SPEELSTAD
We willen van de stad een echte Speelstad maken. Kinderen en jongeren hebben nood aan méér speel-, sport- en hangplekken in Oostende. Deze moeten evenwichtig verdeeld worden over alle wijken in de stad (en het strand) en moeten ingebed worden in verkeersveilige omgevingen. Door kinderen voldoende kwaliteitsvolle ruimte te geven in de stad wordt overlast beperkt. We willen daarbij bottom-up initiatieven rond de creatie of verbetering van speelplekken (sportveldjes, speelpleinen, tuintjes, zoektochten, ….) aanmoedigen – bijvoorbeeld bij jeugdverenigingen en sportclubs. Door te faciliteren en budgetten te voorzien, maar de uitvoering bij jongeren en verenigingen te leggen worden jongeren eigenaars van de publieke ruimte en zullen ze er zorg voor dragen.
JEUGDBEWEGINGEN
Oostende kent tal van jeugdbewegingen – waar kinderen ravotten en jongvolwassenen zich engageren én verantwoordelijkheid leren opnemen. De Oostendse jeugdbewegingen hebben nood aan goede huisvesting. Het is de taak van het stadsbestuur om dat samen met hen te realiseren en dit maximaal in het kader van gedeeld gebruik van infrastructuur. De jeugdbewegingen spelen een belangrijke rol in de wijken. Ze meer betrekken bij nieuwe projecten – rond de realisatie van nieuwe speelvelden, kunstprojecten en natuur – kan hun verankering in de wijk nog versterken.
JEUGDHUIZEN
Jeugdhuizen spelen een belangrijke rol in de stad als ontmoetingsplek. De infrastructuur van de jeugdhuizen moet kwaliteitsvol zijn en inspelen op de noden van de jeugd.
KINDERARMOEDE
Kinderarmoede mag niet gereduceerd worden tot de strikte criteria. We moeten dit breed benaderen. Er is nood aan een ondersteuning waarbij administratie niet overheersend is, maar die kort op de bal speelt als kinderen dreigen uitgesloten worden omwille van armoede. Daarbij moet vooral worden ingezet op directe en concrete steun aan de kinderen en niet zozeer op financiële steun aan de ouders.
BUITENKLASSEN
Doorheen de stad willen we buitenklassen organiseren – die toegankelijk zijn voor veel verschillende groepen (basisscholen, middelbare scholen, volwassenenonderwijs, senioren, taalonderwijs, jeugdbewegingen, ….) en waar verbinding en participeren in de openbare ruimte centraal staat.
BUITENZWEMBAD
We willen de realisatie van een buitenzwembad, een strandzwembad of waterspeelplekken in de stad onderzoeken.
PARTICIPATIE
Participatie in het stadsbeleid moet niet starten bij 18 jaar. We willen ook onze jeugd betrekken bij het beleid. Dat zullen we doen door regelmatig overleg met de Jeugdraad, door het verderzetten van de Kindergemeenteraad en door het capteren van jeugdige bezorgdheden en ideeën die worden besproken op de schoolraden / leerlingenraden in de Oostendse scholen.
UITGAAN IN OOSTENDE
Je hoeft niet jong te zijn om graag uit te gaan, maar inzetten op een plezante én veilige uitgaansbuurt is wel essentieel voor onze jongeren.
In de uitgaansbuurt (Langestraat) willen we drie concrete maatregelen nemen:
Een feestplein, centraal in de Langestraat, met een open ruimte voor events en dit in nauwe samenwerking met de horeca-uitbaters, Oostendse organisaties en verenigingen. Op die manier zorgen we er samen voor dat het plein leeft. Het hele jaar door, met een kwalitatief aanbod voor iedereen.
Een wijkkantoor waarbij ook ’s nachts een gemakkelijk aanspreekbare wijkagent aanwezig is en waarbij (jonge) uitgaanders laagdrempelige hulp kunnen krijgen in het geval er zich een onrustwekkende of onveilige situatie voor doet. Dit moet ook het uitgaan van meisjes en vrouwen in de stad veiliger maken.
Een strenge handhaving tegenover drugsdealers in de Langestraat – omdat alle jongeren recht hebben op een veilige, drugsvrije uitgaansbuurt.
We zetten ook in op de realisatie van een nieuwe fuifzaal op de Bosjoenk site, een plek waar jongeren fuiven kunnen organiseren en ongestoord kunnen dansen tot in de vroege uurtjes. Dit project willen we participatief verwezenlijken, in samenspraak met de jeugdraad en de jongeren, alsook met inspraak van de buurt. .
SPORT
Oostende beschikt over veel sportverenigingen, gespreid over diverse sporttakken en vaak met een goed uitgebouwde jeugdwerking. Deze verenigingen hebben nood aan financiële en administratieve ondersteuning, een netwerkende samenwerking met andere clubs, een voldoende kwalitatieve sportinfrastructuur en een goede omkadering. Daarnaast beschikt onze stad ook over tal van ongebonden sporters, die voornamelijk gebruik maken van het openbaar domein.
Een totaalvisie voor het sportbeleid, opgemaakt door de stad in nauwe samenwerking met de Sportraad en sportclubs, zal een antwoord moeten bieden aan de vele noden die er vandaag zijn.
Op vlak van financiële en administratieve ondersteuning blijft de stad een prioritaire rol spelen. We behouden het gratis ter beschikking stellen van de sportinfrastructuur voor jeugdwerking zodat sportclubs blijvend kunnen inzetten op kwalitatieve laagdrempelige jeugdwerking voor alle jeugd. De financiële ondersteuning door de stad moet geoptimaliseerd en vooral vereenvoudigd worden. Door de inzet en professionele ondersteuning van de sportdienst moet de administratieve overlast voor de sportclubs tot een minimum herleid worden.
De stad trekt de kaart van netwerk en samenwerking over diverse sporttakken heen. Sportclubs kunnen, hoewel ze uiteraard autonoom blijven, door samenwerking elkaar versterken. Samen met de Sportraad, zal de stad hierin een voortrekkersrol spelen.
SPORTINFRASTRUCTUUR
De sportinfrastructuur van onze stad – met talrijke sportcentra - verdient blijvende aandacht, waarbij een snelle en transparante opvolging van het sporttechnisch beheer van de infrastructuur een prioriteit van de sportdienst wordt.
Volgende initiatieven staan op onze radar:
Ontwikkeling van een Masterplan de Schorre: dit plan zal een antwoord bieden aan de nood voor kwalitatieve infrastructuur van de vele sportclubs die er huisvesten, met voldoende respect voor de omwonenden. Het plan wordt opgemaakt in samenwerking met de Sportraad en zal naast de sportieve invulling ook de nodige herstellingswerken, vernieuwbouw, drainage van de velden en de mobiliteit in het park aanpakken.
De verdere restauratie van de Koninklijke Stallingen met ondersteuning uit Vlaanderen.
Voor de watersportclubs wordt een visieplan ontwikkeld, waarbij de infrastructuur en de nodige concessies hiervoor in transparantie met de clubs onderzocht en ondersteund worden. Een verdere uitbouw voor Oostende als watersportstad is hierbij de doelstelling.
De stad blijft inzetten op het maximaal openstellen van infrastructuur (scholen en andere infrastructuur) om tegemoet te komen aan de grote vraag van clubs naar mogelijke trainingsaccommodatie. Naschoolse sport wordt in overleg met scholen en buitenschoolse kinderopvang onderzocht en uitgewerkt. Als stad schrijven we ons in voor Multimove.
Met het stedelijk zwembad Brigitte Becue beschikt Oostende over een voldoende uitgerust zwembad. We willen het zwembad én de uitbating van de cafetaria voor zowel sportclubs, scholen als voor recreatief gebruik beter optimaliseren. Speciale aandacht moet daarbij gaan naar het recreatief bad – dat te koud is voor kinderen – en naar de buitenbaden die niet beschikbaar zijn.
Laagdrempelige sportinfrastructuur moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor ongebonden sporters. Verspreid over het volledige grondgebied voorzien we sportieve buurtgerichte infrastructuur.
G-sport wordt verder door de stad ondersteund en uitgebouwd. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen kansen moet krijgen om zichzelf sportief uit te dagen. We zullen dan ook maximaal inzetten om onze infrastructuur over de volledige stad G-sport toegankelijk te maken.
CULTUUR
Vooruit Plus wil inzetten op een dynamisch en toegankelijk cultuurbeleid voor iedereen. Oostende is niet enkel gekend als Koningin der Badsteden, maar zit al decennialang in de lift als culturele en artistieke hub. We hebben een sterke basis van grote en kleinere organisaties die elk op hun eigen manier zorgen dat Oostende een sterke artistieke uitstraling heeft. We beschouwen de Paulusfeesten, Oostende Voor Anker en Theater aan Zee als vaste waarden. De cultuurhuizen, jeugdhuizen en socio-culturele en (kunst-) educatieve organisaties leveren fantastisch werk. We zijn er ook van bewust dat tal van niet-professionele organisaties actief zijn in Oostende en willen vooral dat er samengewerkt wordt. De cultuurdienst van de stad moet hierbij een regierol opnemen en ondersteuning bieden aan het middenveld en heeft niet als taak om zelf culturele evenementen te organiseren. Bovenal willen we dat cultuur er voor iedereen is, jong of oud, ongeacht het gezinsbudget. Iedereen heeft recht op een fijne vrije tijd.
Aan initiatieven en creativiteit is er geen gebrek in onze stad. Toch zijn de uitdagingen voor professionele en niet-professionele organisaties niet gering.
OPRICHTING CULTUURFONDS
We zorgen voor een cultuurfonds waar lokale kunstenaars, muzikanten en verenigingen beroep op kunnen doen, boven op de subsidielijnen. We blijven nominatief subsidiëren aan gevestigde en eigen organisaties en zorgen tevens voor een dynamisch subsidiefonds dat samenwerking tussen professionele en niet-professionele organisaties laat bloeien. We vinden het belangrijk dat de diverse culturele huizen en verenigingen niet te erg onderhevig zijn aan schommelende financiering, zoals nu het geval is – door het uitblijven van indexering of het wegvallen van Vlaamse subsidies. Die instabiliteit en onzekerheid willen we een stuk wegnemen, waardoor de organisaties zich kunnen focussen op hun kernactiviteit – cultuur! – en niet nodeloos lang met administratie bezig zijn en met het verzekeren van het eigen voortbestaan.
LAAGDREMPELIG CULTUURBELEID
We blijven de UiT-pas verder promoten om de toegang tot cultuurbeleving te bevorderen. We willen de drempel voor een ouder publiek verlagen door ervoor te zorgen dat elke voorstelling of evenement zowel analoog als digitaal geboekt kan worden. We willen alle Oostendenaars de kans geven om onze musea gratis te bezoeken. We bekijken de mogelijkheden om bijvoorbeeld elke maand gratis de deuren te openen op zondag.
JEUGD EN CULTUUR
We willen dat alle kinderen en jongeren toegang hebben tot kunst en cultuur. Niet alleen als consumenten maar ook als makers van cultuur. Beleven én maken van kunst en cultuur doet onze kinderen en jongeren openbloeien. Concreet denken we aan een stadsbreed podium voor schoolvoorstellingen en betrokkenheid van jeugd bij de programmatie van de cultuuragenda (bijvoorbeeld in De Grote Post). Het familiepark van Theater aan Zee moet opnieuw een jaarlijkse hoogmis worden voor jeugdige cultuurbeleving.
We geloven ook in het potentieel van Oostende als studentenstad. Onderwijs, en zeker de artistieke opleidingen, kan een grote dynamiek op gang brengen.
INFRASTRUCTUUR
We maken een inventaris van beschikbare culturele infrastructuur en organiseren een deelplatform. Zowel scholen, kerken als stadspatrimonium worden betrokken. We ontwikkelen een strategisch atelierbeleid voor beeldende kunstenaars en muzikanten. We kijken naar de beschikbare ruimtes bij bestaande cultuurhuizen en in het stadspatrimonium. We onderzoeken de leegstaande infrastructuur en stimuleren hierbij pop-ups, tijdelijke en minder tijdelijke vrijplaatsen en ontwikkelen hierbij een creatief leegstandsbeleid. We restaureren Hotel Terminus en richten hier repetitieruimtes en een podium op voor lokale bands.
OOSTENDSE CULTURELE VERENIGINGEN
We blijven De Grote Post als cultuurcentrum ondersteunen en zetten in op een budgetvriendelijk verhuurbeleid voor alle Oostendse verenigingen.
DIALOOG TUSSEN TOERISME EN CULTUUR
Toerisme is een drijvende kracht in onze stad. De dialoog tussen Toerisme en Cultuur moet worden verbeterd door een overlegplatform tussen toeristische en (professionele en niet-professionele) culturele partners, de stedelijke diensten en het middenveld. De verantwoordelijkheden, de vraag hoe ze elkaar kunnen versterken en hoe de middelen maximaal kunnen ingezet worden moeten aan bod komen. Het doel is om voor elke Oostendenaar én bezoeker een gevarieerd aanbod te hebben.
KUNSTWERKEN IN DE PUBLIEKE RUIMTE
We werken gestandaardiseerde en verantwoorde procedures uit voor de selectie en creatie van kunstwerken in de publieke ruimte. We zorgen dat alle stakeholders (dus ook inwoners) gehoord en betrokken worden en dat er voldoende professionele artistieke expertise betrokken is bij de selectieprocedures.
KOLONIAAL VERLEDEN
We blijven inzetten op de bewustwording van koloniaal verleden in onze stad door de dialoog levendig te houden.
LITERATUUR
Onze Oostendse bibliotheek speelt een belangrijke en laagdrempelige rol als ontmoetingsplaats en aanbieder van cultuur. Deze waardevolle plek willen we blijven bestendigen als rust- en leerplek. We onderzoeken hoe die een duurzame toekomst kan uitbouwen in een tijdperk van razendsnelle digitale ontwikkelingen.
De bibliotheek moet voor iedereen toegankelijk zijn en we bekijken de opties om dit ook verspreid over de wijken te implementeren. We ondersteunen doorgedreven samenwerkingen tussen de bib en de Oostendse scholen. Ook Oostendse schrijvers krijgen hier een forum.
Literaire initiatieven zoals FAAR, Het Leeshuys, de boekenmarkt, … blijven we ondersteunen en moedigen we aan om diversiteit in al zijn aspecten mee te nemen in de programmatie.
ERFGOED
RESTAURATIE VAN GEBOUWEN
We starten onmiddellijk met de restauratie van Thermae Palace, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de restauratie van de Gaanderijen – waarvoor de financiering reeds beschikbaar is. Ondertussen zetten we in op het organiseren van de nodige investeringen voor de verdere verbouwing. Daarbij wordt de realisatie van een appartementsgebouw op de site van de thermen uitgesloten.
De verdere restauratie van de Koninklijke Stallingen wordt uitgerold met ondersteuning uit Vlaanderen
AUTHENTICITEIT IN ERFGOED
We streven naar een geïntegreerde architectonische visie waarin vernieuwing hand in hand gaat met bestaand erfgoed. De ‘Boulevards’ of de lanen in het centrum (zoals het stuk tussen Dikke Mathille en het Kursaal – dat we tevens willen omdopen tot Ensorlaan) moeten in uitzicht worden hersteld. Dit met de traditionele aanblik - zoals we ze kennen van oude postkaarten - als inspiratie. Dit is ook: minder wagens, meer bloemenperken en werkende fonteinen. Ook zullen we het uitzicht van de overgebleven traditionele panden in o.a. de Belle Epoquewijk en op Mariakerke, beter bewaken en bewaren.
Er wordt een totaalvisie opgemaakt voor de ontwikkeling van de volledige site rond het Thermae Palace en de Gaanderijen (inclusief de site van het oud zwembad, de Japanse tuin en de Hippodroom).
MARITIEM MUSEUM
Voor Oostende bekend werd als de ‘Koningin der Badsteden’ en zo toeristen lokte naar haar mooie dijk en talrijke etablissementen stond ze in het teken van de visserij. Oostende ademt de zee en moet haar erfgoed koesteren. We onderzoeken de mogelijkheid om in de gerestaureerde Hangar 1 een maritiem museum onder te brengen. We hebben hierbij aandacht voor zowel de Oostendse handels- en visserijhaven. We betrekken hierbij actief de Oostendse erfgoedverenigingen en -organisaties. We hebben hier niet alleen aandacht voor het Oostends erfgoed en de geschiedenis van de visserijstad, maar ook voor typische Oostendse tradities en gebruiken. Met andere woorden: het immaterieel erfgoed van Oostende krijgt hier een verdiende plaats.
Over de Auteur
Vooruit Oostende
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Inleiding Programma Vooruit Plus Oostende 2024
Vooruit Oostende19.09.2024
-
01. Samen bouwen aan een beter Oostende
Vooruit Oostende19.09.2024
-
02. Integratie, onderwijs & kinderopvang in onze stad
Vooruit Oostende19.09.2024