12. Economisch bruisend Oostende
Vooruit Oostende
Thursday 19
September 2024 11:44
EEN WINKELPLAN VOOR OOSTENDE
Vooruit Plus wil het aanbod en de kwaliteit van handelszaken in Oostende verruimen en verbeteren. Het winkelplan dat we voorstellen heeft zowel te maken met de invulling van de panden, mobiliteit & parkeren, kwaliteitscriteria als een verder uitgebouwde wisselwerking met Toerisme. In Oostende staan zelfs in de bekende winkelstraten te veel panden leeg of worden deze niet voldoende kwaliteitsvol ingevuld. Het is in het belang van de hele stad dat we het kwaliteitsvol aanbod terugbrengen. De zelfstandigen, ondernemers en onafhankelijke op de lijst Vooruit Plus Oostende slaan hiervoor de handen in elkaar.
Het mogelijk maken voor jonge/startende ondernemende mensen om een zaak te starten is een speerpunt. We vinden dat de stad in de opstartfase kan ondersteunen in de vastgoedkost van jonge Oostendenaars die een zaak willen starten. Dat is belangrijk, omdat het de langere levensduur van goede en nieuwe zaken sterk omhoog helpt.
We willen proactief bestaande merken aanspreken om nieuwe winkelmerken in Oostende te krijgen. De stad dient daarom in de eerste plaats al deel te nemen aan organisaties zoals “salon de la franchise” om dit actief te ondersteunen.
Oostende moet het aandurven om kwaliteitseisen te stellen aan winkels en aan het type handelszaken dat op bepaalde plaatsen kan. De praktijk uit andere steden leert dat het homogeniseren van een aantrekkelijke buurt voor de bewoners daarbij gebaat is. Het is geen kwestie van winkels te weren, er is plaats genoeg. Wel kan het creëren van gekende kwartieren met typisch en specialistisch aanbod een troef zijn voor een stad. Dit vergt wel meer organisatie.
Op heel wat plaatsen in Oostende is een goed werkende economie in de breedte ook gebaat bij een betere doorstroming van verkeer en passage. Enerzijds is het concreet organiseren van de circulatie van mensen doorheen de winkelstraten belangrijk. Denk maar aan de situatie van de A. Buylstraat, de Christinastraat en de Sint Sebastiaanstraat. Daar zorgt de bestaande situatie voor achteruitgang. Maar denk evenzeer aan de mogelijke snelle ingrepen op de Torhoutsesteenweg waar de moeilijke doorstroming een verlies is voor de stad en haar ondernemers.
Vooruit Plus wil onderzoeken op welke manier Oostende een voedingsmarkt kan ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat Oostende het potentieel heeft voor een kwalitatieve voedingsmarkt, naar het voorbeeld van Kopenhagen of Barcelona. Hiervoor willen wij de site “Maritiemplein” uitbreiden en toegankelijker maken.
Ten slotte willen we er voor zorgen dat de dienst Toerisme dichter bij de mensen wordt gebracht. Antennepunten zijn daarbij zeker een mogelijkheid. Maar ook een samenwerking tussen toerisme en het economisch huis kan een Hub Voor Ondernemers tot stand brengen.
CENTRUM VOOR BLAUWE ECONOMIE IN EUROPA
Oostende moet sterk inzetten op de uitbouw van de blauwe economie, een sector die zich richt op duurzame maritieme activiteiten zoals hernieuwbare energie, de visserij, aquacultuur en de circulaire economie.
De Noordzee zal de grootste groene energiecentrale ter wereld vormen. Elk windpark in het Belgisch deel van de Noordzee wordt vanuit Oostende onderhouden, goed voor ± 600 voltijdse jobs bij een 60-tal bedrijven. De ontwikkeling van een nieuw gebied voor offshore wind turbines – de Prinses Elisabeth-zone - en van het eerste energie-eiland ter wereld, is in volle voorbereiding. Dit creëert nieuwe werkgelegenheidsopportuniteiten in onze stad. Daarom is de komst van een nieuwe offshore kade in de haven zo belangrijk, om klaar te zijn voor deze volgende fase.
Er is een enorme opportuniteit om het aanwezige offshore ecosysteem in onze stad (die naast de tientallen bedrijven ook bestaat uit heel wat andere organisaties zoals Haven Oostende, Ostend Science Park, Universiteit Gent, De Blauwe Cluster, het ILVO, het VLIZ, ....) als stad te ondersteunen zodat we ook internationaal uitgroeien tot een offshore energie hub.
De haven van Oostende speelt een centrale rol in de blauwe economie door als knooppunt te dienen voor duurzame maritieme activiteiten, waaronder ook duurzame scheepvaart en visserij. Door in te zetten op samenwerking en interactie tussen alle Oostendse actoren en op gezamenlijke internationale profilering zal de ontwikkeling van innovatieve technologieën worden versneld. Dit zal de Oostendse blauwe economie ten goede komen. Hierdoor kunnen we bijkomende bedrijven aantrekken naar de regio en zullen de tewerkstellingsopportuniteiten voor de stad in de sector verhogen.
DE HAVEN VAN OOSTENDE
Daarnaast behoudt de haven ook de aandacht voor de visserij. De mogelijkheid wordt onderzocht om meer cruiseschepen of schepen met een andere toeristische functie te laten aanmeren in Oostende.
DE LUCHTHAVEN VAN OOSTENDE
De introductie van de nieuwe aanpak voor normering van het aantal bewegingen en nachtvluchten op de luchthaven, mag geen toename van deze vluchten betekenen. De helikopters (NH 90’s) van het Belgische leger zijn welkom op de Oostendse luchthavensite, maar niet naast de bebouwde omgeving in Raversijde.
EEN KRINGLOOPECONOMIE IN DE STAD
Tweedehands kopen en verkopen wordt gesmaakt door de Oostendenaars – logisch, want het is een pak goedkoper en bovendien duurzaam, want vele spullen verdienen een tweede leven en kunnen echt wel nog een rondje mee. We willen evolueren van de kleine bestaande initiatieven in het tweedehands circuit naar een stad waarin de tweedehandsmarkt grootschalig, efficiënt, laagdrempelig en goed georganiseerd is. Dat betekent de oprichting van een tweedehands winkelcentrum, inclusief herstelplaats voor kapotte spullen.
SOCIALE ECONOMIE & TEWERKSTELLING
De sociale economie in Oostende moet een grotere rol krijgen in de Oostendse economie – omdat een job fierheid en een meerwaarde kan brengen in het leven van mensen. Daarom moet ook het inzetten van mensen met een artikel 60 statuut opnieuw op grotere schaal gebeuren. Meer mensen moeten worden ingezet op werktrajecten om hen toe te leiden naar gepast werk, onder andere door het gebruik van nieuwe technologie. De rol van de arbeidsmarkt wordt zo een actieve rol, voorbij het louter matchen van vraag en aanbod.
SMART CITY
Digitalisering is de grootste ontwikkeling met de meest verstrekkende gevolgen voor een stad. Vroeger werd eerst informatie verzameld wat daarna leidde tot verandering. In het Oostende van morgen zal dit in “real time” gebeuren. We denken aan communicerende auto’s met stoplichten om de doorstroom op bv. de Torhoutsesteenweg vlotter te laten verlopen, maar ook aan sensoren die mensen zullen verwittigen omtrent vrije parkeerplaatsen. We denken ook aan data van de weersomstandigheden die voorspellen wanneer Oostende een hittestress of stormweer tegemoet gaat, als ook voor het sturen van mensen en verkeer bij grote druktes.
Ook Virtual Reality zal ons voorstellingsvermogen verhogen bij projecten - zoals nu het geval was bij de afbraak van het oude zwembad. Door het gebruik van virtual reality krijgt de Oostendenaar de mogelijkheid om toekomstige projecten nog realistischer te ervaren, waardoor men nog breder kan worden betrokken in de toekomst van onze stad. Inspraak krijgt hierdoor een extra dimensie.
Vlaanderen is een digitale koploper in Europa met bedrijven als Imec op zo’n 30 minuten van Oostende. Al zijn er ook in onze stad al jaren innovatieve bedrijven actief. Het is hierbij cruciaal om voor een netwerk van innovatieve bedrijven en de aantrekkelijkheid voor hun personeelsleden, Oostende om te vormen tot een place to be voor nieuwe technologieën.
De toekomst van digitalisering brengt heel wat elementen mee die onze stadsontwikkeling zullen veranderen. Het gaat onder meer om zelfrijdende voertuigen, die nu al in sommige steden van de wereld te zien zijn. We moeten ons als stad hier op voorbereiden. Een tweede voorbeeld is de klimaatverandering. Ze gaat gepaard met onder meer een toenemende vraag rond energiebeheer, zowel stedelijk als particulier met de introductie van slimme software. Een derde element is dat we digitalisering zullen gebruiken om in te schatten welke gebouwen de komende tien jaar het einde van hun levensduur naderen. Daar zal Oostende zeker mee geconfronteerd worden. Verder zullen ook de andere elementen in het programma omtrent administratieve vereenvoudiging mee moeten worden gestuurd door de digitale stad. In die hele ontwikkeling moeten we ons goed bewust zijn dat niet iedereen “digital minded” is. We mogen niemand uitsluiten, en daarom digitale informatieavonden organiseren om iedereen te betrekken.
Over de Auteur
Vooruit Oostende
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Inleiding Programma Vooruit Plus Oostende 2024
Vooruit Oostende19.09.2024
-
01. Samen bouwen aan een beter Oostende
Vooruit Oostende19.09.2024
-
02. Integratie, onderwijs & kinderopvang in onze stad
Vooruit Oostende19.09.2024