Nieuws

02. Integratie, onderwijs & kinderopvang in onze stad

Vooruit Oostende

Thursday 19

September 2024 15:34

ONDERWIJS & INTEGRATIE
We willen elk Oostends kind een eerlijke kans geven in het onderwijs en we willen elke Oostendse jongere aan boord houden. We zien dat onderwijs de motor kan zijn om kinderen en ouders beter te laten integreren en een stimulans kan zijn om de inburgering van nieuwkomers te bevorderen. Want elk kind verdient een goede start, waar de wieg ook staat.

Vooruit Plus staat voor kwaliteitsvol onderwijs en zet in op gelijke onderwijskansen voor elk kind. Een goede kennis van het Nederlands is hierbij essentieel. We bieden dan ook ondersteuning aan kinderen met een taalachterstand en ook voor de ouders willen we die extra ondersteuning.

Er zijn te lange wachtlijsten om de Nederlandse taal te leren, die willen we inkorten tot maximum twee weken. Het kan niet dat nieuwkomers soms maanden moeten wachten op hun eerste taalles, want het Nederlands spreken en begrijpen is dé sleutel voor iedereen die deel uitmaakt van de gemeenschap. Integratie stopt echter niet bij het spreken en begrijpen van het Nederlands. We zetten volop in op echte inburgering. Wie Oostende als thuisstad kiest, kiest ervoor om zich aan te sluiten bij de Oostendse gemeenschap. We vragen niet herkomst of achtergrond te verloochenen, we vragen wél om de gewoontes, waarden en regels van onze maatschappij te respecteren en toe te passen. Dit gaat bijvoorbeeld over het aanvaarden van principes als de gelijkheid van mannen en vrouwen of het naleven van leefregels op school of op het werk. We kiezen er dan ook voor om actief toeleiders en bemiddelaars in te zetten wanneer wordt vastgesteld dat individuen of gezinnen zich expliciet buiten de Oostendse gemeenschap zetten en er niet in slagen de leefregels te volgen. Ook scholen moeten beroep kunnen doen op deze toeleiders en bemiddelaars. Zij kunnen een mooie brug vormen tussen de scholen en de noden van de ouders. We moeten deze problemen durven benoemen en naar oplossingen zoeken met alle betrokken partijen. Alleen op deze manier, het consistent inzetten op een integratiebeleid op maat, bouwen we echt aan een Oostende waar het samenleven zelf integreert.

We hebben extra aandacht voor de integratie en de activatie van vrouwen in onze stad en willen concrete acties uitrollen om hun aanwezigheid op de arbeidsmarkt te bevorderen. Ook de inrol van kinderen in de kinderopvang en het kleuteronderwijs is een belangrijke sleutel tot integratie en gelijke kansen. Dit integratiebeleid zal hand in hand gaan met een zero tolerance beleid ten opzichte van racisme. Want om integratie mogelijk te maken moeten we racisme bannen.

We ondersteunen extra lessen Nederlands en in samenwerking met het middenveld organiseren we een zomerschool. Uit de officiële cijfers van de gemeentescan blijkt dat ongeveer 1 op 3 Oostendse kinderen in het kleuter- en basisonderwijs een andere thuistaal hebben.  Dit weegt op de prestaties van die leerlingen. Sterker nog, in Oostende hebben leerlingen met een andere thuistaal dubbel zoveel schoolse vertraging als elders in Vlaanderen. We pakken dit aan met een zomerschool waar taal én rekenen herhaald en ingeoefend worden. Wie sterker wordt in basiskennis Nederlands en rekenen, wordt in alle vakken sterker. Door meer te investeren in het schoolse succes van jonge kinderen kunnen we bovendien de schooluitval op latere leeftijd indijken. Want het aantal leerlingen dat zonder kwalificatie of diploma de school verlaat is zorgwekkend hoog in Oostende. We willen daarom inzetten op een geïntegreerde aanpak vanuit een breed netwerk van partners. 

De Oostendse scholen worden meer dan elders in West-Vlaanderen geconfronteerd met kansarmoede. Brugfiguren kunnen worden ingezet om elke overgang soepel te laten verlopen. Van de kinderopvang naar de kleuterklas en later naar lager en secundair onderwijs. Elke overgang is cruciaal en zorgt er voor dat kinderen gedurende hun volledig schooltraject goed begeleid worden en het meeste kunnen halen uit hun opleiding. Brugfiguren zijn van onschatbare waarde tussen school, gezin, zorg en welzijn. Ze versterken de scholen die zich zo kunnen inzetten op kwalitatief onderwijs. 

Op vlak van spijbelen en schoolverlaten zonder diploma ‘scoort’ Oostende helaas ook bovengemiddeld. Wie schoolmoe is, moet op een andere manier aan de slag, met de nodige sturing. We zetten dan ook in op duaal leren en maken als stad de brug tussen scholen en de bedrijfswereld. 


FLANKEREND ONDERWIJS
In Oostende is er geen stedelijk onderwijs meer, maar de stad kan scholen wel versterken en flankeren waar nodig. Zo bouwen we mee aan kwaliteitsvol en inclusief onderwijs in Oostende.

De stadsdienst onderwijs en maatschappij fungeert als aanspreekpunt voor het volledige onderwijsveld in de stad. Deze dienst zet projecten op die scholen ondersteunen onder meer omtrent armoede, welzijn, diversiteit, discriminatie en specifieke leernoden.

Daarnaast besteedt deze dienst uitdrukkelijk aandacht aan de organisatie van zwemlessen voor elk schoolgaand kind. We willen dat elke Oostendse schoolganger regelmatig zwemlessen krijgt in ons plaatselijk zwembad. En dat ons zwembad prioriteit geeft aan de schoollessen. Iedere jongere moet kunnen zwemmen. Daarboven moeten ze ook kennis maken met de gevaren van de zee. Dit in nauw overleg met het middenveld en de strandredders. Een cursus ‘reddend zwemmen’ is hierbij onontbeerlijk.  De zee, het strand en zijn fauna en flora moeten deel uitmaken van het curriculum. We belonen scholen die hier werk van maken met een label.

Als stad sensibiliseren en ondersteunen we scholen rond kostenbewust onderwijs.

Het financieel plaatje mag nooit de doorslag geven voor een school of studierichting. We ondersteunen de scholen in het zoeken naar werkbare oplossingen om een maximumfactuur in het secundair onderwijs mogelijk te maken. 

We beseffen meer dan ooit dat een betaalbare, lekker en gezonde schoolmaaltijd helpt in de strijd tegen kansarmoede en een positief effect heeft op de aanwezigheid op school en de schoolprestaties. We willen een gezonde en betaalbare maaltijd voor elk kind op elke Oostendse basisschool. Stad Oostende heeft reeds een voedselstrategie en die willen we koppelen aan een proefproject in de scholen waar de kansarmoede het hoogst is. Na evaluatie rollen we deze actie uit naar alle basisscholen. De stad ondersteunt de scholen hiervoor logistiek en financieel.

In Vlaanderen heeft 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar regelmatig te kampen met geldgebrek om menstruatieproducten te kopen. Moeten kiezen tussen een maaltijd of een maandverband kan niet. We willen dan ook een proefproject uitrollen over enkele secundaire scholen om gratis menstruatieproducten aan te bieden. We zullen in nauw overleg met de zorgteams en brugfiguren de scholen ondersteunen in het uitwerken van een beleid op maat.

Het deeltijds kunstonderwijs, het Conservatorium en de Kunstacademie aan Zee, zijn fantastische instellingen, die heel wat Oostendse jongeren aantrekken. We willen blijven inzetten op de jongere als maker en maken werk van de broodnodige renovatie van de gebouwen, de laagdrempelige toegang met kansentarief en zorgen dat vraag en aanbod afgestemd worden met de scholen.  


GOED ONDERWIJS BEGINT BIJ KINDEROPVANG
Kinderen zijn de toekomst. En goed onderwijs is de motor van vooruitgang. En goed onderwijs begint met… goede kinderopvang. Kwalitatieve kinderopvang is niet alleen goed voor kinderen en ouders maar ook voor de hele samenleving. Investeren in de eerste 1000 dagen (wanneer 80% van onze ontwikkeling plaatsvindt) loont op elk vlak in het verdere leven van een kind. Investeren in kinderopvang is investeren in de toekomst van volwassenen en de welvaartstraat. We willen de integratie van jongs af aan koppelen aan (buitenschoolse-)kinderopvang in Oostende. 

Oostende bouwt op een aantal sterke spelers in de kinderopvang. De verankering van de financiering van deze initiatieven is van belang voor de toekomst van de kinderopvang in Oostende. Er moet daarnaast verder gewerkt worden aan de inzet van de brugfiguren zoals in het lager en secundair onderwijs. We hebben bijzondere aandacht voor kinderopvang in wijken met een tekort aan opvangplaatsen en willen private partners stimuleren om aandacht te hebben voor de rand van de stad.

Tegelijk is het ook noodzakelijk om de achteruitgang van de onthaalouders in Oostende te keren. We zetten in op extra kinderopvangplaatsen en reduceren de wachtlijsten door te investeren in extra infrastructuur voor stedelijke opvangplaatsen en subsidies voor niet-stedelijke opvanginitiatieven, zowel groeps-als gezinsopvang. Voor stedelijke initiatieven wordt de ouderbijdrage berekend op basis van het inkomen van de ouder(s).

Om elk Oostends kind een opvangplaats te bieden, hebben we 120 extra opvangplaatsen nodig. We willen voor elk kind een plek in de kinderopvang. En niet zomaar een plek: een kwaliteitsvolle, toegankelijke en betaalbare plek. Kwaliteit, aandacht, inclusie en zorg zijn de pijlers. Dat betekent dat we willen investeren in personeel voor onze stedelijke crèches. Het aantal kinderen per begeleider moet naar omlaag, en de arbeids-en loonvoorwaarden voor kinderbegeleiders omhoog. Per crèche moet er dan ook één begeleider met een pedagogische bachelor zijn.

Met Vooruit Plus vinden we de uitvoering van de regierol van de stad, zoals ze decretaal verankerd is, belangrijk. Het blijft daarnaast ook essentieel om input vanuit professionele initiatieven te waarderen. Zo verhogen we maximaal de mogelijkheid tot betaalbare, kwalitatieve en innovatieve kinderopvang. Projecten waarbij moeders meedraaien in de opvang en tegelijk opgeleid worden, moeten we koesteren. Gelijke kansen start in de kinderopvang en anderstalige ouders willen we actief betrekken en ondersteunen om Nederlands te leren. Dat willen we doen door in de kinderopvangcentra ook een aanbod voor volwassenen aan te bieden.

Ook de buitenschoolse kinderopvang verdient meer aandacht: een doordachte afstemming met de scholen waarbij de nadruk komt te liggen op een kwaliteitsvolle invulling van de tijd in de kinderopvang en afstemming met het vrijetijdsaanbod. Hiervoor willen we samenwerken met sportclubs, het conservatorium, de kunstacademie en andere verenigingen. We willen dit uitrollen over elke wijk, waarbij wordt ingezet op gedeeld gebruik van bestaande infrastructuur. 

Ten slotte willen we ook onderzoeken of een project van opvang in de late uren en in de weekends mogelijk is om tegemoet te komen aan de nood aan een flexibel opvangplan. We zijn een stad met een hoge horeca- en evenementenfunctie, en tevens een hoog aantal mensen die speciale werkschema’s hebben in de zorg. Dit kan een groot verschil maken in een betere leef-werkbalans, waardoor het makkelijker wordt om voor een job te kiezen met flexibele werkuren – zeker voor alleenstaande ouders. 

We onderzoeken de mogelijkheid om samen te werken met bedrijven en ziekenhuizen om een intern kinderopvanginitiatief op te starten.

Wij zien de kinderopvang als voorbereiding van het onderwijs. Wij pleiten dan ook dat de bevoegdheden ‘onderwijs’ en ‘kinderopvang’ bij één schepen zitten die zich volop concentreert op de toekomst van onze Oostendse kinderen.

Over de Auteur

Vooruit Oostende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant