04. Mobiliteit als hefboom voor een leefbare stad
Vooruit Oostende
Thursday 19
September 2024 14:40
MOBILITEITSPLAN
Een absolute prioriteit van de nieuwe bestuursploeg is de ontwikkeling van een degelijk en gedragen mobiliteitsplan voor de hele stad. In dat plan moeten veiligheid, duurzaamheid en vlotheid voorop staan. Snelheidsbeleid en infrastructuur gaan daarbij steeds hand in hand. Bij de uitrol van een slim mobiliteitsbeleid op lange termijn zijn alle Oostendenaars voor ons ervaringsdeskundigen. Dagelijks verplaatsen we ons in Oostende: te voet, met de fiets, met de bus of tram, de taxi of de wagen. Elk vervoersmiddel heeft zijn plaats, wel gaan we het STOP-principe toepassen: eerst de Stappers, dan de Trappers (fietsers), vervolgens Openbaar vervoer en dan Personenvervoer.
We willen dit bereiken via onderstaande acties:
Alle voetpaden worden opnieuw door de stad onderhouden en worden rolstoeltoegankelijk gemaakt. Kleine herstellingen moeten sneller gebeuren om het voetpad comfortabel te houden voor voetgangers en in het bijzonder voor minder mobiele mensen. Bovendien worden meer oversteekplaatsen voorzien.
De versterking van de fietsinfrastructuur, o.a. door laadpalen voor elektrische fietsen en meer parkeerruimte (‘nietjes’ en fietsboxen) te voorzien doorheen de stad, door gevaarlijke punten (zoals Petit Paris) aan te pakken, door ledverlichting te voorzien aan fietsoversteekplaatsen. Om het gebruik van de fiets nog meer de stimuleren moet elke wijk met elkaar verbonden zijn via veilige fietspaden of fietsbruggen. We willen de mogelijkheid van een fietsers- en voetgangersbrug die de OPEX en de Oosteroever met het centrum verbindt, onderzoeken. Zo ontlasten we de stad van onnodig verkeer en zorgen we er voor dat wijken niet afgesloten zijn van elkaar.
Iedere wijk zal een goede bus- of tramverbinding naar het centrum en omliggende gemeenten hebben.
De zone 30 wordt behouden in de buurt van scholen en woonkernen. Op grote verkeersaders (zoals de Zilverlaan) wordt de snelheid opnieuw naar 50 km/uur gebracht. Waar we dat doen, moet de inrichting worden aangepast voor fietsers en voetgangers voor een optimale veiligheid.
Om het autoverkeer te verduurzamen zullen de laadpunten voor elektrische wagens en systemen van autodelen in de stad worden uitgebreid. We moeten daarbij ook aandacht hebben voor het opladen aan huis, waarbij inwoners op een veilige manier, over het voetpad - via bv. een kabelgoot - hun wagen kunnen opladen.
We moeten in de wijken de mobiliteit evalueren in samenloop met de aanwezigheid van druk bezochte plaatsen. We denken aan supermarkten, gebedsgelegenheden, sportinfrastructuur en andere, die soms een grote druk ervaren zeker in combinatie met druk bewoonde punten. We moeten dit op termijn beter kunnen organiseren.
PARKEERBELEID
In alle wijken van Oostende moet het parkeren onder de loep worden genomen. We schuiven daarbij twee grote principes naar voor: 1. Ten eerste moeten de bewoners van alle wijken vlotter kunnen parkeren in hun eigen wijk en op redelijke afstand van hun woning. 2. Ten tweede moeten mensen die minder mobiel zijn een parkeeroplossing hebben die hun vrijheid niet beperkt.
De druk van auto’s op de wijken heeft in heel Oostende die principes in het gedrang gebracht. Oostendenaars die van hun werk komen vinden geen parkeerplek meer op redelijke afstand van hun woning en minder mobiele mensen zijn vaak de vrijheid kwijt om hun woning te kunnen verlaten als ze daar behoefte aan hebben.
Deze studie, en de bijhorende ingrepen, zullen gepaard gaan met de ontwikkeling van een randparking en de wering van niet noodzakelijke auto’s uit de wijken.
STADSRING ROND HET CENTRUM
Oostende, dat is een stad waar mensen wonen én mensen op bezoek komen. Het evenwicht tussen beide is zeker in het stadscentrum steeds vaker zoek. Inwoners worden soms meer dan nodig met de bezoekersdrukte geconfronteerd. Een economisch bruisend Oostende moet absoluut, maar de beleving kan voor de eigen inwoners nog veel beter. Vooruit Plus wil met een totaalvisie op mobiliteit en door het herdenken van de openbare ruimte het Oostendse stadscentrum een upgrade geven. Het centrum van Oostende opnieuw tot een toegankelijke en leefbare wijk maken, is het doel. Hiervoor blijven we in dialoog gaan met de inwoners, handelaars, dienstverleners, … want een update van het stadscentrum doe je niet alleen.
We willen werk maken van een bereikbaar en aantrekkelijk stadscentrum met ruimte voor wie er woont en werkt. Een centrum dat leeft en bruist begint bij een vlotte toegankelijkheid voor iedereen. Daarom stellen we voor dat er een stadsring rond het centrum komt in enkele richting en dat we afstappen van de huidige onlogische vierdeling van het centrum:
Wie er met de wagen moet zijn, kan dan vlot vanop de Leopold II-laan door de Van Iseghemlaan en langs de Visserskaai rijden, passerend aan de voorziene parkings.
Voor lokaal verkeer voorzien we aangesloten op deze ring een aantal lussen, zodat elke locatie bereikbaar blijft.
We heropenen de Kapellebrug in één richting naar het Hazegras om opnieuw een vlot vertrek uit het centrum mogelijk te maken, met meerdere uitwegen.
We breiden o.a. het aantal bewonersplaatsen en plaatsen voor kortparkeren uit. Zo kan men er snel terecht wanneer nodig, zonder boetes te moeten vrezen.
De volledige stadsring voorzien we van brede, afgescheiden fietspaden, ruime voetpaden en het nodige inheems groen. Bovendien maken we werk van extra oversteekplaatsen, inclusief nieuwe regenboogzebrapaden, met dynamische verkeerslichten. Deze verkeerslichten treden in werking afhankelijk van de drukte.
Aan de rand van de stad kijken we naar een uitbreiding van betaalbare én goed bereikbare randparking(s), voor bezoekers van onze stad: een nieuwe randparking tussen de Konterdam en de afslag van de A10 in Zandvoorde behoort tot de te-onderzoeken-opties. Een vlotte ontsluiting met o.a. het openbaar vervoer is daarbij nodig. We kijken hiervoor actief naar samenwerkingen, bijvoorbeeld voor het beheer van de randparkings of voor een hop-on/hop-off bustraject rond het centrum, daarbij houden we zelf als stad de regie in handen.
We zetten volop in op slimme technologie - denk bv. aan een parkeerapp waarmee je vlot kan zien waar er nog parkeerplaats is - om het volledige Oostendse verkeer te stroomlijnen en indien nodig ook zones af te sluiten.
Over de Auteur
Vooruit Oostende
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Inleiding Programma Vooruit Plus Oostende 2024
Vooruit Oostende19.09.2024
-
01. Samen bouwen aan een beter Oostende
Vooruit Oostende19.09.2024
-
02. Integratie, onderwijs & kinderopvang in onze stad
Vooruit Oostende19.09.2024