06. Proper & veilig Oostende
Vooruit Oostende
Thursday 19
September 2024 14:17
Veilige en nette wijken dragen bij tot het veiligheidsgevoel van de buurt en daar moeten we volop op inzetten. Dat geldt trouwens niet enkel voor de straten; ook in de omgeving van pleinen, parken en strand dienen we voortdurend aandacht te hebben voor een nette en veilige beleving.
AFVALBELEID
“Oostende blinkt als de Zee” blijft onze slagzin. Om het afvalbeleid in de stad verder te optimaliseren voeren we de gratis grof huisvuilophaling terug in en dat minstens 2x per jaar. Zo laten we mensen die niet in de mogelijkheid zijn om zelf naar het containerpark te gaan niet in de kou staan. Uiteraard behouden we de groenophaling in de wijken. En bij uitbreiding onderzoeken we de mogelijkheden van een ‘mobiel containerpark’, dat tot in de wijken komt.
De ondergrondse afvalstraten breiden we verder uit, maar we laten de wijkbewoners meedenken over de locatie in hun wijk. Hierbij moeten duidelijke afspraken gemaakt worden met de buurtbewoners en bedrijven in kwestie over onder meer de tijdstippen van ledigen van de afvalcontainers, zodat dit niet zorgt voor extra overlast voor de buurt. Met een duidelijk plan waar de ondergrondse afvalstraten en de vuilnisbakken in onze stad gelegen zijn, zorgen we ervoor dat elke bewoner maximaal gebruik kan maken van deze voorzieningen. Met voldoende afvalstraten en een goede spreiding ervan wensen we sluikstorten een halt toe te roepen. Sluikstorten is onaanvaardbaar en we zullen hierop streng handhaven. Ook het achterlaten van vuilnis op het strand pakken we kordaat aan.
In het verlengde daarvan zullen we ijveren voor een Vlaams project statiegeld op blikjes en flessen, als deel van de oplossing voor zwerfafval. Het is geen oplossing voor de vervuiling die we zien op het strand in drukke dagen, maar het is nu al danig bewezen dat het de vervuiling substantieel vermindert. Iemand raapt het op.
De nachtophaling als aanpak van de gecombineerde afval-meeuwen problematiek is zeer duur en ook weinig efficiënt – volgens experten zal het niet lang duren alvorens de meeuwen ook ’s nachts de zakken zullen opentrekken. Daarom wil Vooruit Plus een proefproject starten waarbij de avond voor de ophaling afvalcontainers worden geplaatst op de gevoelige plekken tijdens het broedseizoen. Dit zal de snelheid van ophalen verhogen, het opentrekken vermijden en de meerkost voor de opkuis nadien doen verdwijnen. Bijkomend voordeel is dat mensen ook ’s avonds hun afval al buiten kunnen zetten – zeker voor mensen die vanwege hun job niet anders kunnen en nu beboet worden.
DE UITBOUW VAN EEN GROTER POLITIEKORPS
Met de taken waarmee de politie in Oostende geconfronteerd wordt, en bijkomend de luide roep om meer veiligheid in de stad, stellen we vast dat het korps vandaag te klein is en moet uitgebreid worden. Dit ondanks de verhoging van de middelen aan het begin van de voorbije legislatuur. We denken daarbij aan de capaciteit voor de grondige en strenge aanpak van drugs en verwante criminaliteit, overlast, cybercriminaliteit, fiets- en gauwdiefstallen, grensoverschrijdend gedrag, …. Naast een strenge aanpak van criminaliteit, kiezen we ook resoluut voor preventie en bestendigen de bestaande acties hieromtrent.
VERHOOGDE AANWEZIGHEID VAN DE WIJKPOLITIE
De prioriteit van de wijkpolitie moet in de eerste plaats zijn: aanwezigheid in de wijken, waarbij administratieve taken minder of geen deel meer uitmaken van hun takenpakket. De wijkagent moet het eerste aanspreekpunt zijn in het straatbeeld wanneer de wijkbewoners iets willen melden of met een probleem zitten. Daarom stellen we voor om een wijkagent te voorzien in het straatbeeld, zeker bij de start van de schooluren en op het einde ervan en bij evenementen en straatfeesten. We bekijken de mogelijkheid om het geheel van taken van de politie zo te organiseren opdat er op termijn in elke wijk een wijkagent op de baan kan zijn, en dit 24/7. Daarbij wordt geanalyseerd in hoeverre deze werkwijze de takenlast van de gehele politie zal verminderen.
De taak van de wijkagent moet dus veel ruimer zijn dan enkel puur politioneel werk. We maken ook werk van communicatie zodat wijkbewoners weten wie hun wijkagent is. Dit kan op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld via een bewonersbrief waarin de gegevens van de wijkagent duidelijk vermeld staan, alsook waar je hem het makkelijkst kan bereiken. Ook de aanwezigheid van de wijkpolitie op wijkraden moet een vast gegeven zijn.
EEN VAST WIJKKANTOOR IN ELKE WIJK
We zorgen er voor dat de politie in iedere wijk opnieuw een vast wijkkantoor heeft, waar de bewoners in alle rust kunnen gaan praten met de politie. Bovendien zoeken we een locatie voor extra wijkkantoren in de omgeving van Petit Paris, in de uitgangsbuurt van de Langestraat en in de Nieuwe Stad. De aanwezigheid van politie dichtbij bewoners moet het veiligheidsgevoel verhogen en de dialoog en de samenwerking tussen politie en bewoners verbeteren.
TAXICONTROLES
Wij ijveren voor regelmatig gerichte politiecontroles op taxi’s. Dit gaat gepaard met het zetten van een kwaliteitsstandaard voor alle taxi’s. Taxi’s hebben een belangrijke, groeiende rol in de stad. Een opleiding en kwaliteitsvereiste invoeren is aangewezen en handhaving noodzakelijk.
OPENBARE VERLICHTING
We brengen in samenwerking met de externe partner de toestand van alle verlichtingspalen in kaart. Daarnaast, stellen we een plan op om deze te vervangen door een betere verlichting. Betere verlichting in de straten zorgt ook voor een veiliger gevoel en voor betere verkeersveiligheid.
VEILIG STRAND
Er moet blijvend ingezet worden op preventieve campagnes rond de gevaren van de zee en de richtlijnen van de redders. We willen streng optreden bij het onrespectvol behandelen of het niet opvolgen van de richtlijnen van de strandredders. Daarbij dient uiteraard ook criminaliteit, overlast en zwerfvuil op het strand zelf streng aangepakt te worden. Om het werk van strandredders en ordediensten enigszins te verlichten, dringt een “spreidingsplan” van strandbezoekers tijdens drukke periodes zich op.
VERKEERSVEILIGHEID
De bewaking van verkeersveiligheid in de stad wordt een prioriteit. Concreet wordt deze verzekerd door het behoud van zone 30 rond scholen en in wijkkernen, de verbetering van de voetgangers- en fietsinfrastructuur, conflictvrije kruispunten, de investering in straatverlichting waar nodig en de aanpak van kritieke knooppunten.
VEILIG UITGAAN IN OOSTENDE
Een plezante en veilige uitgaansbuurt is essentieel voor onze jongeren. Om de veiligheid in de Langestraat te verhogen willen we twee concrete maatregelen nemen:
Een wijkkantoor waarbij ook ’s nachts een gemakkelijk aanspreekbare wijkagent aanwezig is en waarbij (jonge) uitgaanders laagdrempelige hulp kunnen krijgen in het geval er zich een onrustwekkende of onveilige situatie voor doet. Dit moet ook het uitgaan van meisjes en vrouwen in de stad veiliger maken.
Een strenge handhaving van drugsdealers in de Langestraat – omdat alle jongeren recht hebben op een veilige, drugsvrije uitgaansbuurt.
BRANDWEER
Als trouwe partner van de hulpverleningszone blijven we ons verder inzetten voor een professioneel en goed uitgerust brandweerkorps. Na de verhuis van de brandweer naar de nieuwe kazerne, zullen we samen met het Stadsatelier en de buurt, een nieuwe bestemming geven aan de oude brandweerkazerne.
Over de Auteur
Vooruit Oostende
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Inleiding Programma Vooruit Plus Oostende 2024
Vooruit Oostende19.09.2024
-
01. Samen bouwen aan een beter Oostende
Vooruit Oostende19.09.2024
-
02. Integratie, onderwijs & kinderopvang in onze stad
Vooruit Oostende19.09.2024