11. Automatische reflex naar een toegankelijk Oostende
Vooruit Oostende
Thursday 19
September 2024 11:46
Een stad moet zo georganiseerd zijn dat minder mobiele mensen ook hun volle vrijheid kunnen behouden en de toegang hebben tot alle diensten en winkels die ze nodig hebben. Dat is de insteek van ons toegankelijkheidsplan. Een stad als de onze dient zich daar volop van bewust te zijn en moet aandacht hebben voor ieders mobiliteit. We nemen de drempels ook letterlijk weg. En we blijven het herhalen tot er in elke beleidsstap een automatisch reflex is naar toegankelijkheid in elke betekenis van dit woord.
Eén van de opmerkelijke zaken die we hebben vastgesteld tijdens onze huisbezoeken en wijkbabbels, is dat heel veel Oostendenaars hun vrijheid beperkt zien omdat ze minder mobiel zijn of leven met een beperking. En dat is onaanvaardbaar. Het begint bij het parkeren en het verlaten van hun huis. Sommige mensen kunnen hun huis niet verlaten als er geen auto voor de deur kan staan, en bij veel van hen is het parkeren niet aangepast aan hun noden. Vragen daarover aan het bestuur van Oostende zijn ook nauwelijks beantwoord.
In de wijken zorgen we ervoor dat mensen die al met een beperking leven even vrij zijn om op elk moment in en uit hun huis te kunnen om hun ding te doen. De bestaande initiatieven om Oostende toegankelijker te maken zullen we bundelen, waar nodig optimaliseren en verder uitrollen.
OOSTENDSE KAART
Een kaart met alle zaken en administraties die toegankelijk maakt zeker het verschil. Nu is het erg moeilijk voor minder mobiele mensen en mensen met een beperking om te weten waar ze effectief terecht kunnen voor hun benodigdheden. We denken aan winkels, kappers, horeca, … en administraties. Het maken van een kaart met daarop alle toegankelijke plekken moet het mogelijk maken om hun leven te normaliseren. Bovendien moet er worden ingezet op voldoende toegankelijke toiletfaciliteiten in deze zaken. Deze analyse moet breed gebeuren zodat bijvoorbeeld ook mensen met gehoor- en zichtproblemen toegang hebben tot de voor hen relevante informatie.
PARKEERBELEID
Het uitwerken van een aangepast parkeerbeleid voor minder mobiele mensen en mensen met een beperking vinden we evenzeer noodzakelijk. Een correcte labeling is hierbij belangrijk. Zo kunnen gebruikers duidelijk weten waar dergelijke zaken zich bevinden.
Dit alles is nodig om er voor te zorgen dat elke Oostendenaar zijn/haar volle vrijheid behoudt en niet afhangt van goede wil of toevalligheden. Er moet daarbovenop verder geïnvesteerd worden in de uitbreiding van de blauwe parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Op veel plaatsen in Oostende zijn er parkeerproblemen, de parkeergelegenheden moeten worden hertekend en nog meer voorzien worden voor de mensen die in Oostende wonen. Tevens moeten we in die hertekening het aantal plaatsen voor minder mobiele mensen uitbreiden én het verkeerd parkeren op die plaatsen harder sanctioneren. Als auto’s die plaatsen innemen, moeten we voorzien dat ze kunnen worden weggesleept.
ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING
Wat zeker ook nodig is, is zorgen dat de administratieve vlotheid voor mensen met een beperking in Oostende verbeterd wordt. Er is heel wat administratie nodig om hun aanvragen en kaarten in orde te brengen. Een doorlichting samen met de administratie om dit zo makkelijk mogelijk te maken is nodig. Eén van de elementen die zeker moet worden herbekeken is de manier waarop de nummerplaten worden gekoppeld aan de kaarten. Momenteel zijn dat maar twee nummerplaten, maar in realiteit is vaak zo dat meerdere personen instaan voor de verplaatsingen. Er zijn gelijkaardige uitdagingen voor de European Disability Card (EDC). De informatie van de stad over waar en hoe de kaart kan worden gebruikt moet duidelijk zijn.
VOETPADEN & HET OPENBAAR DOMEIN AFSTEMMEN OP IEDEREEN
Sommige voetpaden bij de voorziene parkeerplaatsen hebben een hoogte die er voor zorgt dat heel wat mensen hun wagen niet (veilig) kunnen verlaten. Dat vermindert nog meer het reeds beperkt aantal geschikte parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen en voetpaden aan elkaar aanpassen is een must. Ook de staat van de voetpaden moet in orde zijn. Dat is op te veel plaatsen in Oostende niet meer zo en dat belet in eerste instantie minder mobiele mensen zich vrij te verplaatsen. Denk aan: oversteekplaatsen waar de boordsteen best kan verlaagd worden of aan hellingen tussen voetpad en straat, om de overgang te maken. Een nieuw versneld investeringsplan voor de voetpaden is nodig, zo nemen we letterlijk drempels weg.
Op het openbaar domein en op de speelpleinen willen we ook meer voorzieningen voor kinderen en volwassenen met een beperking. Twee voorbeelden die snel gerealiseerd kunnen worden: het voorzien van speeltoestellen voor rolstoelgebruikers op de speelpleinen, en het schaatsen met een rolstoel ook in Oostende mogelijk maken.
EVENEMENTEN
Wie een beperking heeft moet ook het bezoek aan een evenement kunnen voorbereiden. Het is belangrijk om voldoende informatie te geven over het evenement, inclusief plattegronden, de locaties van toegankelijke toiletten en uitgangen en beschrijvingen van mogelijke sensorische prikkels (zoals geluid en licht) en de aanpassingen daaromtrent.. Het voorzien van “chill-zones” tijdens evenementen biedt een rustige omgeving om te ontprikkelen, waar men zich kan terugtrekken, met voorzieningen zoals noise-cancelling, koptelefoons en comfortabele zitplaatsen.
Over de Auteur
Vooruit Oostende
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Inleiding Programma Vooruit Plus Oostende 2024
Vooruit Oostende19.09.2024
-
01. Samen bouwen aan een beter Oostende
Vooruit Oostende19.09.2024
-
02. Integratie, onderwijs & kinderopvang in onze stad
Vooruit Oostende19.09.2024