Nieuws

13. Duurzaam Oostende

Vooruit Oostende

Thursday 19

September 2024 11:17

Oostende is een magnifieke plek om te leven! Om ook voor onze kinderen en kleinkinderen welvaart, gezondheid en veiligheid te garanderen, is investeren in een duurzaam Oostende geen keuze, maar een must. Hoe eerder we daar stappen in zetten, hoe sneller we samen de vruchten plukken en hoe minder het ons uiteindelijk zal kosten.

Op korte termijn vraagt dat politieke moed: we zullen inderdaad moeten overschakelen van fossiele energie naar wind- en zonne-energie. Daarnaast gaan we ook anders moeten consumeren, zetten we in op de afname van onze afvalproductie en stimuleren we hergebruik. Ook het investeren in veilige en groene mobiliteit en het vergroenen en ontharden van de openbare ruimte mag hierbij niet ontbreken.

De stad is aan zet om deze veranderingen collectief te organiseren, zodat iedereen mee kan genieten van een groen Oostende. Voor Vooruit Plus is verduurzaming geen keuze voor de happy few die dit kan betalen. Wij gaan voor een stad waar het voor álle inwoners goed, veilig, gezond, solidair én betaalbaar wonen is. Daarom willen wij ook telkens in dialoog met en op maat van de Oostendenaars werken aan een duurzamere stad.


GROENE BETAALBARE ENERGIE VOOR IEDEREEN
Energie is een basisbehoefte. Alle Oostendenaars moeten toegang krijgen tot groene energie, tegen een betaalbare prijs. Veel mensen hebben niet de middelen, de technische kennis of de ruimte om over te schakelen op zonnepanelen, duurzame warmte of een geïsoleerd huis. De stad neemt de regierol op om de overschakeling te organiseren en burgers en bedrijven van begin tot eind te begeleiden, zowel financieel als organisatorisch. 

Concreet betekent dit een gezamenlijke aanpak voor de installatie van zonnepanelen, isolatie en de overschakeling van aardgas naar een duurzame warmtebron, voor alle woningen en bedrijven op het Oostends grondgebied. Door de collectieve en lange termijn aanpak van deze overschakeling zal de kostprijs dalen en zal ze solidair georganiseerd worden. Dat is noodzakelijk zodanig dat iedereen kan profiteren van goedkope en propere energie.

Een ambitieus en concreet energietransitieplan per wijk wordt uitgewerkt om zo te evolueren naar een energieneutraal en gasvrij Oostende waarbij de stad optreedt als facilitator en organisator en klimaatneutrale energievoorziening zo een collectieve dienstverlening wordt. 


EEN KRINGLOOPECONOMIE IN DE STAD

In de stad van de toekomst wordt afval beperkt en is het hergebruik van materialen en spullen de norm. Toegang tot hergebruik, herstellingsdiensten, deelmobiliteit, lokale voeding, ... zal worden georganiseerd voor alle bewoners. Iedereen krijgt toegang tot goedkope en duurzame producten. Een circulaire stad leidt ook tot propere straten en stranden. Om dit te organiseren zullen we inzetten op de bestaande netwerken en organisaties in de stad, zoals O.666, de kringloopwinkel, de Antenne, ‘t Geefhuisje van SAAMO, Buitengoed en Oxfam.

Enkele concrete maatregelen die we willen nemen:

Een winkelcentrum voor tweedehands spullen: de realisatie van een permanente plek waar de Oostendenaars hun spullen makkelijk en efficiënt tweedehands kunnen kopen en verkopen. Door een winkelcentrum te realiseren op voldoende grote schaal wordt het voor iedereen een stuk toegankelijker om tweedehands, betaalbaar en duurzaam te shoppen én verminderen we onze afvalstroom.

Een herstelplaats voor kapotte spullen: één plek waar alle Oostendenaars hun kledij, meubels, elektro, gsm’s, computers, speelgoed, … kunnen laten herstellen tegen democratische prijzen – zodat we onze spullen langer kunnen gebruiken en niet hoeven te vervangen.

Deelfietsen kun je tijdelijk gebruiken en vervolgens terugplaatsen op vaste locaties in de stad. De introductie van deelfietsen in Oostende maakt fietsen toegankelijk voor iedereen. Ze veroorzaken bovendien minder overlast dan (rondslingerende) steps.

Een stadsrestaurant voor alle Oostendenaars: Oostende heeft nood aan een ontmoetingsplek, waar alle Oostendenaars – ongeacht hun koopkracht – samen kunnen eten. Het stadsrestaurant maakt zoveel mogelijk gebruik van voedseloverschotten, is een sociale werkplek en zet in op multiculturele verbinding. 


EEN SOCIAAL KLIMAATBELEID

Het veranderende klimaat brengt heel wat uitdagingen met zich mee: hittestress, watertekorten, stormweer, waterschade, vermindering van biodiversiteit, .... Voor een stad aan zee vormt ook de stijging van de zeespiegel een concrete uitdaging.  De ontwikkeling en uitrol van een langetermijnvisie is noodzakelijk. Een sociaal klimaatbeleid komt tot stand in dialoog met de Oostendenaars en betekent dat iedereen toegang heeft tot de voordelen van klimaatmaatregelen.

Enkele concrete maatregelen die we willen nemen zijn:

De stad voorziet de aanleg van een geveltuin, groenslinger of straattuin bij elke geïnteresseerde inwoner.  Zo worden onze straten en wijken groener, koeler, fleuriger en een plek waar buren opnieuw met elkaar praten.

Verspreid in alle wijken van de stad en geïntegreerd in bestaande parken en tuinen worden er pluktuinen ingericht waar buurtbewoners gratis fruit of groenten kunnen komen plukken voor eigen gebruik.

We willen ook inzetten op het ontharden en vergroenen van het openbaar domein. Ontharding en vergroening draagt bij aan de verkoeling van onze stad, voorkomt wateroverlast en zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit. Daarom vinden wij dat ontharding een verantwoordelijkheid is van de stad en niet enkel van de inwoners. We plannen in elke wijk een proefstraat met (deels) ontharde voetpaden, waarbij we de keuze van de plaats en de evaluatie ervan toewijzen aan een bewonerspanel uit die wijk. Met dit pilootproject willen we een belangrijk én duidelijk signaal geven voor een andere aanpak inzake ontharding: gedaan met gedwongen tegelwippen bij particulieren maar het nemen van de eigen lokale verantwoordelijkheid voor het ontharden van het openbaar domein. Nieuwe verharding (van stad en bewoners) zal worden geminimaliseerd.

Er wordt een beleid uitgebouwd rond het opvangen van hemelwater. Door de klimaatverandering wisselen periodes van hevige regen en hevige droogte elkaar af. Het opvangen van meer hemelwater remedieert de twee, omdat er minder hemelwater snel wordt afgevoerd naar zee, en tegelijk meer water voorhanden is voor trage insijpeling of bevloeiing. 

De duinen en stranden zijn onze belangrijkste bescherming tegen de zee. We willen onderzoeken hoe het verkeer en de tram gedeeltelijk ondergronds kunnen gaan in Raversijde, waardoor de duinen worden uitgebreid in het stadsweefsel. De verdere verduining beschermt ons tegen de stijgende zeespiegel en er wordt extra groen gebied gecreëerd toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Over de Auteur

Vooruit Oostende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant