Nieuws

03. De wijken als kloppend hart van de stad

Vooruit Oostende

Thursday 19

September 2024 15:27

De wijken van Oostende zijn allen uniek, echter hebben ze ook heel wat gemeenschappelijke noden. Met Vooruit Plus willen we dat elke wijk goed onderhouden en net is, dat er ingezet wordt op openbaar domein en vergroening en er een goed uitgewerkt mobiliteitsplan is. Een wijk moet ook een veilige plaats zijn, waar elke burger inspraak heeft. Daarnaast zijn er heel wat verenigingen actief in onze wijken, waarbij een goede ondersteuning van de stadsdiensten belangrijk is. 

Hieronder leest u een aantal voorstellen die zich specifiek richten op de versterking van de wijken. Algemene maatregelen voor de volledige stad rond mobiliteit, veiligheid en openbaar domein en vergroening worden uitgewerkt in de andere secties van ons programma.

Een wijk moet een gezellige plaats zijn om te vertoeven, waar iedereen zich thuis kan voelen en er voldoende inspraakmogelijkheden zijn van en door de inwoners. Ook duidelijke communicatie van de stad naar de burgers toe is essentieel, zowel bij kleine als grote veranderingen binnen de wijk. Hierbij is het belangrijk dat de stadsdiensten voldoende op de hoogte zijn van wat leeft binnen elke wijk en actief iets doen met de mogelijke problemen die zich voordoen.

Concreet willen we dat zo bevorderen:


OPENBAAR DOMEIN
Een goed onderhouden openbaar domein, waarbij er inspraak is door inwoners, zorgt voor een gezellige wijk om in te wonen, kan mensen samen brengen op ontmoetingsplaatsen binnen de wijk en is ook belangrijk voor de veiligheid. Denk maar aan voetpaden die niet onderhouden zijn, wat een valrisico verhoogd of fietspaden die onvoldoende verlicht zijn wat de verkeersveiligheid in het gedrang brengt. Om voldoende op de hoogte te zijn van de noden van elke wijk, willen we inzetten op een verantwoordelijke voor het openbaar domein per wijk, die hierbij alle noden in kaart kan brengen, nutswerken kan opvolgen en in contact gaat met de inwoners indien er zich een probleem stelt. 


ADMINISTRATIEF PUNT PER WIJK

Momenteel is het O-punt de enige mogelijkheid om een melding te maken. Een digitaal meldpunt kan voor veel mensen een makkelijke manier zijn om een probleem door te geven, maar tegelijk brengt dit moeilijkheden met zich mee. Niet iedereen is in de mogelijkheid om digitaal een melding te maken, niet alle noden kunnen op een goede manier duidelijk worden gemaakt aan de stadsdiensten en het rechtstreeks contact met de stadsdiensten gaat hierbij verloren. Een goede analyse van het O-punt dringt zich dus op. Het opstarten van een administratief punt in elk ontmoetingscentrum biedt een oplossing op de bovenstaande problemen en daar willen wij op inzetten. We willen het ook mogelijk maken dat hierbij bepaalde sociale diensten of burgerzaken, bv de aanvraag van een paspoort, mogelijk zijn binnen dit administratief punt. Er kan hierbij ook gewerkt worden met een mobiel punt die op verschillende momenten beschikbaar is in de wijken.


WIJKRADEN
Het herinvoeren van de wijkraden is prioritair. Deze wijkraden zouden twee maal per jaar doorgaan, waarbij er een duidelijke agenda is, inwoners ook agendapunten kunnen aanbrengen en deze ook verder opgevolgd worden. Participatie, inspraak en informatie zijn hierbij de kernwaarden.  Daarnaast kunnen er extra wijk-of bewonersvergaderingen doorgaan wanneer er ingrijpende veranderingen of projecten plaatsvinden in de wijk of buurt. Deze vergaderingen moeten voldoende op voorhand doorgaan, zodat inspraak zeker mogelijk is en iedereen op de hoogte is van de impact die dit zal hebben.

Of het nu adviesorganen, verenigingen of bewonersgroepen zijn, we kiezen ervoor om hen vanaf het begin bij het besluitvormingsproces te betrekken. Via deze vroegparticipatie, waarbij betrokkenen al in een vroeg stadium hun mening kunnen geven en meedenken, zorgen we er voor dat alle stemmen worden gehoord en dat beslissingen beter aansluiten bij de behoeften van de buurt, de wijk of de stad. 


EVENEMENTEN IN DE WIJK
In de wijken vinden met regelmaat heel wat evenementen plaats. We willen inzetten op een goede samenwerking tussen het stadsbestuur en de verenigingen. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende ondersteuning en begeleiding is. Dit houdt onder andere in dat er wordt geholpen met administratie, coördinatie en ondersteuning met materiaal, dit op een kwalitatieve manier. Voor veel verenigingen, die mee het kloppend hart van de stad zijn, is het verschil tussen een goede of slechte ondersteuning daarin elementair in hun werking.

We moeten op zoek naar wat de mogelijkheden zijn binnen de wijk (en dus niet enkel focussen op wat niet kan). Daarnaast is het ook noodzakelijk om evenementen in kaart te brengen, zodat er diversiteit is voor verschillende leeftijden en er minder overlap is in de verschillende wijken.

Er wordt ook ingezet op het decoreren van de straten tijdens de feestdagen, dit in elke wijk en niet enkel in het centrum. 


VERHOOGDE AANWEZIGHEID VAN DE WIJKPOLITIE
De prioriteit van de wijkpolitie moet in de eerste plaats zijn: aanwezigheid in de wijken, waarbij administratieve taken minder of geen deel meer uitmaken van hun takenpakket. De wijkagent moet het eerste aanspreekpunt zijn in het straatbeeld wanneer de wijkbewoners iets willen melden of met een probleem zitten. Daarom stellen we voor om een wijkagent te voorzien in het straatbeeld, zeker bij de start van de schooluren en op het einde ervan en bij evenementen en straatfeesten. We bekijken de mogelijkheid om het geheel van taken van de politie zo te organiseren opdat er op termijn in elke wijk een wijkagent op de baan kan zijn, en dit 24/7. Daarbij wordt geanalyseerd in hoeverre deze werkwijze de takenlast van de gehele politie zal verminderen.

De taak van de wijkagent moet dus veel ruimer zijn dan enkel puur politioneel werk. We maken ook werk van communicatie zodat wijkbewoners weten wie hun wijkagent is. Dit kan op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld via een bewonersbrief waarin de gegevens van de wijkagent duidelijk vermeld staan, alsook  waar je hem het makkelijkst kan bereiken. Ook de aanwezigheid van de wijkpolitie op wijkraden moet een vast gegeven zijn.


EEN VAST WIJKKANTOOR IN ELKE WIJK
We zorgen er voor dat de politie in iedere wijk opnieuw een vast wijkkantoor heeft, waar de bewoners in alle rust kunnen gaan praten met de politie. Het hoeft niet zo te zijn dat elk nieuw wijkkantoor in de oude vroegere stijl van de wijkkantoren is. Het moeten wel plekken zijn waar in rust en vertrouwen kan gesproken worden. In de Langestraat denken we bijvoorbeeld aan laagdrempelige aanspreekpunten voor grensoverschrijdend gedrag, die net niet de typische vorm van wijkkantoren omvatten. We kijken om het ‘Ask for Angela’ principe in te voeren en te promoten. 


CASHPOINT

De laatste jaren verdwijnen steeds meer en meer bankautomaten, waardoor mensen soms naar andere wijken of buurgemeenten moeten uitwijken om geld te kunnen afhalen. Elke wijk moet een cashpoint beschikbaar hebben, zodat het voor iedereen mogelijk is om in zijn omgeving geld af te halen. 


FIETS- EN VOETGANGERSBRUGGEN OM WIJKEN TE VERBINDEN
Om de interactie tussen de wijken én het gebruik van de fiets nog meer te stimuleren moet elke wijk met elkaar verbonden zijn via veilige fietspaden of fietsbruggen. We willen de mogelijkheid van een fietsers– en voetgangersbrug die de OPEX en de Oosteroever met het centrum verbindt, onderzoeken. Zo ontlasten we de stad van onnodig verkeer en zorgen we er voor dat wijken niet afgesloten zijn van elkaar.

Over de Auteur

Vooruit Oostende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant