10. Wonen in Oostende
Vooruit Oostende
Thursday 19
September 2024 11:53
Oostende kent op het vlak van huisvesting nog heel wat aandachtspunten. Wij blijven ijveren voor gezonde, kwaliteitsvolle en betaalbare woningen met respect voor erfgoed.
De controles op de kwaliteit van woningen drijven we verder op. We mogen niet toelaten dat burgers panden huren die van ondermaatse kwaliteit zijn en/of gewoonweg ongezond zijn. Hoewel het een werk zal zijn van vele jaren volharding, willen wij een stad waar alle woningen conform de Vlaamse woonnormen zijn en waar het dus gezond en kwalitatief wonen is. De strijd tegen huisjesmelkers voeren we verder op: huisjesmelkers zijn niet welkom in Oostende! De belastingen en boetes op leegstand, verwaarlozing en verkrotting worden aangehouden, waarbij we wel gaan voor een menselijk beleid: we toetsen de situatie van de eigenaars af voor we streng bestraffen. Echte stadskankers worden onteigend om na renovatie terug kwalitatief in de markt te zetten.
UITSLUITING OP DE WONINGMARKT
Nog te vaak merken we uitsluiting op van kwetsbare groepen – zoals alleenstaanden en nieuwkomers - op de woningmarkt. We voeren hier gerichte controles uit, gekoppeld aan praktijktesten want iedereen heeft recht op huisvesting. We zijn tegen elke vorm van discriminatie.
AANKOOPPREMIE
Om jonge mensen en jonge gezinnen in onze stad te houden, voeren we opnieuw de aankooppremie in. Op deze wijze ondersteunen we jongeren om een eerste woning te kunnen aanschaffen in Oostende.
ENERGIERENOVATIES
We willen verder inzetten op de werking van het Energiehuis Oostende, op hun renovatie-adviezen en zorgvuldig doordachte subsidies en leningen. Door de inzet van onze stadsdiensten bieden we eigenaars praktische ondersteuning bij het verkrijgen van financiële middelen en technische adviezen voor hun renovatieprojecten. Dit maakt betaalbaar renoveren mogelijk door kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen. Evaluaties van de voortgang zorgen er voor dat de investeringen effectief zijn, waardoor zowel de woonkwaliteit als de energieprestaties worden verbeterd en de renovatiekosten voor eigenaars beheersbaar blijven.
SOCIALE HUISVESTING
Sociaal wonen blijft belangrijk in onze stad. Niet enkel staan verschillende grote renovatieprojecten klaar (denk maar aan de Nieuwe Stad), maar er moet blijvend geïnvesteerd worden in bijkomende sociale woningen. De wachtlijsten voor een sociale woning zijn écht te lang en daarom moeten we bij de Vlaamse Regering blijvend druk zetten voor meer sociale woningen in onze regio. Samen met de woonmaatschappij moet onderzocht worden hoe nieuwe en bestaande sociale woningen beter afgestemd kunnen worden op de effectieve noden van onze inwoners (ouderen, alleenstaanden, eenoudergezinnen, personen met een beperking, …).
SENIOREN
We halen het unieke project van sociale assistentiewoningen aan de oude vleugel van de Boarebreker, terug uit de koelkast. Ook ouderen hebben recht op betaalbare, kwalitatieve en aangepaste huisvesting! Bij de woonmaatschappij zullen we aandringen om dit project met hoge prioriteit te realiseren.
Oostende is een stad met veel ouderen die dikwijls in minder aangepaste huisvesting wonen. We horen het vaker dat mensen niet tijdig de nodige – soms kleine - aanpassingen in hun woonst voorzien, waardoor bij het ouder worden de huisvesting niet langer voldoet aan de behoeften van de bewoner. Samen met de woonbegeleiders, het meldpunt senioren in nood en de zorgcoaches moet een plan uitgewerkt worden waarbij outreachend gewerkt wordt inzake veiligheid en aanpassing van de woning van een senior, zodat deze zo lang als mogelijk, veilig in de eigen woonst kan blijven.
GROTE NIEUWBOUWPROJECTEN
Oostende heeft nood aan een globale visie op stadsontwikkeling en daarbij moet wat er gebouwd kan worden afgestemd worden op de wijken en de noden. Bij grote nieuwbouwprojecten wordt toegezien dat de bouwpromotor een voldoende mix voorziet van woningen en appartementen, zoals betaalbare woningen voor jongeren, alleenstaanden en jonge gezinnen, aangepaste woningen voor personen met een beperking en voor senioren, sociale woningen, … Er zal hierop meer controle worden uitgevoerd, zodat een bouwpromotor in Oostende beter aansluit op de woonbehoefte van de Oostendenaar en het bestuur. We blijven kritisch omgaan met de bouw van hoogbouw en appartementen in onze stad: bouwen in de hoogte is enkel mogelijk indien er voldoende vrije ruimte gecreëerd wordt op de grond en er gezorgd wordt voor een maximale ruimtelijke openheid. Bij alle grote projecten wordt er ook een onthardingstoets gemaakt.
OPKOOPBESCHERMING IN DE WIJKEN
We onderzoeken de juridische mogelijkheid om een opkoopbescherming in de wijken in te voeren. Met een opkoopbescherming willen we de opkoop van woningen door beleggers die woekerwinsten maken tegengaan en een normalisering van de prijzen van woningen in de hand werken. Bij een opkoopbeschermde woonst gaat de koper ofwel zelf de woning bewonen ofwel verhuren aan een marktconforme huurprijs.
TWEEDE VERBLIJFSTAKS
Momenteel betalen tweedeverblijvers een forfaitaire taks. Wij willen onderzoeken of we dit systeem kunnen aanpassen zodat de bijdrage aan de werking van Oostende gebaseerd wordt op de waarde van hun verblijf, in plaats van een vast bedrag. Door de belasting te koppelen aan de waarde van het kadastraal inkomen, kunnen we een meer rechtvaardige verdeling van de kosten realiseren.
Over de Auteur
Vooruit Oostende
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Inleiding Programma Vooruit Plus Oostende 2024
Vooruit Oostende19.09.2024
-
01. Samen bouwen aan een beter Oostende
Vooruit Oostende19.09.2024
-
02. Integratie, onderwijs & kinderopvang in onze stad
Vooruit Oostende19.09.2024