01. Samen bouwen aan een beter Oostende
Vooruit Oostende
Thursday 19
September 2024 15:43
SAMENLEVEN
Een warme samenleving is gebaseerd op elkaar respecteren en gerespecteerd worden. We vinden het hierbij belangrijk dat wie in Oostende woont, zich ook echt thuis voelt in de stad en deel kan uitmaken van een hechte gemeenschap. Omdat de maatschappij steeds individualistischer wordt, is het belangrijk dat het stadsbestuur inzet op samenleven en een verbindende stad creëert voor alle inwoners.
We verbannen eenzaamheid en individualisme. We zetten hierbij sterk in op het verbinden van mensen. Daarbij hebben we speciale aandacht voor personen uit kwetsbare groepen zoals senioren, alleenstaanden, andersvaliden en nieuwkomers.
We willen de ontmoetingscentra opnieuw het kloppend hart maken van elke wijk en dus van de stad, met een sterk personeelsteam en de talrijke vrijwilligers.
Buurtgericht werken is nodig om de bewoners laagdrempelige en snel te bereiken en ondersteunen. We zetten in op verbindende, buurtgerichte activiteiten. Zo zullen we onze verenigingen en wijkcomités ondersteunen (zowel financieel als administratief) bij het organiseren van wijkfeesten. Eénmaal per jaar zal de stad zelf een groot feest organiseren, waar verbondenheid centraal staat. Alle Oostendenaars - om het even welke leeftijd of nationaliteit, levensbeschouwing of geaardheid - worden hier samengebracht om die verbondenheid te vieren.
We zetten in op integratie en emancipatie van alle inwoners en bestrijden elke vorm van discriminatie en racisme. Het stadsbestuur moet een warme samenleving bieden aan alle Oostendenaars. Daarom kiezen we resoluut voor een zero tolerance beleid inzake discriminatie. Elke Oostendenaar verdient het om zich veilig te voelen in onze stad. Hier is geen plaats voor één of andere vorm van discriminatie.
Specifiek ondersteunen we voluit een volwaardig LGBTQIA+ en zetten we Oostende op de kaart als een inclusieve, veilige en verdraagzame stad waar geen plaats is voor LGBTQIA+ haat! De laatste jaren werden er in Oostende meerdere malen bedreigingen geuit aan de LGBTQIA+gemeenschap. We denken aan het Regenbooghuis en de kappers in de Ballon. Het is voor ons vanzelfsprekend dat de veiligheid van de gemeenschap moet verzekerd worden, de aanvallen hard moeten worden aangepakt en in de toekomst moeten vermeden worden.
PARTICIPATIE & INSPRAAK
In de voorbije 6 jaar heeft de Oostendenaar inspraak opgeëist als reactie op de slechte en wereldvreemde beslissingen van het huidige bestuur. Denk o.a. maar aan het kunnen laten liggen van Dikke Mathille, het terug laten schijnen van Lange Nelle, de reactie op de plannen met het oude politiegebouw in de Alfons Pieterslaan, het tegenhouden van de hoogbouw achter het Thermae Palace. Vooruit Plus kiest er voor om die opgeëiste inspraak te verankeren in de stad en de verbondenheid tussen bestuur en bewoners te versterken.
Het stadsbestuur moet terug luisteren naar haar inwoners, de Oostendenaar horen én volop betrekken bij het beleid en het tot stand komen ervan. We maken een prioriteit van burgerparticipatie en burgerinspraak. We komen naar de inwoners toe en herstellen de dialoog en samenwerking tussen verkozenen en bevolking. Het O-punt, als digitaal meldpunt, heeft een meerwaarde, maar het volstaat niet. Want iets ‘kunnen melden’ is géén dialoog en géén participatie.
In het beleid worden ook de stadsambtenaren én externe experten actief betrokken – die laatste via de bestaande Stadsateliers waarvan we de werking willen behouden en versterken. De bestaande adviesraden (van senioren, jeugd, sport, cultuur, …) worden in ere hersteld en erkend als belangrijke gesprekspartner en adviseur bij het uitstippelen en uitvoeren van beleid.
De stedelijke administratie en bestuurders moeten opnieuw laagdrempelig en toegankelijk zijn voor de Oostendenaars en het stadhuis dient in de eerste plaats een open huis te zijn voor alle burgers.
Communicatie vanuit het stadhuis met de burger moet zowel fysiek, op papier, als digitaal gebeuren. We voeren de wijkraden opnieuw in. Deze zijn gericht op participatie, inspraak en informatie. Voor grote projecten worden afzonderlijke inspraakmomenten georganiseerd. Of het nu via adviesorganen, verenigingen of bewonersgroepen is, we kiezen resoluut voor transparantie en betrokkenheid bij beslissingen.
HERVORMING BOETEBELEID
De inkomsten van de GAS-boetes stegen van 1,2 miljoen naar 5 miljoen euro in de voorbije bestuursperiode. In totaal werd meer dan 10 miljoen euro extra aan boetes geïnd in de Oostendse kas. We zagen heel veel negatieve gevolgen voor gezinnen, verenigingen, zelfstandigen en ondernemers. Het systeem waarbij boetes worden gebruikt als een verdoken belastingsverhoging moet verdwijnen.
Boetes kunnen enkel ingezet worden om beleidsdoelstellingen na te streven, zoals het tegengaan van speculatie en verkrotting en het verhogen van de verkeersveiligheid, maar niet als middel om de kas te spijzen. Op dit moment worden boetes - zeker op leegstand - geheven op een manier die veel procedurele problemen geeft. Het kan niet zijn dat iemand die een huis of een locatie in goed vertrouwen aan het renoveren is, geconfronteerd wordt met duizenden euro’s aan heffingen. Bovendien treedt het stadsbestuur te veel op als rechter in beroepszaken en betwistingen. Sommige (terechte!) betwistingen bleven onbehandeld. Er moet een grondige doorlichting komen van de systemen en procedures om het terug te brengen tot de essentie: de aanpak van overtredingen. Het herstel van de procedures zal het vertrouwen van de burgers in hun stadsbestuur helpen verhogen.
Over de Auteur
Vooruit Oostende
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Inleiding Programma Vooruit Plus Oostende 2024
Vooruit Oostende19.09.2024
-
01. Samen bouwen aan een beter Oostende
Vooruit Oostende19.09.2024
-
02. Integratie, onderwijs & kinderopvang in onze stad
Vooruit Oostende19.09.2024