Nieuws

05. Een visie op stadsontwikkeling

Vooruit Oostende

Thursday 19

September 2024 14:31

INFRASTRUCTUUR VOOR VOETGANGERS EN FIETSERS
Een van de zaken die zeker moet aangepakt worden is het onderhoud van voetpaden, straten en pleinen. Daarvoor moet het onderhoud van de stad opnieuw in eigen beheer komen. Er wordt prioritair een herstelplan opgemaakt om de achterstand in onderhoud weg te werken. Dit plan zal worden gecommuniceerd aan de bewoners, zodat iedereen weet wanneer de eigen wijk op de planning staat. We pleiten voor één ploegbaas per wijk die de vinger aan de pols houdt en proactief de toestand van straten, voetpaden en pleinen checkt. Dit in samenwerking met lokale vrijwilligers. 

Daarnaast bekijken we ook de mogelijkheid tot het oprichten van een cleanteam voor personen die niet meer zelfstandig hun eigen voetpad kunnen onderhouden. Na het uitvoeren van openbare werken zorgen de stadsdiensten voor een snel herstel van voetpaden en wegen. Zo veroorzaken we zo min mogelijk overlast in de wijk.

De fietsinrichting in Oostende moet worden verbeterd waar nodig, met aandacht voor conflictvrije kruispunten Enkele kritische punten, zoals Petit Paris, moeten prioritair worden aangepakt. We streven ook naar meer veilige fietsparkings, waarbij gesloten settings met een digitale bewonerspas een mogelijkheid zijn. 

We zorgen er voor dat vrachtwagens of ander zwaar verkeer niet meer in de buurt van de schoolpoort komen 45 minuten voor de schoolbel, en tot 45  minuten na schooltijd.  


OPENBARE VERLICHTING
We brengen in samenwerking met de externe partner de toestand van alle verlichtingspalen in kaart. Daarnaast, stellen we een plan op om deze te vervangen door een betere verlichting. Betere verlichting in de straten zorgt ook voor een veiliger gevoel en voor betere verkeersveiligheid.


VERFRAAIING
Het herstellen van de bestaande fonteinen en de mogelijke toevoeging van nieuwe fonteinen maakt integraal deel uit van de verfraaiing van onze wijken. Momenteel zijn er heel wat fonteinen die niet meer werken of verwaarloosd zijn en daar willen we verandering in brengen. Ook op andere verfraaiing, zoals een kunstwerk over  de visserij op het Van Glabbekeplein, moet worden ingezet. Het is ook hoog tijd dat Het Bosje als belangrijk deel van het openbaar domein opnieuw wordt opgewaardeerd.

Om de wijken aantrekkelijker en uitnodigend te maken willen we meer bloembakken plaatsen in de (hoofd)straten, aan straatverlichting en op pleinen. Waar mogelijk zetten we in op het effectief heraanplanten van meer groen. Hierbij willen we ook de pleinen onderling beter gaan verbinden zodat een wijk een geheel vormt met groene zones. Het idee van pluktuinen willen we breder invoeren. Geveltuinen worden aangemoedigd – gratis planten worden uitgedeeld. En een straat, een wijk, een stad moet proberen om alle ‘blind spots’ - waar er niks gebeurt of waar het wat braak ligt - (tijdelijk) te vergroenen. Daar gaat geen grote kost en inspanning mee gepaard, maar het doet je wijk er anders uitzien. 

We moedigen kleine, bottom-up infrastructuurprojecten aan (bijv. voor speeltuinen, sportveldjes, ….). Dit zijn projecten uitgevoerd door burgers zelf in samenspraak met jeugdbewegingen, scholen, sportverenigingen, ….. Daarbij worden de wijken of kwartieren actief betrokken bij het besluitvormingsproces. Zo kan burger openbaar domein opeisen en draagt men er tegelijk verantwoordelijkheid voor .  


VERBINDING TUSSEN DE WIJKEN

Ook de verbindingen tussen wijken en plekken in Oostende moet beter, met onder andere een verbinding tussen alle pleinen in Oostende (als ‘belevingsroute’) van Oosteroever tot het centrum. We willen de mogelijkheid van een fiets- en voetgangersbrug tussen het centrum en Oosteroever bestuderen om de verbinding tussen de Opex en het centrum te verbeteren. Ook de verbinding tussen het Westerkwartier en het strand moet beter. Daar ligt een enorme groene long die volledig ontoegankelijk is voor de vele bewoners van het Westerkwartier. Dat willen we veranderen, inclusief een nieuwe hondenloopweide. 


RUIMTELIJKE PLANNING
Hoogbouw is geen taboe. Toch is er dringend nood aan beleid rond inrichting van het openbaar domein. Hierbij wordt een lange termijn plan ontwikkeld dat aangeeft waar hoogbouw wel en niet kan.  Dit plan moet gepaard gaan met een planning in parkeerbeleid, de doorstroming van het verkeer en de mobiliteit in het algemeen. Ook  moet de beschikbaarheid van betaalbaar wonen in elk project aanwezig zijn. Nieuwbouw (zeker hoogbouw) moet het gevolg zijn van beleidsbeslissingen, niet van beslissingen bij de projectontwikkelaars. 

Oostende is behoorlijk volgebouwd. Vanaf nu moet er maximaal ingezet worden op renovatie en inbreiding alsook op het herwaarderen van onze natuur en open ruimte als locatie om aan hittebestrijding te doen, esthetisch een hoger niveau te bereiken én om ontmoeting en dialoog te verhogen (eenzaamheid te verlagen). 


OPENBARE WERKEN

De leefbaarheid van een stad, de (verkeers)veiligheid, een dringend uit te werken mobiliteitsplan en het gebruik van de openbare ruimte, vereisen ingrepen die een perspectief op lange termijn en voor de ontwikkeling van de stad moeten uitdragen. Een aantal van die grote openbare werken legden we - o.a. tijdens onze huisbezoeken - in de voorbije jaren voor aan de bevolking in de desbetreffende wijken en deze konden op bijval rekenen. Een voorbeeld daarvan is het project van de ondertunneling van de Elisabethlaan. Dat project was reeds ingepland om het enige zwarte punt van de stad  - het kruispunt van de Torhoutsesteenweg en de Elisabethlaan – aan te pakken. Het huidige bestuur schrapte dit project echter, ondanks de beschikbare financiering vanuit Vlaanderen. Waardoor Oostende voor het eerst in tien jaar opnieuw boven het Vlaamse gemiddelde van zware ongevallen steeg.  

Een ander project dat we willen onderzoeken is het overkappen van de autoweg en tramlijn langs de duinen in Raversijde. De voortdurende zandophopingen op dat punt veroorzaken heel wat mobiliteitsproblemen en brengen bijhorende kosten met zich mee. We laten het verkeer én de tram door een koker rijden die gedeeltelijk onder de grond wordt geplaatst. Boven de koker trekken we de verduining door. Hierdoor wordt een breed duinenlandschap gecreëerd, waar fietsers en voetgangers van kunnen genieten. Tegelijk is het een ideale en nodige ingreep voor de kustbescherming. 

Een derde voorbeeld betreft het gebied van de Blauwe Bruggen tot aan Duin en Zee. De uitdaging is de realisatie van een betere verbinding van de wijk Opex mét Oosteroever en het Militair Hospitaal, maar evengoed het verbeteren van het fietsers-, lopers- en voetgangersverkeer langs dat traject en dit tot aan de Blauwe Bruggen. Het is één van de drukst gebruikte pistes voor de zwakke weggebruikers in Oostende. Een verbetering dringt zich op. Een grondige studie over het geheel van de situatie is hier dus noodzakelijk 


HERINRICHTING VAN HET STADSCENTRUM
Een stadscentrum updaten betekent meer dan alleen de mobiliteit vernieuwen. We moeten de hele ruimte durven herdenken. We zagen het centrum veranderen én opnieuw veranderen. De uitgangsbuurt bloeit, maar heeft ook duidelijk een facelift nodig. Voor de kleine zelfstandigen, de bezoekers én voor de Oostendenaars. 

Concreet plannen we volgende maatregelen:

Een Ensorlaan in Belle Epoquestijl in plaats van een verouderde Leopold II-laan.

Een open en groen wandeltraject van aan CC De Grote Post naar het Leopoldpark.

Een feestplein, centraal in de Langestraat, met een open ruimte voor events en dit in nauwe samenwerking met de horeca-uitbaters, Oostendse organisaties en verenigingen. Op die manier zorgen we er samen voor dat het plein leeft. Het hele jaar door, met een kwalitatief aanbod voor iedereen.

Een hondenloopweide in het centrum, nabij de heuvel van het Leopoldpark met de mogelijkheid tot pop-up bar voor lokale verenigingen en hun werking. 

 

NIEUWE INVULLING SITE OUD POLITIEGEBOUW
Een andere belangrijke kwestie in het centrum is de invulling van het oude politiegebouw in de Alfons Pieterslaan. De realisatie van een administratief centrum en detentiehuis op die locatie staat haaks op onze visie op stadsontwikkeling. Wij vinden dat wijken opleven door het verhogen van passage en de kwaliteit van winkels en horeca. Ook de verhuis van Mu.ZEE is in die zin problematisch voor het leven in het centrum. Wij kiezen voor een alternatief waarbij Mu.ZEE blijft waar het is en waar een andere invulling wordt gegeven aan de site van het oude politiekantoor, in samenspraak met de buurt. Een te verkennen idee is de realisatie van een open, maar overdekte markthal, waar zowel markt kan worden gehouden als ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden. We willen spreken met de visserijsector om te zien of het gebruik van een dergelijke markthal ook voor hen een aantrekkelijk punt kan zijn om de specialiteiten rond vis te brengen en te verkopen.  Op deze manier zal de site beter passen in de omgeving: aan een winkelstraat, aan het Leopoldpark en tussen heel wat scholen. 

Over de Auteur

Vooruit Oostende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant