Vooruit Hasselt

Vooruit Hasselt

Punten
5VP
VP, wat is dat?

Dat zijn Vooruit Punten.
Telkens je meewerkt aan een Vooruit-actie, groot of klein, online of offline, ontvang je Vooruit Punten.

Wat je met die punten kan doen? Dat blijft nog even ons geheim. We vertellen het snel 🙂

  • Hasselaren kunnen vanaf 29 april gebruik maken van hun 100 gratis parkeeruren

    “Meer parkeercomfort door de juiste auto op de juiste plek”, dát is het uitgangspunt van het Hasseltse parkeerbeleid. “In dat beleid trekken we volop de kaart van de Hasselaar”, duidt Marc Schepers, schepen van mobiliteit. Zo gaf stad Hasselt, sinds de invoering van het beleid in 2021, terug  ademruimte aan de bewoners binnen de grote ring. “Zij hebben niet alleen eindelijk terug parkeerruimte in hun straat, we maakten ook komaf met het storende én onveilige zoekverkeer in de wijken.” Een bijsturing doe erg positief werd onthaald door de inwoners niet langer rondjes moesten rijden in hun eigen wijk.  Bewoners binnen de grote ring kunnen met hun bewonersparkeerkaart bovendien niet enkel gratis parkeren op straat, ze hebben eveneens de mogelijkheid uit te wijken naar de nabije bovengrondse parkeerterreinen. “Net zoals hun persoonlijk bezoek, via een bezoekersparkeerkaart”, verklaart Schepers. 

    Alle Hasselaren

    Schepers focust zich niet allen op de inwoners binnen de grote ring, hij wil Hasselaren de mogelijkheid geven om vlot te parkeren in de buurt van het stadscentrum. Gratis. “Niet iedereen heeft even vlot toegang tot het openbaar vervoer en niet voor iedereen is de fiets een haalbaar initiatief.  We willen natuurlijk al onze inwoners de kans geven om makkelijk af te zakken naar het stadscentrum - om er te shoppen, evenementen bij te wonen of gewoon lekker te eten - ook met de auto, zonder dat ze hiervoor dan moeten betalen”, klinkt het. “Dat doen we door elk Hasselts gezin een parkeerbudget van 100 uren – of 200 euro- te geven dat ze vanaf 29 april vrij kunnen inzetten op parkeerterreinen Astrid, Dusart en CcHa.”

    Slimme slagbomen 

    Om dit mogelijk te maken, werden deze parkeerterreinen voorzien van Slimme slagbomen. “Dat was nodig, want die parkeerterreinen werden te vaak ingenomen door shoppers of toeristen die er langdurig parkeren”, verduidelijkt de schepen. “Deze nieuwe technologie stelt ons nu in staat hier parkeerruimte voor te behouden voor diegene die er echt moeten staan.”

    Zoals bijvoorbeeld de Hasselaar.  “Bewoners in het bezit van een bewonersparkeervergunning kunnen hier uiteraard nog steeds – gratis- terecht”, duidt Schepers. Ook hun persoonlijk bezoek blijft er welkom met de elektronische parkeervergunning. “Vanaf 29 april kunnen bovendien alle Hasselaren hier gebruik maken van hun 100 gratis uren.”

    Werknemers die aan de slag zijn in de buurt van het centrum behoren eveneens tot de doelgroep. “Zij parkeren hier voordelig met een parkeervergunning.” De doelgroep kan niet enkel gratis of voordelig parkeren op de vrijgemaakte parkeerterreinen,  Stad Hasselt biedt hen ook extra services aan in de vorm van betalende abonnementen.  

    Voor socio-culterele verengingen bestaat de mogelijkheid om parkeervouchers aan te vragen. “Met die vouchers kunnen ze, naar eigen inzicht, parkeerfaciliteit ter beschikking stellen aan hun leden, bezoeker, enzoverder aan een zeer lage kostprijs.”  

    En wat met de vele bezoekers van de stad? Ook zijn blijven welkom op Astrid, Ccha en Dusart, zij betalen echter de volle pot. “Tot slot blijft het mogelijk om op deze parkeerterreinen meerdere malen per dag een gratis half uurtje te parkeren. Ideaal om iemand af te zetten, terug op te pikken of een snelle boodschap te doen”, besluit Schepers.

    Hoe gebruik je nu die gratis 100 uren?

    Vanaf 29 april kunnen alle Hasseltse gezinnen hun parkeerbudget van 100 uren of 200 euro vrij inzetten op parkeerterreinen Astrid, Dusart en CCHa. Maar hoe doen ze dat?

     “Het is simpel”, verzekert Schepers. “Je hebt enkel je elektronische identiteitskaart nodig aan de betaalautomaten.”

    1. Bij het inrijden van parkeerterrein Astrid, CCha of Dusart neem je een ticketje aan de slagboom.
    2. Na je parkeersessie scan je je ticketje aan de betaalautomaat en kies je voor betaaloptie ‘Hasselts parkeerbudget’.
    3. Vervolgens steek je je elektrische identiteitskaart in de bankkaartlezen, waardoor de parkeerduur van je 100 uren wordt afgehouden. De betaalautomaat geeft steeds het resterende saldo weer.

     Alle informatie kan u terugvinden https://www.hasselt.be/nl/vlotnaarhasselt

     

  • Stad Hasselt behoudt gratis randparking park H

    Sinds de start van de werken aan de Hasseltse Boudewijnlaan, biedt de Werkvennootschap (nvdr. de organisatie die verantwoordelijk is voor deze werken) tijdens de duur van de werken gratis parkeren aan op Park H. (Parking C, te bereiken via de Universiteitslaan en de Trichterheideweg.) Dit tijdelijke parkeeralternatief - gelegen in de schaduw van de Trixxo Arena - groeide in tussentijd uit tot een populaire mobiliteitsoplossing.

     

    Nu de werkzaamheden bijna ten einde lopen, brengt stad Hasselt goed nieuws:  “We verlengen het gratis parkeren op Park H tot het einde van dit jaar”, aldus Marc Schepers. Wat er na 2024 gebeurt, wordt uiteraard beslist door het volgende stadsbestuur.

     

    Hoppinpunt

    Met dit initiatief zet Schepers een volgende stap in de uitbouw van Park H als belangrijk vervoersknooppunt. “Duizenden mensen zakken dagelijks af naar Hasselt. Als we al dat verkeer in goede banen willen leiden én ons stadcentrum vlot bereikbaar willen houden, zijn duidelijke mobiliteitsoplossingen nodig”, stelt Schepers. Park H biedt vandaag zo’n oplossing. “Op deze makkelijk bereikbare randparking kan je niet enkel gratis parkeren tussen 6 en 22 uur, je kan je bovendien vlot verplaatsen naar het stadscentrum of de 11delinie met andere vervoersmiddelen.”

     

    Wandelen, fietsen of het openbaar vervoer

    Aan vervoersopties alvast geen gebrek op dit Hoppinpunt. "Wanneer je gratis parkeert op één van de 340 plekken op Park H kan je makkelijk te voet het stadscentrum of de 11de linie campus bereiken. Je kan een wandeling maken door ons Kapermolenpark of de recent aangelegde voetpaden op de Boudewijnlaan gebruiken”, weet Schepers.

     

    “Zet je je reis liever verder met de fiets? Dan kan je gebruikmaken van de verschillende deelfietsen die stad Hasselt er aanbiedt. Wie liever de eigen fiets gebruikt, kan deze binnenkort stallen in de nieuwe afgesloten fietsenstalling van Stad Hasselt.”  De stalling – goed voor zo’n 200 fietsen- zal eveneens gebruikt worden voor de deelfietsen van de onderwijsinstellingen. “Via het nieuwe comfortabele dubbele fietspad op de Boudewijnlaan geraak je vervolgens vlot tot op je eindbestemming”, vervolgt de schepen van mobiliteit.

     

    “En dan is er nog het openbaar vervoer”, duidt Schepers. “Vanuit Hoppinpunt Park H stap je vlot op een van de vele Lijnbussen die er dagelijks passeren. Met het M-ticketje geniet je bovendien nog het hele jaar van een gratis ritje tot aan het centrum en terug.“ De nieuwe trambus zal binnenkort eveneens  tot de mogelijkheden behoren. “Met een halte op wandelafstand.”

     

    Attractieve plek

    Schepers wil Hoppinpunt Park H nog verder ontwikkelen. “Niet enkel door onze last-mile oplossingen verder te optimaliseren, ook door meer services aan te bieden op de site.”  Vandaag vind je er al een pakjesautomaat en een snellader voor elektrische wagens, maar dat aanbod wil de Hasseltse schepen nu serieus uitbreiden. “Met een fietsenherstelplek of een koffiebar. Maar evenzeer met vergaderruimtes. We willen Park H site uiteindelijk laten evolueren van een evenementen- en parkeerlocatie naar een attractieve plek waar je alles vindt wat je nodig hebt.”

    Read more
  • Hasselt staat tijdens het Pinksterweekend helemaal in het teken van de fiets

    Onze provincie Limburg is van 11 tot en met 15 september het schitterende decor voor de UEC Road European Championships. De finish van al deze wedstrijden van het Europese Kampioenschap Wielrennen, ligt in Hasselt. “Als (top)sportstad kijken we natuurlijk reikhalzend uit naar dit internationale evenement”, weet schepen van Sport Habib El Ouakili. “Om de wielersport en het recreatief fietsen extra in de kijker te zetten kan je, in aanloop het EK Wielrennen, het hele jaar door in Hasselt proeven van heel wat leuke fietsactiviteiten. De aftrap van dat Hasseltse fietsjaar wordt gegeven tijdens het Pinksterweekend.”

     

    Dat weekend strijkt namelijk ook die andere belangrijke profwielerwedstrijd neer in Hasselt. “Een nieuwe editie van De Ronde van Limburg”, duidt El Ouakili. “Deze belangrijkste Limburgse wielerwedstrijd zorgt niet enkel voor de nodige ambiance in ons stadscentrum, deze klassieker geeft meteen weer een fantastische stimulans aan onze Hasseltse wielersport én aan het Hasseltse sportgebeuren.”

    Read more
  • Kabinet Schepers-El Ouakili zoekt communicatiemedewerker

    Ben jij gebeten door (politieke) communicatie? Heb je interesse in politiek? En ben je op zoek naar een boeiende job in hartje Hasselt? Dan kan JIJ onze nieuwe communicatiemedewerker worden! 

    Wat zoeken we? 

    Het kabinet van de Hasseltse Vooruit schepenen Marc Schepers, bevoegd voor o.a. mobiliteit en stadsontwikkeling, en Habib El Ouakili, bevoegd voor o.m. sport, jeugd, evenementen en onderwijs, is op zoek naar een content creator die:

    • -vertrouwd is met sociale media en digitale nieuwsbrieven
    • -visuele content kan creeren (bv. eigen designs, bewerken van foto’s, video’s,..)
    • -een vlotte pen heeft
    • -een neus heeft voor communicatie opportuniteiten

     

    Wat kunnen we jou bieden?

    • -een boeiende, afwisselende en uitdagende job waarin je je creativiteit de vrije loop kan laten
    • -een gezellige werkplek in ’t Scheep omringd door fijne collega’s
    • -een fulltime contract als contractueel ambtenaar (niveau B) voor bepaalde duur (mogelijkheid tot verlening)
    • -extra legale voordelen Stad Hasselt: maaltijdcheques, fietsvergoedingen, een aantrekkelijk verlofstelsel en andere personeelsvoordelen zoals een gratis zwempas en bibkaart

     

    Pas jij in ons team?

    Voor deze vacture zijn we op zoek naar een ondernemende, betrouwbare en positieve collega. We verwachten dat:

    • -je een echte teamplayer bent
    • -je een plantrekker bent die zelfstandig kan werken
    • -je beschikt over het nodige enthousiasme en een groot verantwoordelijkheidsgevoel 
    • -je in het bezit bent van een relevant Bachelor of Master diploma (Ervaring in een communicatiefunctie is een pluspunt)

     

    Solliciteren

    Interesse? Stuur dan vóór 25 mei 2024 jouw CV en een korte motivatiebrief naar [email protected]

    Vragen in verband met de vacature? Contacteer je collega’s in spe Nicole Van Doninck ([email protected] of 0476/50.62.03) of Marjan Reynders ([email protected] of 0474/74.59.70)

     

     

  • IN DE PERS: Hasselt maakt 200 woningen goedkoper voor starters

    Bron: hbvl 2 april – Copy: Dirk Jacobs, Foto: Boumediene Belbachir

    Het Hasseltse stadsbestuur wil op middellange termijn 200 woningen aanbieden aan jonge starters, individuen of koppels die anders net buiten de aankoopmarkt vallen en zo de nóg lagere inkomensklassen uit de huurmarkt verdrukken. Daarvoor worden afspraken gemaakt met projectontwikkelaars.

    “Mensen die in de zogenaamde inkomensdecielen van 1 tot 3 vallen, richten zich op de sociale woningmarkt”, legt schepen Marc Schepers (RoodGroen+) uit. “Wij mikken nu op de mensen in inkomensdecielen 4, 5 en 6, wat wil zeggen vanaf de ondergrens van 3.296 euro tot 4.973 euro per individu of koppel. De lagere middenklasse als het ware, vaak gevormd door starters. Maar dat kunnen evengoed mensen zijn die al jaren proberen, zonder succes, een eigen woning te kopen. Als we hen via dit woonmodel een woning kunnen laten kopen, biedt dat op termijn ook zuurstof voor de huurmarkt, zodat de lagere inkomens ook daar terecht kunnen. Bieden we dit woonmodel niet aan, dan verdwijnen heel wat van deze starters ook uit Hasselt. Met dit initiatief bieden we hen kwalitatieve woongelegenheid, vaak zelfs op een toplocatie binnen de Grote Ring. We stellen geen borg, we garanderen alleen dat we de woning terugkopen, mocht het anders lopen dan gepland. We hebben contacten met Belfius, die helemaal mee zijn, en ook andere banken tonen al interesse.”

    Toplocaties

    De stad maakt voor dit project afspraken met projectontwikkelaars in de loop van het vergunningentraject. Voorbeelden van de beloofde toplocaties zijn er al. Zo zullen in het project Rongese, vlakbij de Truierbrug in Runkst, al zes flats in aanmerking komen en in het project Dokter Willemsstraat, in de binnenstad, zijn er zelfs veertig voorzien. “We willen op relatief korte termijn minstens aan 200 woningen geraken”, zegt Schepers. “Die kopen de mensen binnen een zogenaamd dubbel kettingbeding met een aankoop/verkoopbelofte aan de stad, die het onmogelijk maakt aan iemand anders te verkopen. Concreet handelen ze alles af met de projectontwikkelaar en de bank, maar de stad is er om de woonst over te kopen en opnieuw op dezelfde manier terug op de woonmodel-markt te brengen als er financiële problemen opduiken, of als de eigenaars naar een nieuwe, vaak grotere woonst willen verhuizen. De eigenaars krijgen dan de waarde van hun woning plus de verhoging door de gezondheidsindex over de jaren die ze er woonden. Dus niet de vastgoedindex die meestal hoger ligt. Het verschil gebruiken we om de woning, mocht dat nodig zijn, weer in orde te zetten voor de volgende eigenaar. Maar laat duidelijk zijn dat we geen vastgoedmakelaar gaan spelen. We verkopen de huizen die terugkomen meteen weer binnen de woonmodelformule.”

    Korting van 20 procent

    “De korting die we met het woonmodel bieden, schommelt rond de 20 procent op de normale aankoopprijs en gaat echt alleen over het woongedeelte, dus niet over een mogelijke garage of kelder”, legt Marc Schepers uit. “In het proefproject Rongese bieden we bijvoorbeeld een appartement van 86,6 vierkante meter bewoonbare oppervlakte en 21 vierkante meter terras aan tegen 312.372 euro, waar dat normaal 395.744 euro zou zijn. De korting slaat vooral op het constructieaandeel van de woning, hier een flat en het grondaandeel. De registratierechten en notariskosten blijven in beide gevallen gelijk, maar ook de btw zakt evenredig mee. Het verschil in prijs is meteen ook het verschil aan inbreng in eigen middelen. Waar bij een gewone aankoop voor deze flat 97.189 euro eigen inbreng nodig is, is dat in het woonmodel beperkt tot 19.548 euro. Zo blijft de maandlast van de lening over 25 jaar quasi gelijk, ongeveer 1.500 euro, maar wordt de aankoop voor veel meer mensen haalbaar.”

    Voorrangsregels

    Blijft de vraag: wie kan kopen? “Mensen kunnen zich kandidaat stellen via [email protected]. Als er een concreet aanbod binnen deze formule is, brengen we iedereen op de hoogte en kunnen ze kandideren voor een specifieke woning. Tussen de kandidaten, die wel ouder dan 18 moeten zijn, spelen dan twee voorrangsregels. Een eerste is dat ze de voorbije tien jaar minstens drie jaar in Hasselt gewoond, gestudeerd of gewerkt hebben. De tweede voorrangsregel is dat men kan aantonen in Hasselt of één van de aangrenzende gemeenten te werken. De eerste weegt zwaarder dan de tweede, zo krijgen Hasselaren toch een voordeel. Zijn de voorwaarden van twee of meer kandidaten gelijk, dan volgt er een lottrekking. De winnaar krijgt dan 14 dagen bedenktijd om te beslissen of de koop doorgaat of niet. Is die voorbij, dan komt nummer twee in beeld. Een wachtlijst is er dus nooit.”

     

    Meer informatie: www.hasselt.be/woonmodel   

  • Headliner Maksim én een ouderopvang op 8ste editie van Hasselts tienerfestival ‘We R Young’

    Het Hasseltse Kapermolenpark wordt woensdag 8 mei opnieuw dé place to be voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar. “Die namiddag vindt namelijk het geliefde tienerfestival ‘We R Young’ er weer plaats”, verklaart schepen van jeugd Habib El Ouakili. “De 8ste editie ondertussen.” Met dit unieke evenement biedt stad Hasselt de vele jongeren die vandaag net te jong zijn voor grote broer Pukkelpop een eerste echte festivalervaring.

     

    Maksim 

    Geen festival zonder muziek natuurlijk, ook dit jaar past de line-up weer helemaal in het kraam van de tieners. “Voor de 8ste editie wist onze jeugddienst opnieuw enkele kleppers te strikken”, weet de schepen. “Van 13u30 tot 20u kunnen onze jongeren onder meer uit de bol gaan op Maksim, brunzyn en Jaël Ost & Dj Magik.”

     

    We Were Young

    Ouders die hopen een glimp op te vangen van tieneridool Maksim zijn eraan voor de moeite. “Zij zijn inderdaad niet toegelaten op dit tienerfestival”, stelt El Ouakili. “Voor de vele ouders die hun kinderen komen afzetten, hebben we daarom een heuse ouderopvang onder de naam We Were Young in het leven geroepen.” Vlak naast de inkom van het festivalterrein zullen zij kunnen genieten van een drankje en ‘muziek uit hun tijd’.

     

    De ticketverkoop van We R Young start donderdag 4 april. “Snel zijn is de boodschap”, weet El Ouakili, “de vorige edities waren steeds vroeg uitverkocht.”

    Alle praktische informatie kan je terugvinden op de website:  www.we-r-young.be

     

    Helpende handen!

    We R Young is een festival voor maar ook door tieners. “De afgelopen jaren werkten onze jongeren steeds mee achter de schermen”, duidt El Ouakili. “Ook voor deze editie zoeken we nog helpende handen voor ons communicatieteam.” Wie wil meewerken, kan een mailtje sturen naar [email protected]

     

    Het festival is ook nog op zoek naar ‘Friendly Stewards’, vrijwilligers die fungeren als aanspreekpunt voor jongeren op het terrein. Heb jij interesse? Stel je kandidaat via Give a Day we-r-young.be/stewards

  • Leerlingen van 5 Hasseltse basisscholen stapten en fietsten sinds september al twee keer de wereld rond

    “Alle Hasseltse leerlingen moeten steeds in alle veiligheid en in alle comfort die laatste meters tot aan de schoolpoort kunnen afleggen”, stelt Marc Schepers duidelijk. Om die broodnodige veiligheid te creëren neemt de Hasseltse mobiliteitsschepen niet enkel diverse verkeersmaatregelen in alle schoolomgevingen, hij introduceerde vorig schooljaar ook ‘High Five’. “Een campagne die kinderen op een leuke en speelse manier motiveert om zoveel mogelijk met de fiets of te voet naar school te gaan en dat is belangrijk”, verklaart Schepers. “Want hoe minder auto’s in de buurt van de school, hoe veiliger het er wordt.”

    De campagne kende in haar eerste jaar een overdonderend succes. “In de 4 deelnemende basisscholen konden we maar liefst 72% van alle leerlingen – dat zijn er meer dan 1000 – enthousiasmeren én overtuigen om vaker al wandelend en/of fietsend naar school te komen”, blikt de schepen terug. 

    Succes²

    Schepers: “Met High Five wilden we in de eerste plaats mensen in beweging krijgen en dat is duidelijk gelukt. De campagne werd dit schooljaar dus opnieuw gelanceerd in 5 andere Hasseltse basisscholen namelijk SBS Tuilt, BS LeerPLEIN, Go!Next Dalton 2, De Toverflut en vrije basisschool Stevoort.”

    Uit de eerste evaluatie blijkt dat High Five ook dit jaar in haar opzet zal slagen. “Opnieuw zien we dat 70% van de leerlingen actief meedoet met het project”, vertelt een enthousiaste Schepers. “Momenteel resulteert dat al in 78.000 extra gestapte of gefietste kilometers tot aan de schoolpoort. Op een half jaar tijd fietsten en/of wandelden deze leerlingen dus maar liefst 2x de wereld rond.” Deze straffe gezamenlijke inspanningen spaarde bovendien zo’n 20 ton CO2 uit. “Zo maken we de schoolomgeving niet enkel veiliger, maar ook gezonder”, besluit de schepen.

     

     

    Meer weten over het project High Five

    Meer weten over de High Five campagne schooljaar 2022-2023 

     

  • Hasselt wil Trage Wegen verbinden

    Een avontuurlijk wandelpad in de vallei van Herk en Mombeek en een veilige, groene route naar school in Kuringen Centrum. “Dit zijn maar enkele ambities die we hebben bij het creëren van een tragewegennetwerk”, vertelt Schepen van Mobiliteit en stadsontwikkeling Marc Schepers. “Nu de inventarisatie van de wegen achter de rug is, werken we verder aan een gedragen toekomstvisie met concrete actieplannen.” De effectieve uitvoering van de terreiningrepen met betrekking tot de uitbouw van het tragewegennetwerk is nog niet voor nu.

    Onder leiding van schepen van mobiliteit Marc Schepers werkt de stad Hasselt aan een tragewegennetwerk. “Overal in Hasselt vind je trage wegen. Denk aan openbare paden, fietsverbindingen, veldwegen of doorsteekjes. Sommige worden niet frequent gebruikt, andere zijn in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt”, aldus de schepen. “Deze wegjes en paden vormen nochtans dé ideale en veilige routes voor wandelaars en fietsers. Het was dus de hoogste tijd om hier een visie voor uit te werken.”

    In 2020 werd gestart met de inventarisatie van deze wegen. “We identificeerden ondertussen zo’n 338km aan trage wegen.  Er wordt nu onderzocht hoe we ze best met elkaar kunnen verbinden zodat ze een stadsbreed netwerk vormen. Daar zijn natuurlijk terreiningrepen voor nodig. Zo zullen sommige paden verbeterd, hersteld of zelfs verplaatst moeten worden.”

    Veilige verbindingen in en tussen wijken

    Schepers wil met dit plan sterk inzetten op veilige, groene fiets- en wandelpaden in de verschillende wijken. “Het is namelijk belangrijk dat in deze drukke woonkernen veilige routes  naar school – én naar andere buurtfuncties - ontwikkeld kunnen worden. Door al deze wegen te verbinden, zorgen we bovendien voor extra groene ontmoetingsplekken en speelruimtes.”

    Een aantal trage wegen die gelegen zijn in woonkernen werden reeds meegenomen in de verschillende mobiliteits- en buurtontwikkelingsplannen. “Zo wordt in Kuringen Centrum een veilige doorsteek vanuit het Prinsenhof naar de toekomstige groene dorpskern gerealiseerd. Het wordt de ideale route naar school. Ook in Runkst willen we de verschillende groene plekken met elkaar verbinden.” Een ander voorbeeld is het functionele fietspad dat vanuit Hasselt Centrum, via Runkst door Kermt zal lopen.  

    Vallei van Herk en Mombeek

    Natuurlijk kijkt de stad Hasselt verder dan enkel de woonkernen. “Ook in de open ruimte en natuur kunnen we acties ondernemen. Door bijvoorbeeld onverharde paden in te schakelen én met elkaar verbinden, kunnen we in de vallei van Herk en Mombeek een mooie wandelroute creëren voor avontuurlijke wandelaars”, aldus Schepers. Een wandelroute die in de toekomst perfect kan aantakken op de GR564 (Loonse Route) en de StreekGR Haspengouw. “Deze kunnen over de gemeentegrenzen heeft voor vele mooie connecties zorgen. Daarnaast kunnen we er ook zorgen voor betere aansluitingen met de nabije woonkernen. Op die manier geraken buurtbewoners vlotter en veiliger tot in de vallei.”

    Het project wil verder ook inzetten op de ontwikkeling van wandellussen rondom en tussen kernen en wijken maar ook in het buitengebied. Zo ontstaan er meer mogelijkheden voor recreatie dicht bij huis. Anderzijds kunnen bezoekers verrassende plekken rondom de stad en in de open ruimte ontdekken.

     “Deze bestuursperiode willen we een duidelijk beleidskader voor trage wegen hebben ontwikkeld. Een kader dat we steeds zullen koppelen aan onze beleidsplannen. Of het nu gaat over de ontwikkeling van groen, circulatieplannen of buurtontwikkeling”, besluit Schepers

    Read more
  • Spek & eieren op de Hasseltse Paardenmarkt

    23 maart is het zover: de jaarlijkse paardenmarkt in Kuringen!

     

    Ook Vooruit Hasselt blaast dit jaar een oude traditie nieuw leven in.

    De dag starten met Spek&Ei in ons afdelingslokaal van Solidaris.

    Naast spek&ei zijn er ook pannenkoeken en soldaatjes.

     

    Praktische info:

    Inschrijven? https://forms.gle/SN2h9cYTUpu4aNe1A of [email protected]/0470 62 65 64 

    Waar? Zaaltje van Solidaris (vroeger De Voorzorg), Joris Van Oostenrijkstraat 47.

    Wanneer? Zaterdag 23 maart, van 6u30 tot 11u.

    Prijzen? Spek en ei voor 9 euro, soldaatjes voor 7 euro en pannenkoeken voor 6 euro.

    Op=op, dus zorg dat je er op tijd bij bent of inschrijft!

     

  • Hasselt blijft groeien als fietsstad: maar liefst 15% meer fietsers dan in 2022

    Marc Schepers zet sinds zijn aantreden als Hasselts schepen van mobiliteit sterk in op de fiets. “Alle inspanningen die werden gedaan om de fietsers een veilige plek te geven in het verkeer, werpen nu de vruchten af”, stelt Schepers. “Meer en meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om zich met de fiets te verplaatsen in Hasselt, dat blijkt duidelijk uit de fietstellingen van 2023.”

    Die tellingen organiseert stad Hasselt om haar fietsbeleid te evalueren. “Om te weten, moet je natuurlijk meten. Daarom wordt het fietsverkeer jaarlijks gemeten op zo’n 25 strategische locaties”, verklaart de schepen. Om de meest representatieve resultaten te bekomen, wordt er steeds geteld in dezelfde periode, het vroege najaar.

    Succes binnen de Hasseltse ring

    De resultaten van de metingen in 2022 waren al overwegend positief, de cijfers van 2023 blijken deze nu zelfs te overtreffen. “Op elke locatie zien we een duidelijke toename van het fietsverkeer”, stelt Schepers. “Binnen onze grote ring meten we onder meer een stijging van het aantal fietsers met maar liefst 15% ten opzichten van 2022.”

    Binnen die grote ring kroonde Kempische steenweg zich als meest gebruikte invalsweg. “Met gemiddeld zo’n 3400 fietsers per teldag in 2023”, weet Schepers. ‘Maastrichtersteenweg en Sint-Truidersteenweg vervolledigen de top 3.”  De afwezigheid van Toekomststraat in deze erelijst is opvallend maar simpel te verklaren: ze werd omwille van langdurige werkzaamheden niet opgenomen in de metingen.

    Het stalen ros blijft ook aan populariteit winnen in de Hasseltse binnenstad. “Op onze fiets- en wandelboulevard zien we een opvallende toename van 34%”, aldus de schepen, “wat neerkomt op gemiddeld 3500 fietsers per teldag in 2023.”

     

    Florerende fietsstraten

    De Hasseltse fietsstraten, straten die speciaal werden ingericht voor de fietser, delen opnieuw mee in het succes. “Het afgelopen jaar werd er opnieuw een stijging van het aantal fietsers waargenomen; namelijk 8% meer dan in 2022”, verklaart Schepers. Gemiddeld genomen verwelkomden de verschillende fietsstraten elk ongeveer 2000 fietsers per teldag. “Sinds de invoering mogen we dus spreken van een verdrievoudiging van het aantal fietsers”, aldus Schepers. “Hét bewijs dat men zich op deze straten duidelijk veel comfortabeler en veiliger voelt.”

    In een fietsstraat zijn auto’s nog steeds welkom, maar zij zijn beperkt tot een snelheid van 30km/u . “Uit onze snelheidsmetingen zien we dat het autoverkeer steeds trager rijdt. De regels van deze fietsstraten geraken dus ook meer en meer ingeburgerd”, weet Schepers. 

    Geliefkoosde Langeman

    Tot slot wordt er ook buiten de Hasseltse grote ring duidelijk meer gefietst. “Op de verschillende fietssnelwegen zien we een forse stijging van 44% ten opzichte van vorig jaar”, duidt Schepers. De uitschieter hier is de snelweg die passeert aan fietsbrug de Langeman (F72/F702). 

     

    Werk op de plank

    Schepers is uiteraard bijzonder tevreden over deze resultaten, toch beseft hij dat er nog steeds werk op de plank ligt. “Het is fijn om steeds weer de resultaten van ons fietsbeleid te zien. We hebben deze bestuursperiode duidelijk de kaart van de fietsers getrokken en we zullen dit blijven doen.”

    De Hasseltse schepen blijft dus investeren in kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur om zo comfort en veiligheid aan de fietser te geven. “We pakken straat per straat aan. Sommige straten krijgen volwaardige fietspaden of -suggestiestroken, denk aan de Diepstraat,  op andere plekken leggen we dan weer een heel nieuw fietstraject aan dat past in het tragewegennetwerk.” Stad Hasselt blijft hiervoor ook samenwerken met haar partners. “Denk aan de fietsbrug over de grote ring die de Corda campus met de 11de linie zal verbinden.”

    Schepers blijft prioriteit geven aan de jonge fietsers. “Zo blijven we verder werken aan veilig schoolomgevingen én aan veilige fietsroutes naar die schoolpoort. Kinderen kunnen het verkeer nog niet lezen zoals volwassenen dat doen, extra inspanningen zijn dus nodig.”

  • Hasselt installeert 8ste schoolstraat in de Jan Palfijnstraat

    De afgelopen vijf jaar werden in tal van Hasseltse scholen diverse maatregelen doorgevoerd om de omgeving er meer verkeersveilig en kindvriendelijk te maken. “Een prioriteit”, stelt Schepers. “Het is namelijk belangrijk dat al onze kinderen steeds in alle rust en in alle veiligheid die laatste meters tot aan de schoolpoort kunnen afleggen.”

    Schoolstraat

    Een schoolstraat, een straat de aan het begin en einde van de schooluren via een verzinkbare paal afgesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer, is zo’n gekende en beproefde maatregel. “Want hoe minder autobewegingen aan de schoolpoort, hoe verkeersveiliger het er wordt”, verduidelijkt Schepers. “Scholen zijn ondertussen zelf vragende partij, het zal dus niet verbazen dat wij weldra onze 8ste schoolstraat installeren.”

    Het is de Jan Palfijnstraat die dit voorjaar wordt omgevormd tot schoolstraat. Noodzakelijk volgens Schepers. “Om de fietsenstalling van Campus Catharina te bereiken, rijden elke morgen en vlak na de schooluren tal van jonge fietsers door deze straat”, duidt Schepers. Maar op die piekmomenten heeft de straat helaas ook te kampen met veel autoverkeer. “Om hun kinderen af te zetten of op te halen, parkeren ouders aan weerszijde van de straat. Ik moet je niet vertellen dat al die openslaande deuren en wegrijdende wagens zeer nefast zijn voor de veiligheid van de fietsende leerlingen die zich er bevinden.”

    Proefproject

    Op vraag van de directie én het oudercomité van Campus Catharina zette Stad Hasselt vorig jaar dan ook een proefproject op. “Om een zicht te krijgen op de mogelijke impact die zo’n schoolstraat met zich meebrengt, testen we altijd eerst”, aldus Schepers. “Gedurende twee maanden werd de straat afgesloten met nadarhekken – een fantastische inspanning van de directie en het oudercomité.”

    Het proefproject bleek een succes. Schepers: “Uit de bevraging van zowel de school, de ouders als de buurt, bleek dat de schoolomgeving als veel veiliger, aangenamer én kindervriendelijker werd ervaren. Geen wonder dus dat maar liefst 82% van de respondenten akkoord is om deze schoolstraat te behouden.”

    Kiss&Ride

    Dit voorjaar plaatst Stad Hasselt alvast twee verzinkbare palen in die Jan Palfijnstraat om de 8ste Hasseltse schoolstraat te bestendigen. “We doen echter meer dan dat in deze schoolomgeving”, stelt Schepers. Want ook al bleek uit de resultaten dat er een daling was van het autogebruik met zo’n 10%, Schepers beseft dat er nog steeds heel wat ouders hun kinderen met de wagen vervoeren. “Daarom installeren we onder meer bijkomende Kiss&Ride zones in de buurt van de school. We bekijken ook welke maatregelen we kunnen nemen in de ruimere omgeving.”

     

     

     

  • Innovatief Hasselts woonmodel maakt koopmarkt toegankelijk voor lagere inkomens

    Komende dinsdag wordt een in Vlaanderen uniek woonmodel voor goedkeuring voorgelegd aan de Hasseltse gemeenteraad. Schepen van stadsontwikkeling en wonen Marc Schepers: “Het gaat om een doordachte en slim uitgewerkte aanpak waarbij we als stad koopwoningen binnen nieuwbouwprojecten betaalbaar maken voor starters, herstarters en singles.” Deze groep van lager tot gemiddelde inkomens heeft het namelijk steeds moeilijker om een woning of een appartement aan te kopen in de stad. “Ze kopen daarom noodgedwongen buiten de stad of ze richten zich op de huurmarkt, waar de schaarste in het aanbod toeneemt samen met de druk op de huurprijzen.”  De eerste woningen binnen dit model worden eerstdaags in Hasselt op de markt gebracht.”

    Read more
  • Vernieuwde RFID-installatie in BHL Dusart

    Schepen van Bibliotheken Habib El Ouakili is verheugd aan te kondigen dat de volledige RFID-installatie in vestiging Dusart vernieuwd werd. De vorige installatie dateerde uit 2011 en was om diverse redenen aan vervanging toe.

    RFID staat voor Radio-Frequency Identification, een technologie die ook in vele andere toepassingen gebruikt wordt om processen efficiënter en nauwkeuriger te laten verlopen. In een bibliotheekcontext betekent dit dat elk materiaal voorzien wordt van een RFID-tag die ‘communiceren’ met bibliotheekapparatuur waarmee materialen vlot en efficiënt geleend en ingeleverd kunnen worden. Een van de opmerkelijke voordelen van RFID is het gebruiksgemak. Bibliotheekbezoekers hoeven alleen maar hun boeken op de RFID-plaat te plaatsen en het systeem doet de rest. Dit betekent dat zelfs de jongste lezers gemakkelijk hun favoriete boeken kunnen lenen en terugbrengen zonder enige moeite.

    “Onze nieuwe installatie zorgt ervoor dat bibliotheekbezoekers nu kunnen genieten van een snellere en aangenamere uitleen- en inleverervaring, is ergonomischer, en maakt het inleveren van materialen buiten de openingsuren van de bibliotheek opnieuw mogelijk”, vertelt een trotse schepen.
    “Bovendien kunnen bezoekers nu onmiddellijk aan hetzelfde toestel hun betalingen uitvoeren.”

    Aan deze vernieuwing gingen uiteraard ook een aantal verbouwings- en verbeteringswerken vooraf. Zo werd de sorteerruimte groter en werden de toiletten verplaatst.

    Het totaalbudget voor de vernieuwing van deze RFID installatie kost in totaal 650.000 euro (inclusief apparatuur mbt lenen materialen – bv uitleenbalies, inlevermodules, inleverkluis om in te leveren buiten de openingsuren en de sorteerinstallatie.

    Read more
  • Met meer dan 1800 bezoekers was de 3de editie van de Hasseltse onderwijsbeurs een succes

    In Vlaanderen verlaten jaarlijks heel wat leerlingen het secundaire onderwijs zonder diploma of getuigschrift. Een tendens die ze helaas ook in Hasselt vaststellen. “Er is dan sprake van schoolmoeheid of -demotivatie en dat kan verschillende oorzaken hebben”, verklaart schepen van Onderwijs Habib El Ouakili. “Zo kan het Vlaamse schoolsysteem met de vele verplichte vakken een rol spelen in die schooluitval. Maar ook factoren als leerproblemen of pestgedrag, te weinig steun of net te veel druk vanuit de thuissituatie kunnen bijdragen aan die demotivatie. Een ander belangrijke schakel is natuurlijk ook een verkeerde school- en/of studiekeuze van leerlingen.”

    Dat laatste pakt Stad Hasselt aan met haar Onderwijsbeurs, waar ze leerlingen wegwijs maakt in het Hasseltse secundaire onderwijs. “Het is namelijk belangrijk dat de leerlingen op basis van hun talent, interesse en vaardigheden een studiekeuze kunnen maken. Dat geeft, volgens onderzoek, de meeste garanties op een succesvolle schoolloopbaan en een verre carrière”, aldus El Ouakili. De overgang van het lager naar het secundaire onderwijs is bovendien een belangrijk moment in de schoolloopbaan en daar willen we zo goed mogelijk in ondersteunen.”

     

    Programma

    De Hasseltse onderwijsbeurs vond afgelopen zaterdag voor de 3de maal plaats in de oude gevangenis. “Via een divers aanbod konden de bezoekers niet enkel kennis maken met de verschillende Hasseltse secundaire scholen en hun studierichtingen, de kinderen konden ook hun talenten ontdekken in de talentenfabriek”, aldus de schepen van onderwijs.

    • Op de standenmarkt waren alle 19 Hasseltse secundaire scholen vertegenwoordig “Bezoekers konden daar informatie inwinnen over de werking van de school en over de verschillende studierichtingen die aangeboden worden.” Ook de 3 CLB’s waren op deze standenmarkt aanwezig. 

     

    • Ouders die wilden weten hoe het secundair onderwijs in Hasselt nu georganiseerd is en hoe ze hun kinderen daarvoor moet inschrijven, konden terecht op één van de zes infosessies die doorheen de dag gegeven worden door organisatie KOOGO, de Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs van het gemeentelijk, stedelijk en provinciaal onderwijs.

     

    • In de talentenfabriek ontdekten de leerlingen dan weer welke studiedomeinen zij het leukst vinden. “Op een leuke, kindvriendelijke manier”, duidt El Ouakili. Verspreid over de beurs konden de leerlingen deelnemen aan 8-doe activiteiten, begeleid door studenten lerarenopleiding van PXL en UCLL. ‘Activiteiten die betrekking hebben tot 8 studiedomeinen.”

     

    • Met een gratis drankje werd er nadien nagekaart  in het Praatcafé. “Hier maakten onze bezoekers kennis met tal van interessante organisaties en diensten. Denk aan onze Hasseltse jeugddienst, of Huis van het Kind Hasselt, maar ook aan Overkophuis en de PXL Stem Academy.”

     

    Een record editie

     

    Met meer dan 1800 inschrijvingen werd de 3de editie van de onderwijsbeurs een record editie.

    “Hier aan merken we dat de nood aan informatie over de verschillende studiekeuze hoog is” aldus El Ouakili. Opvallend: de beurs trok dit jaar ook meer leerlingen uit het 5de leerjaar. “Een teken dat de leerlingen steeds vroeger het belang van die juiste studierichting beginnen in te zien. Een positieve evolutie.”

    Een andere opmerkelijke vaststelling is het percentage bezoekers die niet afkomstig zijn uit Hasselt of/en hier geen school lopen. “Maar liefst 35%”, stelt de schepen, “we bevestigen dus onze rol als belangrijke onderwijsstad in Limburg.” 

    Brugfiguren

    Om zoveel mogelijk kwetsbare gezinnen toe te leiden naar de beurs, schakelde stad Hasselt – samen met de scholen – haar brugfiguren in. “Deze doelgroep is natuurlijk zeker gebaat met alle bijkomende informatie over de overgang naar het secundaire onderwijs”, stelt El Ouakili. “Net daarom werden zij zaterdag begeleid op de beurs door onze brugfiguren.”

  • Extra financiële steun voor Hasseltse sportclubs die investeren in hun infrastructuur

    Stad Hasselt wil haar sportclubs die investeren in hun infrastructuur nog beter ondersteunen. Op de Hasseltse gemeenteraad van februari stelt Schepen van Sport Habib El Ouakili dan ook een vernieuw regelement ‘investeringstoelage sport” voor. “Onze sportclubs staan de volgende jaren voor grote uitdagingen”, beseft El Ouakili. “Alleen al om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen, neergeschreven in het Vlaamse Energie- en klimaatplan 2030, zullen zij grote investeringen moeten doen.” El Ouakili wil daarom ook een extra inspanning leveren. “Het is namelijk belangrijk dat we de toekomstige werking én het voorbestaan van onze clubs veilig te stellen.” 

     

    In het vernieuwde reglement staan 2 mogelijke investeringstoelage beschreven. “Wanneer Hasseltse sportclubs vandaag hun infrastructuur willen updaten, verbeteren of zelf uitbreiden, kunnen ze een subsidie van 70.000 euro ontvangen van de stad Hasselt”, verklaart El Ouakili. “Een belangrijke én populaire subsidie waarvoor wij elk jaar minstens 350.000 euro vrijmaken.” Het enige nadeel? Het bedrag werd uitgekeerd over 2 jaar. “We beseffen dat die spreiding in tijd vaak voor moeilijkheden zorgt, de rekeningen moeten namelijk op tijd betaald worden. Via het nieuwe regelement verkorten we de termijn daarom van 2 naar 1 jaar. Zo ontvangen de clubs meteen het hele bedrag.” 

     

    Extra inspanning voor grotere investeringen

     

    Naast die aanpassing van de bestaande subsidie, luidt de Hasseltse sportschepen een bijkomende financiële steun in het leven. “Wanneer onze sportverenigingen een ingrijpendere investering moeten doen, is die bestaande subsidie vaak niet voldoende”, beseft El Ouakili. “Bij grote investeringen aan de infrastructuur van boven de 200.000 euro willen we daarom tot maximaal 70% tussenkomen.” Stad Hasselt maakt hiervoor alvast een extra 500.000 euro vrij in de begroting. “Deze nieuwe toelage vergt wel een andere werkwijze”, duidt El Ouakili, “Dossiers zullen case per case en onafhankelijk van elkaar behandeld worden. Het spreekt voor zich dat we ook in deze nieuwe toelage diverse criteria hanteren.”  Criteria zoals veiligheid, duurzaam en -vooral- toegankelijkheid, die laatste zorgt voor het inclusief benaderen van de Gsport in het aanbod.

     

    Stad Hasselt blijft zich bovendien borgstellen bij grote lening van sportclubs. “Lenen is vandaag niet meer evident en dat is voor sportclubs niet anders. Naast het optimaliseren van onze subsidie en het vrijmaken van extra budget, blijven wij ook borg staan voor de clubs. Allemaal inspanningen om onze clubs financieel zo goed mogelijk te ondersteunen en zo hun voortbestaan te garanderen”, besluit El Ouakili. 

    Het nieuwe reglement gaat– mits goedkeuring van de gemeenteraad- van start op 1 maart 2024.

  • Stad Hasselt verhoogt toegangsprijzen in het hoogseizoen voor Niet-Hasselaren

    In het stedelijk zwembad van Stad Hasselt kan je het hele jaar door genieten van 12 binnenbanen, een golfslagbad, een peuterbad en een leuke wildwaterbaan. In het hoogseizoen – dat loopt vanaf mei tot oktober – wordt het aanbod zelfs uitgebreid met 8 buitenbanen én een bijkomend golfslag- en peuter bad. Voor een zwembeurt betaal je in Hasselt maximum 3,5 euro per persoon. “Maximum”, benadrukt Hasselts schepen van sport Habib El Ouakili. “Want wij hebben tal van kortingstarieven voor verschillende doelgroepen. Denk hierbij aan jonge kinderen en studenten maar zeker ook aan de meest kwetsbaren onder ons.” Voor die laatste hanteert stad Hasselt een bodemtarief van 0,70 euro. “Nergens kan deze kwetsbare groep zo goedkoop komen zwemmen”, aldus de schepen. “Wij ontvangen dan ook elk jaar meer en meer personen die genieten van het sociale tarief.” Zo werd in 2023 dit sociale tarief bij maar liefst 11.000 personen toegepast.

     

    Met een aanbod van een binnen- en buitenbad, alsook recreatie én een ligweide, is het Hasseltse stedelijke zwembad veruit de goedkoopste van heel Vlaanderen. “Niet verwonderlijk dus dat we bijzonder populair zijn”, stelt El Ouakili. Jaarlijks verwelkomt Hasselt zo’n 350.000 zwemmer, uit Hasselt en daarbuiten. De piek ligt uiteraard in het hoogseizoen. “Dan openen we de deuren naar onze buitenbaden en ontvangen we tal van bezoekers die op zoek zijn naar verfrissing en ontspanning.” Opvallend: het zwembad blijft in die periode dezelfde inkomprijs hanteren, ook al verdubbeld het zwemaanbod voor de bezoekers. “Een bewuste keuze”, stelt El Ouakili. “Het is voor ons belangrijk dat het zwembad zo toegankelijk mogelijk blijft.”

     

    Stad Hasselt lijkt nu echter slachtoffer te worden van haar eigen succes. “Doordat we zo goedkoop zijn, zien we tijdens het hoogseizoen -en dan vooral bij tropische temperaturen- al heel vroeg een toestroom van bezoekers”, aldus El Ouakili. Hierdoor bereikt het zwembad al vroeg op de dag haar maximum capaciteit waardoor enthousiaste zwemmers voor gesloten deuren komen te staan. “Bijzonder jammer natuurlijk, zeker als je weet dat we bij de bouw van het huidige zwembad al hebben gezorgd voor een verdubbeling van het wateroppervlak om zulke problemen tegen te gaan.”

     

    Deze toenemende populariteit – en de stijgende energiefacturen - zorgt er nu voor dat het Hasseltse stadsbestuur voor het eerst sinds 2016 haar prijzen aanpast. “Maar enkel voor niet-inwoners én in het hoogseizoen”, stelt El Ouakili. Vanaf 1 mei van dit jaar betalen niet-Hasselaren een vast bedrag van 10 euro voor een zwembeurt. “Enkel wanneer de buitenbaden geopend zijn. In het laagseizoen, de periode van oktober tot mei, blijven de huidige tarieven gelden.” Voor de Hasselaren verandert er dus niets aan de prijzen. “Ons stedelijk zwembad willen wij uiteraard zo toegankelijk mogelijk houden voor onze eigen inwoners”, aldus El Ouakili. “We behouden niet enkel de huidige kortingstarieven, we breiden ze zelfs uit: vanaf mei kunnen ook de 65-plussers aan een voordeeltarief komen zwemmen.”

     

    Het aanpassen van de tarieven is één van de initiatieven om scenario’s van afgelopen zomer te vermijden. “Die omstandigheden waren niet enkel bijzonder vervelend voor onze zwemmers, het was voor ons personeel, vaak aangevuld met jonge jobstudenten, ook moeilijk werken.”

  • Hasselt, da's studeren op mensenmaat!

     

    Hasselt krijgt eerste studentencoördinator van Limburg

    Met 22.000 zijn ze vandaag, de studenten die elke dag naar de campus trekken in Hasselt. “De titel ‘Hasselt studentenstad’ is dus zeker op z’n plaats”, vindt ook Habib El Ouakili, schepen van jeugdzaken. “We zijn natuurlijk ambitieus en willen het nog beter doen. Om Hasselt verder uit te bouwen als studentenstad – een van dé prioriteiten in ons bestuursakkoord- ontwikkelden we een gedragen studentenbeleidsplan”, aldus El Ouakili. “Samen met de onderwijsinstellingen gaan we de volgende jaren dan ook sterk investeren in de groei en kwaliteit van Hasselt studentenstad”, gaat Burgemeester Steven Vandeput verder. 

     

    Het nieuwe plan is op maat van studenten, van de stad en van de instellingen. “Om als ‘stad met studenten’ te evolueren naar een ‘stad voor studenten’, werden enkele strategische doelstellingen afgeklopt en neergeschreven in ons studentenplan”, verklaart El Ouakili. "Om die ambitieuze doelstelling waar te maken, zal een heuse ‘studentenambtenaar’ binnenkort de touwtjes in handen te nemen.  Hij of zij zal niet enkel toezien op de uitvoering van de acties, deze persoon wordt het aanspreekpunt als het gaat over studenten of studentenzaken." 

     

    Beleving, bereikbaarheid, huisvesting, ondernemerschap en welzijn

     

    Het takenpakket van de nieuwe coördinator wordt alvast veelzijdig. Zo wil men werk maken van de beleving in de stad. “Onze studenten moeten een plek krijgen in de stad, om te studeren, om te feesten, kortom om studenten te zijn”, vindt de schepen van jeugd. “Om onze stad nog meer te laten bruisen, maken we werk van bijkomende ontmoetingsplekken en van een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod – denk aan sport, cultuur, maar evenzeer horeca.” . Vandeput: “Een studentenkwartier – een plek waar jongeren thuis zijn en dingen kunnen organiseren - behoort tot onze wensen. Door onze stadsdiensten wordt nu reeds onderzocht waar dit mogelijk is.” 

     

    Ook op vlak van huisvesting en bereikbaarheid worden er in de toekomst bijkomende inspanningen gedaan. “We zullen onze fietsinfrastructuur verder uitbouwen en meer uitgeruste parkeerpockets voorzien aan de verschillende mobipunten (cfr. Mobicon)”, verklaart schepen van mobiliteit en wonen Marc Schepers. “Dat - samen met een sterk openbaar vervoer - maakt dat onze stad ten alle tijde vlot bereikbaar zal zijn voor studenten.” Om nog meer studenten te overtuigen op kot te gaan in Hasselt, zet Schepen Schepers via het vergunningenbeleid verder in op meer betaalbare en kwaliteitsvolle koten.

     

    “We zetten ook in op samenwerking tussen studenten en ondernemers”, weet Vandeput. “Via onder meer ondernemerschapsprogramma’s, begeleiding op maat en pilootprojecten kunnen studenten proeven van het ondernemerschap en er ervaring opdoen.” Het jonge creatieve talent is volgens de burgemeester natuurlijk een troef voor het economische leven in Limburg.

     

    “Studenten moeten zich natuurlijk goed voelen in Hasselt”, benadrukt El Ouakili. Tot slot zal daarom sterk worden ingezet op welzijn en mentale gezondheid. “Hasselt moet een plek worden waar ze zich thuis voelde, waar ze geïnspireerd werden en waar ze zich verder ontwikkelen. Want wat ze ook ondernemen in hun volwassen leven, ze zijn de ambassadeurs van onze stad.”

      

    Onbemind is ongekend

     

    Om Hasselt nog meer als de kaart te zetten als studentenstad, is ook de kracht van communicatie nodig. “Onze stad heeft nu al troeven en er gaan er alleen maar bijkomen. Het is nu aan ons om deze ook duidelijk kenbaar te maken”, aldus burgemeester Steven Vandeput. “Via een heuse communicatiecampagne -samen met onderwijsinstellingen - hopen we alvast jongeren warm te maken voor Hasselt.” Starten doen ze bij de Hasseltse schoolgaande jeugd. “Er zal actief gewerkt worden aan een goede doorstroom van de leerlingen aan de Hasseltse secundaire scholen. Dat talent mag niet verloren gaan”, besluit El Ouakili.

     

    Bekijk hier de TVL reportage 

  • Stad Hasselt wil groeien als studentenstad met 300 studentenkamer per jaar

    Maar liefst 22.000 jongeren studeren vandaag aan één van de Hasseltse hoger onderwijsinstellingen. Hasselt maakt duidelijke furore als studentenstad. “Dat Hasselt in trek is bij de jongeren, blijkt ook uit de stijging van het aantal kotstudenten”, duidt Marc Schepers, bevoegd voor stadsontwikkeling en wonen. Waar er in het verleden vooral gependeld werd naar de campus, kiezen vandaag meer en meer jongeren ervoor om tijdens hun studies in Hasselt te verblijven. “Een gunstige evolutie”, aldus Schepers, “Studenten zorgen niet enkel voor de nodige dynamiek in een stad, ze zorgen ook voor de verjonging.” Daarnaast is het een goede zaak voor de mobiliteit. “Hoe meer studenten er in onze stad wonen, hoe minder verkeer er elke dag naar Hasselt komt. Zo neemt natuurlijk onze verkeers- en parkeerdruk aanzienlijk af.”

    Met het oog op het stimuleren van jongeren om in Hasselt op kot te gaan, zet de Hasseltse schepen al geruime tijd in op een duidelijke studentenhuisvestingsbeleid. “We streven daarmee naar voldoende, kwalitatieve én betaalbare koten.” Met succes zo blijkt: de afgelopen vijf jaar kwamen er maar liefst 1000 kamers bij, waardoor de teller nu op 2800 staan. “En deze zijn quasi allemaal verhuurd”, aldus Schepers.

    Groeiplannen

    Er mag dan vandaag geen tekort zijn, toch wil Schepers het aantal studentenkamers verder laten groeien. “Als beleidsmakers moeten we namelijk vooruit durven kijken”, weet de schepen, die meteen al enkele trends identificeert. “In de eerste plaats doen wij als stadsbestuur de nodige inspanningen om ons verder te ontwikkelen als studentenstad.” Schepers verwijst naar het studentenbeleidsplan -dat Stad Hasselt én de onderwijsinstellingen samen opmaakten-waarin enkele strategische doelstellingen en actieplannen werden neergeschreven om Hasselt nog meer op maat van de studenten te ontwikkelen.

    “Ook onze hoger onderwijsinstellingen hebben heuse groeiplannen”, aldus de schepen. “Niet alleen zal het aantal studeerrichtingen uitgebreid worden, zij werken ook hard aan de verdere internationalisering van hun instellingen. Stuk voor stuk plannen die zullen zorgen voor een toenemende studentenpopulatie in Hasselt.”

    De zogenaamde ‘pushfactor’ is een derde belangrijke trend voor Schepers. “De grootste Vlaamse studentensteden slagen er tegenwoordig maar moeilijk in om voldoende huisvesting te voorzien voor hun studenten. De markt lijkt er verzadigd.” Het resultaat? Een duur of net een minder kwalitatief woonaanbod. “Een stad als Hasselt wordt dan natuurlijk een bijzonder interessant alternatief”, stelt Schepers.

    300 studentenkamers per jaar extra

    Tot slot verwijst de Hasseltse schepen naar de demografische cijfers. “Het aantal 18 tot 24 jarige jongeren in Vlaanderen stijgt met zo’n 12% per jaar. Dat zijn maar liefst 80.000 extra jongeren.” De piek van deze groei wordt bereikt in 2030. “Nu al kiezen steeds meer 18 jarige voor het hoger onderwijs, er wordt verwacht dat die trend zich zal blijven verder zetten.”

    Op basis van bovenstaande trends, maakte Stad Hasselt een prognose: “Volgens ons rekenmodel zouden we in 2030  nood hebben aan 4500 studentenkamers. Om dit te realiseren, streven we  naar een groei van gemiddeld 300 kamers de volgende jaren.”

    Kwalitatief, betaalbaar en future-proof

    Aan die extra studentenkamers blijven natuurlijk voorwaarden verbonden. “Zo blijven we streven naar kwalitatieve en betaalbare koten op gerichte locaties.” Om de kwaliteit van de kamers te blijven garanderen, is de schepen voorstander van de invoering van ‘Het Kotlabel’ – een Vlaamse initiatief.

    “Om studentenhuisvesting betaalbaar te houden, willen we zoveel mogelijk overschakelen van studio’s naar kamers met gemeenschappelijke keukens en sanitair”, stelt Schepers. “Niet enkel drukken we zo de kosten voor de studenten, we stimuleren eveneens sociale contacteren tussen de studenten.” Dat laatste wil Schepers nog meer aanmoedigen door community managers in te zetten. “Een moderne versie van de kotmadam.”

    Betaalbare koten blijft een belangrijke focus voor Schepers. “De markt doet haar werk. Een hoger aanbod in een gezonde concurrentie, drukt de prijs. Ook de onderwijsinstellingen doen zelf al heel wat inspanningen om in huurkosten bij te springen voor zij die het nodig hebben.” Maar voor de schepen moet het meer, beter én sneller. “Als stedelijke overheid moeten we zo bijvoorbeeld de komende tijd werk maken om binnen ons ruimtelijke beleid samen met ontwikkelaars nieuwe hefbomen uit te werken waarmee het huren van een kot ook voor de kleinere portemonnee eenvoudiger wordt.”

    Om na 2030 het risico op een overaanbod te verminderen, zet stad Hasselt alvast in op het ‘future proof’ ontwerp van de studentenwoningen. “Gebouwen veranderen nu eenmaal regelmatig van functie en invulling”, stelt Schepers. “Logisch, want ook de noden van de mensen veranderen steeds. Door daar in het ontwerp van studentenwoningen op te anticiperen, geven we gebouwen veel makkelijker kansen op een in de omgeving passende herbestemming.”

    Schepers ziet het bijkomend aanbod vooral ter hoogte van onze nieuwe studentencampus 11de linie, in onze binnenstad én de stationsomgeving. “

     

     

  • Hasseltse Jeugddienst wil jongeren informeren over politiek

    Jonge stemmen, grote aanpak – Met het project ‘aanZet’ trekt de Hasseltse jeugddienst naar de verkiezingen. Het doel? Informeren en inspireren. Schepen van jeugd Habib El Ouakili: “We willen onze jongeren en studenten niet enkel antwoorden bieden op vragen als “Maar hoe zit dat nu met de verkiezingen? Hoe moet je stemmen? Op wie kan je stemmen? En heeft mijn stem wel zijn?”, we willen ook de politiek inspireren door de stem van de jongeren luid te laten klinken.

    In 2024 worden maar liefst 2 verkiezingen georganiseerd: in juni trekken we naar de stembus voor de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen, in oktober kiezen we voor de provinciale en lokale vertegenwoordigers. “Veel jongeren gaan dit jaar voor het eerst stemmen”, stelt schepen van Jeugd Habib El Ouakili. “Het is dus belangrijk dat wij hen zo goed mogelijk informeren.”

    In de eerste plaats over hun rol en hun mogelijkheden. “Er zijn wel wat wijzingen doorgevoerd. Zo mogen jongeren vanaf 16 jaar sinds dit jaar hun stem uitbrengen voor de Europese verkiezingen. Een erkenning van jongeren als volwaardige medeburgers.” Op lokaal niveau werd de stemplicht dan weer afgeschaft. “Via ‘aanZet” willen we alvast duidelijkheid scheppen.” Daarnaast wil het project jongeren ook vertrouwder maken met het politieke landschap. “Welke strekkingen zijn er eigenlijk? Waarvoor staan partijen? En op wie kan je eigenlijk stemmen? Dit zijn stuk voor stuk vragen waar we een antwoord op willen bieden.”

     

    Spreekbuis van de jongeren 

    ‘AanZet’ wil ook de stem van de jongeren luider laten klinken bij de politici. “In Hasselt zijn er zo’n 20.000 jongeren, dat is 20% van onze totale bevolking. Niet alleen willen we jongeren duidelijke laten weten dat hun mening telt, we willen hun mening ook duidelijk overbrengen aan de politici”, aldus El Ouakili

    De ‘aanZet’ campagne wordt dan ook afgetrapt met een grote online bevraging. “Jongeren kunnen hier doorgeven waar ze van wakker liggen”, duidt de schepen.  Met de verhalen van de jeugd, wil ‘AanZet’ de Hasseltse politici zoveel mogelijk inspireren. “De resultaten worden daarom neergeschreven in een duidelijke inspiratiegids met aanbevelingen, tips en informatie over hoe de Hasseltse kinderen, jongeren en studenten hun stad zien.” De 5 belangrijkste topic worden verder behandeld in een jongerenpodcast. Iedereen die de online bevraging invult, maakt kans op een duo-ticket voor Pukkelpop.

     

    Onderwijs

    Er loopt eveneens een traject in 6 middelbare scholen: De Veranda, Kindsheid Jesu, Van Veldeke, Hast en de Provinciale Handelsschool en het Virga Jesse College. “In totaal zullen zo’n 1500 leerlingen uit de 3de graad geïnformeerd worden over de verkiezingen”, aldus El Ouakili. “Zo voorzien we onder meer boeiende gastsprekers als Hendrik Vos en Liesbet Van Impe die met veel enthousiasme komen vertellen over de zin van verkiezingen.”

    Debattle

    Debatlle, een debat tussen jongeren en lokale politici op 26/9 in CCHa rond het ‘AanZet’ project af. “We hopen dat zoveel mogelijk jongeren hier hun stem te laten horen”, besluit El Ouakili.

     

    Lees alles over AanZet en vul hier de bevraging in 

    Bekijken hier de TVL reportage

     

     

     

     

  • Jessica, Oriana en Miriam slaan duidelijke brug tussen ouders en de school

    Jaarlijks verlaten heel wat jongeren in Vlaanderen de middelbare school zonder diploma of getuigschrift. “Een tendens die we helaas ook in Hasselt merken”, stelt schepen van Onderwijs Habib El Ouakili. “We spreken dan van schoolmoeheid of -demotivatie en dat heeft natuurlijk vele oorzaken.” Een belangrijke factor blijkt ouderbetrokkenheid te zijn. “Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat hoe meer ouders betrokken zijn bij de schoolcarrière van hun kind, hoe beter het kind zal presteren op school én in een verdere carrière. Helaas merken we ook in Hasselt dat dit helemaal geen evidentie is.”

     

    Om de kloof tussen de ouders en de school te verkleinen en zo het vroegtijdig schoolverlaten zoveel mogelijk tegen te gaan, steunt stad Hasselt, i.s.m. het Agentschap Integratie en Inburgering, dit schooljaar op Jessica Benedetto, Oriana Bielen en Miriam Manti. “Deze drie dames zijn sinds september 2023 halftijds aan de slag als ‘brugfiguur’ in drie scholengemeenschappen, namelijk Provinciale Middenschool Hasselt, Go!Next en scholengemeenschap Sint-Quintinus.”

     

    Zoals hun titel doet vermoeden slaan zij letterlijk de brug tussen de ouders en school. El Ouakili: “Maar hun takenpakket is veel ruimer natuurlijk. Doordat zij onafhankelijk werken, zijn zij de geknipte vertrouwenspersoon van de leerlingen en de ouders. In geval van problemen zullen zij steeds een gepaste oplossing zoeken die op maat van de school, de leerling én dienst thuissituatie is.”

     

    Maatwerk

     

    Om zulk maatwerk te kunnen bieden, moesten Benedetto, Bielen en Manti eerst alle noden van ‘hun’ scholengemeenschap in kaart brengen. “Via een grootschalige enquête voor zowel ouders als schoolpersoneel werd het voor ons duidelijke waar ze hulp konden gebruiken. Op basis hiervan stelden we een actieplan op.”

     

    • Optimaliseren van de communicatie

    Een van hun eerste acties was het verbeteren van de informatiestromen. “Ouders bleken namelijk onvoldoende geïnformeerd te zijn”, aldus de drie brugfiguren.  “Ze gaven aan niet altijd te weten wanneer oudercontacten plaatsvonden of wie ze moesten contacteren in geval van afwezigheid of problemen. Een hele groep bleek bovendien niet met Smartschool – de plek waar alle informatie gebundeld staat- te kunnen werken.”

     

    Smartschoolworkshops en extra infomomenten voor ouders werden in het leven geroepen. “Daarnaast ontwikkelden we een praktische frigo-fiches die belangrijke informatie simpel en visueel meegeeft en werden verschillende communicatie-uitingen berichten vereenvoudigd om ze voor iedereen verstaanbaar te maken.” 

     

    • Laagdrempelige contacten creëren en stimuleren

     

    Om het contact tussen de ouders en de school te bevorderen, werd er zeer laagdrempelig gestart. “Door bijvoorbeeld aanwezig te zijn op de infoavond of een andere activiteit die de school organiseerde”. Zelf riepen de brugfiguren de koffiemomenten in het leven. “Informele momenten waarbij ouders met elkaar in gesprek kunnen gaan of met leerkrachten. Op deze manier willen ze vooral zorgen dat ouders zich welkom voelen.” Die koffiemomenten gaan soms ook gepaard met de oudercontacten, zo krijgen ouders steeds de mogelijkheid om voor of na het oudercontact een moment te nemen om het gesprek te laten landen.

     

     

    Positieve effecten

     

    Benedetto, Bielen en Manti Jessica, Oriana en Miriam merken op dat ouders al na enkele maanden vlot de weg naar de brugfiguur vinden. “Ouders nemen ons bovendien in vertrouwen: informatie die eerder omwille van schaamte of onzekerheid niet gedeeld werd, komt nu wel boven. Denk bijvoorbeeld aan een moeilijke financiële thuissituatie.”  Ook de huisbezoeken - in opdracht van het CLB – zorgen voor een duidelijker beeld van het gezin waarin de leerling leeft, met soms moeilijke en complexe problemen. en diens thuissituatie.

     

    “Al deze informatie stelt ons in staat beter, sneller en gerichter te helpen.” De brugfiguren zagen reeds honderden leerlingen en deden tal van huisbezoeken. “Dit leidde al tot doorverwijzingen naar onder meer

    het CLB, Arktos, OCMW, JAC, OverkopHuis, Digipunten en zelfs huisartsen.”

     

    Via hun inspanningen wisten de dames in een bepaalde school de problematisch afwezigheden al tot een minimum terug te draaien en de aankoop van schoolboeken voor kwetsbare en kansarme kinderen toegankelijker te maken.

     

    Het spreekt voor zich dat schepen El Ouakili bijzonder tevreden is. “Dit is natuurlijk nog maar de begin fase. Om dit probleem, dat al jaren aansleept, op te lossen, heb je meerdere schooljaren nodig. Maar wat een veelbelovende start.”

     

    Heide Melotte, directeur 1ste graad Provinciale Handelsschool Hasselt, is het hier volmondig mee eens. Voor haar heeft het project een grote meerwaarde, op verschillende gebieden. “In de eerste plaats merken wij nu al een grotere ouderbetrokkenheid en dat door slechts enkele initiatieven. Daarnaast krijgen wij door onze brugfiguur Jessica een veel duidelijker beeld van onze leerlingen en hun thuissituaties, waardoor we niet enkel bepaalde situaties beter begrijpen maar eveneens naar oplossingen kunnen zoeken.” Melotte heeft het onder meer over informatie zoals een moeilijke thuissituatie of financiële problemen die vaak omwille van schaamte niet werden medegedeeld aan de school. 

    “Als ik zie welke grote stappen we in deze drie maanden reeds gezet hebben, kan ik het project enkel maar toejuichen. Wij hebben dan ook al met het hele schoolteam en Jessica samen gezeten om het actieplan verder uit te werken voor de komende maanden en jaren. Ik kijk er naar uit het project in de toekomst verder te laten lopen in de 2de en 3de graad van onze school.”

     

    Cindy Erkens, leerlingbegeleider van de Hotelschool is even enthousiast over het project. “Voor een heel aantal leerlingen en/of ouders heeft onze brugfiguur al een positief verschil kunnen maken. Waar de school vaak stuit op een tekort aan middelen/mankracht, sluit de brugfiguur aan om samen naar oplossingen te zoeken. Het feit dat de brugfiguur een laagdrempelige contactpersoon is voor ouders maakt dat ook moeilijk bereikbare ouders hun weg vinden naar de school.”

     

    Coördinerend directeur van scholengemeenschap Sint-Quintinus Tom Cox is eveneens grote voorstander van het project. “In Hasselt hebben we namelijk veel gezinnen met de nodige uitdagingen en complexiteiten. Dit project zorgt ervoor dat we hier eindelijk tijd voor kunnen maken.” Cox geeft ook aan dat hij blij is dat de organisatie van het project in de handen ligt van de desbetreffende een intensieve samenwerking is van de dienst FOB en de drie scholengemeenschappen secundair onderwijs in Hasselt. “Hierdoor gaat het niet alleen snel – sneller dan verwacht zelfs – de resultaten zijn nog groter. Zo’n effect op zo’n korte tijd, dat had ik niet durven dromen.”

     

     

     

     

     

    Extra Informatie over het project

     

    Het nieuwe project ‘Brugfiguren’ maakt deel uit van het subsidieproject Plan Samenleven waarvoor de stad Hasselt gedurende drie kalenderjaren zo’n 57.000 euro subsidie ontvangt. De stad Hasselt legt zelf nog eens hetzelfde bedrag erbovenop. “Die middelen investeren wij integraal in de drie scholengroepen, zij ontvangen elk dus jaarlijks zo’n 41.000 euro voor loonkost, vorming en infrastructuur.” Het Agentschap Integratie en Inburgering ondersteunt het project door de organisatie van vorming zowel voor leerkrachten als voor de brugfiguren en zit mee aan tafel tijdens de intervisies met de brugfiguren.  Het project wordt geregisseerd door de dienst Flankerend Onderwijsbeleid.