programma hasselt
-
Een sociaal Hasselt
Posted by Vooruit Hasselt · September 20, 2024 1:24 PM · 1 reaction
Om een sterk, warm en sociaal beleid te voeren, moet je dicht bij je inwoners staan. Nabije dienst- en hulpverlening voor elke Hasselaar is cruciaal. We streven naar een breed aanbod van dienst- en hulpverlening zodat elke Hasselaar weet waar hij of zij terecht kan met noden en vragen.
Doorheen heel het beleid willen we inzetten op welzijn en nabijheid. Zowel fysiek, als mentaal welzijn staan hierin centraal. Je kan niet inzetten op het ene als je het andere links laat liggen. Denk maar eens terug aan de impact van covid op onze gezondheid. We zorgen ervoor dat onze jongeren en bij uitbreiding alle Hasselaren weerbaarder zijn, maar ook vlot terecht kunnen in onze zorgvoorzieningen. Denk hierbij aan gezondheidsdiensten, het ziekenhuis, de politie, schoolteams met brugfiguren, het huis van het kind, Tejohuis…
Hoe doen we dat?
Sociaal beleid
Een sterk sociaal beleid doorheen je hele bestuur naast het OCMW zorgt voor het welzijn van elke inwoner. Iedereen kan op een bepaald punt in het leven te maken krijgen met tegenslag, verlies van werk, ziekte of gewoon ouder worden. Door een financieel vangnet aan te bieden via het OCMW, in combinatie met sterke begeleiding naar werk of opleiding, zorgen we dat niemand door de mazen van het net valt en helpen we mensen opnieuw op weg in het leven.
Als stad moeten we de hand reiken en voor de begeleiding en steun zorgen die je nodig hebt om (opnieuw) deel uit te maken van de samenleving. Een sterk beleid werkt op verschillende fronten met mensen samen en zorgt dat ze voldoende inkomen hebben om menswaardig te leven, ook in kwetsbare of eenzame periodes.
Het OCMW begeleidt mensen zo veel mogelijk naar duurzaam werk. Dat kan velerlei vormen aannemen, van een langdurige opleiding tot het zoeken van een zinvolle dagbesteding. Het OCMW maximaliseert zo de kansen van elke Hasselaar op duurzaam werk.
We blijven inzetten op een sterk netwerk met alle welzijns- en zorgpartners in Hasselt zoals de mutualiteiten, het ziekenhuis en de middenveldorganisaties.
We pleiten voor een afschaffing van de onderhoudsplicht, waarbij kinderen de rusthuisfactuur van hun ouders moeten betalen als de ouder dat zelf niet kan. Alleen als er echt sprake is van misbruik, kan de onderhoudsplicht toch worden toegepast.
De collectieve schuldenregeling moet worden aangepast aan de realiteit van koppels bij echtscheiding (bv. schulden die door de ex-partner zijn aangegaan)
We blijven inzetten op gerichte zorgnoden voor kwetsbare doelgroepen door onze straatverpleegkundigen. We monitoren de noden en breiden uit indien nodig.
Als je je inwoners, en zeker je jongeren, mentaal weerbaarder wil maken, moet je mentaal welzijn bespreekbaar en concreet maken. Projecten zoals dit rond traumaverwerking in samenwerking met VUB verdienen de volle steun. Dit soort projecten willen we actief opzoeken en uitrollen samen met partners die hierin de expertise hebben.
We streven naar gedeeld beroepsgeheim zodat de kern van zorgverleners een gezin optimaal kan bijstaan. Zo kan je gerichter en effectiever handelen en staat het welzijn van het kind steeds centraal.
We onderzoeken hoe we als stad onze kwetsbare jongeren beter kunnen opvangen als ze volwassen worden. Jongeren met een achtergrond in de jeugdzorg hun nood aan ondersteuning stopt niet plots als ze 18 worden. We willen er zijn voor alle Hasselaren en helpen hen bij de overgang in het hulpverleningscircuit.
Kunnen zoeken naar werk, een studie kunnen doen, werken aan je gezondheid… Het begint allemaal met een dak boven je hoofd. Als stad blijven we inzetten op dak- en thuisloosheid. We beschermen de meest kwetsbare mensen door appartementen te voorzien vanuit de stad en we ondersteunen initiatieven die ervoor zorgen dat Hasselaren een nieuwe start kunnen geven via het Scandinavische model: ‘Housing First’.
We gaan volop voor betaalbare en gezonde schoolmaaltijden voor elk kind. Dat heeft voordelen voor iedereen. Kinderen leren gezond eten en zitten niet met een lege maag in de klas. Ouders moeten niet elke dag een brooddoos maken en we houden de schoolfactuur betaalbaar.
We bekijken hoe we succesvolle projecten als het Wisselke en de uitbouw van een sociale kruidenier op elkaar kunnen afstemmen en uitbreiden. We brengen dit samen op één locatie en onderzoeken hoe we hier kunnen inzetten op de tewerkstelling van doelgroepen die moeilijk aansluiting vinden bij de arbeidsmarkt.
We lanceren een proefproject afvalophaling bij personen met een beperking. Niet iedereen heeft op de dag waarop het afval wordt ingezameld hulp aan huis. Ze moeten hierdoor op het verkeerde moment hun afval buiten zetten en riskeren zo een boete voor overlast. We zetten een proefproject op waarbij afvalophalers een aparte route doen voor personen met een beperking waar ze aan huis gaan, het afval verzamelen en meenemen.
Als stad hebben we extra aandacht voor de sociale economie (zie hoofdstuk economie en werk)
We voeren een preventief beleid rond verslavingen. Via het flankerend onderwijs kunnen wij samen met welzijnspartners en de lokale politie trajecten opzetten in scholen om de weerbaarheid van jongeren te vergroten. We voeren brede sensibiliseringsacties via scholen, evenementen, en media.
We streven ernaar dat gokkantoren geen voet aan grond krijgen in Hasselt. Ze werken verslavingen in de hand en maken gokken toegankelijker.
We blijven inzetten op onze Welzijnscampus, waar organisaties die kwetsbare Hasselaren helpen op een betaalbare manier hun diensten kunnen aanbieden.
Warm beleid
Je inwoners voelen zich betrokken als ze ‘de stad’ ook zien en kunnen aanspreken in de wijk. We moeten dus meer inzetten op onze wijkwerking door onze buurtcentra te versterken of antennepunten te openen, door meer wijk- en straathoekwerkers in te schakelen, kortom door de sterke dienstverlening die de stad heeft op ‘t Scheep kenbaar te maken dichtbij de Hasselaar.
Hasselt werd door het vrijwilligersplatform ‘Give a Day’ uitgeroepen tot meest sociale stad omwille van onze vrijwilligerswerking. Daar zijn wij trots op en wij willen alle Hasseltse vrijwilligers blijven ondersteunen, maar ook bedanken door ze op tijd en stond in de bloemetjes te zetten.
We hebben in Hasselt een groot aanbod aan ontmoetingscentra en buurthuizen die uitgebaat worden door vrijwilligers. We merken helaas dat het moeilijker wordt om opvolgers te vinden voor vrijwilligers die aangeven het werk niet verder te kunnen zetten. We willen hen bijstaan in samenspraak met de buurt om opvolging te verzekeren.
We versterken onze wijkwerking door in te zetten op meer wijk- en straathoekwerkers. Zij kennen de buurt, zij kennen de inwoners en kunnen gericht aangeven welke noden er zijn
We versterken de werking van brugfiguren op school om de afstand tussen het onderwijs en alle hulpverlening te verkleinen en ze beter te laten samenwerken. Een brugfiguur zorgt voor een sterkere band tussen het schoolteam en het gezin, maar legt ook linken naar de buurt en naar hulp- en dienstverlening. We blijven de werking evalueren en rollen dit verder uit naar de lagere scholen.
Hasselt heeft nog maar één sociaal restaurant. We gaan samen met de wijkwerkers aan de slag om in kaart te brengen welke wijk of deelgemeente nood heeft aan een sociaal wijkrestaurant. Maar we durven breder te kijken. Misschien is de grootste nood in een bepaalde wijk niet een betaalbare maaltijd, maar wel sociaal contact. Waarom organiseer je in een gemeenschapscentrum dan geen kooklessen in de plaats?
Onze loketten en diensten moeten toegankelijk zijn. De hulpverlening moet rekening houden met de diverse samenleving waarin we leven. Iedereen met een hulpvraag moet op het stadhuis terecht kunnen, of je nu hardhorig bent of je rolstoelgebruiker bent. Als er drempels blijken te zijn, dan pakken we deze meteen aan.
Steeds meer dienstverlening vindt online plaats. Om te zorgen dat iedereen hier gebruik van kan maken, blijven we inzetten op digicoaches die zelfs aan huis komen. Voor de dienstverlening van de stad geldt het principe: het mag nooit enkel online beschikbaar zijn. Voor zij die geen toegang hebben tot digitale tools moet de dienstverlening in persoon kunnen plaatsvinden in het stadhuis of op een antennelocatie.
Voor veel gezinnen is het huishouden niet compleet zonder viervoeter. We onderzoeken waar we een zwemvijver voor honden kunnen voorzien in Hasselt zodat ook zij optimaal kunnen genieten van onze natuur.
Daarnaast zijn de hondenweides enorm populair. We zetten in op meer hondenweides daar waar er nog geen zijn en breiden bestaande weides uit met speeltuigen..
Armoedebestrijding
Hasselt moet een stad zijn waar iedereen kan geloven in zijn dromen. Opgroeien in kansarmoede, ondanks drempels je diploma willen halen, als je plots een tegenslag moet verwerken… In Hasselt willen we kansen geven waardoor je je toekomst in handen kan nemen. We zorgen ervoor dat ons beleid altijd een armoedetoets uitvoert. Dat is nodig als we iedereen altijd mee willen nemen.
Armoede is een onrecht in onze samenleving. Hasselt is een stad rijk aan kansen, die ook kansen biedt aan wie in kansarmoede leeft. Alle mogelijkheden die we als stad hebben om de strijd tegen armoede te voeren, benutten we. We zetten in op ondersteuning en brugfiguren zodat mensen in armoede hulp krijgen. Op alle beleidsdomeinen hebben we aandacht voor armoede. Wie even de weg kwijt is of door de mazen van het net dreigt te vallen, moeten we de hand blijven reiken en opnieuw mee krijgen.
Kinder(kans)armoede in het bijzonder pakken we verder aan. Door nu te investeren in het wegwerken van armoede werken we aan een toekomst waarin iedereen mee kan en een plek vindt in de samenleving. Armoede tegengaan betekent dat we allemaal vooruitgaan. Elke euro die vandaag naar armoedebestrijding gaat, verdient zichzelf later vele malen terug. Armoede en sociale ongelijkheid zijn geen individuele maar maatschappelijke problemen, die we enkel kunnen aanpakken door samen te werken. Daarom slaan we de handen in elkaar met verschillende partners zoals het CAW, geestelijke gezondheidszorg en jeugdvoorzieningen. We willen nabij en bereikbaar zijn en mensen een houvast bieden. Dat doen we door hen niet los te laten, door te luisteren en hun veerkracht te vergroten. We zetten outreachend sociaal werkers in, zowel in het stadscentrum als in de deelgemeenten: dit zijn mensen die actief op zoek gaan naar hulpvragen in een bepaalde buurt. Ze leren er de mensen kennen en zijn het aanspreekpunt voor al wie een vraag heeft of hulp nodig heeft. Op die manier kunnen we de Hasselaren snel verder helpen en zijn we als stad dicht bij de burger.
We hanteren in beleidsvorming het NIVEA-principe: Niet Invullen Voor Een Ander. Vaak schieten goedbedoelde maatregelen hun doel voorbij omdat niet echt geluisterd wordt naar de doelgroep zelf. Mensen in armoede kunnen zelf best verwoorden waar ze nood aan hebben en wat voor hen drempels zou wegwerken. We gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en de organisaties die hen verenigen.
De kerngroep Kansarmoede is een structurele partner in de strijd tegen kansarmoede. We willen hun functie als brugfiguur optimaal inzetten om voeling te behouden en kort op de bal te spelen. Als stad ondersteun je hen door expertise van de stad beschikbaar te maken op vlak van communicatie om hun werking efficiënt kenbaar te maken aan de Hasselaar. Maar rekenen ook op hun expertise om een structureel beleid te kunnen voeren tegen kansarmoede.
Samen met de kerngroep maken we de tool ‘Hulpwijzer Hasselt’ breder bekend zodat alle Hasselaren weten dat je hier terecht kan met een hulpvraag en je eenvoudig wordt doorverwezen naar de correcte hulpverlening.
Dankzij de REMI-tool kan de sociale dienst perfect in kaart brengen welke kosten kwetsbare Hasselaren hebben. Het berekent de effectieve kosten die een gezin heeft rekening houdend met alle factoren zoals huisvesting, vervoerskosten… Dit systeem op maat zorgt ervoor dat onze sociale werkers gericht steun kunnen bieden die de Hasselaar nodig heeft. Helaas is dat niet genoeg. Als stad kunnen we niet verantwoordelijk zijn om na het in kaart brengen ook de nodige financiële steun te bieden. We blijven aandringen bij de federale overheid om deze middelen vrij te maken voor de lokale besturen.
De Sociale Kruidenier op de welzijnscampus vormt een speerpunt in de strijd tegen (kans)armoede. Iedereen heeft recht op gezonde en betaalbare voeding. Daarnaast kan deze plaats ontmoeting creëren en andere hulpnoden in kaart brengen. We evalueren dit project en bekijken hoe we dit structureel kunnen uitrollen tot een volwaardige sociale partner.
Répaircafés hebben zowel een duurzame, betaalbare en, circulaire functie als een sociale functie. We blijven inzetten op deze cafés zodat alle Hasselaren er terecht kunnen voor het herstellen van elektronica en huisraad, maar ook voor een goede babbel.
We halen kansarmoede uit de taboesfeer. We zetten sensibiliseringscampagnes op in samenwerking met de Hasseltse kinderdagverblijven, scholen en verenigingen - en bespreken met hen hoe je dit kan herkennen en aanpakken.
We ondersteunen alle scholen, netoverschrijdend, met hulp op maat om armoede te herkennen, een kostenbewust beleid op te zetten en ondersteuning te bieden aan kinderen die het moeilijker hebben.
Leven in (kans)armoede zorgt voor stress en onzekerheid. Mensen die in armoede leven hebben dus ook een grote psychische kwetsbaarheid. Met stad Hasselt willen we de voorloper zijn om dit aan te pakken én personen in armoede de tools te geven om sterker in hun schoenen te staan. We zetten hier in op proefprojecten in samenwerking met de zorgsector om deze kwetsbare Hasselaren meer kansen te geven.
Bij succesvolle projecten onderzoeken we hoe we structurele ondersteuning kunnen bieden in plaats van projectgestuurde ondersteuning. Kwetsbare Hasselaren hebben immers nood aan langdurige steun, als we enkel met projectsubsidies werken, kan je dit niet garanderen.
We blijven op alle niveaus ijveren voor automatische rechtentoekenning. Als Hasselt willen wij hierbij graag de pionier zijn van de uitrol van programma's die dit waarmaken in plaats van te blijven werken in vraaggestuurde hulpverlening.
Het systeem van de Uitpas is breed bekend en wordt veel gebruikt. Door een sociaal tarief aan te bieden kunnen ook mensen met een beperkt budget genieten van cultuur en sport, in alle discretie. We willen de Uitpas nog verder verbeteren en uitbreiden. Zo maken we de Uitpas nog beter bekend bij onze Hasseltse verenigingen, om ook deze sector betaalbaar en dus toegankelijk te maken voor iedereen. Uiteraard zullen ook de toekomstige Hasselaren in Kortessem hierop beroep kunnen doen.
Inclusief Hasselt
Hasselt begint bij jou en mij. Hoe je er ook uitziet, waar je ook vandaan komt, wat je socio-economische achtergrond, seksuele voorkeur, leeftijd, geslacht, herkomst, beperking, levensbeschouwing of moedertaal ook moge zijn. Wij willen van Hasselt de meest inclusieve stad maken, waar iedereen thuis is.
Aan inclusie moet je werken, dit vraagt dus actie op alle domeinen. Of het nu over ons onderwijs, de werkvloer, de publieke ruimte, een woning of de vrije tijd gaat: elke Hasselaar moet volwaardig kunnen participeren. Zonder gelijkwaardige participatie geen gelijke kansen. Er zijn nog te veel drempels (zichtbaar of onzichtbaar, met opzet of niet) waardoor sommige mensen hun recht op onderwijs, werk, wonen of maatschappelijke participatie niet (volledig) kunnen krijgen.
Wij werken die drempels weg en blijven elke vorm van uitsluiting, discriminatie en racisme bestrijden. We blijven als lokale overheid ook in eigen boezem kijken en verbeteren systematisch onze eigen dienstverlening en gebouwen. En dat willen we altijd samen met jou doen.
Leertrajecten: Samen met culturele organisaties werken we aan projecten rond diversiteit en inclusie, cultuureducatie, duurzaamheid en klimaatverandering, participatie en cultuurcommunicatie. Door kennis te delen werken we aan een inclusieve en duurzame toekomst voor Hasselt
Sommige kandidaat-huurders worden niet uitgenodigd om een woning te bekijken op basis van hun afkomst, handicap, seksuele voorkeur, ... Hierdoor vinden ze geen toegang tot de huurmarkt. Elke kandidaat-huurder die voldoende inkomen en de gepaste gezinsgrootte heeft, moet een eerlijke kans krijgen om een huurwoning te bezichtigen. Zolang we geen instrument hebben dat elke huurder beoordeelt op basis van objectieve parameters, moet er controle zijn. Daarom voeren we praktijktesten in die het mogelijk maken om de discriminerende verhuurder individueel te sensibiliseren en bij herhaaldelijke overtredingen te bestraffen.
Een toegankelijke stad is een stad waar iedereen zich vlot en vrij kan verplaatsen. Bij heraanleg van de openbare ruimte houden we dit hoog in het vaandel.
We maken alle gebouwen van Stad Hasselt vlot toegankelijk tegen 2040.Zowel in het vergunningenbeleid als in de handhaving leggen we de nadruk op toegankelijkheid. Handelszaken die willen werken aan hun toegankelijkheid kunnen rekenen op steun van de stad. Inwoners kunnen dan weer terecht aan ons woonloket over informatie voor levensbestendig wonen.
We brengen de toegankelijkheid van alle zorginstellingen in Hasselt in kaart, van hulporganisaties tot de kinderopvang.
Stadscommunicatie en dienstverlening:We zorgen voor voldoende tactiele (door aanraking waarneembaar) en andere signalisatie in onze eigen dienstverlening. We gebruiken symbolen/pictogrammen, voorzien voldoende rustplaatsen, maken onze informatie helder en verstaanbaar, gebruiken hulpmiddelen voor doven en slechthorenden, zorgen voor impulsarme ruimtes en stilteplekken, enzovoort
We streven ernaar goedkope (video)tolk- en vertaaldiensten aanbieden aan de sectoren Gezondheid, Welzijn en Onderwijs. We gebruiken die ook zelf om onze stadsdienstverlening taaltoegankelijker te maken.
Hasselt kan de voorloper zijn als slimme stad, we onderzoeken hoe we nieuwe en innovatieve (taal)technologieën (zoals AI) kunnen gebruiken.Sportclubs die aandacht hebben voor de zwakkeren in de maatschappij en die zich actief inzetten voor gelijke kansen (tegen racisme, homofobie…) verdienen de steun van stad Hasselt. Als stad ontwikkelen we aan opleidingsaanbod zodat vrijwilligers sterk in hun schoenen staan en we leren hen situaties van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, discriminatie,... herkennen en geven hen de tools om hiermee om te gaan.
Samen met (boven)lokale partners zetten we in op preventie via correcte beeldvorming, campagnes, sensibilisering en vormingen. Op internationale dagen (zoals de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie, de Dag tegen racisme, de Dag tegen armoede, de Dag voor mensen met een beperking, Internationale Vrouwendag, …) zetten we samen met middenveldorganisaties en adviesraden zichtbare acties op in de publieke ruimte om dit thema onder de aandacht te houden.
Juli ‘25 zal de eerste Limburgse Pride door de Hasseltse straten trekken. Daar zijn wij trots op, want wij staan voor een bestuur dat de basiswaarden van de Pride omarmt en uitdraagt.
Sociaal en internationaal
Een stad die warm en sociaal is, is dat ook buiten haar eigen grenzen. We willen ons als centrumstad versterken door beter samen te werken met andere steden en gemeenten, en zo ook een steentje bijdragen in de wereld.
In Hasselt gebeurt er al veel rond bewustwording en kennismaking met wat verder van ons bed ligt. Zo worden de SDG’s (Sustainable Development Goals) meegenomen in het beleid, maar denk ook aan concrete evenementen zoals het succesvolle Amuse of het filmfestival, Ciné Solidair. We verlenen noodhulp bij internationale rampen en ondersteunen adhv subsidies projecten door Hasseltse vzw 's in het globale Zuiden. Een sociaal Hasselt is ook een internationaal Hasselt. We durven onze verantwoordelijkheid te nemen.
We voorzien een groeipad om 0,7% van onze begroting toe te wijzen aan internationale solidariteit
We veroordelen elke vorm van geweld, terrorisme, racisme, discriminatie en het lijden van onschuldige slachtoffers.
Het Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Verdrag voor de Rechten van het Kind vormen mee de basis voor zowel het lokale als het internationale beleid van de stad. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar het vergroten van het draagvlak voor de mensenrechten in Hasselt, maar ook daarbuiten.
We kaderen ons bredere beleid in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en ondersteunen de strijd tegen de klimaatverandering door zowel sociaal, lokaal als duurzaam te produceren en te consumeren.
In haar aankoopbeleid moet de stad aandacht hebben voor duurzaamheid, korte keten en fair trade
In ons cultureel en educatief aanbod via onder andere ‘Het huis van het Kind’ hebben we aandacht voor wereldburgerschap, mensenrechten, kinderrechten, diversiteit, het bevorderen van vrede en ontwapening, de strijd tegen de klimaatverandering, fair trade... en streven we ernaar die thema’s zo tastbaar mogelijk te maken voor onze inwoners.
We onderzoeken duurzaam bankieren en hoe de stad belegt. We streven ernaar op een verantwoorde en ethische manier met de stadsfinanciën om te gaan, rekening houdend met sociale, milieu- en governance aspecten.
-
Een bruisend en verbindend Hasselt
Posted by Vooruit Hasselt · September 20, 2024 1:22 PM · 2 reactions
Hasselt staat er als evenementenstad. Onze vele vrijwilligers zorgden ervoor dat we werden uitgeroepen tot de meest sociale stad van Vlaanderen. En ook sportief heeft Hasselt heel wat te bieden. Uitpuffen kan nadien in een van de vele cafés en eetgelegenheden die onze mooie stad rijk is.
Hasselt is een stad waar je zoveel meer kan doen dan shoppen en een koffietje drinken. De sterke lijn van evenementen trekken we door in de alledaagse beleving van de stad. In Hasselt moet je niet alleen goed kunnen leven, je moet de stad ook kunnen beleven.
Hoe doen we dat?
Evenementen
De laatste jaren slaagden we erin om van Hasselt een echte evenementenstad te maken. De Jeneverfeesten, de Virga Jessefeesten, Hasselt Carnaval,... Ze zitten allemaal in het DNA van Hasselt. Daarnaast landen regelmatig spraakmakers in Hasselt zoals De Warmste Week en De start van het EK Wielrennen. We staan er al stevig als dé place to be. Die positie blijven we graag versterken!
We blijven inzetten op sterke partnerships met Vlaanderen, sportorganisaties, mediapartners… Zo halen we levendige evenementen naar Hasselt voor alle doelgroepen en zetten we Hasselt op de kaart. Denk hierbij aan de passage van De Warmste Week.
Hasselt is zoveel meer dan haar binnenstad. De Pinksterfeesten in Stevoort, de Paardenmarkt in Kuringen… Onze wijken hebben elk hun eigen DNA. Dat willen we versterken door subsidiereglementen te vereenvoudigen, leef- en speelstraten nog meer te promoten en door de succesvolle straat-, buurt- en wijkfeesten financieel nog beter te ondersteunen. We zorgen voor volwaardige ontmoetingscentra als eventlocatie.
We zetten in op toegankelijke evenementen die de Hasselaren verbinden, denk aan voormalige evenementen als de Kaperconcerten of de muzikale avonden van sfeerband Toeternietoe.
De jeneverfeesten, carnaval, de meiboomplanting… We hebben in Hasselt heel wat tradities en feestelijkheden. We blijven inzetten op de toegankelijkheid van deze evenementen. We onderzoeken hoe we een nieuwe generatie op speelse wijze kunnen laten kennismaken met al deze tradities en durven hier en daar te vernieuwen. Zo hadden we voor de eerste keer een jeugdprinses bij carnaval, wat denk je van een Prinses Carnaval?
De Hasselaar houdt van muziek: PKP DWNTWN, Live in Hasselt.. het zijn allemaal successen. We trekken deze lijn door en gaan voor een muzikale zomer waar we elke week muzikale toetsen voorzien. Hiervoor werken we graag samen met onze Hasseltse handelaars en horeca.
Veel Hasselaren en verenigingen nemen zelf het initiatief om Hasselt te doen bruisen. Denk bijvoorbeeld terug aan je eerste fuif, die waarschijnlijk door een jeugdbeweging werd georganiseerd. We beseffen dat de regels strenger zijn geworden. We willen grondig onderzoeken hoe ze invloed hebben op de organisaties achter de evenementen. We gaan op zoek naar hoe we hen als stad beter kunnen ondersteunen.
Het is geen stadsevenement, maar waarschijnlijk wel een van de leukste belevenissen waar iemand voor kan kiezen: trouwen. Vandaag voorzien we de mogelijkheid om op het oude stadhuis of in het Prinsenhof te trouwen. Nu Kortessem bij Hasselt komt, willen we bekijken of we een van de vele mooie kastelen kunnen toevoegen aan de plaatsen waar je als Hasselaar in het huwelijksbootje kan treden.
Voor het eerst iemand als uw lief vragen, uw dansmoves loslaten met een bang hartje… Waar kan je als jongere nog terecht voor je eerste fuif? We streven ernaar om bij de ontwikkeling van de Elfde Linie-site ook ruimte te maken voor een betaalbare feestruimte voor Hasseltse jongerenverenigingen. Dat kan hand in hand gaan met de ontwikkeling van een échte Fakbar.
Om een stad te laten bruisen, moet er voortdurend leven zijn. We gaan samen met verenigingen kijken hoe we ook op zondagen meer evenementen kunnen organiseren in onze stad.
Evenementencoördinator: De evenementencoördinator van stad Hasselt is erin geslaagd prachtige evenementen naar Hasselt te halen en tradities te versterken. We willen deze werking versterken zodat alle evenementen, ook de kleinschalige, kunnen profiteren van de expertise die Hasselt in huis heeft. We willen deze eveneens opwaarderen en het voor organisaties eenvoudiger maken om iets te organiseren. Denk daarbij aan het ontzorgen in logistiek zoals afvalverzameling en -ophaling.
Je buren leren kennen, dat is het leukste dat er is. Dankzij de subsidie voor straat- en buurtfeesten slaan veel buren de handen in elkaar om een toffe avond of weekend met elkaar door te brengen. We willen deze bedragen herbekijken en verhogen om zo nog meer sociale binding te creëren.
Kunst en Cultuur
We investeerden de laatste jaren om van Hasselt een echte kunst- en cultuurstad te maken Kunst en cultuur geven een stad uitstraling en levendigheid, verrassen en dagen uit en zijn een middel om te laten zien wie je bent. We moeten lokaal talent en creatieve ondernemers een plek geven in ons eigen cultuurlandschap, hen omarmen en koesteren.
Hasselt moet aantrekkelijk worden voor de cultuursector en moet haar eigen culturele ondernemerschap als exportproduct neer kunnen zetten in de rest van Vlaanderen en Europa. Onze gevestigde waarde zoals Z33, CCHA, Nieuwstedelijk, VONK… worden versterkt door de komst van De Kunstenwerkplaats en de Bootstraat. Ook de amateurkunstenaars geven we alle kansen! Om ons cultuurbeleid nog straffer te maken, werken we samen met belangrijke stakeholders een 5-10-15-jaren visie uit. Als kernpunten neem je als stad hier best de kernwaarden van de culturele hoofdstad van Europa mee. Zo verzeker je jezelf van een sterke marktpositie dicht bij huis, maar zelfs met internationale allure.
Toen de provincie Limburg de bevoegdheid cultuur moest afstaan aan Vlaanderen, kreeg de sector een flinke deuk. Om het culturele aanbod in Limburg weer te versterken, willen we meer inzetten op intergemeentelijke samenwerking. Hierbij kunnen we ook de expertise die gemeentebesturen hebben ter beschikking stellen van Limburgse organisaties.
We maken van het Cultureel centrum het huis van de Hasselaren. We gaan op zoek naar hoe we Hasselaren en Hasseltse verenigingen hier optimaal gebruik van kunnen maken. We denken hiervoor aan aangepaste programmeringen, kortingen voor lokale verenigingen, ruimte op de planken voor lokaal talent.
We dragen zorg voor ons erfgoed: We inventariseren en beschermen authentieke gebouwen in Hasselt, en leggen ook ons immaterieel erfgoed, onze tradities vast in een erfgoedregister. Zo behouden we de herinneringen die Hasselaren hebben en kunnen we architecturale pareltjes uit vroegere jaren in hun volle glorie deel laten uitmaken van de stad. Bij gebrek aan register zijn er helaas al wat gebouwen, die een meerwaarde hadden voor Hasselt, verdwenen. Dat laten we niet meer gebeuren. Ook onze tradities verdienen een plaats in dit register: De Jeneverfeesten, Hasselt carnaval, ons Hasselts dialect. Hasselt is trots op haar verleden en dat willen wij ook meer uitdragen.
Via Knst. Hasselt, Villa Basta en de creatieve richtingen op Hogeschool PXL worden in Hasselt de sterkste creatievelingen gevormd. Helaas vinden ze na hun opleiding in Hasselt of Limburg geen standplaats. Met projecten als de Kunstenwerkplaats en de Bootstraat kunnen we de juiste voedingsbodem creëren om deze creatievelingen in Hasselt een volwaardige economische partner te maken. Deze talenten hier houden, doet de stad opleven.
De Kunstenwerkplaats staat in de steigers. Met Vooruit Hasselt kijken we vol enthousiasme uit naar hoe dit de nieuwe culturele hotspot kan worden voor alle Hasselaren. Het voormalig administratief centrum wordt omgevormd tot een huis voor theater, muziek en cinema. Het wordt ook een plek waar kunstenaars kunnen ontwikkelen en repeteren: een plek voor presentatie maar ook voor creatie en talentontwikkeling dus. We willen de uitrol van dit project verzekeren, zodat Hasselt weer een echte culturele hoofdstad wordt.
Toneelgroepen, fanfares, harmonie, ateliers… Veel Hasselaren kunnen hun hart ophalen bij de lokale verenigingen. Maar deze verenigingen hebben ruimte nodig. Letterlijk. We willen hen hierin ondersteunen. De stad moet haar gebouwen in eigen beheer houden en ze ten dienste stellen van onze verenigingen. Daarnaast zoeken we intensief naar een locatie waar we een stadsloods kunnen creëren waar verenigingen die nood hebben aan extra opslagruimte aan betaalbare tarieven garageboxen kunnen huren.
Kunst en cultuur moeten betaalbaar blijven. We zetten verder in op UITpas, zodat iedereen kan genieten van het aanbod.
We onderzoeken de mogelijkheid om het voormalige gebouw van Standaard Boekhandel nieuw leven in te blazen als bijkomende creatieve broedplaats.
We versterken de cultuurraad met ervaren rotten, experten en jongeren en brainstormen er over culturele projecten die de gemeenschap ten goede komen.
We zorgen voor een goede samenwerking tussen Knst. Hasselt en het Cultuurcentrum.
Kunst is allerminst een privilege. Bij de herinrichting van het openbaar domein bekijken we hoe we lokale kunstenaars kunnen betrekken bij de vormgeving. Zo fleuren we onze publieke ruimte op met hoogwaardige kunstwerken die eveneens dienstdoen als speelprikkels voor kinderen.
We gaan actief op zoek naar samenwerkingen die we dankzij onze unieke ligging binnen de Euregio Maas-Rijn kunnen uitbouwen. We streven naar projecten die ons in de regio versterken en bekijken welke Europese middelen daarvoor beschikbaar zijn.
Sport
We willen zoveel mogelijk Hasselaren aan het sporten krijgen en houden. Sporten is goed voor de gezondheid en het versterkt bovendien de sociale samenhang in onze buurten en wijken. Samen met onze partners, zoals de sterke sportraad, houden we de vinger aan de pols en voorzien we een divers aanbod voor sporters van elk niveau. Een kwalitatieve sportinfrastructuur is hiervoor noodzakelijk.
We ondersteunen onze sportclubs financieel zodat zij hun werking kunnen blijven voortzetten. Denk aan subsidies voor topsport en jeugdwerking, maar ook aan extra middelen om de infrastructuur klimaatneutraal te maken.
Infrastructuur is belangrijk. We optimaliseren het ruimtegebruik voor sport door actief onderzoek te doen naar gedeeld gebruik van lokalen, onder meer in scholen. Zeker in de vakanties is het een enorme uitdaging om voldoende ruimte te vinden om sportkampen in te richten. We bekijken ook of en waar er een nieuwe sporthal kan komen.
In Kiewit verbinden we het sportcentrum met domein Kiewit, zo kan iedereen naar hartelust sporten in het groen. Voor lopers wordt het sportcentrum de toegangspoort voor domein Kiewit én domein Bokrijk.
De verouderde site Alverberg werd aangepakt. We zetten in op topsport door de sporthal, vandaag thuisbasis voor topbasket, tophandbal en topfutsal, volledig op te waarderen. Op deze plek willen sport nóg meer aanmoedigen bij de wijkbewoners. Bijvoorbeeld door kwalitatieve buitensport aan te bieden zoals we ook al deden bij Kempenhof en de Red Belgian Court-voetbalkooi in Runkst.
In de wijk Hollandsveld hebben we de voetbalclub FC Torpedo en de scoutsgroepen van Pater Damiaan en Sint-Martinus op hun huidige locatie verankerd en zekerheid gegeven voor de toekomst. Deze site willen we nu volledig vernieuwen en vergroenen – met ruimte voor een speelbos. We nemen afscheid van de huidige accommodatie en plaatsen een gloednieuw en multifunctioneel gebouw waar zowel de voetbalclub, de jeugdbewegingen, de school en de lokale verenigingen terecht kunnen. Om de veiligheid te garanderen maken we deze sport- en jeugdsite autoluw en hebben we voldoende aandacht voor een kwalitatieve en veilige bereikbaarheid vanuit de omgeving.
Enkele klassieke volksporten hebben helaas geen thuis meer in Hasselt. Tijd om daar verandering in te brengen. We bouwen een volkssporthal in Runkst voor darts, biljart, snooker, petanque… Zodat alle sporters in Hasselt hun hobby ten volle kunnen uitoefenen.
Op de oude terreinen van Runkst VV kun je nog genieten van twee voetbalploegen in de amateurreeksen. Helaas benutten we niet het volledige potentieel van deze site. Daarom zorgen we voor een upgrade met een kunstgrasveld en vormen we een deel van de inrichting om naar multisport. Zo kunnen bestaande ploegen hier nog terecht, maar kunnen ook scholen en sportieve Hasselaren hier trainen of zelfs kleinschalige toernooien organiseren.
Wij ondersteunen de uitbouw van een tweede sporthal voor de sportschool in Stevoort met een focus op gevechtssporten. Hier komt een volwaardige Dojo. Zo moeten lokale verenigingen niet meer uitwijken naar naburige sportaccommodaties.
Onze schaatsbaan is ontzettend populair. Maar ze barst uit haar voegen waardoor er helaas geen ruimte meer is voor nieuwe sporters. De nood aan een nieuwe, grotere, klimaatrobuuste hal is groot. We slaan de handen in elkaar met Vlaanderen om de enige schaatsbaan in Limburg verder kwalitatief uit te bouwen.
Na het aanpakken van het skatepark op Kapermolen en het uitbreiden naar kleinere skateparken in de wijken, voorzien we een kwalitatief indoor skatepark. Zo kan de skater in alle weersomstandigheden zijn of haar tricks verbeteren.
Urban sports zoals freerunning zijn aan een opmars bezig. Als centrumstad mogen we hier niet achterblijven: We zoeken naar een indoor locatie waar we een urban sport arena kunnen bouwen. Hierbij lonken we in de eerste plaats naar de herbestemming van leegstaande kerken in onze wijken.
We breiden de populaire sportscholen Runkst en Banneux, een initiatief van dienst Sport Hasselt, verder uit naar alle wijken. Zo verlagen we drempels om te sporten en verbinden we wijken. We bieden een opstap naar de Hasseltse sportverenigingen door Hasselaren kennis te laten maken met allerlei sporten.
Sportclubs die aandacht hebben voor de zwakkeren in de maatschappij en die zich actief inzetten voor gelijke kansen (tegen racisme, homofobie…) verdienen de steun van stad Hasselt. We ontwikkelen een opleidingsaanbod zodat vrijwilligers sterk in hun schoenen staan: we leren hen situaties van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, discriminatie,... herkennen en geven hen de tools om hiermee om te gaan.
We blijven inzetten op inclusief sporten. De Sportcontainer All Inclusive Challenge zet sporters met een beperking in de kijker. We breiden ook het aanbod inclusieve sportkampen uit.
Een bredere werking van de UitPAS, zorgt ervoor dat iedereen betaalbaar kan sporten.
Verenigingen
In Hasselt heb je tal van verenigingen en maar goed, want zij zijn het hart van onze samenleving. We ondersteunen waar kan, om hun goede werking te blijven verzekeren.
Net zoals er voor de sportclubs, een clubondersteuner is, willen we vast aanspreekpunt voor onze verenigingen. Die ondersteuner kan de verenigingen wegwijs maken in de stad als ze met specifieke vragen zitten en hen snel en gericht verder helpen.
We zorgen eveneens voor ondersteuning met administratie. Een vernieuwd digitaal platform maakt aanvragen voor subsidies en evenementen alvast een stuk eenvoudiger.
Onze verenigingen hebben ruimte nodig. Letterlijk. We willen hen hierin ondersteunen. De stad moet haar gebouwen in eigen beheer houden, vernieuwen en ze ten dienste stellen van onze verenigingen. Daarnaast zoeken we intensief naar een locatie waar we een stadsloods kunnen creëren. Daar kunnen verenigingen die nood hebben aan extra opslagruimte, aan betaalbare tarieven, garageboxen huren.
We bundelen alle mogelijke ontmoetingscentra die in Hasselt gehuurd kunnen worden op één website. Via de verhuuragenda op die website zal men de zalen eenvoudig kunnen boeken. Zo maken we het eenvoudiger voor de Hasselaren om een ruimte te reserveren én ontlasten we de vrijwilligers die instaan voor het beheer van de ontmoetingscentra.
Het systeem van de Uitpas is breed bekend en wordt veel gebruikt. Door een sociaal tarief aan te bieden kunnen ook mensen met een beperkt budget genieten van cultuur en sport, in alle discretie. We willen de Uitpas nog verder verbeteren en uitbreiden. Zo maken we de Uitpas nog beter gekend bij onze Hasseltse verenigingen en in het nachtleven, om ook deze sector betaalbaar en dus toegankelijk te maken voor iedereen. Uiteraard zullen ook de toekomstige Hasselaren uit Kortessem hierop beroep kunnen doen.
Om onze inwoners opnieuw een stem te geven, ook buiten verkiezingstijden, maken we werk van een actief participatiebeleid. Niet met holle woorden en schijnparticipatie, maar met concrete Burgerbudgetten die, met de steun van professionele wijkcoaches, kunnen worden ingezet om verbindende projecten op te starten in de eigen buurt. Als inwoner weet je namelijk wat er leeft in je buurt en waar de buurt nood aan heeft. Dankzij Burgerbudgetten kan de stad de nodige financiële ondersteuning geven aan bewoners met een goed idee. De mosterd halen we bij onze buur Genk waar er zo tal van mooie projecten werden opgestart.
Uitgaan
Hasselt heeft een prachtig horeca aanbod. Van groene en hippe terrasjes tot danscafés. Maar het aanbod is nog niet volledig. We willen graag inzetten op een breder aanbod nightlife om zo iedereen die graag nog eens een dansje doet, te bedienen
Bootstraat moet de komende jaren uitgebouwd worden tot dé muzieklocatie in Limburg. Denk daarbij aan repetitieruimtes, plek voor creatie, de uitbouw van een creatieve hub,... Vooruit wil Bootstraat hier structureel in ondersteunen.
Met de uitrol van de studentensite op de Elfde Linie en de opwaardering van Kanaal Kwartier tot de plek voor cultuur en creatie, zoeken we samen met de studentenverenigingen naar een locatie waar ze een fakbar, een café voor en door studenten, kunnen openen.
In Hasselt ontbreekt een echte clubscene. Nochtans is de ‘secret room’ tijdens de jeneverfeesten altijd een enorm succes. We willen als stad actief meezoeken naar een locatie waar we een underground club kunnen toevoegen aan ons nachtleven.
Het nachtleven is er voor iedereen. We hebben aandacht voor de diversiteit van organisatoren én van de feestvierders. In het Hasseltse nachtleven is er geen plaats voor ongepast gedrag. We voorzien voor horecapersoneel en voor vrijwilligers van organisaties omstaanderstrainingen voor het herkennen van en omgaan met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, discriminatie, middelengebruik, enzovoort.
We zorgen ervoor dat onze jongeren - en zij die minder jong zijn- steeds veilig kunnen uitgaan.
-
Een verkeersveilig en vlot bereikbaar Hasselt
Posted by Vooruit Hasselt · September 20, 2024 1:19 PM · 1 reaction
Een stad kan nog zoveel te bieden hebben om te leven en te beleven… Als je er niet vlot en veilig kan geraken, dan heb je niets aan die voorzieningen. Daarom is mobiliteit een speerpunt voor Vooruit! Mensen hun mobiliteit beperken, dat kan niet. Wij streven naar een vlot en bereikbaar Hasselt. Voor iedereen.
We behouden wat goed is. We gaan aan de slag met wat nog beter kan. We zijn trots dat er in onze stad elke dag meer en meer mensen voor de fiets kiezen. Daarnaast werden we ook genomineerd voor het label ‘Meer mobiele stad’. Maar we zijn nog niet klaar. We blijven verder werken aan een stad waarin echt iedereen mee kan.
Een goed mobiliteitsbeleid is belangrijk voor de duurzame ontwikkeling van de stad. We zijn een centrumstad, dat stralen we uit, ook in ons beleid. We gaan voor een realistische en haalbare kijk op de zaken. Leefbaarheid, wooncomfort, bereikbaarheid en verkeersveiligheid staan daarbij centraal. Elke weggebruiker krijgt een eigen veilige, comfortabele en duidelijke plek in ons verkeer. En we zetten in op duurzame oplossingen die voor iedereen ook helder
We zetten sterk in op verkeersveiligheid
Snelheid blijft een boosdoener in het verkeer. Met diverse ingrepen, neergeschreven in het snelheidsplan, zorgen we ervoor dat het verkeer in de woonwijken vertraagt en de veiligheid er verhoogt. Dit doen we in alle wijken en deelgemeenten.
We pakken sluip- en vrachtverkeer aan. Het zorgt immers voor onveilige situaties, zeker daar waar kinderen en jongeren zich met de fiets verplaatsen.
Veilige schoolomgevingen
Onze jongste Hasselaren veilig naar school laten gaan, dat blijft onze prioriteit. De afgelopen jaren werd er alvast hard gewerkt: in maar liefst 80% van de Hasseltse schoolomgevingen werden ingrepen uitgevoerd om de verkeersveiligheid te verhogen. Het werk is natuurlijk nog niet klaar.
We blijven inzetten op veilige schoolbuurten, in elke wijk en elke (nieuwe) deelgemeente. We werken steeds in samenspraak én op maat. Sommige scholen zijn gebaat bij door extra signalisatie of een Kiss&Ride te voorzien, in andere buurten is dan weer de invoering van een schoolstraat noodzakelijk. Het doel is over hetzelfde: kinderen en jongeren de laatste meters tot school veilig en vlot te laten afleggen.
We besteden ook aandacht aan de ruimere omgeving zoals de routes naar de schoolpoort.
We zorgen dat de regels rond werfverkeer in schoolomgevingen strikt worden nageleefd. We sloten het Charter Werftransport af met de bouwsector om bij te dragen aan een maximaal bereikbare, leefbare en veilige schoolomgeving tijdens private en publieke bouw- en wegenwerken. Nu moeten we er streng op toezien dat dit ook wordt nageleefd
We blijven de kaart van de voetgangers en fietsers trekken
In Hasselt wordt volop gewandeld en gefietst en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Stappen en trappen is niet alleen goed voor de gezondheid, het zorgt voor een vermindering van de verkeersdruk én de CO2-uitstoot.
Met leuke acties en campagnes stimuleren we stappen en trappen.
Wij promoten hoffelijkheid in het verkeer. Sensibiliseringscampagnes herinneren weggebruikers aan enkele minder bekende of vergeten verkeersregels.
We stellen een duidelijk voetpadenplan op: we brengen de ontbrekende en onveilige situaties in kaart en verbeteren ze. Ook de oversteekplaatsen nemen we mee.
De voetgangerszone in de binnenstad breiden we uit zodat shoppen en kuieren hier nog aangenamer wordt.
Ons fietspadenplan rollen we verder uit: we verbeteren de bestaande fietspaden en leggen daar waar nodig nieuwe verbindingen aan zodat er steeds veilig en comfortabel gefietst kan worden.
We investeren in Kindlinten: kindvriendelijke routes in wijken die speelplekken, scholen en andere kinderbestemmingen met elkaar verbinden zodat er veilig gewandeld en gefietst kan worden.
We werken verder aan de uitbouw van het Trage Wegennetwerk om zo nieuwe en rustige routes door wijken te creëren.
Een fietsbrug over de sporten, ter hoogte van Hostel H (Runkst), maakt van Hasselt dé fietsstad
We vergroten de betrokkenheid van de Hasselaar door een fiets-en voetgangersambtenaar aan te stellen die erover waakt dat de Hasselaren betrokken zijn én de reflex gemaakt wordt om onze trage verbindingen zo veilig en aangenaam mogelijk in te richten.
We blijven inzetten op een sterke samenwerking met de provincie Limburg en de Vlaamse overheid om onze fietsinfrastructuur vlotte verbindingen op te zetten met het Limburgse fietsroutenetwerk én de Hoppingpunten
We zorgen ervoor dat bewoners comfortabel hun fietsen kunnen parkeren. Via ons nieuwe vergunningenbeleid zijn nieuwbouwprojecten/appartementen verplicht om fietsenstallingen te voorzien. In dichtbevolkte wijken waar onze inwoners vaak niet in de mogelijkheid zijn hun stalen ros in huis of voor de gevel te plaatsen, blijven wij blijven inzetten op extra bewonersfietsparkeermogelijkheden in de vorm van fietstrommels, -kluizen en/of - en stallingen.
We voorzien voldoende fietsenstallingen in en rondom de binnenstad én in de buurt van drukbezochte trekpleisters (zoals sporthallen en ontmoetingscentra) zodat je je fiets er veilig en gemakkelijk kwijt kan. We gaan op zoek naar hoe bestaande stallingen kunnen worden verbeterd, bijvoorbeeld door ze te overdekken, te beveiligen of door laadpunten te plaatsen.
Wij blijven inzetten op een gezellig en bereikbaar stadscentrum
In het hart van de stad focussen we op gemak voor de inwoners en een aangename beleving voor de bezoekers. We halen het zoek- en sluipverkeer uit de kern van de stad en geven woon- en mobiliteitscomfort aan de inwoner van ons stadscentrum. We combineren dat alles met een plan om de toegankelijkheid te verbeteren en de binnenstad een economische heropleving te geven. Zo maken we de stadskern klaar voor de toekomst.
De Kleine Ring integreren we in onze stad. De missing links werden de afgelopen jaren aangepakt. Waar het kan maken we van de groene boulevard ook écht een groene boulevard door het uitbreiden van rustpunten met miniparkjes en laten we pleinfuncties ten volle tot hun recht komen. We geven de ruimte terug aan de stad en de mensen. We breiden de voetgangerszone verder uit. Fietsers, voetgangers en duurzaam openbaar vervoer krijgen prioriteit. Via een verkeerslussysteem vergroten en vergroenen we het potentieel van het Dusartplein als evenementen- en belevingsplein.
We waken steeds over de leefbaarheid van de wijken rondom belangrijke evenementenlocatie. De buurt wordt betrokken en tijdig geïnformeerd over wijzigende verkeerssituaties en bij herhaaldelijke evenementen van dezelfde grootorde kiezen we voor vaste en duidelijke circulatieplannen. We leggen de nadruk voor de bezoekers hier nog meer op het gebruik van P+R aan de rand van de stad (zie verder)
De parkeerplaatsen in de binnenstad zijn voorbehouden voor inwoners, dienstverlening (zoals verpleegkundigen) en de minder mobiele of snelle shopper. Bezoekers die enkele uren of langer blijven, vinden vlot hun plek op grotere parkings buiten de Kleine Ring met een aangename, snelle verbinding naar de binnenstad.
Voor wie moeilijk te been is, voorzien we kiss & ride parkings met een aangename inrichting en zitcomfort. Zo kan je hier net zoals bij een bushalte op een bankje en onder een afdak wachten op je chauffeur die je komt oppikken.
We zorgen dat de centrumpendel een opwaardering krijgt zodat de belangrijkste punten in onze binnenstad vlot bereikbaar zijn voor iedereen. We hebben oog voor veiligheid, duurzaamheid en flexibiliteit door te blijven werken met kleine, elektrische busjes.
We verfijnen het parkeerbeleid
In een aantrekkelijke stad als Hasselt, die dagelijks duizenden bezoekers ontvangt is een duidelijk parkeerbeleid noodzakelijk. Enkel zo kunnen we verkeers- en parkeerdruk in goeden banen leiden en ervoor zorgen dat onze stad in de toekomst aangenaam en gezellig blijft. Het uitgangspunt van het parkeerbeleid is simpel, of je nu in Hasselt woont, werkt of er een dagje komt shoppen, we willen dat je comfortabel en vlot je weg vindt naar een vrije parkeerplek.
Het spreekt voor zich dat onze inwoners voorrang krijgen in het aanbod. De Hasselaren die wonen in de dichtbevolkte wijken in en rondom het stadscentrum moeten, net zoals hun bezoekers, vlot in hun eigen wijk kunnen parkeren. Inwoners buiten de Singel die naar het centrum afzakken, kunnen 100 uren gratis parkeren op de parkeerterrein Astrid, Dusart en Ccha. Bezoekers van de binnenstad houden we uit de wijken, zo verhogen we er de woonkwaliteit en verkeersveiligheid. Shoppers en stadsbezoekers die langdurig willen parkeren, kunnen terecht op de randparkings, zoals Park H en in de ondergrondse parkeergarages. Werknemers en handelaars parkeren dan weer voordelig op de bovengrondse parkeerterreinen met slimme slagbomen.We blijven vasthouden aan deze visie, maar verfijnen het beleid om nog meer parkeercomfort te kunnen aanbieden. De focus ligt op de Hasselaar, maar eveneens op diegene die moeilijk te been zijn.
Meer parkeercomfort voor bewoners
Bewoners uit het stadscentrum willen we extra financiële ondersteunen bij de aankoop van een parkeerabonnement in een van onze ondergrondse parkeergarages.
In dichtbevolkte wijken gaan we op zoek naar extra parkeerplekken exclusief voor bewoners.
We gaan op zoek naar een plek om een extra dagparking exclusief voor Hasselaren in te richten. Hier kunnen bewoners dan ook gebruik maken van hun gratis parkeeruren. .
We trekken het gratis parkeerbudget op van 100 naar 300 gratis uren.
Via gerichte communicatie en praktische ondersteuning zorgen we ervoor dat onze Hasselaren vertrouwd worden met dit parkeerbudget.
Op termijn breiden we deze gratis parkeeruren uit naar een mobiliteitsbudget. Je budget kan je dan inzetten om je te verplaatsen zoals jij dat wil: parkeren op een dagparking, een deelfiets gebruiken, de bus nemen, een taxi… Dankzij het mobiliteidsbudget kan elke Hasselaar op de meest geschikte manier zich verplaatsen in onze stad.
Parkeercomfort voor bezoekers
We blijven inzetten op de promotie én uitbouw van Park H, de kwalitatieve Park&Ride parking. Een plek waar je voordelig je wagen parkeert en vervolgens je tocht naar het centrum of de campus vlot verder zet met het openbaar vervoer, de taxi, een deelfiets of gewoon te voet. Extra diensten zoals laadpunten en pakjesautomaten mogen hier niet ontbreken.
We voorzien zulke P&R parkings aan de vier invalswegen naar Hasselt, denk onder meer aan de IKEA-site.
We hanteren een duidelijk principe: ‘Hoe dichter bij de stad, hoe duurder de parkeerplek.’ Zo stimuleren we de bezoeker om voor de goedkopere P+R aan de rand van de stad te kiezen
Parking Blauwe Boulevard is met een uurtarief van 1,5 euro en dagtarief van max 10 euro de goedkoopste ondergrondse parkeergarage in de regio. Wij houden deze parking in handen van stad Hasselt. .
We passen de uren van het betalend parkeren aan. Je betaalt tot 19u in plaats van 21u.
We durven breder denken dan onze digitale borden die bezoekers naar een parkeerplek leiden. We starten een proefproject via slimme technieken en mogelijks zelfs open data. Zo begeleiden we bezoekers nog vlotterdoor informatie te delen met GPS-systemen en applicaties om zo met real time gegevens de auto naar beschikbare parkeerplaatsen te leiden.
Het bovengrondse Parkeerterrein CCHA stellen we open voor studenten en docenten van KNST Hasselt zodat zij makkelijker hun materiaal en/of muziekinstrumenten kunnen vervoeren.
Hoe meer bezoekers voor Hasselt, hoe beter. Daarom willen we bezoekers ook belonen. Samen met de handelaars en horeca van de binnenstad werken we een systeem uit waarbij we de bezoeker kunnen belonen door twee uur parkeren terug te verdienen bij het shoppen of consumeren in Hasselt.
We brengen samen met de scholen, bedrijven en openbare instellingen alle parkeergelegenheid in kaart voor werknemers. We onderzoeken hoe we de uren dat deze niet gebruikt worden kunnen openstellen voor de Hasselaar en de bezoekers. In ruil kan stad Hasselt bijdragen aan het ontharden van deze parkeerterreinen.
We onderzoeken de mogelijkheid om bewoners hun privéparking te laten verhuren aan bezoekers via een app, gelijkaardig aan Airbnb. Op deze manier kan je in vakantieperiodes extra parkeerruimte voorzien door lege opritten of parkeerboxen ter beschikking te stellen.
We strijden voor meer én beter openbaar vervoerIedereen heeft het recht om zich vlot te kunnen verplaatsen. Maar niet iedereen kan dit met de wagen of al fietsend. Daarom heeft Hasselt nood aan een sterk uitgebouwd openbaar vervoeraanbod.
Openbaar vervoer is echter een Vlaamse bevoegdheid. Wij strijden voor het herstel van ons stadnet bij De Lijn en gebruiken hiervoor ons gewicht als centrumstad. Natuurlijk blijven we niet bij de pakken zitten, als het moet nemen we zelf onze verantwoordelijkheid en bekijken hoe we als stad onze inwoners terug toegang kunnen geven tot een degelijke verbinding.
Hasselaren rekenen op het openbare vervoer om zich te verplaatsen. Onze stad – ooit voorloper inzake openbaar vervoer – zag helaas een groot deel van haar lijnen én haltes verdwijnen. Dat kunnen we niet zomaar toestaan! Wij blijven onderhandelen met De Lijn en strijden voor een aanbod en dienstverlening op maat van onze centrumstad. Het stadsnet moet terug hersteld worden.
In deze onderhandelingen eisen we de versterking van de hoofdassen van het openbaar vervoer - naar deelgemeenten en belangrijke locaties - met voorrangsregelingen en waar mogelijk ook met vrije beddingen.
We zorgen dat de centrumpendel een opwaardering krijgt zodat de belangrijkste punten in onze binnenstad vlot bereikbaar zijn voor iedereen. We hebben oog voor veiligheid, duurzaamheid en flexibiliteit door te blijven werken met kleine, elektrische busjes.
Hasselt is de hoofdstad van Limburg. Hasselt Station zou hét station bij uitstek moeten zijn waar Limburgse treinreizigers een vlotte dienstverlening kennen. We blijven hiervoor ijveren bij de NMBS. Daarnaast is Hasselt het drukstbezochte station. Loketten en loketbedienden zorgen automatisch voor een grotere sociale controle en een veilige stationsbuurt. Meer nog: we willen aan tafel gaan met de NMBS en De Lijn om deze 2 grote OV-maatschappijen te laten samenwerken. Zo kunnen we als Hasselt de voorloper zijn voor een dienstverlening van de toekomst. Een dienstverlening waarbij de gebruiker altijd centraal staat.
We blijven als stad het openbaar vervoerpromoten bij jongeren door een gratis Buzzypass te voorzien voor alle Hasseltse jongeren tot 20 jaar.
Stad Hasselt ondertekende het charter ‘toegankelijke bushaltes’ (50% van de bestaande haltes moeten tegen 2030 een upgrade krijgen om te voldoen aan de modernste toegankelijkheidsvoorwaarden). We zien erop toe dat dit ook wordt uitgevoerd.
We versterken de beleving voor studenten in Hasselt door nachtbussen te voorzien. Studenten brengen meer leven naar Hasselt en kunnen zo veilig genieten van onze stad.
Bij grote evenementen voorzien we vaste trajecten met de bus zodat alle Hasselaren van de deelgemeenten eraan deel kunnen nemen en zich veilig van en naar het evenement kunnen verplaatsen. Ouders kunnen hun kinderen veilig afzetten aan de stopplaats in de wijk en zijn verzekerd van een veilig traject voor hun kinderen. Zo verminderen we ook het verkeer rond de evenementen. Dat is een win-win.
Het Hoppinpunt aan station Kiewit moet dringend volledig actief worden. Daarenboven willen we bekijken hoe we bezoekers die hier parkeren het traject tot Hasselt Station gratis kunnen laten afleggen.
We maken ons klaar voor de toekomst met deelmobiliteit en laadinfrastructuur
We willen iedereen de kans geven zich te verplaatsen, daarom versterken we het aanbod deelfietsen- en deelwagens. Het gebruik van deelwagens zorgt niet enkel voor minder verkeers- en parkeerdruk in onze stad, samen rijden is goed voor het milieu én je portemonnee
We onderhandelen met de bestaande leveranciers van deelfietsen voor de beste prijs.
We onderzoeken of we het huidige aanbod deelfietsen kunnen uitbreiden met bakfietsen en andere opties. Het is belangrijk dat deze deelsysteem steeds worden afgestemd op de juiste behoefte. Voor gezinnen met kinderen blijven we ook de fietsbibliotheek promoten. Je kan er een fiets huren, op maat van je kind.
We kiezen voluit voor Mobility as a Service. Discussies voor of tegen de wagen, voor of tegen de fiets, daar doen we niet aan mee. Iedere Hasselaar moet zich op een comfortabele en betaalbare manier kunnen verplaatsen. Als stad streven we dan ook naar een verdere uitrol van deelwagens.
We onderzoeken of we het huidige aanbod deelwagens kunnen uitbreiden, denk aan bestelbusjes en andere mogelijkheden.
We streven naar een volledig elektrische aanbod tegen 2030 .
We onderzoeken hoe we met de aanbieders van deelwagens een samenwerking kunnen opzetten om de vrijwilligers van de Minder Mobiele Centrale gebruik te laten maken van een deelwagen voor hun taak.
De elektrische wagen komt er onherroepelijk aan: wie vanaf 2030 een wagen koopt, zal zich alleen nog een elektrische exemplaar kunnen aanschaffen. Voldoende publieke laadinfrastructuur in onze stad is dus noodzakelijk.
We blijven samenwerken met Vlaanderen voor de uitrol van publieke laadpalen
We willen gaan hierbij voor een volledig groen en slim laadpalennetwerk hebben. Zo kan de gebruiker meteen zien waar er een laadpaal beschikbaar is en vermijden we zoekverkeer. Dit laadpalennetwerk integreren we in het parkeerbeleid van de stad.
Om klaar te zijn voor de toekomst, zoeken we ook andere samenwerkingen en mogelijkheden om de laadinfrastructuur sneller uit te breiden.
-
Een veilige stad
Posted by Vooruit Hasselt · September 20, 2024 1:18 PM · 2 reactions
Hasselt is een sociale en veilige stad en dat zie je ook in het onderzoek naar veiligheidsgevoel. We zorgen graag voor elkaar en zetten hier als stad dan ook op alle vlakken op in: door een sterk jeugdbeleid, een inclusief vrije tijds- en sportbeleid, via brugfiguren op scholen, door te zorgen voor een propere stad en voor verkeersveiligheid.
Maar je kan nooit alle problemen vermijden. Een derde van de Hasselaren geeft aan zich af en toe onveilig te voelen. Dat moeten we serieus nemen. Daarom willen we investeren in sterke netwerken van diensten, buurtwerkers en organisaties. En wanneer de orde verstoord wordt, moet er worden opgetreden.
Hoe doen we dat?
Preventie
Preventie en ontrading gaan hand in hand. Daarom gaan we voor een geïntegreerde aanpak waarbij we investeren in meer straathoekwerkers en wijkwerkers die in eerste instantie werken aan het vertrouwen in de buurt. Daarnaast werken zij nauw samen met onze wijkagenten. Zo heb je al Hasselaar altijd een aanspreekpunt in je buurt.
Bemiddeling is essentieel. We hertekenen de functie van gemeenschapswachters met meer bevoegdheden en flexibele inzetbaarheid voor het aanpakken van geluidsoverlast, zwerfvuil en sluikstorten. We gaan voor diverse manieren van bemiddeling zoals burenbemiddeling en sfeerbeheerders.
We blijven inzetten op het voorkomen van inbraken met de diefstalpreventieadviseur die je gratis, vrijblijvend en onafhankelijk beveiligingsadvies op maat geeft.
Hoe mooier de stad, hoe meer respect de inwoners en bezoekers er ook voor hebben. We blijven investeren zodat Hasselt de properste stad blijft. Hierbij hebben we extra aandacht voor de stationsomgeving waarvan het masterplan met prioriteit moet worden uitgerold. Dit is immers het visitekaartje van onze stad en de mobiliteitspool waar alle Hasselaren samenkomen die beroep doen op het openbaar vervoer om zich te verplaatsen.
Thuis zijn in Hasselt, begint met je hier thuis te voelen. Via school, verenigingen, sportclubs… zetten we in op de strijd tegen discriminatie en grensoverschrijdend gedrag. We zorgen voor omstaanderstrainingen en meldpunten tijdens evenementen. We moedigen maatschappelijk debat verder aan.
Politie en brandweer
We zetten ons engagement in de hulpverleningszone als voortrekker verder. Onze politie en brandweer blijven evolueren. We blijven samen met onze partnergemeenten investeren in zowel personeel, infrastructuur als materiaal. We gaan voluit verder voor een goede samenwerking en verstandhouding tussen Hasselt, de hulpverleningszone en de diensten van de Gouverneur.
In samenspraak met de politie breiden we de opties tot aangifte uit in het antennekantoor dat je vindt in het Stadhuis. In dit kantoor moet de Hasselaar zonder afspraak terecht kunnen voor alle vragen en mogelijke aangiften.
Bereikbaarheid en snelheid van de hulpdiensten zijn cruciaal. Daarom blijven we ons openbaar domein scannen op plaatsen waar de doorgang te nauw is. We rollen het project met reflecterende huisnummers verder uit over het gehele grondgebied.
Stad Hasselt slaat de handen in elkaar met de politie om de Hasselaren te wapenen tegen de stijgende cybercrime. Cyberpreventieadviseurs gaan al aan huis om advies te geven nadat slachtoffers aangifte doen. We bekijken samen met de politie hoe we ook cursussen en informatiecampagnes kunnen uitrollen om nieuwe slachtoffers te voorkomen.
We sluiten met de politie een convenant ‘milieuovertredingen af om milieuproblemen aan te pakken. Denk hierbij aan sluikstorten, het illegaal verwijderen van asbest of afvalwater lozen. De politie registreert hier een stijgend aantal inbreuken op en heeft meer middelen nodig om te handhaven. We bekijken samen met hen welke van deze inbreuken ook door onze stadswachten kunnen worden beboet.
Een steeds groter wordend aantal politie-interventies heeft betrekking op mensen met een sociale of mentale zorgproblematiek die zich in een crisissituatie bevinden. We hebben tijdens politietussenkomsten extra aandacht voor mensen in een crisissituatie of met een mentale zorgproblematiek. We leiden onze politiemensen verder op om hiermee om te gaan en, indien nodig, de beste hulp in te schakelen.
Vooruit Hasselt erkent het potentieel van camera’s als hulpmiddel in politiewerk, maar benadrukt dat hun inzet zorgvuldig en doelgericht moet zijn. Camera’s worden alleen gebruikt waar het zinvol en proportioneel is, bijvoorbeeld tijdens evenementen voor beheersing van mensenmassa’s of in het kader van een specifieke problematiek of situatie.
Geweld tegen hulpverleners en openbare beroepen wordt nooit getolereerd. Deze mensen staan elke dag voor de bevolking paraat. Daarom zal elke organisatie zich steeds burgerlijke partij stellen in het geval van geweld tegen hulpverleners.
-
Een duurzame stad voor de toekomst
Posted by Vooruit Hasselt · September 20, 2024 1:16 PM · 6 reactions
We geloven in een sterke toekomst voor Hasselt en haar inwoners. Maar dan moeten we ook zorgen dat we klaar zijn voor die toekomst. We stimuleren onze inwoners om maatregelen te treffen, maar kijken als beleid zeker ook zelf niet weg. We nemen onze verantwoordelijkheid.
Vooruit Hasselt wil met een ambitieus én sociaal klimaatbeleid een lokale bijdrage aan morgen leveren. We verminderen de uitstoot van broeikasgassen en zorgen voor een rechtvaardige klimaattransitie. We richten ons op grootschalige en collectieve investeringen, onder meer in hernieuwbare energie en wijkrenovaties.
De toekomst is van iedereen. Daarom treedt de stad op als facilitator die streeft naar participatie. De klimaattafels die vorige bestuursperiode werden opgezet spelen daarin een cruciale rol.
Hoe doen we dat?
Groen in de stad
Om onze stad gericht te vergroenen, zetten we volop in op de Vlaamse 3-30-300 Groennorm. Elke woning heeft nood aan 3 zichtbare bomen, 30% 'klimaatgroen’ in de omgeving (in de strijd tegen hittestress, wateroverlast,etc.) en toegankelijk groen op 300 meter. Dit bevordert het welzijn en de gezondheid van onze bewoners én wapent de buurt tegen extreme weersomstandigheden. Voldoende toegankelijke groene ruimte biedt iedereen bovendien kans op buitenactiviteiten: sport, spel, rust, verkoeling.
De laatste jaren hebben we met de stad onze parken vernieuwd. We werken verder door ook onze natuurgebieden mee in de mix te nemen. Zo bekijken we hoe we het domein Tommelen kunnen uitbreiden. We pakken de wateroverlast in het vernieuwde stadspark aan het CCHA aan, zodat de Hasselaren en bezoekers er optimaal van kunnen genieten van een groene long aan het centrum van onze stad.
Hasselt is binnen de kleine ring de meest verharde stad van Vlaanderen. Dat wil zeggen dat op warme dagen al dat beton voor heel wat extra hitte zorgt. We sluiten samen met de handelaars, de eigenaars en inwoners een pact om via een groepsaankoop ervoor te zorgen dat we alle Hasseltse daken binnen de grote ring transformeren tot een groendak.
We evalueren de eerste tuinstraat van Hasselt, en onderzoeken waar we nog meer tuinstraten kunnen implementeren. Dit komt de vergroening en beleving van de stad ten goede. We doen dit uiteraard steeds in samenspraak met de bewoners.
De stad werkt verder aan meer groenzones en wijkparken, die met elkaar verbonden zijn. Deze groene assen brengen koelere lucht in de stad en houden regenwater vast.
We ontharden grote betonnen vlaktes zoals parkings en evenementenpleinen, zonder dat ze inboeten op hun originele functie. We nemen ook de bedrijven en inwoners mee in de mix. Met Banneux Onthardt loopt er een sterk proefproject. We evalueren dit en rollen het verder uit in heel Hasselt.
Door verder te werken aan de uitbouw van het Trage Wegennetwerk, ontwikkelen we veilige, rustige en groene routes door wijken en weides los van het autoverkeer.
Ook voor onze viervoeters voorzien we voldoende hondenweide. De bestaande hondenweiden geven we een upgrade met speelmogelijkheden én we onderzoeken of we in Hasselt een zwemvijver voor viervoeters kunnen voorzien.
Slimme inzet van materialen
Als stad geven we het goede voorbeeld en kiezen we in de eerste plaats voor aankopen binnen een circulair beleid. Bij aanbestedingen doen we een duurzaamheidstoets. We vinden het belangrijk dat stads leveranciers grondstoffen en producten hergebruiken of deze zelf herbruikbaar maken.
We onderzoeken waaraan er bij renovaties het meeste nood is onder de Hasselaren en voorzien hiervoor groepsaankopen. Denk hierbij aan het opmaken van EPC-labels.
De Repaircafés in Hasselt zijn een groot succes. We verzekeren hun voortbestaan door hun locatie te verzekeren en de kosten hiervan als stad te dragen.
De Fietsbibliotheek, een gereedschappenbib, Het Wisselke voor kinderspullen, Het Uitwisselke voor sport en vrijetijdskleding.. zijn waardevolle initiatieven. Veel spullen heb je immers maar eenmalig of een beperkte tijd nodig. We ondersteunen deelgebruik vanuit de stad. Niet alleen kan iedereen zonder een grote portemonnee zo de beste materialen gebruiken als ze die nodig hebben, we sensibiliseren en hergebruiken meer in de strijd tegen de afvalberg.
Hasselt is en blijft een propere stad. We willen dit nog meer versterken door bij hogere overheden te pleiten voor het invoeren van statiegeld op plastic. Tot het zover is, onderzoeken we hoe we een proefproject kunnen uitrollen in Hasselt om dit lokaal al mogelijk te maken.
Onze containerparken zijn eenvoudig in gebruik en betaalbaar. We houden ze in eigen beheer zodat de Hasselaren er optimaal gebruik van kunnen blijven maken. Onze twee containerparken worden aangevuld door mobiele containerparken die bij jou in de wijk langskomen! Zo voorkomen we sluikstorten. Bij hardnekkig en herhaaldelijk sluikstorten treden we streng op.
Nutsvoorzieningen
We willen mogelijkheden voor energiedelen en collectieve energieopslag op wijkniveau (of kleiner) onderzoeken. Hasselt neemt het voortouw en geeft het goede voorbeeld.
Stad Hasselt is de pionier in de opmaak van een lokaal warmteplan. 50% van al onze CO2-uitstoot komt van warmteproductie. Dit plan bracht duidelijk in kaart waar we als stad op moeten inzetten. We voorzien de nodige middelen voor de uitrol ervan, maar zorgen ook dat daar waar we deelnemen als stad de winst terugvloeit. Zo zorgen we voor een kostenefficiënte uitrol.
We verzekeren de uitrol van het Wateractieplan dat de afgelopen jaren is opgesteld, door de nodige investeringen te voorzien. Zo optimaliseren we het gebruik van hemelwater, bestrijden we de toenemende droogte en gaan we voor een efficiënter watergebruik.
Wonen
We blijven inzetten op renovatiecoaches die Hasselaren ondersteunen in hun renovatieplannen. Ze brengen mee prioriteiten in kaart en ondersteunen bij het aanvragen van subsidies.
De uitdaging voor de toekomst is de renovatie van appartementsgebouwen. Als stad ondersteunen we de eigenaars intens en maken we een collectief renovatieplan op. Enkel zo kunnen ook deze gebouwen gewapend worden voor de toekomst.
Partnerschap
De stad is een partner voor lokale bedrijven, organisaties en scholen die zich willen inzetten voor het klimaat. We belonen bedrijven die in KMO-zones extra inspanningen doen voor het klimaat
We bouwen aan een positief verhaal waarbij natuur en landbouw hand in hand gaan. We stimuleren landbouwers om onze stad mee te wapenen voor de toekomst. We onderzoeken waar we als stad mee kunnen ondersteunen in het verlagen we emissies, we blijven ook inzetten op de korte keten.
-
Een zorgzame stad
Posted by Vooruit Hasselt · September 20, 2024 1:15 PM · 2 reactions
Hasselt werd bekroond tot de meest sociale stad. We geven hier om elkaar. Daarnaast willen we dat Hasselt ook de leukste stad is om in op te groeien, een stad waar je een comfortabele en actieve oude dag kan beleven, waar… Gezondheid en zorg voor elkaar staan in onze stad centraal. We zijn er voor elkaar wanneer iemand hulp nodig heeft, en zorgen dat we samen gelukkig kunnen zijn.
In onze hoofdstukken over vrije tijd, cultuur, sport, toekomst, jongeren,... Lees je al veel over hoe we initiatieven willen nemen die er voor zorgen dat iedereen zich hier goed voelt. In dit hoofdstuk focussen we specifiek op gezondheid: levensstijl, welbevinden, artsen,... Want jouw gezondheid is onze zorg!
Hoe doen we dat?
Gezond hoofd in een gezond lichaam
We stimuleren een gezonde levensstijl. Dankzij sportscholen en outdoor sportinfrastructuur in de wijken, goede fietsverbindingen en een aangename inrichting van groene verbindingen en rustplekken zetten we de Hasselaar aan tot meer bewegen.
Je goed voelen, is ook een kwestie van mentaal welzijn. Van jongs af aan zetten we in op toegankelijke psychologische hulp door het ondersteunen van initiatieven als het OverKophuis, Therapie voor Jongeren (Tejo) en eventuele toekomstige partners. Dat aanbod staat naast de succesvolle initiatieven zoals Cava?Cava! van de jeugddienst om dit belangrijke thema in de kijker te plaatsen en drempels weg te nemen. Als stad juichen we initiatieven rond mentaal welzijn toe en ondersteunen waar mogelijk.
Eenzaamheid is een steeds groter wordend probleem. We voeren een structureel beleid tegen eenzaamheid vanuit de wijk- en dorpswerking. We verbreden de werking van lokale dienstencentra en ontmoetingscentra. We werken alle mogelijk fysieke en mentale drempels maximaal weg en werken outreachend. We kijken hier breder dan het klassieke beeld van de eenzame oude en/of alleenstaande Hasselaar.
Kinderopvang
Jonge ouders zoeken zich een ongeluk naar een plekje in de kinderopvang. Als de bevoegde diensten zien dat de druk oploopt, moeten we als stad snel en autonoom kunnen ingrijpen en extra plekken voorzien. Daarom willen we als stad terug meer de regie in handen nemen.
Met Hasselt willen we graag pionier zijn als kindvriendelijke stad. Daarom willen we onderzoeken of we een proefproject kunnen starten met een flexibele kinderopvang waar ouders terecht kunnen zonder 9-5 job of in de zomervakanties om de sluiting van hun vaste kinderopvang op te vangen.
Verder vereenvoudigen we de zoektocht van ouders door het digitale aanmeldsysteem voor scholen ook uit te rollen voor de kinderopvang ‘het kinderopvangloket’. Geen eindeloze telefoontjes meer, maar een centraal systeem waar alle opvangplekken in gebundeld worden en waarbinnen de kinderopvangdiensten en onthaalouders nieuwe aanvragen structureel binnenkrijgen.
Eens kinderen en jongeren naar school gaan, hebben veel (werkende) ouders nog nood aan buitenschoolse opvang. Hasselt wordt echter enorm benadeeld door het nieuwe decreet. Waar wij al goed werk leverden door een breed aanbod te voorzien in de opvang rond kunst, sport, muziek… worden we daar nu de dupe van. Zonder de correcte financiële middelen wordt opvang enkel een plek waar jongeren wachten op hun ouders. Dat kan niet voor Vooruit. De naschoolse opvang is de ideale plaats om jongeren kennis te laten maken met hun talenten.
We blijven kwetsbare gezinnen ondersteunen en kansen geven tot ontspanning en opvang door nog meer in te zetten op de bekendheid van de Uitpas
Toegankelijk onderwijs voor iedereen
Als stad hebben we een ondersteunende rol voor het onderwijs. Dat zogenoemde ‘flankerende onderwijsbeleid’ moet als hoofddoel hebben om het aantal jongeren dat de schoolbanken verlaat zonder diploma te doen afnemen. Zo wordt er oa. ingezet op taalondersteuning, huiswerkbegeleiding, het bestrijden van schoolmoeheid en op betaalbare, gezonde maaltijden op school.
Gezonde oude dag
Wij zorgen als stad ook voor jou als je dat nodig hebt. Woonzorgcentrum Hoge Vijf blijft van de stad en zal niet geprivatiseerd worden. Betaalbare en kwalitatieve zorg aanbieden aan zorgbehoevende Hasselaren op leeftijd zien wij als socialisten als onze maatschappelijke plicht.
We voorzien meer zuurstof voor de Hoge Vijf. Net zoals de rest van de zorgsector staat helaas ook hun werking onder druk en hebben ze nood aan meer middelen en meer handen aan het bed. We blijven hierin investeren.
We zorgen ook voor opleiding tijdens de zorgjob en leggen de focus binnen onze eigen zorginstellingen op taalgebruik met en over ouderen. Door zo’n opleiding aan te bieden maken we ons personeel sterker én verbeteren we tegelijk de beeldvorming over ouderen.
Via het woonloket voorzien we expertise die laagdrempelig informatie kan bezorgen zodat je via minimale aanpassingen langer thuis kan wonen. Daarenboven voeren we een sensibiliserende communicatie bij Hasselaren of toekomstige Hasselaren die hier een woning willen bouwen of verbouwen rond levensbestendig wonen zodat Hasseltse woningen klaar zijn om ook je oude dag in door te brengen.
Gezondheidszorg
De realisatie van het nieuwe ziekenhuis moet zo snel mogelijk worden uitgerold. Niet alleen heeft de Hasselaar zo toegang tot kwalitatieve zorg dicht bij huis, ook onze onderwijscampussen kunnen verder floreren dankzij deze toekomstige samenwerkingen. Zo verzekeren we alle Hasselaren van de beste zorg, nu en in de toekomst.
Het is steeds moeilijker om een afspraak vast te krijgen bij de huis- of tandarts. Al helemaal wanneer je ook nog op zoek moet naar een nieuwe arts. We willen in samenspraak met experts inzetten op locaties voor brede zorgpraktijken waar de Hasselaar terecht kan met alle zorgvragen. Met een sturend beleid willen we weer artsen aantrekken in onze stad.
Via de kinderkansen coach in het Huis van het Kind blijven we gezinnen wegwijs in wat Hasselt haar gezinnen te bieden heeft en kan iedereen laagdrempelig kennismaken met het volledige zorgaanbod.
-
Economie, ondernemen en werken in Hasselt
Posted by Vooruit Hasselt · September 20, 2024 1:13 PM · 2 reactions
Economie speelt een cruciale rol in het leven en de weerbaarheid van een stad op verschillende niveaus. Een gezonde stadseconomie bevordert welvaart en welzijn, het leidt tot hogere werkgelegenheid en verbeterde levensstandaarden voor haar inwoners. Ook bedrijven gedijen goed in een economisch stabiele omgeving, wat dan weer innovatie en creativiteit stimuleert. Daar moeten we op blijven inzetten.
Hasselt heeft een gezellig centrum, een duidelijk kern. Daarnaast hebben we een strek ontwikkelde kenniseconomie aan onder andere de Corda Campus. Maar ook de verdere uitbouw van het Kanaal Kwartier biedt unieke, economische kansen aan onze stad. Een gezonde economie investeert ook in sociale voorzieningen en infrastructuur, wat de levenskwaliteit verbetert en sociale ongelijkheid verkleint. Op lange termijn draagt het bij aan duurzame ontwikkeling, een veerkrachtige samenleving, betere voorzieningen, meer kansen voor sociale en culturele ontwikkeling en verbondenheid tussen mensen. Dit komt de levenskwaliteit van alle inwoners ten goede.
Om nog sterker te staan willen we de samenwerkingen met het hogescholennetwerk en de universiteit verder versterken. We bekijken samen welke projecten we kunnen opzetten om meer investeringen naar Hasselt te halen. Hiervoor liggen nog veel kansen binnen de Euregio.
Als hoofdstad van Limburg hebben we een belangrijke rol als facilitator en accelerator om klaar te zijn voor de economie van de toekomst. Samen met de provincie Limburg willen we sterk blijven inzetten op de ontwikkeling van onze campussen met de nadruk op gezondheid, wetenschap, innovatie en technologie.
We versterken de dienst Economie met meer strategische profielen om (internationale) innovatiespelers aan te trekken.
Er heerst een ‘war for talent’. Kwaliteit van leven geeft voor veel (internationale) topprofielen de doorslag om bij een bedrijf aan de slag te gaan. Daarom voorzien we voldoende flankerende ondersteuning (huisvesting, mobiliteit, onderwijs…) zodat talentvolle werknemers voor Hasselt kiezen.
We monitoren blijvend het economische landschap in Hasselt en brengen zo snel noden in kaart om Hasselt te versterken als aantrekkelijke stad voor ondernemerschap. Denk daarbij ook aan zakelijk toerisme en de nood aan congresruimtes. Een sterke wisselwerking tussen de dienst economie en de dienst toerisme zorgt ervoor dat je meer zakelijk toerisme naar Hasselt kan halen.
Zo een omgeving creëer je door in te zetten op cultureel ondernemerschap. Met de verdere uitbouw van Kanaal Kwartier hebben we een unieke locatie in Hasselt om hier volop op in te zetten samen met het brede aanbod aan kunst- en cultuuronderwijs.
We ondersteunen (bestaande) culturele initiatieven in hun innovatieve of creatieve aanpak die een oplossing biedt voor maatschappelijke vraagstukken.
Een innovatief en bruisend ondernemersklimaat
Steden fungeren als broeinesten van creativiteit, innovatie en economische groei, en ondernemerschap vormt het kloppende hart van deze stedelijke ecosystemen. Ondernemerschap is van vitaal belang en draagt bij aan de veerkracht en welvaart van een stad. Het regelmatige contact tussen verschillende industrieën, disciplines en culturen in steden creëert een vruchtbare bodem om ideeën uit te wisselen en samenwerkingsverbanden aan te gaan.
We durven breder gaan en stimuleren onze Hasseltse ondernemers om elkaar te versterken. We gaan verder dan het huidige ondernemerscafé voor informele ontmoetingen en breiden uit tot een ondernemershuis. Dit is een startplaats voor startende en ervaren ondernemers. Ze kunnen er terecht met al hun vragen. Op termijn breidt dit uit tot een huis met pop-uphandelsruimte voor startups waar ze hun innovatieve producten en diensten kunnen testen. Daarnaast zijn er ook vergaderplekken en lokalen om evenementen te organiseren
Klassieke ambachten zijn verdwenen uit het zicht. We onderzoeken hoe we in de toekomst samenwerkingen kunnen aangaan met spelers die deze waardevolle elementen terug in onze stad kunnen brengen zoals o.a. de creatieve makers bij The School of het vakmanschap van Bokrijk.
Ateliers verdienen een plaats in het stadscentrum. Daarmee kunnen we ook de lokale handel en horeca een impuls geven. We zoeken actief naar een mix van activiteiten, want we willen dat horeca, creativiteit, klassieke handel en kantoren tezamen een plek vinden over de hele stad heen en niet te veel in aparte clusters.
We faciliteren de creatie van een opleidingsaanbod voor specifieke Leuvense ondernemersnoden. Een intensieve samenwerking met VDAB of specifieke bedrijven is daarvoor nodig.
We inspireren en ondersteunen ondernemers in hun inclusief personeelsbeleid. In het kader van het Decreet Individueel Maatwerk moedigen we ondernemers aan mensen met grotere afstand tot de arbeidsmarkt tewerk te stellen
Een inclusief personeelsbeleid zorgt niet enkel dat extra talent bereikt wordt, maar zorgt er ook voor dat producten en diensten inclusiever op de markt komen. Een diverser personeelsbestand genereert immers een diverser aanbod aan producten en diensten.
We maken meer plaats voor circulair ondernemerschap en zorgen voor coaching bij de zoektocht naar circulaire oplossingen.
We blijven verder inzetten op een sterke digitale dienstverlening voor onze handelaars waarbij ze vlot en duidelijk de nodige informatie vinden die zij nodig hebben voor bijvoorbeeld het aanvragen van bijkomende vergunningen.
Jong Ondernemerschap
We ondersteunen ondernemende of startende jongeren in hun zoektocht naar ruimte voor kennisdeling en voor zichtbaarheid. Elk initiatief dat ruimte kan aanbieden voor ondernemers, moedigen we aan.
Met de verhuis van De Serre naar de Bootstraat hebben ze een vaste locatie om hun werking richting jonge ondernemers verder te laten groeien. We bekijken waar we als stad kunnen bijspringen zodat De Serre hier op hun kerntaak kan focussen en ze meer jongeren of starters kunnen bereiken met hun project ‘Plantrekkers’.
Werk voor iedereen
Er zijn heel wat factoren die bijdragen tot economische groei in een stad. Niet onbelangrijk zijn de aantrekkelijkheid van de stad, stadsontwikkeling met voldoende ruimte voor economie en werkkansen voor iedere bewoner. Een goed ontworpen openbaar domein met aandacht voor optimale toegankelijkheid en mobiliteit is uitnodigend en bevordert de economie van een stad. Aantrekkelijke openbare ruimtes zoals parken, pleinen en winkelstraten trekken meer mensen aan. Dit leidt tot meer investeringen in commerciële ontwikkelingen, toerisme en recreatie, wat op zijn beurt de economische groei stimuleert. (Zie ook hoofdstuk Stadsontwikkeling)
Als stad spelen we een belangrijke rol in het voorzien van de nodige infrastructuur om ondernemen mogelijk te maken zoals transportnetwerken, communicatie-infrastructuur en zakelijke voorzieningen. Op deze manier kan stadsontwikkeling ruimte maken voor een dynamische en veerkrachtige economie.
Niemand mag achterblijven in Hasselt, ook niet zij die hun weg (nog) niet kennen naar de arbeidsmarkt. Voor deze groep werken we specifieke ondersteunende maatregelen uit om hen te helpen.
We blijven de vinger aan de pols houden bij de Hasseltse economiepartners om te detecteren wat de bijkomende noden zijn. Op basis van die geactualiseerde informatie wordt gekeken welke ondersteuning en kennisdeling er nodig is.
We versterken de opleiding van vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers zodat ze snel werkervaring kunnen opdoen en Nederlands in de praktijk kunnen oefenen. Dat is niet alleen goed voor hen maar ook voor de ondernemingen.
Werk op maat: sociale economie
Sociale economie en reguliere economie vertegenwoordigen twee verschillende benaderingen van economische activiteit, elk met hun eigen kenmerken, doelstellingen en impact op de samenleving. Ze kunnen elkaar versterken. Zo kan sociale economie helpen om sociale problemen op te lossen die anders een negatieve invloed hebben op het individu en de maatschappij, zoals werkloosheid, armoede en sociale uitsluiting. Door kwetsbare groepen te integreren in de arbeidsmarkt, vergroot de sociale economie het potentieel van de beroepsbevolking. Het is bij uitstek een inclusieve sector.
Daarnaast is sociale economie een bron van innovatie en diversificatie binnen de reguliere economie. Sociale ondernemingen en coöperaties ontwikkelen vaak nieuwe zakelijke modellen en producten die inspelen op maatschappelijke behoeften en trends, waardoor ze nieuwe markten openen en in de gaten springen die de reguliere economie laat.
In Hasselt kennen we enkele maatwerkbedrijven die schitterend werk leveren, maar dankzij de fusie met Kortessem komt er een hele hoop kennis bij met De Wroeter die ook al mooie vertakkingen kende in Hasselt. We kiezen ervoor om de sociale economie in Hasselt te blijven ondersteunen zodat ze een volwaardige rol in het Hasseltse economische veld kan innemen en de economie kan versterken. De sociale economiesector richt zich immers op het creëren van maatschappelijke meerwaarde en precies deze rol willen we verder versterken in de toekomst, omdat we in Hasselt iedereen aan boord willen houden en een plek in de maatschappij willen bieden.
We stimuleren ondernemingen om de zogenaamde ‘gewaagde profielen’, onder andere administratieve profielen, in te vullen met mensen uit de sociale economie.
We stimuleren ondernemingen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te werven. Binnen de stadsdiensten geven we het goede voorbeeld en is die beweging alvast ingezet, maar we blijven deze aanwervingen ook sterk ondersteunen in de komende legislatuur.
We steunen de lokale sociale economie-initiatieven en zorgen er als stad voor dat we zoveel mogelijk doorstromers kunnen tewerkstellen. Daarvoor zoeken we mee naar subsidies op alle beleidsniveaus en hebben daarbij bijzondere aandacht voor initiatieven in het kader van de circulaire economie.
We maken als stad de keuze om -waar mogelijk- met sociale economie te werken, bijvoorbeeld in aanbestedingen.
Er heerst grote ongerustheid over de omschakeling naar individueel maatwerk, een maatregel die de Vlaamse overheid nam om meer mensen met een arbeidsbeperking tewerk te stellen in de reguliere economie. Met de invoering van individueel maatwerk is het beleidskader voor de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking gewijzigd. Individueel maatwerk bouwt verder op 4 maatregelen die intussen verdwenen zijn. De administratieve omslag maken, vergt veel tijd en energie. We zorgen voor een goede lokale ondersteuning in de opvolging van deze omslag.
We nemen als stad het voortouw in het showcasen van goede praktijken binnen de sociale economie.
We beschouwen de sociale economie als een belangrijke partner in de strijd tegen verspilling en consumentisme. Daarom stimuleren we kringwinkels zich te vestigen in de stad en de deelgemeenten.
We starten met een materialenbank waar breiden we de werking van de Materialenbank uit als sociale economieproject.
We zetten in op taalvloeren door ondersteuning in toeleiding en begeleiding van deelnemers. Ze zijn voor zowel het OCMW, de NT2-scholen als de sociale economie een ideale manier om spreekdurf te vergroten. Daarnaast biedt het ook een eerste screening van andere competenties en in zekere mate ook een beroepsoriëntering. Ook handicaps worden op deze manier snel gedetecteerd.
Handel en horeca
Handel en horeca vormen essentiële pijlers van de economie en het sociale weefsel van een stad. Ze dragen bij aan de levendigheid, diversiteit en aantrekkelijkheid, en spelen een cruciale rol in het creëren van een bruisende gemeenschapsleven.
Allereerst vervullen handel en horeca een belangrijke economische functie door werkgelegenheid te creëren voor een breed scala aan mensen. (Kleine) winkels, boetieks, restaurants en cafés zijn de levensader, ze creëren niet alleen jobs, maar ook (lokale) producten en diensten aanbieden. Zij genereren inkomsten die vervolgens worden geherinvesteerd in de lokale economie. Daardoor ontstaat een positieve economische cyclus.Daarnaast spelen handel en horeca vanzelfsprekend een cruciale rol in het creëren van sociale ontmoetingsplaatsen en het bevorderen van sociale cohesie. Winkels, eet- en drinkgelegenheden fungeren als plekken voor sociale interactie, waar mensen samenkomen. Die informele ontmoetingsplaatsen verrijken het sociale weefsel van de stad en dragen bij aan het gevoel van verbondenheid onder de bewoners.
Eerder in dit hoofdstuk lees je al hoe we ondernemers een vlotte start willen laten nemen in onze stad. Er is immers ook voldoende ruimte, maar we zien helaas dat er toch ook nog wel interessante handelspanden leeg staan.
Om de sociale cohesie tussen lokale zaken te versterken willen we als stad de handelswijken waar handelaars elkaar blijven opzoeken ondersteunen om hun handelskern te versterken en organiseert ze zelf netwerk- en informatiedagen. Daarnaast willen we een actieplan leegstand opstellen. We blijven inzetten op het verminderen van leegstand in horeca- en handelspanden.
Niemand verplaatst zich graag in een spookstraat. Gelukkig is dat in Hasselt ook helemaal niet zo. Maar er is wel een gevoel dat er nog steeds te veel handelspanden leeg staan. Daarom voeren we een actieve strijd tegen leegstand. We zoeken naar (tijdelijke) samenwerkingen met eigenaars van handelspanden voor sociale en culturele initiatieven. Maar tegelijkertijd streven we naar duurzame invulling door voldoende wortels zoals renovatiepremies, verlaging of vrijstelling heffing en een stevige stok als er niets gebeurt door een hogere leegstandstaks.
We tillen onze stadsmarketing naar een hoger niveau, in samenspraak met de handel- en horecazaken zodat dit onze handelskern ten goede komt.
Handel- en horecaconcepten die de stad initieert, onder andere bij stadsevenementen, moeten uitblinken in creativiteit. Hiertoe verbeteren we de voorwaarden voor potentieel geïnteresseerde intekenaars.
We initiëren horeca- en handelsconcepten met kwetsbare groepen die hoogkwalitatieve producten afleveren en waarbij tegelijk gefocust wordt op het sociale aspect naast het commerciële. Daarbij overstijgen we het idee van bezigheidstherapie en hanteren we het principe dat iedereen, en zeker ook mensen die geconfronteerd of beperkt worden door ziekte, arbeidshandicap, afstand tot de arbeidsmarkt… de hoogste kwaliteit in producten of diensten kan bereiken.
We gaan in dialoog met horeca en eventorganisatoren en zorgen voor omstaanderstrainingen en meldpunten tijdens evenementen. We moedigen maatschappelijk debat verder aan. Iedereen die uitgaat in Hasselt moet dat veilig kunnen doen en zichzelf kunnen zijn.
Om een handelscentrum aantrekkelijker te maken, is het essentieel om te investeren in infrastructuur, winkelervaring en gemeenschapsbetrokkenheid. Aantrekkelijke openbare ruimtes creëren, zoals uitgebreide voetgangerszones, pleinen of groene zones, komt de sfeer ten goede en moedigt mensen aan om langer te blijven en te winkelen. Daarnaast kunnen evenementen, waaronder ook markten, themadagen of straatoptredens, de levendigheid vergroten, de uitstraling van de stad verhogen en de sociale binding versterken.
We zetten extra in op de verdere ontwikkeling van handels- en horecakernen in de deelgemeenten. We stimuleren buurtbars, met versterkte nadruk op de deelgemeenten.
We zoeken en vinden inspiratie bij andere steden en gemeenten voor een aangename winkelbuurt.
De belevingswaarde van de handelskerngebieden wordt opgekrikt door onder andere een versterkte samenwerking met lokale partners zoals horeca, onderwijs, sociale organisaties… die mee kunnen nadenken over of een rol spelen in attractieve winkelstraten en (handels)events.
We communiceren proactief met handelaars over evenementen zodat ze zich kunnen organiseren. Dat doen we via een sterk centrummanagement.
We blijven inzetten op alternatieven voor de auto om het kernwinkelgebied te bereiken. Dat kan door het aanbod aan (rand)parkings nog beter bekend te maken en waar nodig uit te breiden. We werken proactief samen met aanbieders van GPS-toepassingen, zodat de informatie altijd up-to-date is. (zie “Een verkeersveilig en vlot bereikbaar Hasselt)
We brengen het betalend parkeren terug naar 19u ipv 21u.
We stellen een toiletactieplan voor Hasselt op. Daarmee willen we een netwerk opstarten van handels- en horecazaken en culturele ruimtes waar niet-klanten gratis naar het toilet kunnen. De stad ondersteunt de deelnemende handels- en horecazaken via een jaarlijkse premie die gemaakte kosten kan compenseren. Het toiletactieplan komt de Leuvenaar en iedereen die Leuven bezoekt ten goede. Er bestaat een ruime groep mensen met specifieke behoeften die moeilijker in staat zijn te genieten van een shopervaring als er geen openbare en toegankelijke sanitaire voorzieningen zijn. Maar ook ruimer is het voor elke bezoeker van belang om gebruik te kunnen maken van een toilet indien nodig. Zo is bijvoorbeeld toegang tot sanitair onontbeerlijk in het kader van een verbeterd menstruatiewelzijn.
We zetten in op een plan voor een meer kindvriendelijke horeca: toegankelijk en aangenaam voor gezinnen met kinderen. We werken dit uit op basis van voorstellen van de sector zelf.
-
Een stad waar je aangenaam en betaalbaar woont
Posted by Vooruit Hasselt · September 20, 2024 1:09 PM · 1 reaction
Je ideale woningen? Die is betaalbaar! Graag ook twee slaapkamers, een badkamer en een bergruimte. Maar je droomwoning ligt natuurlijk ook in de buurt van een gezellig groen parkje. En op wandelafstand van een bakker of supermarkt. Liefst ook met een school of de nodige sportfaciliteiten in de buurt. Het spreekt voor zich dat je straat ook voldoende proper en verkeersveilig moet zijn.
De omgeving waarin je woont is belangrijk. Voor ons is wonen dan ook een onderdeel van een bredere visie.
Stadsbrede visie
Steeds meer mensen vestigen zich in onze stad. Een teken dat Hasselt in trek is. Onze stad groeit echter niet in oppervlakte of in het aantal jonge mensen en dat stelt ons voor grote uitdagingen. Er moet meer ruimte gecreëerd worden voor woningen om deze bevolkingsgroei op te vangen. We moeten daarnaast ook ruimte blijven voorzien voor zorg, voor onderwijs en voor economie. Ondertussen moeten we natuurlijk blijven waken over de kwaliteit van wonen en leven door in te zetten op voldoende groen en open ruimtes. Hoe? Door vanuit een brede stadsvisie doordachte ruimtelijke keuzes te maken.
We houden onze publieke ruimte voldoende groot en groen, zodat er zuurstof is voor iedereen. Woonontwikkeling kan pas wanneer er voldoende voorzieningen zijn, denk aan winkel, diensten en scholen.
Door per buurt de ruimtelijke toekomst vast te leggen, scheppen we een duidelijk kader waarin projecten kunnen worden afgetoetst. In dit kader bepalen we dus waar er woningen kunnen bijkomen, of er nood is aan een nieuwe school of sporthal en hoe het zit met het verkeer in de buurt.
Publieke ruimte
Een mooie en aangename publieke ruimte verbetert de kwaliteit van wonen, werken, winkelen en samenleven. Wij willen dat onze straten en pleinen uitnodigend, aantrekkelijk en levendig zijn.
We verzekeren Hasselt van voldoende open ruimtes
We stellen een inventaris op van de onbebouwde percelen in de stad en vermijden zo dat bestaande open ruimtes worden aangesproken
Om de kunst van het niet-bouwen te respecteren, promoten we herbestemming en renovatie van bestaande infrastructuur.
We promoten het multi-gebruik van bestaande infrastructuur. Zo gaan we niet alleen leegstand en verloedering tegen, met dit dubbelgebruik helpen we onze verenigingen aan broodnodige lokalen. Bij nieuwbouw eisen we een multifunctioneel ontwerp.
Een groene stad is een aangename stad waar mensen graag wonen, werken en verblijven. In een dichtbevolkte stad - met veel verkeer en dus ook veel luchtverontreiniging - is voldoende groen noodzakelijk om de lucht te zuiveren. Naast een positieve impact op de gezondheid, draagt meer groen ook bij tot het welzijn. Wie in een stad woont, heeft vaak maar een klein stadstuintje of zelfs helemaal geen tuin. Het is belangrijk dat deze mensen ook buiten kunnen komen en zich kunnen ontspannen in onze parken. Corona maakte het afgelopen jaar pijnlijk duidelijk hoe belangrijk publieke open en groene ruimte is in een stad.
Door Hasselt verder te vergroenen en ontharden, wapenen we onze stad ook beter tegen de klimaatverandering. In een stad kan het gemakkelijk 5 tot 10 graden warmer zijn dan op het platteland. De dichte bebouwing en het asfalt houden de warmte vast. Groen reguleert die hitte en zorgt voor verkoeling. Via ontharding garanderen we bovendien de waterdoorlaatbaarheid van de bodem en vermijden zo overstromingen of periodes van droogte.
Groenplan: Om onze stad gericht te vergroenen, en ook om het welzijn en de gezondheid te bevorderen, streven we op termijn naar de implementatie van de 3-30-300-vuistregel van prof. Konijnendijk. Bij nieuwe stadsontwikkelingsprojecten hebben we hier nu al oog voor. We streven ernaar dat er vanuit elke woning 3 bomen te zien zijn, op wijkniveau streven we naar 30% bladerdak en we gaan voor groene ruimtes van 0,5ha op 300 meter van elk huis. Bij nieuwe stadsontwikkeling verplichten we ontwikkelaars om groen te voorzien.
We beschermen en breiden het bestaande groen uit – denk aan stadspark, kapermolenpark, Prinsenhof. We voorzien eveneens speelbossen en hondenweides.
Onze volkstuintjes zijn populair, we gaan op zoek naar bijkomende locaties om deze moestuinen aan te leggen.
We zorgen voor groene verbindingen tussen parken en de groene plekken in de wijk, zo kan iedereen zich vlot verplaatsen. Dit doen we door het tragewegennetwerk verder uit te rollen.
We streven ernaar om alle groengebieden toegankelijk te maken. In overleg met de eigenaars bekijken we of ze omvangrijk privaat groen kunnen openstellen.
We zorgen steeds dat het aanwezige groen onderhouden en verzorgd wordt.
Hasselt is binnen de kleine ring de meest verharde stad van Vlaanderen. Dat wil zeggen dat op warme dagen al dat beton voor heel wat extra hitte zorgt. We gaan samen met inwoners en handelaars een pact sluiten om via een groepsaankoop ervoor te zorgen dat alle Hasseltse daken binnen de grote ring transformeren tot een groendak.
Verder evalueren we de eerste TUINstraat van Hasselt, en onderzoeken waar we dit nog meer kunnen implementeren. Dit komt de vergroening en beleving van de stad ten goede. Uiteraard doen we dit steeds in samenspraak met de bewoners.
We streven ernaar om grote betonnen vlaktes (parkings, evenementenpleinen) zo veel mogelijk te ontharden zonder dat ze inboeten op hun originele functie. We blijven speelplaatsen en andere publieke plaatsen ontharden en vergroenen.
We geven subsidies voor het ontharden en vergroenen van private terreinen.
We maken werk van een duidelijk waterhuishoudingsplan: we gaan efficiënt om met het waterverbruik en vangen regenwater zo goed mogelijk op.
We streven voor een proper en goed onderhouden publiek domein! Propere straten zijn niet alleen aangenamer om in te wonen, ze geven meteen ook een veiliger gevoel.
We doen als stad meer inspanningen om onze stad proper te houden: we geven meer middelen aan onze kuisploegen zodat er vaker kan gepoetst worden, we voorzien meer vuilbakken en wijzen ook aannemers op hun verantwoordelijk.
We hebben oog voor de straten, het straatmeubilair en de vuilbakken in het centrum én in de wijken/deelgemeentes.
We zetten in op sensibilisering en initiatieven als ‘Mooimakers’ om onze burgers te stimuleren onze stad proper te houden. We hebben de afgelopen jaren al geleerd dat ook zij graag hun steentje bijdragen.
Sluikstorten voorkomen we door voldoende vuilbakken en ondergrondse glascontainers te voorzien. Het containerpark houden we gratis.
Veel inwoners beschikken vaak niet over een aangepaste wagen om grote meubels naar het containerpark te brengen. Wij blijven inzetten op mobiele recyclage parken.
het mini-recyclagepark in Kortessem voldoet niet, ze hebben een volwaardig containerpark nodig dichtbij huis. We bekijken de optie tot een bijkomend recyclagepark in Pittelbeek.
Toegankelijkheid is een recht, geen luxe! Een toegankelijke stad is een stad waar iedereen, met of zonder handicap, gelijkwaardig en onafhankelijk kan deelnemen aan het stadsleven. Het gaat daarbij niet enkel om mensen met een handicap, maar ook om oudere mensen, mensen met een tijdelijke beperking, ouders met een kinderwagen… Toegankelijkheid is in verschillende domeinen van belang: wonen, werken, onderwijs, zorg, mobiliteit, sport, cultuur, handel en horeca… We beschouwen toegankelijkheid dan ook als een integraal thema dat als rode draad verwezen is in alle beleidsdomeinen.
Bij de start van een project waarbij de openbare ruimte of een stadsgebouw vernieuwd wordt, is toegankelijkheid één van de kernelementen in het ontwerp. Iedereen moet gebouwen en publieke ruimtes zoals speeltuinen, parken en voetpaden vlot en veilig kunnen bereiken en gebruiken.
We zorgen dat tegen 2040 alle openbare gebouwen van stad Hasselt voldoen aan de toegankelijkheidscriteria
Toegankelijkheid wordt een verplichting in nieuwbouwprojecten of te renoveren gebouwen
We screenen het openbaar domein op obstakels die de toegankelijkheid belemmeren. Die obstakels nemen we weg waar mogelijk.
We sensibiliseren bij inwoners en bezoekers om het openbaar domein toegankelijk te houden, en bijvoorbeeld fietsen enkel te stallen in de daarvoor voorziene fietsenstallingen.
We voorzien een aanbod toegankelijke openbare toiletten in de binnenstad waar rolstoelgebruikers terecht kunnen.
Via subsidies stimuleren we handelaars hun zaak toegankelijker te maken.
We voorzien voldoende zitbanken in de stad waar iedereen kan rusten. Daarmee zetten we ook meteen in op sociale ontmoetingen
Een betere coördinatie en communicatie wanneer werken worden uitgevoerd aan het openbare domein.
We zorgen voor een efficiënte en transparante samenwerking met aannemers en nutsbedrijven. Op die manier worden de werken beter gecoördineerd en voorkomen we dat dezelfde straat meerdere malen wordt opengebroken
We zien strenger toe op deze werken: we verwachten dat iedereen goed werk levert en Hasselt proper achterlaat. We treden op wanneer er niet aan deze voorwaarden voldaan wordt. Achteraf wordt er dus geëvalueerd en de nodige lessen getrokken voor toekomstige projecten.
We zien erop toe dat er duidelijk en transparant gecommuniceerd wordt, zowel door stad Hasselt als door aannemers of nutsbedrijven.
Erfgoed verbindt ons niet alleen met onze rijke geschiedenis: een historisch kader zorgt ook voor gezelligheid. We voeren een erfgoedbeleid zodat we onze geschiedenis kunnen blijven bewaren en koesteren aan de hand van een erfgoedregister. Ons eigen patrimonium houden we in eigen beheer.
Verlichting brengt sfeer in de stad én zorgt voor een veilig gevoel. We stellen daarom een duidelijk verlichtingsplan op.
Wonen
Alle Hasselaren de kans geven om in Hasselt te kunnen leven en te genieten, daar werken we bij Vooruit hard voor. We blijven inzetten op de UitPas waardoor iedereen kan genieten van het culturele en verenigingsleven. Onze inwoners betalen slechts 3.5 euro voor ons zwembad. We hebben een uniek woonmodel op de markt gebracht om betaalbaar wonen voor starters mogelijk te maken. Je kan als eigenaar dankzij Stad Hasselt een renovatiecoach aan huis laten komen om je te helpen je weg te vinden in de renovatie wereld. En door aan tafel te gaan met bouwpromotoren hebben we als stad zelf mee de toekomst uitgetekend. We kijken naar de noden die er zijn en streven in nieuwe projecten naar betaalbare woningen zodat iedereen de kans heeft om in Hasselt te blijven. Maar ons werk is nog niet af.
Overal waar Vooruit haar verantwoordelijkheid neemt, zoals in de federale regering zetten we hard in op de koopkracht van de mensen. Maar tegelijkertijd is Vlaanderen er niet in geslaagd om de kostprijs van huisvesting, de belangrijkste maandelijkse uitgave voor een gezin, onder controle te krijgen. Er komen te weinig sociale woningen bij en de huur- en koopprijzen swingen de pan uit. Wonen is nog nooit zo duur geweest. Starters moeten vaak opboksen tegen investeerders die meerdere woningen opkopen en zo de prijzen de hoogte in drijven. Dat is geen eerlijke strijd. Iedereen verdient een kans op een betaalbare woning. Want een betaalbare woning is cruciaal in de strijd tegen armoede, evenals een gelijke basis aan kansen voor elk kind. We moeten voorkomen dat armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven. Daarom moet elk kind een gelijke start krijgen. Als lokaal bestuur hebben we enkele tools in handen om die opdracht te doen slagen
Breed aanbod
Vanuit onze stadsbrede visie bepalen we waar er plek is voor nieuwe woonontwikkeling. Een nieuw en vooruitstrevend vergunningenkader zorgt dat wij de regie van die woonontwikkeling van enige omvang steviger in handen hebben:
Door in dialoog te gaan met de ontwikkelaars zorgen we ervoor dat projecten volledig op maat zijn van onze stad:
Projecten moeten passen in de ruimere omgeving. Niet enkel architecturaal, er moeten ook voldoende voorzieningen in de buurt zijn. Denk aan riolering, wegen, scholen, winkels, horeca en kinderopvang.
Woonprojecten moeten streven naar het maximaal behoud van groen en onverharde oppervlaktes. (Minstens 30% van het perceel moet levend en groen en onverhard zijn en per wooneenheid moet er 20m² groenoppervlakte voorzien worden.
Bereikbaarheid en duurzame mobiliteit is belangrijk. In woonprojecten moeten eefietsenstallingen aanwezig zijn en vragen we om in te zetten op deelwagens en laadinfrastructuur
Iedereen moet zich in Hasselt kunnen vestigen, daarom zorgen voor een divers en betaalbaar aanbod voor verschillende doelgroepen, verschillende gezinssituaties en noden. Zo bevat elk nieuw woonproject van enige omvang minimaal 30 procent betaalbare woningen moet bevatten, waarvan de helft sociale woningen. Er worden ook verschillende woningen voorzien: een mix van 1, 2 en 3 slaapkamer appartementen en studio’s zorgen ervoor dat ook gezinnen met kinderen, alleenstaanden of eenoudergezinnen steeds terecht kunnen in onze stad.Die mooie mix van bewoners versterkt bovendien de sociale verwevenheid en dat komt onze stad alleen maar ten goede.
Gemengde woonvormen:We zetten in op gemengde woonvormen (sociale huur, privehuur, koopwoningen) om een buurt divers en leefbaar te houden.
Speciale woonvormen:We hebben oog voor specifieke doelgroepen: We bekijken of we voor mensen met een specifieke zorgnood collectieve projecten kunnen voorzien. Daarnaast ijveren we voor de versoepeling van de wetgeving rond zorgwonen.
Discriminatie bestrijden:We informeren en voeren campagnes tegen discriminatie op de woningmarkt. We geven uitleg over rechten en plichten van huurders en verhuurders en benadrukken de voordelen van een diverse samenleving
Praktijktesten:Sommige kandidaat-huurders worden niet uitgenodigd om een woning te bekijken op basis van hun afkomst, handicap, seksuele voorkeur, ... Hierdoor vinden ze geen toegang tot de huurmarkt. Elke kandidaat-huurder die voldoende inkomen en de gepaste gezinsgrootte heeft, moet een eerlijke kans krijgen om een huurwoning te bezichtigen. Zolang we geen instrument hebben dat elke huurder beoordeelt op basis van objectieve parameters, moet er controle zijn. Daarom voeren we praktijktesten in die het mogelijk maken om de discriminerende verhuurder individueel te sensibiliseren en bij herhaaldelijke overtredingen te bestraffen.
Steun aan de ‘Woonzaak:We steunen iedereen die begaan is met de ‘Woonzaak’ en meer sociale woningen wil. We proberen de negatieve gevolgen van Vlaamse regels te beperken. We helpen initiatieven die eerlijke toegang tot de huurmarkt, goede kwaliteitscontroles, renovatiesteun en huurtoelages bevorderen en werken aan woongerichte oplossingen voor dak- en thuisloosheid.
Woonkwaliteit:We leggen strikte regels om de woonkwaliteit te garanderen: minimum aantal m² per ruimte, lichtinval, toegankelijkheid, gebruik van duurzame materialen en technieken,..
Kwaliteitscontrole:We blijven investeren in de stadsdienst woonkwaliteit, die inspecteurs op pad stuurt om woningen te controleren, met bijzondere aandacht voor de strijd tegen huisjesmelkerij. Blijkt de woning niet te voldoen aan de normen, krijgt de eigenaar tijd om de nodige aanpassingen te doen.
Leegstandsbeleid:We zorgen voor een gecoördineerde aanpak via het leegstandsbeleid. Op die manier stimuleren we eigenaars van leegstaande panden om hun woning te renoveren en te verhuren of te verkopen, waardoor het aanbod toeneemt.
Langer thuis:Via het woonloket voorzien we expertise die laagdrempelig informatie kan bezorgen zodat je via minimale aanpassingen langer thuis kan wonen. Daarenboven voeren we een sensibiliserende communicatie bij Hasselaren of toekomstige Hasselaren die hier een woning willen bouwen of verbouwen rond levensbestendig wonen zodat Hasseltse woningen klaar zijn om ook je oude dag in door te brengen.
Betaalbaar wonen
Regelgeving :Met een nieuw en vooruitstrevend vergunningenkader namen we de afgelopen jaren de regie van onze stad terug stevig in handen. Concreet wil dat zeggen dat elk nieuw Hasselts bouwproject van enige omvang minimaal 30 procent betaalbare woningen moet bevatten, waarvan de helft sociale woningen. Wij blijven hier op inzetten en onderhandelen voor een nog groter betaalbaar aanbod
Hasselts Woonmodel :We bouwen het Hasselts woonmodel verder uit en geven zo jongeren, starters en herstarters de mogelijkheid een woning in onze stad goedkoper aan te kopen.
Alternatieven:Wij blijven zoeken naar manieren om het wonen betaalbaar te houden: het recht van erfpacht, het stimuleren van collectieve woonvormen,..We ondersteunen cohousingprojecten in hun zoektocht naar terreinen en gebouwen.
Opkoopbescherming:Bepaalde buurten worden stilaan onbetaalbaar voor starters. In buurten waar er een schaarste is aan betaalbare woningen maken we met een opkoopbescherming een einde aan het mateloos opkopen van woningen door beleggers en investeerders. Die bescherming houdt in dat de koper ofwel zelf in de woning gaat wonen ofwel de woning verhuurt aan een verlaagde huurprijs. Als centrum willen we uitzoeken hoe we dit zelf kunnen lanceren in plaats van te wachten op Vlaanderen.
Geen verkoop van stadseigendommen met woonfunctie :Gebouwen en gronden van de stad, bedoeld om in te wonen, verkopen we enkel onder voorwaarden. Ze moeten in functie van betaalbaar wonen terug op de markt gebracht worden.
Huurprijsrem:Op een private huurmarkt die gekenmerkt wordt door een hoge vraag en een beperkt aanbod, worden soms buitensporige huurprijzen gevraagd. We gaan die prijzen tegen met de invoering van een huurprijsrem. Verhuurders worden verplicht om de marktprijs te volgen, mits een beperkte marge. De buitensporige huurprijzen worden afgetopt. Door een correcte prijs te eisen halen we de huisjesmelkers eruit en houdt de huurder nog iets over aan het eind van de maand. Als centrum willen we uitzoeken hoe we dit zelf kunnen lanceren in plaats van te wachten op Vlaanderen.
Housing First: Kunnen zoeken naar werk, een studie kunnen doen, werken aan je gezondheid… Het begint allemaal met een dak boven je hoofd. Als stad blijven we inzetten op dak- en thuisloosheid. We beschermen de meest kwetsbare mensen door appartementen te voorzien vanuit de stad en we ondersteunen initiatieven die ervoor zorgen dat Hasselaren een nieuwe start kunnen geven via het Scandinavische model: ‘Housing First’. We zorgen er ook voor dat deze initiatiefnemers een sterk netwerk kunnen uitbouwen om expertise te delen en onze meest kwetsbaren optimaal te helpen.
Tijdelijk gebruik:We zetten in op tijdelijk gebruik van leegstaande panden (bv. als noodwoning, Housing First-woning, of tijdelijke woonst voor gezinnen die thuis verbouwen) in afwachting van een herbestemming en grondige renovatie.
Duurzaam renoveren:Subsidie om verhuur woning energetisch aan te passen en te zorgen dat de verhuurder een lagere prijs vraagt.
Doe-het-zelf cursussen: Verbouwen is duur. We werken samen met vormingsinstellingen en de repaircafés om laagdrempelige doe-het-zelf cursussen aan te bieden.
Sociaal wonen
Iedereen moet de kans krijgen zich in Hasselt te vestigen, ook diegene die het moeilijk hebben. De vraag naar een sociale woning is echter groter dan het aanbod. De realisatie van sociale woningen lag steeds in handen van de sociale huisvestingsmaatschappij, die hiervoor kon rekenen op Vlaamse middelen. Maar gezien de grote wachtlijst hebben wij de afgelopen bestuursperiode als stadsbestuur zelf het heft in handen genomen: door een vernieuwende aanpak reserveren nieuwbouwprojecten in onze stad nu 15% van het aanbod als sociale woning. De verworden wooneenheden zullen ondergebracht worden in de poule van Wonen in Limburg. De inhaalrace werd ingezet, maar de finish ligt nog lang niet in zicht.
Sociaal bouwen:We zorgen dat het aanbod van sociale woningen voldoet aan de nood die er is. Het publiek van WIL is namelijk niet meer hetzelfde als zo’n 10 jaar geleden. Waar het toen vooral grote gezinnen waren, zijn nu veelal eenoudergezinnen of alleenstaande op zoek naar een sociale woningen. Het is dus ook belangrijk dat het aanbod in onze stad overeenkomt met de noden van de doelgroep.We zorgen ook dat woningen in Hasselt inclusief, duurzaam en toekomstgericht zijn. Elke nieuwbouwwoning moet geschikt zijn voor ouderen of personen met een beperking.
Samenwerking woonmaatschappij:Samen met de woonmaatschappij blijven we regierol opnemen. We onderhandelen met projectontwikkelaars en vragen hen steeds meer sociale woningen te voorzien. Samen met woonmaatschappij WIL gaan we op zoek naar opportuniteiten: we brengen we alle potentiële gronden en gebouwen in kaart die geschikt zijn voor sociale woningbouw. Zo wordt de voorbereidende fase van sociale woonprojecten versneld.
Imago sociale huisvesting:We herstellen het beschadigde imago van sociale huisvesting. Een sociale woning zorgt voor minder armoede, minder dakloosheid, minder criminaliteit en meer kansen voor gezinnen om hun leven op te bouwen, een job te vinden en bij te dragen aan onze welvaartsstaat. Het beeld dat momenteel wordt opgehangen van sociaal wonen, strookt niet met die realiteit. Via de gemeentelijke informatiekanalen proberen we voor een kentering in de perceptie te zorgen. Op deze manier willen we ook meer Hasselaren overtuigen om een woning ter beschikking te stellen voor sociale verhuur.
Studentenhuisvesting
Hasselt maakt furore als studentenstad. Steeds meer van deze studenten gaan op kot in Hasselt. Het aanbod studentenkoten moet dus stijgen.
Eigen plek: We voorzien studentenkoten ter hoogte van onze nieuwe studentencampus, in onze binnenstad (wonen boven winkels) én in de stationsomgeving.
Kwalitatief:Om de kwaliteit van studentenkamers te garanderen, voeren we Het Kotlabel in.
Betaalbaar: We willen betaalbare en zelfs sociale koten. We doen dat door over te schakelen van studio’s naar kamers met een gemeenschappelijke keuken. Ontwikkelaars die een groot studentenhuisvestingsproject willen realiseren, moeten een samenwerkingsovereenkomst met onze onderwijsinstellingen afsluiten. Zo verplichten we hen om voldoende betaalbare basiskamers te voorzien in het project
-
Een kind- en leeftijdsvriendelijke stad
Posted by Vooruit Hasselt · September 20, 2024 1:08 PM · 1 reaction
Een stad voor kinderen en jongeren
Hasselt moet de leukste stad zijn om op te groeien. Kinderen en jongeren moeten zich er veilig voelen en vol vertrouwen hun eigen talenten kunnen ontplooien. Iedereen verdient een goede start in het leven, ongeacht waar diens wieg staat. Daarom investeren we in onze kinderen en jongeren, want een investering in hen is een investering in de toekomst van onze stad.
Hoe doen we dat?
Kinderopvang
Jonge ouders zoeken zich een ongeluk naar een plekje in de kinderopvang. Als de bevoegde diensten zien dat de druk oploopt, moeten we als stad snel en autonoom kunnen ingrijpen en extra plekken voorzien. Momenteel is dit een Vlaamse bevoegdheid, maar wij willen als stad weer meer regie in handen nemen.
Verder vereenvoudigen we de zoektocht van ouders door het digitale aanmeldsysteem voor scholen ook uit te rollen voor de kinderopvang ‘het kinderopvangloket’. Geen eindeloze telefoontjes meer, maar een centraal systeem waarin alle opvangplekken gebundeld worden en waarbinnen de kinderopvangsdiensten en onthaalouders nieuwe aanvragen structureel binnenkrijgen.
Eens kinderen en jongeren naar school gaan, hebben veel (werkende) ouders nog nood aan buitenschoolse opvang. Hasselt wordt echter enorm benadeeld door het nieuwe decreet van de Vlaamse regering. Waar wij al goed werk leverden door een breed aanbod te voorzien in de opvang rond kunst, sport, muziek… worden we daar nu de dupe van. Zonder de correcte financiële middelen wordt opvang enkel een plek waar jongeren wachten op hun ouders. Dat kan niet voor Vooruit. De naschoolse opvang is de ideale plaats om jongeren kennis te laten maken met hun talenten.
Onderwijs
Als stad hebben we een ondersteunende rol voor het onderwijs. Dat zogenoemde ‘flankerende onderwijsbeleid’ moet als hoofddoel hebben om het aantal jongeren dat de schoolbanken verlaat zonder diploma te doen afnemen. Zo wordt er oa. ingezet op taalondersteuning, huiswerkbegeleiding, het bestrijden van schoolmoeheid en het maken van de juiste studiekeuze.
We gaan volop voor betaalbare, gezonde schoolmaaltijden voor elk kind. Dat heeft voordelen voor iedereen. Kinderen leren gezond eten en zitten niet met een lege maag in de klas. Ouders moeten niet elke dag een brooddoos maken en het houdt de schoolfactuur betaalbaar.
We blijven inzetten op veilige schoolomgevingen, hierover lees je meer in het hoofdstuk mobiliteit.
Kleuter- en Lager onderwijs
Kwaliteitsvol kleuteronderwijs is belangrijk voor de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van je kind. Je kleuter leert in de klas sociale vaardigheden en raakt vertrouwd met taal en met praktische vaardigheden. We streven naar 100% participatie in het onderwijs, daarom brengen we met alle betrokken partners de kleuterparticipatie in kaart en gaan we met ouders van thuisblijvende kinderen in gesprek.
In de lagere school behouden we het ‘dorpse’ karakter van onze scholen. Zowel je leerkrachten als de buurt moet dicht bij de leerlingen staan. Dat kan niet in grote scholen. Daarom pleit Vooruit voor het behoud van kleine buurtscholen met max 300 leerlingen.
In Kermt hebben we de ultieme kans om de school van de toekomst te bouwen: een buurtschool in het groen, op de site Ten Hove. Hier brengen we de lokale verenigingen samen met de school. Zo vormen we een mooie afspiegeling van de buurt. Naast de nieuwe school in Kermt komt er ook een nieuwe school in Tuilt waar de lokale verenigingen in de toekomst kunnen samenwerken om een brede school voor de buurt te vormen. In Rapertingen is de kleuterschool gerealiseerd. De volgende stap is het bouwen van de lagere school zodat ook deze leerlingen les kunnen volgen in mooie klaslokalen die klaar zijn voor de toekomst.
Taal is belangrijk. Kinderen die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn, hebben het vaak moeilijk een diploma te halen en vinden nauwelijks een weg naar het vrijetijdsaanbod. Om iedereen dezelfde kansen te geven, blijven we inzetten op taalstimulering in de vorm van taalbaden en babbeldozen.
We versterken onze huiswerkbegeleiding zowel in het lager als secundair onderwijs door samenwerkingen op te zetten met onze hogescholen. Het Leonhuis dat hier al goed werk levert, versterken we.
Het is wetenschappelijk bewezen dat hoe meer de ouders betrokken zijn bij de schoolcarrière van hun kind, hoe beter het kind zal presteren op school én in een verdere carrière. We onderzoeken hoe we onze brugfiguren – die de kloof tussen ouders en school verkleinen- die momenteel aan de slag zijn in het secundair onderwijs ook kunnen inzetten in de lagere scholen. Zo kunnen we nog sneller gezinnen ondersteunen die een extra duwtje in de rug nodig hebben. Dat geeft onze allerjongsten de kans om zonder zorgen naar school te gaan en zich voor te bereiden op een mooie toekomst.
Secundair onderwijs
We willen in stad Hasselt de schoolmoeheid actief bestrijden en het verlaten van de schoolbanken zonder diploma tegengaan. Dat doen we al met de inzet van brugfiguren, maar we zien nog kansen, bijvoorbeeld door samenwerkingen op te zetten met organisaties zoals Talim.
Waar het streven in het lager onderwijs is dat ieder kind in de eigen buurt naar school kan gaan, zorgen we er in het secundair onderwijs voor dat Hasseltse jongeren hun keuze vooral volgens hun talent kunnen maken. Opdat de portemonnee deze keuze niet voor onze jongeren zou maken, stellen we samen met onze secundaire scholen een charter op rond een maximumfactuur.
Samen met de vele partners, willen het capaciteitstekort van het buitengewoon secundair onderwijs aanpakken.
Stad Hasselt zet samen met lokale partners initiatieven op om de klasmuren te doorbreken. Op die manier ontdekken leerlingen plekken in onze stad waar ze anders misschien nooit terecht zouden komen.Hun horizon wordt niet alleen verbreed, ze krijgen goesting om te studeren. Ook de uitwisselingsprojecten met onze zustersteden zetten we terug hoger op de agenda
Jongeren laten groeien en bloeien
In Hasselt is het fijn opgroeien. Zo heeft Hasselt het label ‘Kindvriendelijke stad’ én genieten de jongeren jaarlijks van We R Young, de KPM Cup, Pukkelpop… De afgelopen jaren heeft Vooruit vanuit het stadsbestuur hard ingezet op het verkeersveilig maken van schoolomgevingen, op (jonge) Hasselaren samen brengen door o.a. initiatieven als de speelstraten én op de uitbouw van De Serre met de verhuis naar de Bootstraat. Maar het werk is nog niet af.
Vooruit blijft inzetten op verkeersveiligheid en vlotte verbindingen tussen deelgemeenten en naar het centrum, op het mentale welzijn van jongeren dat tijdens corona enorm op de proef werd gesteld, op een breed vrije tijdsaanbod waar elke jongere zich kan ontplooien ongeacht zijn of haar afkomst of de portemonnee van de ouders. Kortom Vooruit zal er altijd voor strijden dat jongeren zich goed voelen én dat iedereen mee kan.
We nemen de stem van jongeren serieus: We starten met een kindergemeenteraad. Zo worden onze kinderen en jongeren Stadsmakers. We blijven inzetten op de jeugdreflex: we toetsen het beleid af en bekijken of er voldoende rekening wordt gehouden met jongeren.
Mobiliteit
Kinderen en jongeren zijn dé doelgroep die zich nog niet met de wagen kan verplaatsen. We behouden onze gratis Buzzy Pazz voor jongeren tot 20 jaar én we blijven aandringen bij De Lijn om in Hasselt terug een volwaardig aanbod aan busverbindingen te voorzien.
We makende beleving in Hasselt voor jongeren meer toegankelijk door nachtbussen te voorzien. Jongeren brengen meer leven naar Hasselt en kunnen zo veilig genieten van onze stad.
Bij grote evenementen voorzien we vaste trajecten met de bus zodat alle Hasselaren van de deelgemeenten eraan deel kunnen nemen en zich veilig kunnen verplaatsen. Ouders kunnen hun kinderen veilig afzetten aan de stopplaats en zijn verzekerd van een veilig traject voor hun kinderen. Zo verminderen we ook het verkeer op plaatsen waar veel volk is bij evenementen. Dat is een win-win.
We rollen het fietsactieplan verder uit: We verbeteren waar nodig de bestaande fietspaden en creëren nieuwe verbindingen zodat er veilig en comfortabel gefietst kan worden. Hierbij behouden we een grote focus op veilige en comfortabele routes van de deelgemeenten naar de binnenstad. In samenspraak met de bewoners richten we deze optimaal in en ontwarren we het fiets- en het autoverkeer waar mogelijk.
Beleving
We zijn er trots op dat Hasselt het belangrijke label “kindvriendelijke stad” gekregen heeft. Maar het werk is nog niet af. We willen onze straten en parken zo inrichten dat er wat te beleven valt voor alle leeftijden, van jong tot oud. Zo willen we zorgen voor meer groen in de binnenstad. We willen in parken of speeltuintjes ook de optie voorzien om barbecues of spelmaterialen te huren. Voor kinderen moeten er meer speelprikkels zijn. Voor jongeren voorzien we voldoende bankjes en plaatsen om samen plezier te maken.
Iedereen in Hasselt moet in een omgeving van 300 meter een speelpleintje in de buurt hebben. We blijven speel- en leefstraten promoten en ondersteunen. Dit is een laagdrempelige manier om buren te leren kennen door gewoon samen op straat te spelen.
Na het aanpakken van het skatepark op Kapermolen en het uitbreiden naar kleinere skateparken in de wijken, voorzien we een kwalitatief indoor skatepark. Zo kan de skater in alle weersomstandigheden zijn of haar tricks verbeteren.
Van PKP Downtown tot de transformatie van de Muziekodroom in de Bootstraat: er is in Hasselt altijd wel wat te doen. We willen er echter voor zorgen dat we deze basis gebruiken om nog meer evenementen en toffe locaties in Hasselt te realiseren. De Bootstraat is heropgestart en moet de komende jaren uitgebouwd worden tot dé muzieklocatie in Limburg. Denk daarbij aan repetitieruimtes, plek voor creatie, de uitbouw van een creatieve hub,...
Kanaal Kwartier wordt de plek in Hasselt voor jongeren om hun vrije tijd te beleven, maar ook zelf in te vullen. De Serre levert hier sterk werk. Jong ondernemerschap ondersteunen, creatie…. We blijven hen structureel ondersteunen.
We maken werk van meer zalen waar je evenementen kan organiseren aan een goedkoop tarief.
Naast een divers aanbod in het nachtleven is het belangrijk dat de Hasseltse binnenstad een levendige en gezellige buurt blijft. We willen leegstaande gebouwen een invulling geven. Zo kunnen jongeren bij slecht weer schuilen op een veilige plek, en kan je als stad de jongeren ook vlot bereiken met het vrijetijdsaanbod. Het traject van de Serre kan hier als voorbeeld dienen.
We zetten in op veilige uitgangsbuurten
Kansen voor alle jongeren
We zorgen voor antennepunten van Huis van het Kind, dé informatie- en ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij de opvoeding van kinderen, in onze wijken. Via het Huis van het Kind, maar ook met organisaties als het Leonhuis blijven we ervoor zorgen dat we alle Hasselaren meenemen. We houden de vinger aan de pols en grijpen in waar nodig. We blijven initiatieven steunen die ervoor zorgen dat iedereen zorgeloos kind kan zijn: de Uitpas, de kinderkansencoach, taalbaden, …
Helaas voelen jongeren vandaag veel druk om te presteren. Ze groeien op in een digitale wereld en kunnen moeilijk deconnecteren. Jeugdwelzijn is een prioriteit voor Vooruit. Als stad verlagen we de drempels naar hulp door ondersteuning te bieden aan het TEJO- en Overkophuis. We moeten deze actief bekend maken zodat jongeren weten waar ze terecht kunnen. Dat doen we oa. in samenwerking met de scholen door een sticker in de agenda en een vastgemaakte notitie op smartschool. Verder gaan we aan tafel met de scholen om te kijken hoe we het eerste contact met een psycholoog op school zelf mogelijk kunnen maken.
Verder bekijken we met scholen hoe we een digitaal beleid kunnen voeren. Waar is er plaats voor een smartphone en waar moeten jongeren terug het contact met elkaar kunnen vinden? Samen met de Hasseltse scholen willen we een ‘GSM-charter’ opzetten.
We maken jongeren weerbaarder. We leren hen ingrijpen als ze iets zien gebeuren dat niet oke is. Samen met de scholen en jeugdverenigingen/sportclubs voorzien we omstaanderstrainingen voor het herkennen van en omgaan met pestgedrag, discriminatie,...
Wij zijn inclusief. In alle speelpleinen in Hasselt komen inclusieve speeltuigen zodat ook kinderen met een beperking ten volle kunnen ravotten. We voorzien eveneens een buitenschoolse opvang én een vrijetijdsaanbod waar deze kinderen terecht kunnen.
Studenten
Volgens een bevraging van de jeugddienst overweegt 54% van de Hasseltse studenten om na hun studies in onze stad te blijven wonen. Een nipte meerderheid, die we graag groter willen maken. Daarom zetten we maximaal in op onze banden met de verschillende onderwijsinstellingen in (en rondom) Hasselt zoals de Universiteit Hasselt, Hogeschool PXL en de UCLL om de studenten kennis te laten maken met onze stad buiten hun lessen.
Hasselt moet een stad worden waar studenten vanuit heel Limburg terecht kunnen om te studeren. Daarom zorgen we voor meer betaalbare koten en we makende verschillende campussen vlot bereikbaar via het openbaar vervoer.
Ook de verdere ontwikkeling van Kanaal Kwartier tot een studentenhub is een essentieel voor de toekomst van Hasselt als studentenstad.
Met de uitrol van de studentensite op de Elfde Linie en de opwaardering van Kanaal Kwartier tot de plek voor cultuur en creatie, zoeken we samen met de studentenverenigingen naar een locatie waar ze een fakbar kunnen openen,en café voor en door studenten.
We gaan met de Hasseltse handelaars aan tafel om te kijken hoe we via een studentenkaart ‘studentendeals’ (Knaeckpas, EYCA, Uitpas…) kunnen aanbieden en verstrerken aan de Hasseltse studenten. Zo zorgen we voor meer beleving in de binnenstad en leren de studenten Hasselt nog beter kennen.
Om ervoor te zorgen dat meer studenten na hun studies in Hasselt willen blijven plakken, moeten we ervoor zorgen dat ze hier ook een betaalbare woning kunnen vinden. Dat gecombineerd met toffe evenementen en interessante jobmogelijkheden zorgt ervoor dat Hasselt kan wedijveren met andere studentensteden. We zetten Hasselt op de kaart als de studentenstad van de toekomst.
Jeugdverenigingen
Als Vooruit vinden we het heel belangrijk dat elke jongere een plek kan hebben om zichzelf te zijn, vrienden te maken en plezier te hebben. Van de Chiro, Scouts, KSA, KLJ, JRK tot de jeugdhuizen: onze jeugdbewegingen zijn stuk voor stuk organisaties die exact dat te bieden hebben aan onze kinderen en jongeren. Dit zijn onze voorstellen om ervoor te zorgen dat ze nog beter hun werk kunnen doen.
Stad Hasselt organiseert al veel zaken om jeugdbewegingen te ondersteunen: promoteams om wat extra geld te verdienen, de Uitpas, logistieke ondersteuning bij de zomerkampen, de verhuurdienst van de stad, dag van de jeugdbeweging, etc… Hasselt loopt op dit vlak vooruit ten opzichte van andere gemeenten. Maar de jongeren van Vooruit willen dat Hasselt dé gemeente is en blijft om op te groeien.
Het leven wordt duurder, ook voor de jeugdverenigingen. Via een centraal overleg kan de stad groepsaankopen stimuleren waar alle verenigingen van profiteren. Daarnaast moet onderzocht worden wat de impact is van de prijsstijgingen en de stagnatie van subsidies. Als we correct willen blijven investeren in onze jongeren moeten de mogelijkheid tot indexering bekeken worden.
Organiseer een dag van de jeugdvrijwilliger om hen extra in de bloemetjes te zetten.
Net zoals andere verenigingen hebben jeugdverenigingen heel wat materiaal dat niet elke week gebruikt wordt. We onderzoeken of er in de stad op een centrale locatie een loods kan worden voorzien waar verenigingen materialen betaalbaar kunnen stockeren. Dit geeft eveneens de kans aan jeugdverenigingen om materialen te delen met elkaar.
Het verwerken van afval vormt een groot probleem voor veel jeugdverenigingen. Daarom moet de stad met hun samenzitten om een afvalplan uit te werken, zodat elke vereniging op een propere en duurzame manier met hun afval kan omgaan.
De uitpas is een goed initiatief om verenigingen toegankelijk te maken voor alle Hasseltse jongeren. Veel jeugdbewegingen weten echter nog niet hoe ze werkt, of waarom het voordelig zou zijn om ze te gebruiken. Door de werking hiervan beter gekend te maken, kan je de uitpas uitrollen naar alle Hasseltse jeugdbewegingen. Maar ook in de andere richting kan de Uitpas ervoor zorgen dat jongeren de jeugdbewegingen leren kennen.
Om fuiven vlot bereikbaar te maken kan de inzet van feestbussen een wereld van verschil maken voor veel jongeren. Ook voor feesten zoals de nacht van de jeugdbeweging, die sinds kort in Genk doorgaan, zijn feestbussen handig om ze bereikbaar te maken voor iedereen.
Samen met de jeugdbewegingen bekijken hoe de administratie van activiteiten vereenvoudigd kan worden.
De jeugdbewegingen hebben allemaal een thuis centraal in één van de vele wijken en deelgemeenten van Hasselt. Om te zorgen dat deze jeugdlokalen veilig en bruikbaar zijn, moet de stad een duidelijk subsidiereglement voorzien waar de verenigingen gebruik van kunnen maken. Om te helpen met het drukken van de kosten, ook voor lokalen die niet in handen zijn van de stad, kan het interessant zijn om de renovatiecoaches waar Hasseltse inwoners beroep op kunnen doen, ook ter beschikking te stellen van de jeugdverenigingen. Zo kunnen ze gericht hun lokalen beter isoleren om energie te besparen.
We onderzoeken of de daken van jeugdverenigingen voorzien kunnen worden van zonnepanelen en hoe dit gedeeld kan worden met de buurt.
Een leeftijdsvriendelijke stadIn Hasselt stijgt het aantal senioren sneller dan in andere centrumsteden. Met Vooruit Hasselt willen we hen dan ook soigneren. Dat vraagt een divers beleid, want een kwieke senior die net gepensioneerd is, is heel anders dan een bewoner van Hoge Vijf die we vieren als eeuweling. Kortom ‘de senior’ bestaat niet. En dat beseffen wij heel goed.
We streven er naar dat je in Hasselt een comfortabele en actieve oude dag kan beleven, ongeacht wat je wensen of noden zijn. Of het nu gaat om nog vlot een stapje in de wereld te zetten of om een gespecialiseerde zorgvraag. Een constante merken we wel: ouderen voelen zich vaak vergeten of worden verengd tot een groep die zorg nodig heeft. Daar maken we komaf mee.
Onze oudere Hasselaren moeten evenzeer onze stad kunnen beleven en van hun dag kunnen genieten. Daarom geven we graag extra aandacht aan onze Hasseltse ouderen.
Leeftijdsvriendelijke Hasselt
We streven ernaar om het label ‘leeftijdsvriendelijke stad’ voor Hasselt binnen te halen. Dat doen we door te focussen op een inclusieve en toegankelijke gemeenschap die mogelijkheden creëert om de gezondheid, participatie en veiligheid voor alle inwoners te maximaliseren, met als doel kwaliteit van leven en de waardigheid van de oudere inwoners te waarborgen.
We zorgen voor positieve beeldvorming over ‘ouder worden’ en van de kracht en de talenten van mensen met al meer jaren op de teller.
We zorgen dat de website van Hasselt geen eenzijdige blik geeft op ouder worden. Alle informatie voor ouderen is nu terug te vinden onder zorg. Dat moet worden herzien.
Op het stadhuis kan je als oudere inwoner terecht bij de seniorenconsulent voor al je vragen. Dat is een belangrijk contactpunt dat we zeker behouden.
We voorzien contactmomenten met de seniorenadviesraad zodat we hun waardevolle input kunnen gebruiken bij het opmaken van beleidsplannen of bij het uitwerken van beleidsbeslissingen die betrekking hebben op hun leefwereld.
Steeds meer dienstverlening vindt online plaats. Om te zorgen dat iedereen hier gebruik van kan maken, blijven we inzetten op digicoaches die zelfs aan huis komen. Voor de dienstverlening van de stad geldt het principe: het mag nooit enkel online beschikbaar zijn. Voor zij die geen toegang hebben tot digitale tools moet de dienstverlening in persoon kunnen plaatsvinden in het stadhuis of op een antennelocatie.
Ook dienstverlening die niet door de stad wordt aangeboden zie je afnemen. Die trend willen we stoppen. We gaan als stad in dialoog om te zorgen dat elke wijk en deelgemeente altijd toegankelijke postpunten en bankautomaten heeft.
We zorgen dat de centrumpendel een opwaardering krijgt zodat de belangrijkste punten in onze binnenstad vlot bereikbaar zijn voor iedereen. We hebben oog voor de veiligheid door te blijven werken met kleine, elektrische busjes.
Beleving
We blijven inzetten op informeren door de seniorengids tweejaarlijks te bezorgen waarin alle mogelijke verenigingen en activiteiten staan die in Hasselt plaatsvinden, alsook ruime informatie over het zorgaanbod.
We voorzien voldoende rustpunten in onze stad en in onze parken. We zorgen voor meer toegankelijk publiek sanitair in samenwerking met de horeca en voor plaatsen waar men kan schuilen tijdens slecht weer. We voorzien ook voldoende verlichting om het zicht op de weg en de omgeving te verhogen en zo ook de veiligheid (en het veiligheidsgevoel) te verhogen.
We richten infomomenten in voor senioren die actief op zoek gaan naar een dagbesteding door o.a. de vrijwilligersbeurs, en bekijken hoe we die kunnen uitbreiden met lokale handelaars die vrijwilligers of fleximedewerkers zoeken.
Eenzaamheid is een groeiend probleem bij de oudere bevolking. In de strijd tegen vereenzaming voeren we een structureel beleid vanuit de wijk- en dorpswerking. We verbreden de werking van lokale dienstencentra en ontmoetingscentra. We werken alle mogelijk fysieke en mentale drempels maximaal weg en werken outreachend. Deze centra zijn ook het startpunt om terug meer initiatieven zoals wijkrestaurants of kooklessen voor de buurt te beginnen.
We ontwikkelen een warm onthaal binnen de eigen buurt en faciliteren kennismaking met de buren via een buurtbuddy. Elke nieuwe inwoner van de gemeente krijgt de mogelijkheid tot een buurtbuddy. Een buurtbuddy is een vrijwilliger uit de buurt die je in het begin wegwijs maakt in de eigen buurt, je introduceert bij buurtinitiatieven. Op deze manier bouwen nieuwe inwoners sneller een sociaal weefsel uit in de eigen wijk of dorp. Maar kan je dankzij de ervaring van anderen ook je stad sneller leren kennen. Ook als er zaken veranderen kan een buurtbuddy helpen door bijvoorbeeld deze nieuwe initiatieven toe te lichten.
Via het sport- en bewegingsaanbod van de stad voor ouderen zetten we specifiek in op valpreventie.
Wonen
Oudere Hasselaren willen liefst zo lang mogelijk in de gekende omgeving blijven en dat moedigen we aan door ze te ondersteunen om langer zelfstandig te kunnen wonen, onder meer door de dienstverlening in onze Lokale Dienstencentra.
We zetten (via onze stedenbouwkundige instrumenten) ten volle in op ‘levensloopbestendig wonen’ en voldoende drempelloze woningen. We zijn niet blind voor de stijgende levenskost. Die is extra moeilijk voor oudere Hasselaren die een groter risico lopen in armoede te geraken of eenzaam zijn. Daarom zetten we blijvend in op initiatieven als wijkrestaurants. We bekijken ook hoe we deze kunnen uitbreiden. Maar ook de sociale kruidenier kan een verbindende rol spelen die de koopkracht ten goede komt.
Veel oudere mensen wonen in een groot huis als hun kroost op eigen benen staat. We bekijken hoe we hen kunnen helpen doorstromen naar een kleinere woning of hoe grote eengezinswoningen eenvoudiger kunnen worden omgezet naar meergezinswoningen. (meer info in het hoofdstuk wonen)
Voor ouderen die graag terug jong leven in huis hebben, organiseren we infoavonden over hoe je ‘kotmadam of -heer’ kan worden. Zo streven we naar een divers kotenaanbod dat ook voor onze oudere inwoners leven in de brouwerij brengt.
Zorg
Wij zorgen als stad ook voor jou als je dat nodig hebt. Woonzorgcentrum Hoge Vijf blijft van de stad en zal niet geprivatiseerd worden. Betaalbare en kwalitatieve zorg aanbieden aan zorgbehoefde Hasselaren op leeftijd zien wij als socialisten als onze maatschappelijke plicht.
We voorzien meer zuurstof voor de Hoge Vijf. Net zoals de rest van de zorgsector staat ook hun werking onder druk en hebben ze nood aan meer middelen en meer handen aan het bed. We blijven hierin investeren.
We zorgen voor opleiding tijdens de zorgjob en leggen de focus binnen onze eigen zorginstellingen op taalgebruik met en over ouderen. Door zo’n opleiding aan te bieden maken we ons personeel sterker én verbeteren we tegelijk de beeldvorming over ouderen.
Klimaat is een hot topic, letterlijk. En bij hittegolven zijn de eerste slachtoffers oudere mensen met een beperkt netwerk. Daarom willen we dat Stad Hasselt hier extra op inzet door op hittedagen actief ouderen te bezoeken. We zoeken vrijwilligers om hen op die momenten te ondersteunen. Op drukke plekken, zoals Kapermolen, via BE-Alert en via nieuwsbrieven sensibiliseren we de Hasselaren om even bij de buren aan te bellen of ze hulp nodig hebben en of ze voldoende verkoeling en hydratatie vinden.
-
Een stad dicht bij de mensen en warme wijken
Posted by Vooruit Hasselt · September 20, 2024 1:04 PM · 1 reaction
Een stad dicht bij de mensen
Participatie en communicatie
Een stad goed besturen, dat doe je door dicht bij je inwoners te staan. Door te luisteren kan je vaak kleine problemen, die een grote impact hebben op het dagelijkse leven, oplossen.
Een actief participatiebeleid betrekt we onze inwoners meer bij het beleid. Kleine en grote initiatieven van het stadsbestuur hebben namelijk meer kans op succes wanneer ze eerst besproken en getoetst worden bij de inwoners. Samen plannen maken op het niveau van de straat, de wijk en deelgemeente zorgt voor meer gedragenheid en tevredenheid. Samen bereiken we meer. Via burgerbudgetten geven we bovendien Hasselaren het initiatief.
We willen onze inwoners zo veel mogelijk betrekken bij onze projecten. We zorgen steeds voor een uniforme en duidelijke werkwijze die inspraak moet stimuleren en vereenvoudigen. We geven onze participatieambtenaar een sterkere rol en zetten meer in op het participatieplatform.
Advies- en dorpsraden treden op als brug tussen de inwoners en het beleid. We breiden het aantal raden uit, per domein of per buurt, en zorgen voor een sterkere samenwerking met meer overleg. We betrekken eveneens onze versterkte wijkwerking bij beleidsbeslissingen.
Om onze inwoners opnieuw een stem te geven, ook buiten verkiezingstijden, voeren we burgerbudgetten in. Deze burgerbudgetten kunnen met de steun van professionele wijkcoaches worden ingezet om verbindende projecten op te starten in de eigen buurt. Als inwoner weet je wat er leeft in je buurt, en waar de buurt nood aan heeft. Dankzij burgerbudgetten kan de stad de nodige financiële ondersteuning geven aan bewoners met een goed idee. De mosterd halen we bij onze buur Genk waar er al heel mooie projecten werden opgestart dankzij burgerbudgetten.
Ook al beschikt de stad Hasselt vandaag over tal van communicatiekanalen, de communicatie naar de Hasselaar kan veel beter. Transparante en efficiënte communicatie verkleint de afstand tussen de Hasselaar en het beleid.
Hasselaren moeten duidelijk en tijdig op de hoogte gehouden worden van werken, gewijzigde verkeerssituaties en andere initiatieven in hun buurt. Vandaag loopt het vaak mis en een andere aanpak is nodig. We focussen hier ook op de communicatie van nutsbedrijven en aannemers die werkzaam zijn in onze stad.
Niet iedereen is even behendig met de computer, het is belangrijk dat we de digitale kloof verkleinen. De medewerkers van stad Hasselt makkelijker en vaker telefonisch bereikbaar zijn en dan ook de fysieke infomomenten/spreekuren worden uitgebreid. Telefonisch en persoonlijk contact blijft belangrijk.
DienstverleningDicht bij je inwoners staan, betekent ook een sterke dienstverlening aanbieden. We zorgen ervoor dat de dienstverlening van stad Hasselt steeds op maat is van iedereen én zo veel mogelijk kort bij huis.
Onze loketten en diensten moeten toegankelijk zijn. De hulpverlening moet rekening houden met de diverse samenleving waarin we leven. Iedereen met een hulpvraag moet op het stadhuis terecht kunnen, of je nu hardhorig bent of je rolstoelgebruiker bent. Als er drempels blijken te zijn, dan pakken we deze meteen aan.
We zorgen voor voldoende tactiele (door aanraking waarneembaar) en andere signalisatie in onze eigen dienstverleningen. We gebruiken symbolen/pictogrammen, voorzien voldoende rustplaatsen, maken onze informatie helder en verstaanbaar, gebruiken hulpmiddelen voor doven en slechthorenden, zorgen voor impulsarme ruimtes en stilteplekken, enzovoort.
Steeds meer dienstverlening vindt online plaats. Om te zorgen dat iedereen hier gebruik van kan maken, blijven we inzetten op digicoaches die zelfs aan huis komen. Voor de dienstverlening van de stad geldt het principe: het mag nooit enkel online beschikbaar zijn. Voor zij die geen toegang hebben tot digitale tools moet de dienstverlening in persoon kunnen plaatsvinden in het stadhuis of op een antennelocatie.
We zorgen ervoor dat de medewerkers van stad Hasselt makkelijker en vaker telefonisch bereikbaar zijn en dan ook de fysieke infomomenten/spreekuren worden uitgebreid. Telefonisch en persoonlijk contact blijft belangrijk.
We willen een correcte, vlotte en efficiënte dienstverlening voorzien, kort bij de burgers. Zo houden we ook na januari 2024 het gemeentehuis van Kortessem open. Tegelijkertijd onderzoeken we welke dienstverlening efficiënter is om op lokaal niveau aan te bieden.
De dienstverlening die niet door de stad wordt aangeboden, zie je afnemen. Die trend willen we stoppen. We gaan als stad in dialoog om te zorgen dat elke wijk en deelgemeente altijd toegankelijke postpunten en bankautomaten heeft.
Een stad met warme wijken
Aangename en warme wijken en deelgemeenten waar iedereen zich thuis voelt, dat is waar Vooruit voor staat.
Een sterke wijkwerking
Hasselaren nog meer te betrekken, dat doe je ook door aanwezig te zijn in de wijken. Door meer wijk- en straathoekwerkers in te schakelen en de werking van onze lokale diensten- en ontmoetingscentra te versterken, kunnen we onze inwoners nog beter ondersteunen. Met een sterkere wijkwerking zorgen we bovendien voor meer verbinding en meer samenhorigheid.
In elke wijk zijn er (meer) wijkwerkers actief. Zij zijn hét aanspreekpunt voor onze inwoners en onze voelsprieten in de wijk.
Meer straathoekwerkers en -verpleegkundige om gericht in te spelen op de (zorg)noden van de kwetsbare groepen. Wij laten niemand achter.
We verbreden de werking van onze lokale diensten- en ontmoetingscentra en voorzien antennepunten in de wijken, zodat we Hasselaar nog beter kunnen ondersteunen. Of je nu digitiale hulp nodig hebt, een hobby zoekt voor je kinderen of meer wil weten of de werken in je straat, we zorgen dat iedereen weet waar hij of zij in de wijk hiervoor terecht kan.
Een sterke wijkwerking zet in op verbindende activiteiten, denk aan wijkrestaurants, kookcursussen of een Halloweentocht voor kinderen. We versterken op deze manier niet enkel de samenhorigheid in de wijk, we gaan ook de strijd tegen eenzaamheid aan.
Een aangename woonomgeving
We zien er op toe dat elke Hasselaar kan wonen in een gezellige en aangename omgeving met tal van voorzieningen in de buurt. In onze wijken zetten we daarom in op:
Vergroening. We zorgen voor meer bomen en meer parkjes met zitbanken, waar iedereen naar hartenlust kan ontspannen. Dit bevordert het welzijn en de gezondheid van onze bewoners én wapent de buurt tegen extreme weersomstandigheden. Door alle groene plekken met elkaar te verbinden, zorgen we bovendien voor veilige en aangename wandel- en fietspaden.
Netheid en toegankelijkheid. We streven voor een proper en goed onderhouden publiek domein! Propere straten zijn niet alleen aangenamer om in te wonen, ze geven meteen ook een veiliger gevoel. Door in te zetten op toegankelijkheid, zorgen we dat ook minder mobiele mensen zich steeds vlot kunnen verplaatsen.
Verkeersveiligheid. We bannen het sluip- en vrachtverkeer en strijden tegen de overdreven snelheid, zo verhoogt de leefbaarheid in de wijk. We werken aan veilige schoolomgevingen zodat alle kinderen en jongeren veilig en vlot tot aan de schoolpoort geraken.
Bereikbaarheid. Iedereen kan zich vlot verplaatsen via veilige fietsverbindingen, voldoende parkeerplaatsen en het herstel van het stadsnet van De Lijn.
Duurzaamheid. We voorzien groepsaankopen voor renovaties en bekijken de mogelijkheid voor energiedelen op wijkniveau.
Voldoende faciliteiten. We streven ernaar om in elke voldoende faciliteiten te voorzien, zodat elke inwoner steeds een kinderopvang, buurtschool, supermarkt, dokter of een bankautomaat kort bij huis heeft.
Een bruisende buurt
Warme wijken, waar je elkaar kan ontmoeten en waar steeds wat te beleven valt. Daar streven we naar.
We stimuleren toegankelijke activiteiten die de sociale interactie in de wijk verhogen, denk aan wijkrestaurants en buurtfeesten. We maken dit mogelijk door extra financiële steun te bieden en de administratie voor evenementenaanvragen te vereenvoudigen.
Volwaardige en goed uitgeruste ontmoetingscentra in de wijken dienen als betaalbare evenementenlocatie. Waar mogelijk voorzien we bijkomende ontmoetingsplekken.
We bundelen alle mogelijke ontmoetingscentra die in Hasselt gehuurd kunnen worden op één website. Via de verhuuragenda op die website zal men de zalen eenvoudig kunnen boeken. Zo maken we het eenvoudiger voor de Hasselaren om een ruimte te reserveren, maar ontlasten we ook de vrijwilligers die instaan voor het beheer van de ontmoetingscentra.
Verenigingen hebben ruimte nodig. Daarom stellen we de ontmoetingscentra voor hen open én gaan we op zoek naar bijkomende betaalbare locaties zoals schole sporthallen. Een eigen stadsloods zorgt voor betaalbare opslagruimtes
We zorgen voor een opwaardering van de wijkkermissen en -carnavalstoeten.
Kinderen moeten kunnen ravotten in hun eigen buurt. Dat doen we door in te zetten op voldoende speeltuinen. We promoten eveneens speel- en leefstraten, zo kunnen kinderen zich volop uitleven én hun buren leren kennen.
Sporten is goed voor de gezondheid en versterkt de sociale samenhang in onze buurten en wijken. Via Outdoor sporttoestellen, sportpleintjes, sportscholen en kwalitatieve sportinfrastructuur zetten we de inwoners aan tot bewegen.
-
Actiepunten voor onze wijken en deelgemeenten
Posted by Vooruit Hasselt · September 14, 2024 1:44 PM · 1 reaction
Warme wijken en deelgemeenten waar iedereen zich thuis voelt. Dat is waar Vooruit voor staat.
Hollandsveld, Rapertingen en Wimmertingen
Kuringen, Kuringen-Heide en Schimpen
-
Onze kernpunten
Posted by Vooruit Hasselt · September 06, 2024 9:00 PM · 1 reaction
We geven je graag een voorsmaakje van onze beloftes aan Hasselt. Zo werken we samen aan een warme stad waar het goed leven en wonen is voor jong en oud.
Volle vaart Vooruit
Vlotte en veilige verplaatsingen voor iedereen
Meer en beter openbaar vervoer
Terug naar een bereikbaar stadsnet dat ons centrum, wijken en deelgemeenten met elkaar verbindt. We gaan in overleg met De Lijn voor zowel meer haltes als elektrische pendelbussen die de belangrijke plaatsen en randparkings in onze stad verbinden. Wie vanop een P+R liever fietst, kan hier ook voor kiezen via een eenvoudig deelsysteem.
Vlot parkeren in Hasselt
We vereenvoudigen het parkeerbeleid zowel voor bewoners als bezoekers.
Onze inwoners krijgen in plaats van 100 uren gratis parkeren, 300 uren gratis op dagparkings (Astrid, Dusart, CCHA). Deze gratis parkeeruren laten we evolueren naar een mobiliteitsbudget op maat.
Hasselt fietsstad
We blijven Investeren in veilige fietspaden en vlotte verbindingen met de wijken en deelgemeenten. Veilige schoolomgevingen blijven prioritair.
Vooruitblikken naar morgen
Een duurzame stad die klaar is voor jouw toekomst
Groen wonen en leven
Alle Hasselaren moeten van thuis uit meteen groen zien én dichtbij huis toegang hebben tot een buurtgroen of een park. We breiden onze groenzones uit en verbinden ze met wijkparken tot groene assen.
Om klaar te zijn voor de toekomst moedigen we de Hasselaar aan via groepsaankopen om te ontharden, vergroenen en te renoveren. Daarnaast onderzoeken we hoe we voortrekker kunnen worden in energieopslag en hoe deze energie te delen met de inwoners.
Hasselt blijft de properste stad met meer vuilbakken en we verbeteren ons containerpark in Kuringen, terwijl we een volwaardig, tweede containerpark voorzien.
Vooruit, laat zien wat je kan
Ruimte en aandacht voor creatief, artistiek en sportief talent
Verankeren en versterken de Bootstraat - Kunstencentrum – concertzaal
Met de Bootstraat aan het Kanaal Kwartier en het Kunstencentrum in het centrum zette we de afgelopen jaren een eerste, grote stap om van Hasselt opnieuw hét kunst- en muziekcentrum van Limburg te maken. We moeten deze twee locaties verder laten bloeien, door kansen te geven aan lokale artiesten en kunstenaars, een échte concertzaal te voorzien waar cross-overs met bekende muzikanten kunnen plaatsvinden.
Dankzij de Bootstraat en het kunstencentrum hebben de vele studenten van onze Kunstencampus (KNST. Hasselt) en de creatieve opleidingen aan de PXL op de studentencampus aan de Elfde Linie de kans om door te breken in eigen stad. We zetten in op een ijzersterke samenwerking tussen alle culturele spelers.
Toegankelijke en kwalitatieve sportinfrastructuur
We blijven investeren in kwalitatieve sportinfrastructuur. Zowel voor de clubsporter als voor de individuele sporter. Zo moedigen we een gezonde, actieve levenstijl aan bij alle Hasselaren.
Vooruit richting hoopvolle toekomst
Betaalbaar wonen voor iedereen
Dankzij het Hasselts woonmodel maakten we kopen al gemakkelijker voor (her)starters. We blijven hierop inzetten. En zolang de Vlaamse overheid haar verantwoordelijkheid niet opneemt, zoeken we manieren om hierin te innoveren. Zo kan je woekerprijzen op de huurmarkt tegengaan met een huurprijsrem én bekijken we hoe we een opkoopbescherming kunnen invoeren.
Om te zorgen dat ook echt iedereen een eerlijke kans heeft om een huis of appartement te huren, voeren we praktijkstesten.
Samen met WIL (Limburgse woonmaatschappij) zorgen we dat niemand achterblijft en voorzien we meer sociale woningen op basis van de nood die er is.
Stadswerking dicht bij jou
Op veel vlakken brengen we de stadswerking al naar de wijken, denk daarbij aan de bibliotheken en sport. Maar dankzij de fusie met Kortessem krijgen we de kans te onderzoeken welke dienstverlening we best zo dicht mogelijk bij de inwoners aanbieden in al onze deelgemeenten.
Vooruit in het leven
Aandacht voor het (mentale) welzijn van jong en minder jong
Een zorgeloze kindertijd voor elk kind
We voorzien gezonde én betaalbare maaltijden op school. We onderzoeken hoe we het succesvolle initiatief van Kortessem met soep en fruit op school kunnen uitrollen over heel Hasselt.
De buitenschoolse kinderopvang (BKO) blijft in handen van Stad Hasselt én willen we voor de BKO meer bevoegdheden naar de stad halen. De succesvolle werking van Huis van het Kind rollen we verder uit dankzij antennepunten in alle wijken en deelgemeenten.
We versterken de weerbaarheid van onze jongeren via educatie, sport en spel
We besteden extra aandacht aan het jeugdwelzijn. We breiden het bestaande aanbod uit adhv nieuwe samenwerkingen. Hierbij introduceren we omstaanderstrainingen op school en in de sportclubs. Om dit in goede banen te leiden, breiden we de brugfiguren in het basisonderwijs uit naar het secundair.
Ouderen moeten zich veilig en goed voelen in onze stad
Hasselt moet het label ‘leeftijdsvriendelijke stad’ binnenhalen als bewijs van onze inclusieve en toegankelijke gemeenschap. We werken aan een positieve beeldvorming over ouder worden.
Hasselaren kunnen rekenen op de beste gezondheidszorg.
Zorg is voor de stad een kerntaak. We privatiseren onze woonzorgcentra Hoge Vijf niet.
De nieuwe campus van het Jessa Ziekenhuis verzekert zorg dichtbij huis. Tegelijkertijd kunnen we in Hasselt een voortrekkersrol opeisen in de medische wereld dankzij sterke samenwerkingen met de Hogescholen en de universiteit.