Nieuws

Een sociaal Hasselt

Vooruit Hasselt

Friday 20

September 2024 13:24

Om een sterk, warm en sociaal beleid te voeren, moet je dicht bij je inwoners staan. Nabije dienst- en hulpverlening voor elke Hasselaar is cruciaal. We streven naar een breed aanbod van dienst- en hulpverlening zodat elke Hasselaar weet waar hij of zij terecht kan met noden en vragen.

Doorheen heel het beleid willen we inzetten op welzijn en nabijheid. Zowel fysiek, als mentaal welzijn staan hierin centraal. Je kan niet inzetten op het ene als je het andere links laat liggen. Denk maar eens terug aan de impact van covid op onze gezondheid. We zorgen ervoor dat onze jongeren en bij uitbreiding alle Hasselaren weerbaarder zijn, maar ook vlot terecht kunnen in onze zorgvoorzieningen. Denk hierbij aan gezondheidsdiensten, het ziekenhuis, de politie, schoolteams met brugfiguren, het huis van het kind, Tejohuis…

Hoe doen we dat?

Sociaal beleid

Een sterk sociaal beleid doorheen je hele bestuur naast het OCMW zorgt voor het welzijn van elke inwoner. Iedereen kan op een bepaald punt in het leven te maken krijgen met tegenslag, verlies van werk, ziekte of gewoon ouder worden. Door een financieel vangnet aan te bieden via het OCMW, in combinatie met sterke begeleiding naar werk of opleiding, zorgen we dat niemand door de mazen van het net valt en helpen we mensen opnieuw op weg in het leven. 

Als stad moeten we de hand reiken en voor de begeleiding en steun zorgen die je nodig hebt om (opnieuw) deel uit te maken van de samenleving. Een sterk beleid werkt op verschillende fronten met mensen samen en zorgt dat ze voldoende inkomen hebben om menswaardig te leven, ook in kwetsbare of eenzame periodes.

Het OCMW begeleidt mensen zo veel mogelijk naar duurzaam werk. Dat kan velerlei vormen aannemen, van een langdurige opleiding tot het zoeken van een zinvolle dagbesteding. Het OCMW maximaliseert zo de kansen van elke Hasselaar op duurzaam werk. 

We blijven inzetten op een sterk netwerk met alle welzijns- en zorgpartners in Hasselt zoals de mutualiteiten, het ziekenhuis en de middenveldorganisaties.

 We pleiten voor een afschaffing van de onderhoudsplicht, waarbij kinderen de rusthuisfactuur van hun ouders moeten betalen als de ouder dat zelf niet kan. Alleen als er echt sprake is van misbruik, kan de onderhoudsplicht toch worden toegepast.

De collectieve schuldenregeling moet worden aangepast aan de realiteit van koppels bij echtscheiding (bv. schulden die door de ex-partner zijn aangegaan) 

We blijven inzetten op gerichte zorgnoden voor kwetsbare doelgroepen door onze straatverpleegkundigen. We monitoren de noden en breiden uit indien nodig. 

Als je je inwoners, en zeker je jongeren, mentaal weerbaarder wil maken, moet je mentaal welzijn bespreekbaar en concreet maken. Projecten zoals dit rond traumaverwerking in samenwerking met VUB verdienen de volle steun. Dit soort projecten willen we actief opzoeken en uitrollen samen met partners die hierin de expertise hebben.

We streven naar gedeeld beroepsgeheim zodat de kern van zorgverleners een gezin optimaal kan bijstaan. Zo kan je gerichter en effectiever handelen en staat het welzijn van het kind steeds centraal.

We onderzoeken hoe we als stad onze kwetsbare jongeren beter kunnen opvangen als ze volwassen worden. Jongeren met een achtergrond in de jeugdzorg hun nood aan ondersteuning stopt niet plots als ze 18 worden. We willen er zijn voor alle Hasselaren en helpen hen bij de overgang in het hulpverleningscircuit.

Kunnen zoeken naar werk, een studie kunnen doen, werken aan je gezondheid… Het begint allemaal met een dak boven je hoofd. Als stad blijven we inzetten op dak- en thuisloosheid. We beschermen de meest kwetsbare mensen door appartementen te voorzien vanuit de stad en we ondersteunen initiatieven die ervoor zorgen dat Hasselaren een nieuwe start kunnen geven via het Scandinavische model: ‘Housing First’.

We gaan volop voor betaalbare en gezonde schoolmaaltijden voor elk kind. Dat heeft voordelen voor iedereen. Kinderen leren gezond eten en zitten niet met een lege maag in de klas. Ouders moeten niet elke dag een brooddoos maken en we houden de schoolfactuur betaalbaar.

We bekijken hoe we succesvolle projecten als het Wisselke en de uitbouw van een sociale kruidenier op elkaar kunnen afstemmen en uitbreiden. We brengen dit samen op één locatie en onderzoeken hoe we hier kunnen inzetten op de tewerkstelling van doelgroepen die moeilijk aansluiting vinden bij de arbeidsmarkt. 

We lanceren een proefproject afvalophaling bij personen met een beperking. Niet iedereen heeft op de dag waarop het afval wordt ingezameld hulp aan huis. Ze moeten hierdoor op het verkeerde moment hun afval buiten zetten en riskeren zo een boete voor overlast. We zetten een proefproject op waarbij afvalophalers een aparte route doen voor personen met een beperking waar ze aan huis gaan, het afval verzamelen en meenemen.

Als stad hebben we extra aandacht voor de sociale economie (zie hoofdstuk economie en werk)

We voeren een preventief beleid rond verslavingen. Via het flankerend onderwijs kunnen wij samen met welzijnspartners en de lokale politie trajecten opzetten in scholen om de weerbaarheid van jongeren te vergroten. We voeren brede sensibiliseringsacties via scholen, evenementen, en media.

We streven ernaar dat gokkantoren geen voet aan grond krijgen in Hasselt. Ze werken verslavingen in de hand en maken gokken toegankelijker.

We blijven inzetten op onze Welzijnscampus, waar organisaties die kwetsbare Hasselaren helpen op een betaalbare manier hun diensten kunnen aanbieden.

Warm beleid

Je inwoners voelen zich betrokken als ze ‘de stad’ ook zien en kunnen aanspreken in de wijk. We moeten dus meer inzetten op onze wijkwerking door onze buurtcentra te versterken of antennepunten te openen, door meer wijk- en straathoekwerkers in te schakelen, kortom door de sterke dienstverlening die de stad heeft op ‘t Scheep kenbaar te maken dichtbij de Hasselaar.

Hasselt werd door het vrijwilligersplatform ‘Give a Day’ uitgeroepen tot meest sociale stad omwille van onze vrijwilligerswerking. Daar zijn wij trots op en wij willen alle Hasseltse vrijwilligers blijven ondersteunen, maar ook bedanken door ze op tijd en stond in de bloemetjes te zetten.

We hebben in Hasselt een groot aanbod aan ontmoetingscentra en buurthuizen die uitgebaat worden door vrijwilligers. We merken helaas dat het moeilijker wordt om opvolgers te vinden voor vrijwilligers die aangeven het werk niet verder te kunnen zetten. We willen hen bijstaan in samenspraak met de buurt om opvolging te verzekeren.

We versterken onze wijkwerking door in te zetten op meer wijk- en straathoekwerkers. Zij kennen de buurt, zij kennen de inwoners en kunnen gericht aangeven welke noden er zijn

We versterken de werking van brugfiguren op school om de afstand tussen het onderwijs en alle hulpverlening te verkleinen en ze beter te laten samenwerken. Een brugfiguur zorgt voor een sterkere band tussen het schoolteam en het gezin, maar legt ook linken naar de buurt en naar hulp- en dienstverlening. We blijven de werking evalueren en rollen dit verder uit naar de lagere scholen.

Hasselt heeft nog maar één sociaal restaurant. We gaan samen met de wijkwerkers aan de slag om in kaart te brengen welke wijk of deelgemeente nood heeft aan een sociaal wijkrestaurant. Maar we durven breder te kijken. Misschien is de grootste nood in een bepaalde wijk niet een betaalbare maaltijd, maar wel sociaal contact. Waarom organiseer je in een gemeenschapscentrum dan geen kooklessen in de plaats?

Onze loketten en diensten moeten toegankelijk zijn. De hulpverlening moet rekening houden met de diverse samenleving waarin we leven. Iedereen met een hulpvraag moet op het stadhuis terecht kunnen, of je nu hardhorig bent of je rolstoelgebruiker bent. Als er drempels blijken te zijn, dan pakken we deze meteen aan.

Steeds meer dienstverlening vindt online plaats. Om te zorgen dat iedereen hier gebruik van kan maken, blijven we inzetten op digicoaches die zelfs aan huis komen. Voor de dienstverlening van de stad geldt het principe: het mag nooit enkel online beschikbaar zijn. Voor zij die geen toegang hebben tot digitale tools moet de dienstverlening in persoon kunnen plaatsvinden in het stadhuis of op een antennelocatie.

Voor veel gezinnen is het huishouden niet compleet zonder viervoeter. We onderzoeken waar we een zwemvijver voor honden kunnen voorzien in Hasselt zodat ook zij optimaal kunnen genieten van onze natuur.

Daarnaast zijn de hondenweides enorm populair. We zetten in op meer hondenweides daar waar er nog geen zijn en breiden bestaande weides uit met speeltuigen..

Armoedebestrijding

Hasselt moet een stad zijn waar iedereen kan geloven in zijn dromen. Opgroeien in kansarmoede, ondanks drempels je diploma willen halen, als je plots een tegenslag moet verwerken… In Hasselt willen we kansen geven waardoor je je toekomst in handen kan nemen. We zorgen ervoor dat ons beleid altijd een armoedetoets uitvoert. Dat is nodig als we iedereen altijd mee willen nemen. 

Armoede is een onrecht in onze samenleving. Hasselt is een stad rijk aan kansen, die ook kansen biedt aan wie in kansarmoede leeft. Alle mogelijkheden die we als stad hebben om de strijd tegen armoede te voeren, benutten we. We zetten in op ondersteuning en brugfiguren zodat mensen in armoede hulp krijgen. Op alle beleidsdomeinen hebben we aandacht voor armoede. Wie even de weg kwijt is of door de mazen van het net dreigt te vallen, moeten we de hand blijven reiken en opnieuw mee krijgen. 

Kinder(kans)armoede in het bijzonder pakken we verder aan. Door nu te investeren in het wegwerken van armoede werken we aan een toekomst waarin iedereen mee kan en een plek vindt in de samenleving. Armoede tegengaan betekent dat we allemaal vooruitgaan. Elke euro die vandaag naar armoedebestrijding gaat, verdient zichzelf later vele malen terug. Armoede en sociale ongelijkheid zijn geen individuele maar maatschappelijke problemen, die we enkel kunnen aanpakken door samen te werken. Daarom slaan we de handen in elkaar met verschillende partners zoals het CAW, geestelijke gezondheidszorg en jeugdvoorzieningen. We willen nabij en bereikbaar zijn en mensen een houvast bieden. Dat doen we door hen niet los te laten, door te luisteren en hun veerkracht te vergroten. We zetten outreachend sociaal werkers in, zowel in het stadscentrum als in de deelgemeenten: dit zijn mensen die actief op zoek gaan naar hulpvragen in een bepaalde buurt. Ze leren er de mensen kennen en zijn het aanspreekpunt voor al wie een vraag heeft of hulp nodig heeft. Op die manier kunnen we de Hasselaren snel verder helpen en zijn we als stad dicht bij de burger.

We hanteren in beleidsvorming het NIVEA-principe: Niet Invullen Voor Een Ander. Vaak schieten goedbedoelde maatregelen hun doel voorbij omdat niet echt geluisterd wordt naar de doelgroep zelf. Mensen in armoede kunnen zelf best verwoorden waar ze nood aan hebben en wat voor hen drempels zou wegwerken. We gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en de organisaties die hen verenigen. 

De kerngroep Kansarmoede is een structurele partner in de strijd tegen kansarmoede. We willen hun functie als brugfiguur optimaal inzetten om voeling te behouden en kort op de bal te spelen. Als stad ondersteun je hen door expertise van de stad beschikbaar te maken op vlak van communicatie om hun werking efficiënt kenbaar te maken aan de Hasselaar. Maar rekenen ook op hun expertise om een structureel beleid te kunnen voeren tegen kansarmoede.

Samen met de kerngroep maken we de tool ‘Hulpwijzer Hasselt’ breder bekend zodat alle Hasselaren weten dat je hier terecht kan met een hulpvraag en je eenvoudig wordt doorverwezen naar de correcte hulpverlening.

Dankzij de REMI-tool kan de sociale dienst perfect in kaart brengen welke kosten kwetsbare Hasselaren hebben. Het berekent de effectieve kosten die een gezin heeft rekening houdend met alle factoren zoals huisvesting, vervoerskosten… Dit systeem op maat zorgt ervoor dat onze sociale werkers gericht steun kunnen bieden die de Hasselaar nodig heeft. Helaas is dat niet genoeg. Als stad kunnen we niet verantwoordelijk zijn om na het in kaart brengen ook de nodige financiële steun te bieden. We blijven aandringen bij de federale overheid om deze middelen vrij te maken voor de lokale besturen.

De Sociale Kruidenier op de welzijnscampus vormt een speerpunt in de strijd tegen (kans)armoede. Iedereen heeft recht op gezonde en betaalbare voeding. Daarnaast kan deze plaats ontmoeting creëren en andere hulpnoden in kaart brengen. We evalueren dit project en bekijken hoe we dit structureel kunnen uitrollen tot een volwaardige sociale partner.

Répaircafés hebben zowel een duurzame, betaalbare en, circulaire functie als een sociale functie. We blijven inzetten op deze cafés zodat alle Hasselaren er terecht kunnen voor het herstellen van elektronica en huisraad, maar ook voor een goede babbel. 

We halen kansarmoede uit de taboesfeer. We zetten sensibiliseringscampagnes op in samenwerking met de Hasseltse kinderdagverblijven, scholen en verenigingen - en bespreken met hen hoe je dit kan herkennen en aanpakken.

We ondersteunen alle scholen, netoverschrijdend, met hulp op maat om armoede te herkennen, een kostenbewust beleid op te zetten en ondersteuning te bieden aan kinderen die het moeilijker hebben.

Leven in (kans)armoede zorgt voor stress en onzekerheid. Mensen die in armoede leven hebben dus ook een grote psychische kwetsbaarheid. Met stad Hasselt willen we de voorloper zijn om dit aan te pakken én personen in armoede de tools te geven om sterker in hun schoenen te staan. We zetten hier in op proefprojecten in samenwerking met de zorgsector om deze kwetsbare Hasselaren meer kansen te geven.

Bij succesvolle projecten onderzoeken we hoe we structurele ondersteuning kunnen bieden in plaats van projectgestuurde ondersteuning. Kwetsbare Hasselaren hebben immers nood aan langdurige steun, als we enkel met projectsubsidies werken, kan je dit niet garanderen.

We blijven op alle niveaus ijveren voor automatische rechtentoekenning. Als Hasselt willen wij hierbij graag de pionier zijn van de uitrol van programma's die dit waarmaken in plaats van te blijven werken in vraaggestuurde hulpverlening.

Het systeem van de Uitpas is breed bekend en wordt veel gebruikt. Door een sociaal tarief aan te bieden kunnen ook mensen met een beperkt budget genieten van cultuur en sport, in alle discretie. We willen de Uitpas nog verder verbeteren en uitbreiden. Zo maken we de Uitpas nog beter bekend bij onze Hasseltse verenigingen, om ook deze sector betaalbaar en dus toegankelijk te maken voor iedereen. Uiteraard zullen ook de toekomstige Hasselaren in Kortessem hierop beroep kunnen doen.

Inclusief Hasselt

Hasselt begint bij jou en mij. Hoe je er ook uitziet, waar je ook vandaan komt, wat je socio-economische achtergrond, seksuele voorkeur, leeftijd, geslacht, herkomst, beperking, levensbeschouwing of moedertaal ook moge zijn. Wij willen van Hasselt de meest inclusieve stad maken, waar iedereen thuis is. 

Aan inclusie moet je werken, dit vraagt dus actie op alle domeinen. Of het nu over ons onderwijs, de werkvloer, de publieke ruimte, een woning of de vrije tijd gaat: elke Hasselaar moet volwaardig kunnen participeren. Zonder gelijkwaardige participatie geen gelijke kansen. Er zijn nog te veel drempels (zichtbaar of onzichtbaar, met opzet of niet) waardoor sommige mensen hun recht op onderwijs, werk, wonen of maatschappelijke participatie niet (volledig) kunnen krijgen. 

Wij werken die drempels weg en blijven elke vorm van uitsluiting, discriminatie en racisme bestrijden. We blijven als lokale overheid ook in eigen boezem kijken en verbeteren systematisch onze eigen dienstverlening en gebouwen. En dat willen we altijd samen met jou doen.

Leertrajecten: Samen met culturele organisaties werken we aan projecten rond diversiteit en inclusie, cultuureducatie, duurzaamheid en klimaatverandering, participatie en cultuurcommunicatie. Door kennis te delen werken we aan een inclusieve en duurzame toekomst voor Hasselt

Sommige kandidaat-huurders worden niet uitgenodigd om een woning te bekijken op basis van hun afkomst, handicap, seksuele voorkeur, ... Hierdoor vinden ze geen toegang tot de huurmarkt. Elke kandidaat-huurder die voldoende inkomen en de gepaste gezinsgrootte heeft, moet een eerlijke kans krijgen om een huurwoning te bezichtigen. Zolang we geen instrument hebben dat elke huurder beoordeelt op basis van objectieve parameters, moet er controle zijn. Daarom voeren we praktijktesten in die het mogelijk maken om de discriminerende verhuurder individueel te sensibiliseren en bij  herhaaldelijke overtredingen te bestraffen.

Een toegankelijke stad is een stad waar iedereen zich vlot en vrij kan verplaatsen. Bij heraanleg van de openbare ruimte houden we dit hoog in het vaandel.
We maken alle gebouwen van Stad Hasselt vlot toegankelijk tegen 2040.

Zowel in het vergunningenbeleid als in de handhaving leggen we de nadruk op toegankelijkheid. Handelszaken die willen werken aan hun toegankelijkheid kunnen rekenen op steun van de stad. Inwoners kunnen dan weer terecht aan ons woonloket over informatie voor levensbestendig wonen.

We brengen de toegankelijkheid van alle zorginstellingen in Hasselt in kaart, van hulporganisaties tot de kinderopvang. 

Stadscommunicatie en dienstverlening:We zorgen voor voldoende tactiele (door aanraking waarneembaar) en andere signalisatie in onze eigen dienstverlening. We gebruiken symbolen/pictogrammen, voorzien voldoende rustplaatsen, maken onze informatie helder en verstaanbaar, gebruiken hulpmiddelen voor doven en slechthorenden, zorgen voor impulsarme ruimtes en stilteplekken, enzovoort

We streven ernaar goedkope (video)tolk- en vertaaldiensten aanbieden aan de sectoren Gezondheid, Welzijn en Onderwijs. We gebruiken die ook zelf om onze stadsdienstverlening taaltoegankelijker te maken.
Hasselt kan de voorloper zijn als slimme stad, we onderzoeken hoe we nieuwe en innovatieve (taal)technologieën (zoals AI) kunnen gebruiken.

Sportclubs die aandacht hebben voor de zwakkeren in de maatschappij en die zich actief inzetten voor gelijke kansen (tegen racisme, homofobie…) verdienen de steun van stad Hasselt. Als stad ontwikkelen we aan opleidingsaanbod zodat vrijwilligers sterk in hun schoenen staan en we leren hen situaties van  (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, discriminatie,... herkennen en geven hen de tools om hiermee om te gaan.

Samen met (boven)lokale partners zetten we in op preventie via correcte beeldvorming, campagnes, sensibilisering en vormingen. Op internationale dagen (zoals de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie, de Dag tegen racisme, de Dag tegen armoede, de Dag voor mensen met een beperking, Internationale Vrouwendag, …) zetten we samen met middenveldorganisaties en adviesraden zichtbare acties op in de publieke ruimte om dit thema onder de aandacht te houden.

Juli ‘25 zal de eerste Limburgse Pride door de Hasseltse straten trekken. Daar zijn wij trots op, want wij staan voor een bestuur dat de basiswaarden van de Pride omarmt en uitdraagt.

Sociaal en internationaal

Een stad die warm en sociaal is, is dat ook buiten haar eigen grenzen. We willen ons als centrumstad versterken door beter samen te werken met andere steden en gemeenten, en zo ook een steentje bijdragen in de wereld.

In Hasselt gebeurt er al veel rond bewustwording en kennismaking met wat verder van ons bed ligt. Zo worden de SDG’s (Sustainable Development Goals) meegenomen in het beleid, maar denk ook aan concrete evenementen zoals het succesvolle Amuse of het filmfestival, Ciné Solidair. We verlenen noodhulp bij internationale rampen en ondersteunen adhv subsidies projecten door Hasseltse vzw 's in het globale Zuiden. Een sociaal Hasselt is ook een internationaal Hasselt. We durven onze verantwoordelijkheid te nemen.

We voorzien een groeipad om 0,7% van onze begroting toe te wijzen aan internationale solidariteit

We veroordelen elke vorm van geweld, terrorisme, racisme, discriminatie en het lijden van onschuldige slachtoffers. 

Het Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Verdrag voor de Rechten van het Kind vormen mee de basis voor zowel het lokale als het internationale beleid van de stad. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar het vergroten van het draagvlak voor de mensenrechten in Hasselt, maar ook daarbuiten.

We kaderen ons bredere beleid in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en ondersteunen de strijd tegen de klimaatverandering door zowel sociaal, lokaal als duurzaam te produceren en te consumeren.

In haar aankoopbeleid moet de stad aandacht hebben voor duurzaamheid, korte keten en fair trade

In ons cultureel en educatief aanbod via onder andere ‘Het huis van het Kind’ hebben we aandacht voor wereldburgerschap, mensenrechten, kinderrechten, diversiteit, het bevorderen van vrede en ontwapening, de strijd tegen de klimaatverandering, fair trade... en streven we ernaar die thema’s zo tastbaar mogelijk te maken voor onze inwoners.

We onderzoeken duurzaam bankieren en hoe de stad belegt. We streven ernaar op een verantwoorde en ethische manier met de stadsfinanciën om te gaan, rekening houdend met sociale, milieu- en governance aspecten. 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant