Nieuws

Een verkeersveilig en vlot bereikbaar Hasselt

Vooruit Hasselt

Friday 20

September 2024 13:19

Een stad kan nog zoveel te bieden hebben om te leven en te beleven… Als je er niet vlot en veilig kan geraken, dan heb je niets aan die voorzieningen. Daarom is mobiliteit een speerpunt voor Vooruit! Mensen hun mobiliteit beperken, dat kan niet. Wij streven naar een vlot en bereikbaar Hasselt. Voor iedereen.

We behouden wat goed is. We gaan aan de slag met wat nog beter kan. We zijn trots dat er in onze stad elke dag meer en meer mensen voor de fiets kiezen. Daarnaast werden we ook genomineerd voor het label ‘Meer mobiele stad’. Maar we zijn nog niet klaar. We blijven verder werken aan een stad waarin echt iedereen mee kan.

Een goed mobiliteitsbeleid is belangrijk voor de duurzame ontwikkeling van de stad. We zijn een centrumstad, dat stralen we uit, ook in ons beleid. We gaan voor een realistische en haalbare kijk op de zaken. Leefbaarheid, wooncomfort, bereikbaarheid en verkeersveiligheid staan daarbij centraal. Elke weggebruiker krijgt een eigen veilige, comfortabele en duidelijke plek in ons verkeer. En we zetten in op duurzame oplossingen die voor iedereen ook helder 

We zetten sterk in op verkeersveiligheid 

Snelheid blijft een boosdoener in het verkeer. Met diverse ingrepen, neergeschreven in het snelheidsplan, zorgen we ervoor dat het verkeer in de woonwijken vertraagt en de veiligheid er verhoogt. Dit doen we in alle wijken en deelgemeenten. 

We pakken sluip- en vrachtverkeer aan. Het zorgt immers voor onveilige situaties, zeker daar waar kinderen en jongeren zich met de fiets verplaatsen.

Veilige schoolomgevingen 

Onze jongste Hasselaren veilig naar school laten gaan, dat blijft onze prioriteit. De afgelopen jaren werd er alvast hard gewerkt: in maar liefst 80% van de Hasseltse schoolomgevingen werden ingrepen uitgevoerd om de verkeersveiligheid te verhogen. Het werk is natuurlijk nog niet klaar. 

We blijven inzetten op veilige schoolbuurten, in elke wijk en elke (nieuwe) deelgemeente. We werken steeds in samenspraak én op maat. Sommige scholen zijn gebaat bij door extra signalisatie of een Kiss&Ride te voorzien, in andere buurten is dan weer de invoering van een schoolstraat noodzakelijk. Het doel is over hetzelfde: kinderen en jongeren de laatste meters tot school veilig en vlot te laten afleggen.

We besteden ook aandacht aan de ruimere omgeving zoals de routes naar de schoolpoort.  

We zorgen dat de regels rond werfverkeer in schoolomgevingen strikt worden nageleefd. We sloten het Charter Werftransport af met de bouwsector om bij te dragen aan een maximaal bereikbare, leefbare en veilige schoolomgeving tijdens private en publieke bouw- en wegenwerken. Nu moeten we er streng op toezien dat dit ook wordt nageleefd

We blijven de kaart van de voetgangers en fietsers trekken 

In Hasselt wordt volop gewandeld en gefietst en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Stappen en trappen is niet alleen goed voor de gezondheid, het zorgt voor een vermindering van de verkeersdruk én de CO2-uitstoot.   

Met leuke acties en campagnes stimuleren we stappen en trappen. 

Wij promoten hoffelijkheid in het verkeer. Sensibiliseringscampagnes herinneren weggebruikers aan enkele minder bekende of vergeten verkeersregels. 

We stellen een duidelijk voetpadenplan op: we brengen de ontbrekende en onveilige situaties in kaart en verbeteren ze. Ook de oversteekplaatsen nemen we mee. 

De voetgangerszone in de binnenstad breiden we uit zodat shoppen en kuieren hier nog aangenamer wordt.

Ons fietspadenplan rollen we verder uit: we verbeteren de bestaande fietspaden en leggen daar waar nodig nieuwe verbindingen aan zodat er steeds veilig en comfortabel gefietst kan worden.

We investeren in Kindlinten: kindvriendelijke routes in wijken die speelplekken, scholen en andere kinderbestemmingen met elkaar verbinden zodat er veilig gewandeld en gefietst kan worden. 

We werken verder aan de uitbouw van het Trage Wegennetwerk om zo nieuwe en rustige routes door wijken te creëren. 

Een fietsbrug over de sporten, ter hoogte van Hostel H (Runkst), maakt van Hasselt dé fietsstad

We vergroten de betrokkenheid van de Hasselaar door een fiets-en voetgangersambtenaar aan te stellen die erover waakt dat de Hasselaren betrokken zijn én de reflex gemaakt wordt om onze trage verbindingen zo veilig en aangenaam mogelijk in te richten.

We blijven inzetten op een sterke samenwerking met de provincie Limburg en de Vlaamse overheid om onze fietsinfrastructuur vlotte verbindingen op te zetten met het Limburgse fietsroutenetwerk én de Hoppingpunten

We zorgen ervoor dat bewoners comfortabel hun fietsen kunnen parkeren. Via ons nieuwe vergunningenbeleid zijn nieuwbouwprojecten/appartementen verplicht om fietsenstallingen te voorzien. In dichtbevolkte wijken waar onze inwoners vaak niet in de mogelijkheid zijn hun stalen ros in huis of voor de gevel te plaatsen, blijven wij blijven inzetten op extra bewonersfietsparkeermogelijkheden in de vorm van fietstrommels, -kluizen en/of - en stallingen. 

We voorzien voldoende fietsenstallingen in en rondom de binnenstad én in de buurt van drukbezochte trekpleisters (zoals sporthallen en ontmoetingscentra) zodat je je fiets er veilig en gemakkelijk kwijt kan. We gaan op zoek naar hoe bestaande stallingen kunnen worden verbeterd, bijvoorbeeld door ze te overdekken, te beveiligen of door laadpunten te plaatsen. 

Wij blijven inzetten op een gezellig en bereikbaar stadscentrum 

In het hart van de stad focussen we op gemak voor de inwoners en een aangename beleving voor de bezoekers. We halen het zoek- en sluipverkeer uit de kern van de stad en geven woon- en mobiliteitscomfort aan de inwoner van ons stadscentrum. We combineren dat alles met een plan om de toegankelijkheid te verbeteren en de binnenstad een economische heropleving te geven. Zo maken we de stadskern klaar voor de toekomst. 

De Kleine Ring integreren we in onze stad. De missing links werden de afgelopen jaren aangepakt. Waar het kan maken we van de groene boulevard ook écht een groene boulevard door het uitbreiden van rustpunten met miniparkjes en laten we pleinfuncties ten volle tot hun recht komen. We geven de ruimte terug aan de stad en de mensen. We breiden de voetgangerszone verder uit. Fietsers, voetgangers en duurzaam openbaar vervoer krijgen prioriteit. Via een verkeerslussysteem vergroten en vergroenen we het potentieel van het Dusartplein als evenementen- en belevingsplein.

We waken steeds over de leefbaarheid van de wijken rondom belangrijke evenementenlocatie. De buurt wordt betrokken en tijdig geïnformeerd over wijzigende verkeerssituaties en bij herhaaldelijke evenementen van dezelfde grootorde kiezen we voor vaste en duidelijke circulatieplannen. We leggen de nadruk voor de bezoekers hier nog meer op het gebruik van P+R aan de rand van de stad (zie verder) 

De parkeerplaatsen in de binnenstad zijn voorbehouden voor inwoners, dienstverlening (zoals verpleegkundigen) en de minder mobiele of snelle shopper. Bezoekers die enkele uren of langer blijven, vinden vlot hun plek op grotere parkings buiten de Kleine Ring met een aangename, snelle verbinding naar de binnenstad. 

Voor wie moeilijk te been is, voorzien we kiss & ride parkings met een aangename inrichting en zitcomfort. Zo kan je hier net zoals bij een bushalte op een bankje en onder een afdak wachten op je chauffeur die je komt oppikken.

We zorgen dat de centrumpendel een opwaardering krijgt zodat de belangrijkste punten in onze binnenstad vlot bereikbaar zijn voor iedereen. We hebben oog voor veiligheid, duurzaamheid en flexibiliteit door te blijven werken met kleine, elektrische busjes.

We verfijnen het parkeerbeleid

In een aantrekkelijke stad als Hasselt, die dagelijks duizenden bezoekers ontvangt is een duidelijk parkeerbeleid noodzakelijk. Enkel zo kunnen we verkeers- en parkeerdruk in goeden banen leiden en ervoor zorgen dat onze stad in de toekomst aangenaam en gezellig blijft. Het uitgangspunt van het parkeerbeleid is simpel, of je nu in Hasselt woont, werkt of er een dagje komt shoppen, we willen dat je comfortabel en vlot je weg vindt naar een vrije parkeerplek. 

Het spreekt voor zich dat onze inwoners voorrang krijgen in het aanbod. De Hasselaren die wonen in de dichtbevolkte wijken in en rondom het stadscentrum moeten, net zoals hun bezoekers, vlot in hun eigen wijk kunnen parkeren. Inwoners buiten de Singel die naar het centrum afzakken, kunnen 100 uren gratis parkeren op de parkeerterrein Astrid, Dusart en Ccha. Bezoekers van de binnenstad houden we uit de wijken, zo verhogen we er de woonkwaliteit en verkeersveiligheid. Shoppers en stadsbezoekers die langdurig willen parkeren, kunnen terecht op de randparkings, zoals Park H en in de ondergrondse parkeergarages. Werknemers en handelaars parkeren dan weer voordelig op de bovengrondse parkeerterreinen met slimme slagbomen.We blijven vasthouden aan deze visie, maar verfijnen het beleid om nog meer parkeercomfort te kunnen aanbieden. De focus ligt op de Hasselaar, maar eveneens op diegene die moeilijk te been zijn. 

Meer parkeercomfort voor bewoners

Bewoners uit het stadscentrum willen we extra financiële ondersteunen bij de aankoop van een parkeerabonnement in een van onze ondergrondse parkeergarages. 

In dichtbevolkte wijken gaan we op zoek naar extra parkeerplekken exclusief voor bewoners. 

We gaan op zoek naar een plek om een extra dagparking exclusief voor Hasselaren in te richten. Hier kunnen bewoners dan ook gebruik maken van hun gratis parkeeruren. . 

We trekken het gratis parkeerbudget op van 100 naar 300 gratis uren. 

Via gerichte communicatie en praktische ondersteuning zorgen we ervoor dat onze Hasselaren vertrouwd worden met dit parkeerbudget. 

Op termijn breiden we deze gratis parkeeruren uit naar een mobiliteitsbudget. Je budget kan je dan inzetten om je te verplaatsen zoals jij dat wil: parkeren op een dagparking, een deelfiets gebruiken, de bus nemen, een taxi… Dankzij het mobiliteidsbudget kan elke Hasselaar op de meest geschikte manier zich verplaatsen in onze stad.

Parkeercomfort voor bezoekers 

We blijven inzetten op de promotie én uitbouw van Park H, de kwalitatieve Park&Ride parking. Een plek waar je voordelig je wagen parkeert en vervolgens je tocht naar het centrum of de campus vlot verder zet met het openbaar vervoer, de taxi, een deelfiets of gewoon te voet. Extra diensten zoals laadpunten en pakjesautomaten mogen hier niet ontbreken. 

We voorzien zulke P&R parkings aan de vier invalswegen naar Hasselt, denk onder meer aan de IKEA-site. 

We hanteren een duidelijk principe: ‘Hoe dichter bij de stad, hoe duurder de parkeerplek.’ Zo stimuleren we de bezoeker om voor de goedkopere P+R aan de rand van de stad te kiezen

Parking Blauwe Boulevard is met een uurtarief van 1,5 euro en dagtarief van max 10 euro de goedkoopste ondergrondse parkeergarage in de regio. Wij houden deze parking in handen van stad Hasselt. . 

We passen de uren van het betalend parkeren aan. Je betaalt tot 19u in plaats van 21u.  

We durven breder denken dan onze digitale borden die bezoekers naar een parkeerplek leiden. We starten een proefproject via slimme technieken en mogelijks zelfs open data. Zo begeleiden we bezoekers nog vlotterdoor informatie te delen met GPS-systemen en applicaties om zo met real time gegevens de auto naar beschikbare parkeerplaatsen te leiden.

Het bovengrondse Parkeerterrein CCHA stellen we open voor studenten en docenten van KNST Hasselt zodat zij makkelijker hun materiaal en/of muziekinstrumenten kunnen vervoeren. 

Hoe meer bezoekers voor Hasselt, hoe beter. Daarom willen we bezoekers ook belonen. Samen met de handelaars en horeca van de binnenstad werken we een systeem uit waarbij we de bezoeker kunnen belonen door twee uur parkeren terug te verdienen bij het shoppen of consumeren in Hasselt.

We brengen samen met de scholen, bedrijven en openbare instellingen alle parkeergelegenheid in kaart voor werknemers. We onderzoeken hoe we de uren dat deze niet gebruikt worden kunnen openstellen voor de Hasselaar en de bezoekers. In ruil kan stad Hasselt bijdragen aan het ontharden van deze parkeerterreinen.

We onderzoeken de mogelijkheid om bewoners hun privéparking te laten verhuren aan bezoekers via een app, gelijkaardig aan Airbnb. Op deze manier kan je in vakantieperiodes extra parkeerruimte voorzien door lege opritten of parkeerboxen ter beschikking te stellen.


We strijden voor meer én beter openbaar vervoer 

Iedereen heeft het recht om zich vlot te kunnen verplaatsen. Maar niet iedereen kan dit met de wagen of al fietsend. Daarom heeft Hasselt nood aan een sterk uitgebouwd openbaar vervoeraanbod.

Openbaar vervoer is echter een Vlaamse bevoegdheid. Wij strijden voor het herstel van ons stadnet bij De Lijn en gebruiken hiervoor ons gewicht als centrumstad. Natuurlijk blijven we niet bij de pakken zitten, als het moet nemen we zelf onze verantwoordelijkheid en bekijken hoe we als stad onze inwoners terug toegang kunnen geven tot een degelijke verbinding.

Hasselaren rekenen op het openbare vervoer om zich te verplaatsen. Onze stad – ooit voorloper inzake openbaar vervoer – zag helaas een groot deel van haar lijnen én haltes verdwijnen. Dat kunnen we niet zomaar toestaan! Wij blijven onderhandelen met De Lijn en strijden voor een aanbod en dienstverlening op maat van onze centrumstad. Het stadsnet moet terug hersteld worden. 

In deze onderhandelingen eisen we de versterking van de hoofdassen van het openbaar vervoer - naar deelgemeenten en belangrijke locaties - met voorrangsregelingen en waar mogelijk ook met vrije beddingen.  

We zorgen dat de centrumpendel een opwaardering krijgt zodat de belangrijkste punten in onze binnenstad vlot bereikbaar zijn voor iedereen. We hebben oog voor veiligheid, duurzaamheid en flexibiliteit door te blijven werken met kleine, elektrische busjes.

Hasselt is de hoofdstad van Limburg. Hasselt Station zou hét station bij uitstek moeten zijn waar Limburgse treinreizigers een vlotte dienstverlening kennen. We blijven hiervoor ijveren bij de NMBS. Daarnaast is Hasselt het drukstbezochte station. Loketten en loketbedienden zorgen automatisch voor een grotere sociale controle en een veilige stationsbuurt. Meer nog: we willen aan tafel gaan met de NMBS en De Lijn om deze 2 grote OV-maatschappijen te laten samenwerken. Zo kunnen we als Hasselt de voorloper zijn voor een dienstverlening van de toekomst. Een dienstverlening waarbij de gebruiker altijd centraal staat.

We blijven als stad het openbaar vervoerpromoten bij jongeren door een gratis Buzzypass te voorzien voor alle Hasseltse jongeren tot 20 jaar.

Stad Hasselt ondertekende het charter ‘toegankelijke bushaltes’ (50% van de bestaande haltes moeten tegen 2030 een upgrade krijgen om te voldoen aan de modernste toegankelijkheidsvoorwaarden). We zien erop toe dat dit ook wordt uitgevoerd.

We versterken de beleving voor studenten in Hasselt door nachtbussen te voorzien. Studenten brengen meer leven naar Hasselt en kunnen zo veilig genieten van onze stad.

Bij grote evenementen voorzien we vaste trajecten met de bus zodat alle Hasselaren van de deelgemeenten eraan deel kunnen nemen en zich veilig van en naar het evenement kunnen verplaatsen. Ouders kunnen hun kinderen veilig afzetten aan de stopplaats in de wijk en zijn verzekerd van een veilig traject voor hun kinderen. Zo verminderen we ook het verkeer rond de evenementen. Dat is een win-win.

Het Hoppinpunt aan station Kiewit moet dringend volledig actief worden. Daarenboven willen we bekijken hoe we bezoekers die hier parkeren het traject tot Hasselt Station gratis kunnen laten afleggen.

We maken ons klaar voor de toekomst met deelmobiliteit en laadinfrastructuur 

We willen iedereen de kans geven zich te verplaatsen, daarom versterken we het aanbod deelfietsen- en deelwagens. Het gebruik van deelwagens zorgt niet enkel voor minder verkeers- en parkeerdruk in onze stad, samen rijden is goed voor het milieu én je portemonnee 

We onderhandelen met de bestaande leveranciers van deelfietsen voor de beste prijs. 

We onderzoeken of we het huidige aanbod deelfietsen kunnen uitbreiden met bakfietsen en andere opties. Het is belangrijk dat deze deelsysteem steeds worden afgestemd op de juiste behoefte. Voor gezinnen met kinderen blijven we ook de fietsbibliotheek promoten. Je kan er een fiets huren, op maat van je kind.

We kiezen voluit voor Mobility as a Service. Discussies voor of tegen de wagen, voor of tegen de fiets, daar doen we niet aan mee. Iedere Hasselaar moet zich op een comfortabele en betaalbare manier kunnen verplaatsen. Als stad streven we dan ook naar een verdere uitrol van deelwagens. 

We onderzoeken of we het huidige aanbod deelwagens kunnen uitbreiden, denk aan bestelbusjes en andere mogelijkheden. 

We streven naar een volledig elektrische aanbod tegen 2030 .

We onderzoeken hoe we met de aanbieders van deelwagens een samenwerking kunnen opzetten om de vrijwilligers van de Minder Mobiele Centrale gebruik te laten maken van een deelwagen voor hun taak.

De elektrische wagen komt er onherroepelijk aan: wie vanaf 2030 een wagen koopt, zal zich alleen nog een elektrische exemplaar kunnen aanschaffen. Voldoende publieke laadinfrastructuur in onze stad is dus noodzakelijk. 

We blijven samenwerken met Vlaanderen voor de uitrol van publieke laadpalen

We willen gaan hierbij voor een volledig groen en slim laadpalennetwerk hebben. Zo kan de gebruiker meteen zien waar er een laadpaal beschikbaar is en vermijden we zoekverkeer. Dit laadpalennetwerk integreren we in het parkeerbeleid van de stad. 

Om klaar te zijn voor de toekomst, zoeken we ook andere samenwerkingen en mogelijkheden om de laadinfrastructuur sneller uit te breiden

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant