Een veilige stad
Vooruit Hasselt
Friday 20
September 2024 13:18
Hasselt is een sociale en veilige stad en dat zie je ook in het onderzoek naar veiligheidsgevoel. We zorgen graag voor elkaar en zetten hier als stad dan ook op alle vlakken op in: door een sterk jeugdbeleid, een inclusief vrije tijds- en sportbeleid, via brugfiguren op scholen, door te zorgen voor een propere stad en voor verkeersveiligheid.
Maar je kan nooit alle problemen vermijden. Een derde van de Hasselaren geeft aan zich af en toe onveilig te voelen. Dat moeten we serieus nemen. Daarom willen we investeren in sterke netwerken van diensten, buurtwerkers en organisaties. En wanneer de orde verstoord wordt, moet er worden opgetreden.
Hoe doen we dat?
Preventie
Preventie en ontrading gaan hand in hand. Daarom gaan we voor een geïntegreerde aanpak waarbij we investeren in meer straathoekwerkers en wijkwerkers die in eerste instantie werken aan het vertrouwen in de buurt. Daarnaast werken zij nauw samen met onze wijkagenten. Zo heb je al Hasselaar altijd een aanspreekpunt in je buurt.
Bemiddeling is essentieel. We hertekenen de functie van gemeenschapswachters met meer bevoegdheden en flexibele inzetbaarheid voor het aanpakken van geluidsoverlast, zwerfvuil en sluikstorten. We gaan voor diverse manieren van bemiddeling zoals burenbemiddeling en sfeerbeheerders.
We blijven inzetten op het voorkomen van inbraken met de diefstalpreventieadviseur die je gratis, vrijblijvend en onafhankelijk beveiligingsadvies op maat geeft.
Hoe mooier de stad, hoe meer respect de inwoners en bezoekers er ook voor hebben. We blijven investeren zodat Hasselt de properste stad blijft. Hierbij hebben we extra aandacht voor de stationsomgeving waarvan het masterplan met prioriteit moet worden uitgerold. Dit is immers het visitekaartje van onze stad en de mobiliteitspool waar alle Hasselaren samenkomen die beroep doen op het openbaar vervoer om zich te verplaatsen.
Thuis zijn in Hasselt, begint met je hier thuis te voelen. Via school, verenigingen, sportclubs… zetten we in op de strijd tegen discriminatie en grensoverschrijdend gedrag. We zorgen voor omstaanderstrainingen en meldpunten tijdens evenementen. We moedigen maatschappelijk debat verder aan.
Politie en brandweer
We zetten ons engagement in de hulpverleningszone als voortrekker verder. Onze politie en brandweer blijven evolueren. We blijven samen met onze partnergemeenten investeren in zowel personeel, infrastructuur als materiaal. We gaan voluit verder voor een goede samenwerking en verstandhouding tussen Hasselt, de hulpverleningszone en de diensten van de Gouverneur.
In samenspraak met de politie breiden we de opties tot aangifte uit in het antennekantoor dat je vindt in het Stadhuis. In dit kantoor moet de Hasselaar zonder afspraak terecht kunnen voor alle vragen en mogelijke aangiften.
Bereikbaarheid en snelheid van de hulpdiensten zijn cruciaal. Daarom blijven we ons openbaar domein scannen op plaatsen waar de doorgang te nauw is. We rollen het project met reflecterende huisnummers verder uit over het gehele grondgebied.
Stad Hasselt slaat de handen in elkaar met de politie om de Hasselaren te wapenen tegen de stijgende cybercrime. Cyberpreventieadviseurs gaan al aan huis om advies te geven nadat slachtoffers aangifte doen. We bekijken samen met de politie hoe we ook cursussen en informatiecampagnes kunnen uitrollen om nieuwe slachtoffers te voorkomen.
We sluiten met de politie een convenant ‘milieuovertredingen af om milieuproblemen aan te pakken. Denk hierbij aan sluikstorten, het illegaal verwijderen van asbest of afvalwater lozen. De politie registreert hier een stijgend aantal inbreuken op en heeft meer middelen nodig om te handhaven. We bekijken samen met hen welke van deze inbreuken ook door onze stadswachten kunnen worden beboet.
Een steeds groter wordend aantal politie-interventies heeft betrekking op mensen met een sociale of mentale zorgproblematiek die zich in een crisissituatie bevinden. We hebben tijdens politietussenkomsten extra aandacht voor mensen in een crisissituatie of met een mentale zorgproblematiek. We leiden onze politiemensen verder op om hiermee om te gaan en, indien nodig, de beste hulp in te schakelen.
Vooruit Hasselt erkent het potentieel van camera’s als hulpmiddel in politiewerk, maar benadrukt dat hun inzet zorgvuldig en doelgericht moet zijn. Camera’s worden alleen gebruikt waar het zinvol en proportioneel is, bijvoorbeeld tijdens evenementen voor beheersing van mensenmassa’s of in het kader van een specifieke problematiek of situatie.
Geweld tegen hulpverleners en openbare beroepen wordt nooit getolereerd. Deze mensen staan elke dag voor de bevolking paraat. Daarom zal elke organisatie zich steeds burgerlijke partij stellen in het geval van geweld tegen hulpverleners.
Over de Auteur
Vooruit Hasselt
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Een sociaal Hasselt
Vooruit Hasselt15.09.2024
-
Een bruisend en verbindend Hasselt
Vooruit Hasselt15.09.2024
-
Een verkeersveilig en vlot bereikbaar Hasselt
Vooruit Hasselt15.09.2024