Nieuws

Een kind- en leeftijdsvriendelijke stad

Vooruit Hasselt

Friday 20

September 2024 13:08

Een stad voor kinderen en jongeren

Hasselt moet de leukste stad zijn om op te groeien. Kinderen en jongeren moeten zich er veilig voelen en vol vertrouwen hun eigen talenten kunnen ontplooien. Iedereen verdient een goede start in het leven, ongeacht waar diens wieg staat. Daarom investeren we in onze kinderen en jongeren, want een investering in hen is een investering in de toekomst van onze stad. 

Hoe doen we dat? 

Kinderopvang

Jonge ouders zoeken zich een ongeluk naar een plekje in de kinderopvang. Als de bevoegde diensten zien dat de druk oploopt, moeten we als stad snel en autonoom kunnen ingrijpen en extra plekken voorzien. Momenteel is dit een Vlaamse bevoegdheid, maar wij willen als stad weer meer regie in handen nemen. 

Verder vereenvoudigen we de zoektocht van ouders door het digitale aanmeldsysteem voor scholen ook uit te rollen voor de kinderopvang ‘het kinderopvangloket’. Geen eindeloze telefoontjes meer, maar een centraal systeem waarin alle opvangplekken gebundeld worden en waarbinnen de kinderopvangsdiensten en onthaalouders nieuwe aanvragen structureel binnenkrijgen. 

Eens kinderen en jongeren naar school gaan, hebben veel (werkende) ouders nog nood aan buitenschoolse opvang. Hasselt wordt echter enorm benadeeld door het nieuwe decreet van de Vlaamse regering. Waar wij al goed werk leverden door een breed aanbod te voorzien in de opvang rond kunst, sport, muziek… worden we daar nu de dupe van. Zonder de correcte financiële middelen wordt opvang enkel een plek waar jongeren wachten op hun ouders. Dat kan niet voor Vooruit. De naschoolse opvang is de ideale plaats om jongeren kennis te laten maken met hun talenten.

Onderwijs

Als stad hebben we een ondersteunende rol voor het onderwijs. Dat zogenoemde ‘flankerende onderwijsbeleid’ moet als hoofddoel hebben om het aantal jongeren dat de schoolbanken verlaat zonder diploma te doen afnemen. Zo wordt er oa. ingezet op taalondersteuning, huiswerkbegeleiding, het bestrijden van schoolmoeheid en het maken van de juiste studiekeuze.

We gaan volop voor betaalbare, gezonde schoolmaaltijden voor elk kind. Dat heeft voordelen voor iedereen. Kinderen leren gezond eten en zitten niet met een lege maag in de klas. Ouders moeten niet elke dag een brooddoos maken en het houdt de schoolfactuur betaalbaar.

We blijven inzetten op veilige schoolomgevingen, hierover lees je meer in het hoofdstuk mobiliteit.

Kleuter- en Lager onderwijs

Kwaliteitsvol kleuteronderwijs is belangrijk voor de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van je kind. Je kleuter leert in de klas sociale vaardigheden en raakt vertrouwd met taal en met praktische vaardigheden. We streven naar 100% participatie in het onderwijs, daarom brengen we met alle betrokken partners de kleuterparticipatie in kaart en gaan we met ouders van thuisblijvende kinderen in gesprek.

In de lagere school behouden we het ‘dorpse’ karakter van onze scholen. Zowel je leerkrachten als de buurt moet dicht bij de leerlingen staan. Dat kan niet in grote scholen. Daarom pleit Vooruit voor het behoud van kleine buurtscholen met max 300 leerlingen.

In Kermt hebben we de ultieme kans om de school van de toekomst te bouwen: een buurtschool in het groen, op de site Ten Hove. Hier brengen we de lokale verenigingen samen met de school. Zo vormen we een mooie afspiegeling van de buurt. Naast de nieuwe school in Kermt komt er ook een nieuwe school in Tuilt waar de lokale verenigingen in de toekomst kunnen samenwerken om een brede school voor de buurt te vormen. In Rapertingen is de kleuterschool gerealiseerd. De volgende stap is het bouwen van de lagere school zodat ook deze leerlingen les kunnen volgen in mooie klaslokalen die klaar zijn voor de toekomst.

Taal is belangrijk. Kinderen die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn, hebben het vaak moeilijk een diploma te halen en vinden nauwelijks een weg naar het vrijetijdsaanbod. Om iedereen dezelfde kansen te geven, blijven we inzetten op taalstimulering in de vorm van taalbaden en babbeldozen. 

We versterken onze huiswerkbegeleiding zowel in het lager als secundair onderwijs door samenwerkingen op te zetten met onze hogescholen. Het Leonhuis dat hier al goed werk levert, versterken we.

Het is wetenschappelijk bewezen dat hoe meer de ouders betrokken zijn bij de schoolcarrière van hun kind, hoe beter het kind zal presteren op school én in een verdere carrière. We onderzoeken hoe we onze brugfiguren – die de kloof tussen ouders en school verkleinen- die momenteel aan de slag zijn in het secundair onderwijs ook kunnen inzetten in de lagere scholen. Zo kunnen we nog sneller gezinnen ondersteunen die een extra duwtje in de rug nodig hebben. Dat geeft onze allerjongsten de kans om zonder zorgen naar school te gaan en zich voor te bereiden op een mooie toekomst.

Secundair onderwijs

We willen in stad Hasselt de schoolmoeheid actief bestrijden en het verlaten van de schoolbanken zonder diploma tegengaan. Dat doen we al met de inzet van brugfiguren, maar we zien nog kansen, bijvoorbeeld door samenwerkingen op te zetten met organisaties zoals Talim.

Waar het streven in het lager onderwijs is dat ieder kind in de eigen buurt naar school kan gaan, zorgen we er in het secundair onderwijs voor dat Hasseltse jongeren hun keuze vooral volgens hun talent kunnen maken. Opdat de portemonnee deze keuze niet voor onze jongeren zou maken, stellen we samen met onze secundaire scholen een charter op rond een maximumfactuur.

Samen met de vele partners, willen het capaciteitstekort van het buitengewoon secundair onderwijs aanpakken

Stad Hasselt zet samen met lokale partners initiatieven op om de klasmuren te doorbreken. Op die manier ontdekken leerlingen plekken in onze stad waar ze anders misschien nooit terecht zouden komen.Hun horizon wordt niet alleen verbreed, ze krijgen goesting om te studeren. Ook de uitwisselingsprojecten met onze zustersteden zetten we terug hoger op de agenda

 

Jongeren laten groeien en bloeien

In Hasselt is het fijn opgroeien. Zo heeft Hasselt het label ‘Kindvriendelijke stad’ én genieten de jongeren jaarlijks van We R Young, de KPM Cup, Pukkelpop… De afgelopen jaren heeft Vooruit vanuit het stadsbestuur hard ingezet op het verkeersveilig maken van schoolomgevingen, op (jonge) Hasselaren samen brengen door o.a. initiatieven als de speelstraten én op de uitbouw van De Serre met de verhuis naar de Bootstraat. Maar het werk is nog niet af.

Vooruit blijft inzetten op verkeersveiligheid en vlotte verbindingen tussen deelgemeenten en naar het centrum, op het mentale welzijn van jongeren dat tijdens corona enorm op de proef werd gesteld, op een breed vrije tijdsaanbod waar elke jongere zich kan ontplooien ongeacht zijn of haar afkomst of de portemonnee van de ouders. Kortom Vooruit zal er altijd voor strijden dat jongeren zich goed voelen én dat iedereen mee kan.

We nemen de stem van jongeren serieus: We starten met een kindergemeenteraad. Zo worden onze kinderen en jongeren Stadsmakers. We blijven inzetten op de jeugdreflex: we toetsen het beleid af en bekijken of er voldoende rekening wordt gehouden met jongeren

Mobiliteit

Kinderen en jongeren zijn dé doelgroep die zich nog niet met de wagen kan verplaatsen. We behouden onze gratis Buzzy Pazz voor jongeren tot 20 jaar én we blijven aandringen bij De Lijn om in Hasselt terug een volwaardig aanbod aan busverbindingen te voorzien.

We makende beleving in Hasselt voor jongeren meer toegankelijk door nachtbussen te voorzien. Jongeren brengen meer leven naar Hasselt en kunnen zo veilig genieten van onze stad.

Bij grote evenementen voorzien we vaste trajecten met de bus zodat alle Hasselaren van de deelgemeenten eraan deel kunnen nemen en zich veilig kunnen verplaatsen. Ouders kunnen hun kinderen veilig afzetten aan de stopplaats en zijn verzekerd van een veilig traject voor hun kinderen. Zo verminderen we ook het verkeer op plaatsen waar veel volk is bij evenementen. Dat is een win-win.

We rollen het fietsactieplan verder uit: We verbeteren waar nodig de bestaande fietspaden en creëren nieuwe verbindingen zodat er veilig en comfortabel gefietst kan worden.  Hierbij behouden we een grote focus op veilige en comfortabele routes van de deelgemeenten naar de binnenstad. In samenspraak met de bewoners richten we deze optimaal in en ontwarren we het fiets- en het autoverkeer waar mogelijk.

Beleving

We zijn er trots op dat Hasselt het belangrijke label “kindvriendelijke stad” gekregen heeft. Maar het werk is nog niet af. We willen onze straten en parken zo inrichten dat er wat te beleven valt voor alle leeftijden, van jong tot oud. Zo willen we zorgen voor meer groen in de binnenstad. We willen in parken of speeltuintjes ook de optie voorzien om barbecues of spelmaterialen te huren. Voor kinderen moeten er meer speelprikkels zijn. Voor jongeren voorzien we voldoende bankjes en plaatsen om samen plezier te maken.

Iedereen in Hasselt moet in een omgeving van 300 meter een speelpleintje in de buurt hebben. We blijven speel- en leefstraten promoten en ondersteunen. Dit is een laagdrempelige manier om buren te leren kennen door gewoon samen op straat te spelen.

Na het aanpakken van het skatepark op Kapermolen en het uitbreiden naar kleinere skateparken in de wijken, voorzien we een kwalitatief indoor skatepark. Zo kan de skater in alle weersomstandigheden zijn of haar tricks verbeteren.

Van PKP Downtown tot de transformatie van de Muziekodroom in de Bootstraat: er is in Hasselt altijd wel wat te doen. We willen er echter voor zorgen dat we deze basis gebruiken om nog meer evenementen en toffe locaties in Hasselt te realiseren. De Bootstraat is heropgestart en moet de komende jaren uitgebouwd worden tot dé muzieklocatie in Limburg.  Denk daarbij aan repetitieruimtes, plek voor creatie, de uitbouw van een creatieve hub,...

Kanaal Kwartier wordt de plek in Hasselt voor jongeren om hun vrije tijd te beleven, maar ook zelf in te vullen. De Serre levert hier sterk werk. Jong ondernemerschap ondersteunen, creatie…. We blijven hen structureel ondersteunen.  

We maken werk van meer zalen waar je evenementen kan organiseren aan een goedkoop tarief.  

Naast een divers aanbod in het nachtleven is het belangrijk dat de Hasseltse binnenstad een levendige en gezellige buurt blijft. We willen leegstaande gebouwen een invulling geven. Zo kunnen jongeren bij slecht weer schuilen op een veilige plek, en kan je als stad de jongeren ook vlot bereiken met het vrijetijdsaanbod. Het traject van de Serre kan hier als voorbeeld dienen.

We zetten in op veilige uitgangsbuurten

Kansen voor alle jongeren

We zorgen voor antennepunten van Huis van het Kind, dé informatie- en ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij de opvoeding van kinderen, in onze wijken. Via het Huis van het Kind, maar ook met organisaties als het Leonhuis blijven we ervoor zorgen dat we alle Hasselaren meenemen. We houden de vinger aan de pols en grijpen in waar nodig. We blijven initiatieven steunen die ervoor zorgen dat iedereen zorgeloos kind kan zijn: de Uitpas, de kinderkansencoach, taalbaden, … 

Helaas voelen jongeren vandaag veel druk om te presteren. Ze groeien op in een digitale wereld en kunnen moeilijk deconnecteren. Jeugdwelzijn is een prioriteit voor Vooruit. Als stad verlagen we de drempels naar hulp door ondersteuning te bieden aan het TEJO- en Overkophuis. We moeten deze actief bekend maken zodat jongeren weten waar ze terecht kunnen. Dat doen we oa. in samenwerking met de scholen door een sticker in de agenda en een vastgemaakte notitie op smartschool. Verder gaan we aan tafel met de scholen om te kijken hoe we het eerste contact met een psycholoog op school zelf mogelijk kunnen maken.

Verder bekijken we met scholen hoe we een digitaal beleid kunnen voeren. Waar is er plaats voor een smartphone en waar moeten jongeren terug het contact met elkaar kunnen vinden? Samen met de Hasseltse scholen willen we een ‘GSM-charter’ opzetten.

We maken jongeren weerbaarder. We leren hen ingrijpen als ze iets zien gebeuren dat niet oke is. Samen met de scholen en jeugdverenigingen/sportclubs voorzien we omstaanderstrainingen voor het herkennen van en omgaan met pestgedrag, discriminatie,...

Wij zijn inclusief. In alle speelpleinen in Hasselt komen inclusieve speeltuigen zodat ook kinderen met een beperking ten volle kunnen ravotten. We voorzien eveneens een buitenschoolse opvang én een vrijetijdsaanbod waar deze kinderen terecht kunnen. 

Studenten

Volgens een bevraging van de jeugddienst overweegt 54% van de Hasseltse studenten om na hun studies in onze stad te blijven wonen. Een nipte meerderheid, die we graag groter willen maken. Daarom zetten we maximaal in op onze banden met de verschillende onderwijsinstellingen in (en rondom) Hasselt zoals de Universiteit Hasselt, Hogeschool PXL en de UCLL om de studenten kennis te laten maken met onze stad buiten hun lessen.

Hasselt moet een stad worden waar studenten vanuit heel Limburg terecht kunnen om te studeren. Daarom zorgen we voor meer betaalbare koten en we makende verschillende campussen vlot bereikbaar via het openbaar vervoer.

Ook de verdere ontwikkeling van Kanaal Kwartier tot een studentenhub is een essentieel voor de toekomst van Hasselt als studentenstad.

Met de uitrol van de studentensite op de Elfde Linie en de opwaardering van Kanaal Kwartier tot de plek voor cultuur en creatie, zoeken we samen met de studentenverenigingen naar een locatie waar ze een fakbar kunnen openen,en café voor en door studenten.

We gaan met de Hasseltse handelaars aan tafel om te kijken hoe we via een studentenkaart ‘studentendeals’ (Knaeckpas, EYCA, Uitpas…) kunnen aanbieden en verstrerken aan de Hasseltse studenten. Zo zorgen we voor meer beleving in de binnenstad en leren de studenten Hasselt nog beter kennen.

Om ervoor te zorgen dat meer studenten na hun studies in Hasselt willen blijven plakken, moeten we ervoor zorgen dat ze hier ook een betaalbare woning kunnen vinden. Dat gecombineerd met toffe evenementen en interessante jobmogelijkheden zorgt ervoor dat Hasselt kan wedijveren met andere studentensteden. We zetten Hasselt op de kaart als de studentenstad van de toekomst. 

Jeugdverenigingen

Als Vooruit vinden we het heel belangrijk dat elke jongere een plek kan hebben om zichzelf te zijn, vrienden te maken en plezier te hebben. Van de Chiro, Scouts, KSA, KLJ, JRK tot de jeugdhuizen: onze jeugdbewegingen zijn stuk voor stuk organisaties die exact dat te bieden hebben aan onze kinderen en jongeren. Dit zijn onze voorstellen om ervoor te zorgen dat ze nog beter hun werk kunnen doen.

Stad Hasselt organiseert al veel zaken om jeugdbewegingen te ondersteunen: promoteams om wat extra geld te verdienen, de Uitpas, logistieke ondersteuning bij de zomerkampen, de verhuurdienst van de stad, dag van de jeugdbeweging, etc… Hasselt loopt op dit vlak vooruit ten opzichte van andere gemeenten. Maar de jongeren van Vooruit willen dat Hasselt dé gemeente is en blijft om op te groeien.

Het leven wordt duurder, ook voor de jeugdverenigingen. Via een centraal overleg kan de stad groepsaankopen stimuleren waar alle verenigingen van profiteren. Daarnaast moet onderzocht worden wat de impact is van de prijsstijgingen en de stagnatie van subsidies. Als we correct willen blijven investeren in onze jongeren moeten de mogelijkheid tot indexering bekeken worden.

Organiseer een dag van de jeugdvrijwilliger om hen extra in de bloemetjes te zetten.

Net zoals andere verenigingen hebben jeugdverenigingen heel wat materiaal dat niet elke week gebruikt wordt. We onderzoeken of er in de stad op een centrale locatie een loods kan worden voorzien waar verenigingen materialen betaalbaar kunnen stockeren. Dit geeft eveneens de kans aan jeugdverenigingen om materialen te delen met elkaar.

Het verwerken van afval vormt een groot probleem voor veel jeugdverenigingen. Daarom moet de stad met hun samenzitten om een afvalplan uit te werken, zodat elke vereniging op een propere en duurzame manier met hun afval kan omgaan.

De uitpas is een goed initiatief om verenigingen toegankelijk te maken voor alle Hasseltse jongeren. Veel jeugdbewegingen weten echter nog niet hoe ze werkt, of waarom het voordelig zou zijn om ze te gebruiken. Door de werking hiervan beter gekend te maken, kan je de uitpas uitrollen naar alle Hasseltse jeugdbewegingen. Maar ook in de andere richting kan de Uitpas ervoor zorgen dat jongeren de jeugdbewegingen leren kennen.

Om fuiven vlot bereikbaar te maken kan de inzet van feestbussen een wereld van verschil maken voor veel jongeren. Ook voor feesten zoals de nacht van de jeugdbeweging, die sinds kort in Genk doorgaan, zijn feestbussen handig om ze bereikbaar te maken voor iedereen.

Samen met de jeugdbewegingen bekijken hoe de administratie van activiteiten vereenvoudigd kan worden.

De jeugdbewegingen hebben allemaal een thuis centraal in één van de vele wijken en deelgemeenten van Hasselt. Om te zorgen dat deze jeugdlokalen veilig en bruikbaar zijn, moet de stad een duidelijk subsidiereglement voorzien waar de verenigingen gebruik van kunnen maken. Om te helpen met het drukken van de kosten, ook voor lokalen die niet in handen zijn van de stad, kan het interessant zijn om de renovatiecoaches waar Hasseltse inwoners beroep op kunnen doen, ook ter beschikking te stellen van de jeugdverenigingen. Zo kunnen ze gericht hun lokalen beter isoleren om energie te besparen.

We onderzoeken of de daken van jeugdverenigingen voorzien kunnen worden van zonnepanelen en hoe dit gedeeld kan worden met de buurt.




Een leeftijdsvriendelijke stad 

In Hasselt stijgt het aantal senioren sneller dan in andere centrumsteden.  Met Vooruit Hasselt willen we hen dan ook soigneren. Dat vraagt een divers beleid, want een kwieke senior die net gepensioneerd is, is heel anders dan een bewoner van Hoge Vijf die we vieren als eeuweling. Kortom ‘de senior’ bestaat niet. En dat beseffen wij heel goed.

We streven er naar dat je in Hasselt een comfortabele en actieve oude dag kan beleven, ongeacht wat je wensen of noden zijn. Of het nu gaat om nog vlot een stapje in de wereld te zetten of om een gespecialiseerde zorgvraag. Een constante merken we wel: ouderen voelen zich vaak vergeten of worden verengd tot een groep die zorg nodig heeft. Daar maken we komaf mee. 

Onze oudere Hasselaren moeten evenzeer onze stad kunnen beleven en van hun dag kunnen genieten. Daarom geven we graag extra aandacht aan onze Hasseltse ouderen. 

Leeftijdsvriendelijke Hasselt

We streven ernaar om het label ‘leeftijdsvriendelijke stad’ voor Hasselt binnen te halen. Dat doen we door te focussen op een inclusieve en toegankelijke gemeenschap die mogelijkheden creëert om de gezondheid, participatie en veiligheid voor alle inwoners te maximaliseren, met als doel kwaliteit van leven en de waardigheid van de oudere inwoners te waarborgen.

We zorgen voor positieve beeldvorming over ‘ouder worden’ en van de kracht en de talenten van mensen met al meer jaren op de teller.

We zorgen dat de website van Hasselt geen eenzijdige blik geeft op ouder worden. Alle informatie voor ouderen is nu terug te vinden onder zorg. Dat moet worden herzien.

Op het stadhuis kan je als oudere inwoner terecht bij de seniorenconsulent voor al je vragen. Dat is een belangrijk contactpunt dat we zeker behouden.

We voorzien contactmomenten met de seniorenadviesraad zodat we hun waardevolle input kunnen gebruiken bij het opmaken van beleidsplannen of bij het uitwerken van beleidsbeslissingen die betrekking hebben op hun leefwereld.

Steeds meer dienstverlening vindt online plaats. Om te zorgen dat iedereen hier gebruik van kan maken, blijven we inzetten op digicoaches die zelfs aan huis komen. Voor de dienstverlening van de stad geldt het principe: het mag nooit enkel online beschikbaar zijn. Voor zij die geen toegang hebben tot digitale tools moet de dienstverlening in persoon kunnen plaatsvinden in het stadhuis of op een antennelocatie.

Ook dienstverlening die niet door de stad wordt aangeboden zie je afnemen. Die trend willen we stoppen. We gaan als stad in dialoog om te zorgen dat elke wijk en deelgemeente altijd toegankelijke postpunten en bankautomaten heeft.

We zorgen dat de centrumpendel een opwaardering krijgt zodat de belangrijkste punten in onze binnenstad vlot bereikbaar zijn voor iedereen. We hebben oog voor de veiligheid door te blijven werken met kleine, elektrische busjes.

Beleving

We blijven inzetten op informeren door de seniorengids tweejaarlijks te bezorgen waarin alle mogelijke verenigingen en activiteiten staan die in Hasselt plaatsvinden, alsook ruime informatie over het zorgaanbod.

We voorzien voldoende rustpunten in onze stad en in onze parken. We zorgen voor meer toegankelijk publiek sanitair in samenwerking met de horeca en voor plaatsen waar men kan schuilen tijdens slecht weer. We voorzien ook voldoende verlichting om het zicht op de weg en de omgeving te verhogen en zo ook de veiligheid (en het veiligheidsgevoel) te verhogen.

We richten infomomenten in voor senioren die actief op zoek gaan naar een dagbesteding door o.a. de vrijwilligersbeurs, en bekijken hoe we die  kunnen uitbreiden met lokale handelaars die vrijwilligers of fleximedewerkers zoeken.

Eenzaamheid is een groeiend probleem bij de oudere bevolking. In de strijd tegen vereenzaming voeren we een structureel beleid vanuit de wijk- en dorpswerking. We verbreden de werking van lokale dienstencentra en ontmoetingscentra. We werken alle mogelijk fysieke en mentale drempels maximaal weg en werken outreachend. Deze centra zijn ook het startpunt om terug meer initiatieven zoals wijkrestaurants of kooklessen voor de buurt te beginnen.

We ontwikkelen een warm onthaal binnen de eigen buurt en faciliteren kennismaking met de buren via een buurtbuddy. Elke nieuwe inwoner van de gemeente krijgt de mogelijkheid tot een buurtbuddy. Een buurtbuddy is een vrijwilliger uit de buurt die je in het begin wegwijs maakt in de eigen buurt, je introduceert bij buurtinitiatieven. Op deze manier bouwen nieuwe inwoners sneller een sociaal weefsel uit in de eigen wijk of dorp. Maar kan je dankzij de ervaring van anderen ook je stad sneller leren kennen. Ook als er zaken veranderen kan een buurtbuddy helpen door bijvoorbeeld deze nieuwe initiatieven toe te lichten.

Via het sport- en bewegingsaanbod van de stad voor ouderen zetten we specifiek in op valpreventie.

Wonen

Oudere Hasselaren willen liefst zo lang mogelijk in de gekende omgeving blijven en dat moedigen we aan door ze te ondersteunen om langer zelfstandig te kunnen wonen, onder meer door de dienstverlening in onze Lokale Dienstencentra.

We zetten (via onze stedenbouwkundige instrumenten) ten volle in op ‘levensloopbestendig wonen’ en voldoende drempelloze woningen. We zijn niet blind voor de stijgende levenskost. Die is extra moeilijk voor oudere Hasselaren die een groter risico lopen in armoede te geraken of eenzaam zijn. Daarom zetten we blijvend in op initiatieven als wijkrestaurants. We bekijken ook hoe we deze kunnen uitbreiden. Maar ook de sociale kruidenier kan een verbindende rol spelen die de koopkracht ten goede komt.

Veel oudere mensen wonen in een groot huis als hun kroost op eigen benen staat. We bekijken hoe we hen kunnen helpen doorstromen naar een kleinere woning of hoe grote eengezinswoningen eenvoudiger kunnen worden omgezet naar meergezinswoningen. (meer info in het hoofdstuk wonen)

Voor ouderen die graag terug jong leven in huis hebben, organiseren we infoavonden over hoe je ‘kotmadam of -heer’ kan worden. Zo streven we naar een divers kotenaanbod dat ook voor onze oudere inwoners leven in de brouwerij brengt. 

Zorg

Wij zorgen als stad ook voor jou als je dat nodig hebt. Woonzorgcentrum Hoge Vijf blijft van de stad en zal niet geprivatiseerd worden. Betaalbare en kwalitatieve zorg aanbieden aan zorgbehoefde Hasselaren op leeftijd zien wij als socialisten als onze maatschappelijke plicht. 

We voorzien meer zuurstof voor de Hoge Vijf. Net zoals de rest van de zorgsector staat ook hun werking onder druk en hebben ze nood aan meer middelen en meer handen aan het bed. We blijven hierin investeren.

We zorgen voor opleiding tijdens de zorgjob en leggen de focus binnen onze eigen zorginstellingen op taalgebruik met en over ouderen. Door zo’n opleiding aan te bieden maken we ons personeel sterker én verbeteren we tegelijk de beeldvorming over ouderen.

Klimaat is een hot topic, letterlijk. En bij hittegolven zijn de eerste slachtoffers oudere mensen met een beperkt netwerk. Daarom willen we dat Stad Hasselt hier extra op inzet door  op hittedagen actief ouderen te bezoeken. We zoeken vrijwilligers om hen op die momenten te ondersteunen. Op drukke plekken, zoals Kapermolen,  via BE-Alert en via nieuwsbrieven sensibiliseren we de Hasselaren om even bij de buren aan te bellen of ze hulp nodig hebben en of ze voldoende verkoeling en hydratatie vinden.

 

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant