Een stad dicht bij de mensen en warme wijken
Vooruit Hasselt
Friday 20
September 2024 13:04
Een stad dicht bij de mensen
Participatie en communicatie
Een stad goed besturen, dat doe je door dicht bij je inwoners te staan. Door te luisteren kan je vaak kleine problemen, die een grote impact hebben op het dagelijkse leven, oplossen.
Een actief participatiebeleid betrekt we onze inwoners meer bij het beleid. Kleine en grote initiatieven van het stadsbestuur hebben namelijk meer kans op succes wanneer ze eerst besproken en getoetst worden bij de inwoners. Samen plannen maken op het niveau van de straat, de wijk en deelgemeente zorgt voor meer gedragenheid en tevredenheid. Samen bereiken we meer. Via burgerbudgetten geven we bovendien Hasselaren het initiatief.
We willen onze inwoners zo veel mogelijk betrekken bij onze projecten. We zorgen steeds voor een uniforme en duidelijke werkwijze die inspraak moet stimuleren en vereenvoudigen. We geven onze participatieambtenaar een sterkere rol en zetten meer in op het participatieplatform.
Advies- en dorpsraden treden op als brug tussen de inwoners en het beleid. We breiden het aantal raden uit, per domein of per buurt, en zorgen voor een sterkere samenwerking met meer overleg. We betrekken eveneens onze versterkte wijkwerking bij beleidsbeslissingen.
Om onze inwoners opnieuw een stem te geven, ook buiten verkiezingstijden, voeren we burgerbudgetten in. Deze burgerbudgetten kunnen met de steun van professionele wijkcoaches worden ingezet om verbindende projecten op te starten in de eigen buurt. Als inwoner weet je wat er leeft in je buurt, en waar de buurt nood aan heeft. Dankzij burgerbudgetten kan de stad de nodige financiële ondersteuning geven aan bewoners met een goed idee. De mosterd halen we bij onze buur Genk waar er al heel mooie projecten werden opgestart dankzij burgerbudgetten.
Ook al beschikt de stad Hasselt vandaag over tal van communicatiekanalen, de communicatie naar de Hasselaar kan veel beter. Transparante en efficiënte communicatie verkleint de afstand tussen de Hasselaar en het beleid.
Hasselaren moeten duidelijk en tijdig op de hoogte gehouden worden van werken, gewijzigde verkeerssituaties en andere initiatieven in hun buurt. Vandaag loopt het vaak mis en een andere aanpak is nodig. We focussen hier ook op de communicatie van nutsbedrijven en aannemers die werkzaam zijn in onze stad.
Niet iedereen is even behendig met de computer, het is belangrijk dat we de digitale kloof verkleinen. De medewerkers van stad Hasselt makkelijker en vaker telefonisch bereikbaar zijn en dan ook de fysieke infomomenten/spreekuren worden uitgebreid. Telefonisch en persoonlijk contact blijft belangrijk.
Dienstverlening
Dicht bij je inwoners staan, betekent ook een sterke dienstverlening aanbieden. We zorgen ervoor dat de dienstverlening van stad Hasselt steeds op maat is van iedereen én zo veel mogelijk kort bij huis.
Onze loketten en diensten moeten toegankelijk zijn. De hulpverlening moet rekening houden met de diverse samenleving waarin we leven. Iedereen met een hulpvraag moet op het stadhuis terecht kunnen, of je nu hardhorig bent of je rolstoelgebruiker bent. Als er drempels blijken te zijn, dan pakken we deze meteen aan.
We zorgen voor voldoende tactiele (door aanraking waarneembaar) en andere signalisatie in onze eigen dienstverleningen. We gebruiken symbolen/pictogrammen, voorzien voldoende rustplaatsen, maken onze informatie helder en verstaanbaar, gebruiken hulpmiddelen voor doven en slechthorenden, zorgen voor impulsarme ruimtes en stilteplekken, enzovoort.
Steeds meer dienstverlening vindt online plaats. Om te zorgen dat iedereen hier gebruik van kan maken, blijven we inzetten op digicoaches die zelfs aan huis komen. Voor de dienstverlening van de stad geldt het principe: het mag nooit enkel online beschikbaar zijn. Voor zij die geen toegang hebben tot digitale tools moet de dienstverlening in persoon kunnen plaatsvinden in het stadhuis of op een antennelocatie.
We zorgen ervoor dat de medewerkers van stad Hasselt makkelijker en vaker telefonisch bereikbaar zijn en dan ook de fysieke infomomenten/spreekuren worden uitgebreid. Telefonisch en persoonlijk contact blijft belangrijk.
We willen een correcte, vlotte en efficiënte dienstverlening voorzien, kort bij de burgers. Zo houden we ook na januari 2024 het gemeentehuis van Kortessem open. Tegelijkertijd onderzoeken we welke dienstverlening efficiënter is om op lokaal niveau aan te bieden.
De dienstverlening die niet door de stad wordt aangeboden, zie je afnemen. Die trend willen we stoppen. We gaan als stad in dialoog om te zorgen dat elke wijk en deelgemeente altijd toegankelijke postpunten en bankautomaten heeft.
Een stad met warme wijken
Aangename en warme wijken en deelgemeenten waar iedereen zich thuis voelt, dat is waar Vooruit voor staat.
Een sterke wijkwerking
Hasselaren nog meer te betrekken, dat doe je ook door aanwezig te zijn in de wijken. Door meer wijk- en straathoekwerkers in te schakelen en de werking van onze lokale diensten- en ontmoetingscentra te versterken, kunnen we onze inwoners nog beter ondersteunen. Met een sterkere wijkwerking zorgen we bovendien voor meer verbinding en meer samenhorigheid.
In elke wijk zijn er (meer) wijkwerkers actief. Zij zijn hét aanspreekpunt voor onze inwoners en onze voelsprieten in de wijk.
Meer straathoekwerkers en -verpleegkundige om gericht in te spelen op de (zorg)noden van de kwetsbare groepen. Wij laten niemand achter.
We verbreden de werking van onze lokale diensten- en ontmoetingscentra en voorzien antennepunten in de wijken, zodat we Hasselaar nog beter kunnen ondersteunen. Of je nu digitiale hulp nodig hebt, een hobby zoekt voor je kinderen of meer wil weten of de werken in je straat, we zorgen dat iedereen weet waar hij of zij in de wijk hiervoor terecht kan.
Een sterke wijkwerking zet in op verbindende activiteiten, denk aan wijkrestaurants, kookcursussen of een Halloweentocht voor kinderen. We versterken op deze manier niet enkel de samenhorigheid in de wijk, we gaan ook de strijd tegen eenzaamheid aan.
Een aangename woonomgeving
We zien er op toe dat elke Hasselaar kan wonen in een gezellige en aangename omgeving met tal van voorzieningen in de buurt. In onze wijken zetten we daarom in op:
Vergroening. We zorgen voor meer bomen en meer parkjes met zitbanken, waar iedereen naar hartenlust kan ontspannen. Dit bevordert het welzijn en de gezondheid van onze bewoners én wapent de buurt tegen extreme weersomstandigheden. Door alle groene plekken met elkaar te verbinden, zorgen we bovendien voor veilige en aangename wandel- en fietspaden.
Netheid en toegankelijkheid. We streven voor een proper en goed onderhouden publiek domein! Propere straten zijn niet alleen aangenamer om in te wonen, ze geven meteen ook een veiliger gevoel. Door in te zetten op toegankelijkheid, zorgen we dat ook minder mobiele mensen zich steeds vlot kunnen verplaatsen.
Verkeersveiligheid. We bannen het sluip- en vrachtverkeer en strijden tegen de overdreven snelheid, zo verhoogt de leefbaarheid in de wijk. We werken aan veilige schoolomgevingen zodat alle kinderen en jongeren veilig en vlot tot aan de schoolpoort geraken.
Bereikbaarheid. Iedereen kan zich vlot verplaatsen via veilige fietsverbindingen, voldoende parkeerplaatsen en het herstel van het stadsnet van De Lijn.
Duurzaamheid. We voorzien groepsaankopen voor renovaties en bekijken de mogelijkheid voor energiedelen op wijkniveau.
Voldoende faciliteiten. We streven ernaar om in elke voldoende faciliteiten te voorzien, zodat elke inwoner steeds een kinderopvang, buurtschool, supermarkt, dokter of een bankautomaat kort bij huis heeft.
Een bruisende buurt
Warme wijken, waar je elkaar kan ontmoeten en waar steeds wat te beleven valt. Daar streven we naar.
We stimuleren toegankelijke activiteiten die de sociale interactie in de wijk verhogen, denk aan wijkrestaurants en buurtfeesten. We maken dit mogelijk door extra financiële steun te bieden en de administratie voor evenementenaanvragen te vereenvoudigen.
Volwaardige en goed uitgeruste ontmoetingscentra in de wijken dienen als betaalbare evenementenlocatie. Waar mogelijk voorzien we bijkomende ontmoetingsplekken.
We bundelen alle mogelijke ontmoetingscentra die in Hasselt gehuurd kunnen worden op één website. Via de verhuuragenda op die website zal men de zalen eenvoudig kunnen boeken. Zo maken we het eenvoudiger voor de Hasselaren om een ruimte te reserveren, maar ontlasten we ook de vrijwilligers die instaan voor het beheer van de ontmoetingscentra.
Verenigingen hebben ruimte nodig. Daarom stellen we de ontmoetingscentra voor hen open én gaan we op zoek naar bijkomende betaalbare locaties zoals schole sporthallen. Een eigen stadsloods zorgt voor betaalbare opslagruimtes
We zorgen voor een opwaardering van de wijkkermissen en -carnavalstoeten.
Kinderen moeten kunnen ravotten in hun eigen buurt. Dat doen we door in te zetten op voldoende speeltuinen. We promoten eveneens speel- en leefstraten, zo kunnen kinderen zich volop uitleven én hun buren leren kennen.
Sporten is goed voor de gezondheid en versterkt de sociale samenhang in onze buurten en wijken. Via Outdoor sporttoestellen, sportpleintjes, sportscholen en kwalitatieve sportinfrastructuur zetten we de inwoners aan tot bewegen.
Over de Auteur
Vooruit Hasselt
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Een sociaal Hasselt
Vooruit Hasselt15.09.2024
-
Een bruisend en verbindend Hasselt
Vooruit Hasselt15.09.2024
-
Een verkeersveilig en vlot bereikbaar Hasselt
Vooruit Hasselt15.09.2024