Nieuws

Slim investeren in plaats van blind besparen, Vooruit doet het

Team Vooruit

Friday 15

October 2021 14:05

Onder impuls van Vooruit-ministers Frank Vandenbroucke en Meryame Kitir kiest de federale regering voluit voor investeringen in zorg, welvaart en klimaat. Fractieleider Melissa Depraetere blikt vooruit. 

  • Melissa Depraetere: investeren is het sleutelwoord voor 2022

     LEES OOK  De krachtlijnen van de federale begroting >

    Een jaar geleden, bijna dag op dag, stond ons land voor een tweede coronagolf die heel wat nieuwe onzekerheden met zich meebracht. “Het afgelopen jaar was solidariteit dan ook hét sleutelwoord”, onderstreept fractieleider Melissa Depraetere in haar speech.

    (Lees verder onder de Facebookpost.)


    Melissa: “Solidariteit van een sterke sociale zekerheid. Solidariteit van alle mensen die de regels hebben gevolgd. Solidariteit van alle vrijwilligers. En solidariteit, niet te vergeten, van alle mensen in de zorg, die dag in dag uit, keihard hebben gewerkt om levens te redden.”

    Een jaar later staat deze regering voor heel wat nieuwe uitdagingen en hervormingen. “Deze investeringsbegroting bevat concrete maatregelen en concrete oplossingen. Aan ons om daar een prioriteit van te maken”, stelt Melissa.

    Investeren in zorg

    Frank Vandenbroucke loodste ons land door de coronacrisis. Dankzij zijn daadkracht hebben we vandaag onze vrijheid terug. Maar er ligt nog werk op de plank.

    Frank maakt van toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg een prioriteit. Hij blijft investeren in ons mentaal welzijn en vertienvoudigde het budget voor psychologische zorg. Ook tandzorg maakt hij betaalbaar door te investeren in preventie en de terugbetaling van complexe behandelingen.

    (Lees verder onder de Facebookpost.)


    We zijn ondertussen nog niet klaar met corona. De vrijheid die wij kennen, is voor heel wat mensen wereldwijd nog veraf. Terwijl in België al 75% van de bevolking gevaccineerd is, zit Congo aan amper 0,02%. België leverde al 2 miljoen vaccins via het COVAX- programma, want zo lang de pandemie niet overal in de wereld wordt ingedijkt zijn wij ook niet veilig.

    Structurele oplossingen zijn dus noodzakelijk. “Daarom werkt Meryame Kitir ook aan structurele oplossingen ter plaatse”, benadrukt Melissa. “Zoals het bouwen van fabrieken in Senegal, Rwanda en Zuid- Afrika die zelf vaccins kunnen produceren. Dàt zal de oplossing zijn. Daar maakt Meryame werk van. We zijn pas veilig als iedereen veilig is.”

    Investeren in welvaart

    Melissa: “Deze regering heeft al fors geïnvesteerd in de koopkracht van onze mensen. We hebben geïnvesteerd in de pensioenen, de lonen en de facturen. Het minimumpensioen gaat omhoog tot 1500 euro. Dat hadden we beloofd en dat maken we waar. Voor het eerst in acht jaar stijgen ook de minimumlonen. Zo maken we het verschil voor heel veel mensen.

    Deze investeringsbegroting bevat concrete maatregelen en concrete oplossingen. Aan ons om daar een prioriteit van te maken

    “Voor 2 miljoen mensen verlengen en versterken we het sociaal energietarief. Daarnaast helpen we ook echt alle gezinnen. Kris Verducykt zette daar al een belangrijke eerste stap met zijn wetsvoorstel om slapende energiecontracten tegen te gaan. De recente prijsstijgingen toonden aan dat er meer nodig is. Daarom garanderen we voor elk gezin een betere bescherming tegen prijsschommelingen en prijsstijgingen. Zo vermijden we wanpraktijken van energieleveranciers.”

    “Voor de Vooruit-fractie was het meteen duidelijk”, zegt Melissa. “De meeropbrengsten door de prijsstijgingen mogen niet naar de overheid gaan. Dat zou fundamenteel oneerlijk zijn. Daarom heeft de regering op voorstel van Vooruit beslist om dat geld integraal terug te geven aan de gezinnen”. 

    Investeren in klimaat

    Op zondag 10 oktober kwamen tienduizenden mensen op straat, uit bezorgdheid voor het klimaat. Hun boodschap? De tijd dringt en de politiek doet te weinig. “En ze hebben gelijk”, stelt Melissa. “Jarenlang durfde de politiek geen knopen door te hakken. Daarvoor betalen mensen nu de prijs. Na de gezondheidscrisis zal deze regering de klimaatcrisis aanpakken. Zonder dogma’s of heilige huisjes. Met een sociaal klimaatbeleid dat niemand achterlaat.”

     LEES OOK  We beschermen mensen onvoldoende tegen de klimaatverandering >

    Na de aanpak van de gezondheidscrisis en de economische crisis maakt deze regering nu werk van de klimaatcrisis. Die strijd voor het klimaat voeren we niet enkel in ons eigen land. Ook in andere landen braken de dijken, gingen bossen en dorpen in vlammen op of was er extreme droogte. Melissa: “Er is maar één manier om de klimaatcrisis aan te pakken, en dat is samen. Dat bewijst ook Meryame in haar strijd tegen de klimaatverandering in de Sahel.”

    (Lees verder onder de Facebookpost.)


    Investeren in mensen

    Deze investeringsbegroting investeert in mensen door de arbeidsmarkt te hervormen en te moderniseren. Melissa: “Eerst en vooral hebben we een historisch pakket aan maatregelen voor langdurig zieken.

    Daarnaast lanceerde
    Anja Vanrobaeys een plan met enkele noodzakelijke hervormingen. Zo kunnen mensen hun werkweek flexibeler plannen en werk en privé beter op elkaar afstemmen. We zetten mensen centraal én zorgen dat ze netto meer overhouden.”

    (Lees verder onder de Facebookpost.)
    https://www.facebook.com/depraeteremelissa/videos/608628083468982

  • Joris Vandenbroucke: investeren in rechtvaardige fiscaliteit

    Met Vooruit trekken we voluit de kaart van rechtvaardige fiscaliteit. Met de effectentaks halen we elk jaar bijna een half miljard euro op bij de allerrijksten die meer dan een miljoen euro op hun effectenrekening hebben staan. Valsspelers die misbruik maken van sociale dumping en fiscale fraude zullen veel meer controles krijgen door de inzet van meer inspecteurs op het terrein.

     LEES OOK  Hannelore neemt het op voor studenten >

    Topsporters zullen eindelijk eerlijke sociale bijdragen betalen en krijgen niet langer een aanvullend pensioen op hun 35 jaar. Joris Vandenbroucke strijdt daar al jarenlang voor en daar doen we nu eindelijk iets aan. Zo zetten we ferme stappen vooruit naar eerlijke fiscaliteit.

    Melissa besluit: “Deze investeringsbegroting is een trendbreuk met het verleden. We gaan slim investeren in plaats van blind te besparen, zoals in 2008 werd gedaan. Nu investeren we in zorg, klimaat en welvaart van mensen.”


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.