Nieuws

Joris: “Gebruik de nieuwe onthullingen in de Pandora papers en maak werk van eerlijke fiscaliteit”

Team Vooruit

Friday 08

October 2021 13:27

→ “Amper zes procent van de werknemers krijgt een vergoeding voor thuiswerk. Tijd voor een degelijke regeling”, zegt Anja Vanrobaeys. Lees meer ▼

Joris Vandenbroucke: "“Offshore-constructies die zwart geld wegsluizen zijn niet alleen illegaal, ze zijn ook immoreel. Valsspelers moeten eruit." Lees meer▼

 • Anja Vanrobaeys: slechts 6 op 100 werknemers krijgt een thuiswerkvergoeding

   LEES OOK  Een duidelijk kader voor telewerk >

  Op straat is steeds minder te merken van corona. Toch blijven de sporen ervan merkbaar op kantoor. Daar werken veel bedrijven nog steeds met minder mensen op de werkvloer. Werkgevers blijven thuiswerken stimuleren. Soms verplichten ze het zelfs. Ze weten ondertussen dat hun werknemers thuis evenveel of zelfs meer werk kunnen verzetten.

  (Lees verder onder de Facebookpost.)

  Telewerk kan een bevrijding zijn

  “Dat is een goede zaak”, zegt Anja. “Werknemers hebben zo meer controle over hun leven. Telewerk kan een bevrijding zijn. Werkgevers moeten er wel iets tegenover zetten. En dat gebeurt nog te weinig. Slechts 6 op de 100 medewerkers krijgt een thuiswerkvergoeding.”

  … als er een goede regeling voor komt

  Een degelijke regeling voor thuiswerk blijft uit. Anja: “Daar zijn werknemers de dupe van. Een duurzame regeling is dus dringend nodig.

  Want thuiswerken betekent je huis verwarmen. Iedereen weet wat dat deze winter betekent. Thuiswerken betekent je eigen uren afbakenen. Iedereen weet hoe lastig dat kan zijn. En thuiswerken betekent je eigen werkruimte inrichten. Iedereen weet na een jaar corona hoe lastig dat kan zijn.”

  Nu is het aan de sociale partners

  Anja stelde zelf al een kader op waarbinnen thuiswerk kan gebeuren. “Mijn resolutie garandeert het recht op onbereikbaar zijn, mentaal welzijn en een vergoeding. 

  Als de sociale partners met een beter voorstel kunnen komen, kijk ik daar naar uit. Nu kan ik slechts concluderen dat er niks op tafel ligt. Het is dus tijd om de druk op de sociale partners op te voeren. Want enkel als de sociale partners dit onderwerp serieus aanpakken komt het tot een akkoord dat zowel voor de werkgevers als werknemers aanvaardbaar is.”

 • Joris Vandenbroucke: ieder zijn deel, is voor sommigen blijkbaar te veel

  “Pour vivre heureux, vivons cachés. Laat ons, om gelukkig te leven, verborgen leven. Dat is nog altijd de klassieke leus die heel wat vermogende en adellijke families hoog in het vaandel dragen”, zegt Joris. 

  Joris: “Sinds de publicaties over de Pandora-papers weten we wat dat voor sommigen onder hen betekent: geld wegsluizen naar belastingparadijzen via constructies die het daglicht niet mogen zien. Want ieder zijn deel, is voor sommigen blijkbaar te veel. 

  Deze offshore-constructies zijn fraude. Daar weet iedereen. Vooruit vindt die constructies niet alleen illegaal, ook immoreel. Wie zijn geld parkeert in een belastingparadijs weet goed genoeg waar hij mee bezig is.”

   LEES OOK  Conner Rousseau: "Na de coronacrisis moeten we nú samen de klimaatcrisis aanpakken" >

  Geloofwaardigheid staat op het spel

  Voor elke eerlijke, hardwerkende mens is dit een klap in het gezicht. Joris: “Je kan dat niet uitleggen aan mensen die getroffen zijn door de coronacrisis. Aan mensen die de factuur op zich zien afkomen. Zij leveren netjes hun bijdragen terwijl anderen dat keer op keer weigeren. 

  Bovendien is dit ook niet de eerste keer dat dit gebeurt. Na de Lux Leaks, Swiss Leaks, Panama-leaks en Paradise papers, zie je de reacties van mensen evolueren van boos, naar gefrustreerd, naar moedeloos. Moedeloos omdat ze twijfelen of wij dit echt aanpakken.Onze geloofwaardigheid staat dus op het spel. Dat kunnen we niet laten gebeuren.”

  Voor ons is het duidelijk: de valsspelers moeten eruit
  Tijd om nog harder door te duwen

  De laatste jaren zijn er zowel nationaal als internationaal al stappen gezet om dergelijke constructies aan te pakken. 

  “We zijn dus niet machteloos. Laat ons dan ook van deze nieuwe stroom aan onthullingen gebruik maken om opnieuw stappen vooruit te zetten naar eerlijke fiscaliteit. Vooruit werkt door voor 200 procent aan mee. 

  Want voor ons is het fundamenteel dat ieder zijn eerlijk deel doet. Voor ons is het duidelijk: de valsspelers moeten eruit”, besluit Joris. 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant