Nieuws

Federaal. Frank Vandenbroucke: “We moeten de dijken blijven versterken”

Team Vooruit

Friday 18

June 2021 09:05

Nu we volop tropische temperaturen meemaken, snakken steeds meer mensen naar vakantie. Vakantie die veilig moet verlopen. Daarom vroeg Karin Jiroflée aan minister Frank Vandenbroucke of daar al garanties voor zijn. Vicky Reynaert: “Hoe is het mogelijk dat het Hongarije van Victor Orban, die nog altijd homofobe uitspraken aan elkaar blijft rijgen, nog steeds niet uitgesloten is uit de Europese Unie?”

 

 • Karin Jiroflée: laat zien dat we solidair zijn met elkaar

  Federaal parlementslid Karin Jiroflée is blij dat we op volle snelheid op weg zijn naar steeds meer vrijheid. “Die vrijheid hebben we te danken aan een vlot parcours in bijna alle vaccinatiecentra. Centra die trouwens draaien op vele vrijwilligers.

  Het is heel goed nieuws dat de gratis PCR-testen eraan komen. Het laat zien dat we solidair zijn met elkaar

  Dat gezegd, zijn er nog veel mensen die niet volledig werden gevaccineerd. Het zou niet meer dan logisch zijn dat deze regering na het thuiswerken, het afstand houden van vrienden en familie en het keiharde werk in de gezondheidscentra nu ook iets terugdoet voor deze mensen. 

  Dat kan door het beschikbaar stellen van twee gratis PCR-testen, voor iedereen die nog niet volledig is gevaccineerd. Het is heel goed nieuws dat de gratis PCR-testen eraan komen. Het laat zien dat we solidair zijn met elkaar”, zegt Karin.


  PCR-testen vanaf 28 juni beschikbaar

  Karin maakt zich wel zorgen over de manier waarop deze testen zullen verlopen. Frank Vandenbroucke stelde haar gerust. Meer zelfs: hij had ook goed nieuws. 

  Frank: “Tot voor kort gingen we ervan uit dat de gratis PCR-testen vanaf begin juli afgenomen zouden worden. De testen gaan al enkele dagen eerder beschikbaar zijn, vanaf 28 juni.

  Een sterk en efficiënt testbeleid is - naast de vaccinatiecampagne en het gedrag van de mensen - een cruciale sleutel om het coronavirus terug te dringen

  Vanaf die dag, en wellicht al enkele dagen eerder, kan je de Corona Test Prescription Codes (CTPC), die je nodig hebt voor die test, opvragen. Dat wordt mogelijk omdat we de laatste maanden de capaciteit van de PCR-testen gevoelig opgedreven hebben tot een analysecapaciteit van 150.000 PCR-testen per dag.

  De coronacrisis is nog niet voorbij. Daarom moeten de dijken blijven versterken

  We gebruikten deze erg betrouwbare testen al bij mensen met symptomen of (hoog) risico-contacten. Straks komen daar ook ook mensen bij die nog niet volledig gevaccineerd zijn en op reis willen vertrekken. De meeste naburige landen vragen ook zo’n test om toegelaten te worden tot dat land. Dus dat zit goed.”

  Snelle antigeentesten ter beschikking bij apothekers

  Frankt gaat verder: “Daarnaast komen er vanaf 12 juli in een aantal apotheken snelle antigeentesten. Apothekers zijn vrij om die testen ter beschikking te stellen. Apothekers die meedoen, krijgen een korte opleiding. Die testen zijn niet gratis, maar veel landen waaronder populaire reisbestemmingen zoals Spanje en Frankrijk, erkennen – naast de PCR-test – ook een negatief resultaat van een snelle antigeentest op het Europese Coronacertificaat als voorwaarde om het land in te reizen.”

  De testen gaan al enkele dagen eerder beschikbaar zijn, vanaf 28 juni

  Tot slot waarschuwde Frank voor overdreven optimisme: “De coronacrisis is nog niet voorbij. Daarom moeten de dijken blijven versterken. Een sterk en efficiënt testbeleid is - naast de vaccinatiecampagne en het gedrag van de mensen - een cruciale sleutel om het coronavirus terug te dringen.”
 • Vicky Reynaert: roep de mini-dictator uit Hongarije een halt toe

  Federaal parlementslid Vicky Reynaert vroeg aan de premier hoelang de Europese Unie de mini-dictator uit Hongarije nog gaat subsidiëren?: “Steeds weer tart Victor Orban alles waar de Europese Unie voor staat: democratie, rechtsstaat, mensenrechten, de vrijheid van media en de vrijheid van de LGBTQI-gemeenschap." 

  LEES OOK: 
  In de spotlight: Vicky Reynaert

  Voor ons is het duidelijk: ofwel ben je een democratische partij die opkomt voor de rechtsstaat. Ofwel kies je voor Orban. Meer opties zijn er niet
  Orban discrimineert holebi’s

  Vicky gaat verder: "Deze week keurde het Hongaarse parlement nog een wet goed die bepaalt dat er niet verwezen mag worden naar holebi- en transgenders in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn. De wet is een nieuw triest dieptepunt in het anti-holebibeleid van president Orban en een flagrante schending van de fundamentele waarden van de Europese Unie.” 


  Als een dictator als Orban holebirechten aanvalt in Hongarije, dan valt hij immers ook de holebirechten aan in ons land
  Shaming is niet langer genoeg, actie is noodzakelijk

  “Hoe is het zover kunnen komen? Omdat sommigen hem ermee weg laten komen. Zelfs in ons eigen parlement zitten partijen die hem laten wegkomen met deze middeleeuwse praktijken. Zo gaat het Vlaams Belang vrolijk op de foto met Orban, en stemt de N-VA in het voordeel van Orban in het Europees Parlement. Daarom is er actie nodig. Voor ons is het duidelijk: ofwel ben je een democratische partij die opkomt voor de rechtsstaat. Ofwel kies je voor Orban. Meer opties zijn er niet", zegt Vicky. 

  Voor Vicky is het dan ook nodig dat de Europese Commissie, zoals afgesproken vorige zomer, het Europese rechtstaatmechanisme uitwerkt en in werking stelt.

  Zelfs in ons eigen parlement zitten partijen die hem laten wegkomen met deze middeleeuwse praktijken

  “Shaming is niet langer genoeg: de Europese Commissie zou ook de mogelijkheid moeten hebben om sancties op te leggen die echt pijn doen. Anders zal Orban ongestraft homofobe uitspraken blijven doen. Als een dictator als Orban holebirechten aanvalt in Hongarije, dan valt hij immers ook de holebirechten aan in ons land. Voor Vooruit is het dan ook duidelijk: geen subsidies meer voor criminele praktijken van een dictator”, besluit Vicky.Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.