Nieuws

Tijd dat de Vlaamse regering investeert in onze toekomst in plaats van erop te besparen

Team Vooruit

Wednesday 13

October 2021 18:28

→ Hannelore Goeman: "Investeer in het mentaal welzijn van studenten." Lees meer ▼

→ Bruno Tobback: "Investeer in de energie van de toekomst, in plaats van steeds meer te vragen voor een net dat hoe langer, hoe minder is aangepast aan de toekomst." Lees meer▼

  • Hannelore neemt het op voor mentaal welzijn van studenten

    De coronacrisis heeft ook op studenten zwaar ingehakt. Dat bewijzen de cijfers van de Vlaamse vereniging voor studenten (VVS). 

     LEES OOK  Vooruit investeert in de toekomst >

    Het mentaal welzijn staat permanent onder druk

    “Dagenlang alleen op je kot. Uren voor je scherm om de lessen te doorworstelen. Amper contact met docenten en medestudenten, geen sociaal leven. Veel mensen – ook hier in het parlement – kennen de persoonlijke verhalen van studenten die het echt zwaar hebben gehad in deze periode. De impact van isolement op jonge mensen is enorm”, zegt Hannelore Goeman

    “Grote gevoelens van eenzaamheid en psychische klachten. 1 op de 5 studenten had de voorbije 12 maanden zelfmoordgedachten, 1 op de 10 studenten maakte zelfs een zelfmoordplan.”

    Nu de lockdown voorbij is, blijven studenten worstelen met hun mentaal welzijn. “Het onderzoek van de VVS laat er geen twijfel over bestaan: het mentale welzijn van onze studenten staat permanent onder druk. Nog meer bij studenten uit de LGBTQI-gemeenschap, studenten met een migratieachtergrond of studenten die hun studies zelf moeten betalen”, zegt Hannelore. 

    (Lees verder onder de Facebookpost.)

    Investeer in studentenvoorzieningen

    De besparingen op onderwijs van de Vlaamse regering komen nog eens bovenop alle andere problemen. Hannelore: “Terwijl we moeten investeren in wie kwetsbaar is, maakt de hele sector zich zorgen over de besparingen. En eerlijk? Zorgen waren er al genoeg. 

    Bespaar niet op het mentaal welzijn van studenten

    Het is nog niet duidelijk waar precies bespaard wordt. Daarom roep ik op om niet te besparen op studentenvoorzieningen. Want zij zorgen voor sociale activiteiten, preventieve acties, financiële hulp en garanderen dat elke student binnen de twee weken gratis een studentenpsycholoog kan zien. Zij zijn zo belangrijk om het welzijn van studenten te bewaken.” 

    De boodschap is duidelijk: bespaar niet op het mentaal welzijn van studenten.

  • Bruno: Vlaanderen moet zijn deel doen om de energiefactuur te doen dalen

    Naast de federale maatregelen om de energiefactuur te doen dalen, moet ook de Vlaamse regering zijn deel doen. Bruno Tobback komt met oplossingen: investeer in het isoleren van woningen, in de energie van de toekomst en in de duizenden gezinnen die nu in de kou staan. 

     LEES OOK  Het voorbije jaar vertienvoudigde Frank het budget voor psychologische zorg >

    Concrete maatregelen

    “We kennen het gezegde dat een week een eeuwigheid is in de politiek”, steekt Bruno van wal. “Toch zijn we weer een week verder en heeft de Vlaamse regering nog niks gedaan voor de energiefactuur.

    Ik hoor een aankondiging van investeringen, maar er zijn nog steeds geen concrete maatregelen om de factuur van de Vlamingen te laten dalen. Op federaal niveau gebeurt dat wel.”

    De Vlaamse regering heeft nog niks gedaan voor de energiefactuur

    Concrete maatregelen kunnen helpen om in te zetten op hernieuwbare energie en om de renovatiedoelstellingen te halen. Bruno: “Als de Vlaamse regering had ingezet op energierenovatie, dan zaten mensen nu niet met de handen in het haar. Dan zaten ze met warme handen in de zetel, klaar om met een gerust gemoed naar de winter te gaan.” 

    Meer betalen is een no go

    Daarnaast roept Bruno op om te investeren, niet om steeds meer te betalen voor minder goede service: “Er ligt nog maar een fractie van de hoeveelheid zonnepanelen die er in Vlaanderen zou kunnen liggen. Er rijdt nog maar een fractie van het aantal elektrische wagens die er zouden kunnen rijden. Het is duidelijk dat het zo niet verder kan. Allemaal zoeken we naar middelen om dat te kunnen doen. Dat is noodzakelijk voor het comfort, de leefbaarheid én het klimaat.”

    Meer betalen is een absolute no go. “Met het capaciteitstarief betalen mensen hoe langer hoe meer voor hun elektriciteitsnet. Ik ben niet bereid om steeds meer en meer te betalen voor een net dat hoe langer, hoe minder is aangepast aan de toekomst”, besluit Bruno. 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant