Vijf vragen over de energiefactuur: “Met deze maatregelen maakt Vooruit echt een verschil"
Team Vooruit
Friday 15
October 2021 16:39
Energie is geen luxeproduct. Kris Verduyckt zet zich al langer in voor een betaalbare energiefactuur: “Ik ben vooral bezorgd over de gezinnen die in dit land wakker liggen van hun energiefactuur.”
1. Kris, wat doet Vooruit in deze begroting?
“Vooruit zorgde ervoor dat de extra BTW-inkomsten uit energie voor de overheid integraal terug gaan naar de gezinnen via een lagere energiefactuur.
De federale regering geeft in 2021 220 miljoen euro terug en bijna 600 miljoen euro in de periode daarna. Dat gebeurt door:
-
Een verlenging en versterking van het sociaal tarief voor 1 miljoen gezinnen;
-
Een extra korting op de factuur van 80 euro voor gezinnen die vallen onder het sociaal tarief;
-
De invoering van de energienorm, om zo toekomstige prijsstijgingen te vermijden;
-
Een betere bescherming van de consument tegen wanpraktijken van leveranciers.”
(Lees verder onder de Facebookpost.)
2. Hoe sluit dat aan bij jouw wetsvoorstel?
“Ik voer al langer actie om de energierekeningen betaalbaar te houden.
Vanaf 1 januari zullen mensen die een verouderd, vaak te duur, energiecontract hebben automatisch een nieuw contract krijgen dat voordeliger is. Energieleveranciers kunnen die oude contracten dan niet langer stilzwijgend verlengen.
Ik ben best wel trots op die wet, want het zal absoluut veel mensen vooruit helpen. Wist je dat meer dan 500.000 gezinnen jaarlijks gemiddeld 600 euro te veel betalen voor hun energie daardoor?
Ook de vereenvoudigde factuur zal vanaf volgend jaar zeker helpen. En ook de uitbreiding van het sociaal tarief was belangrijk.
Wat nog zou helpen, is het isoleren van huizen. Want de goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Alleen kunnen we niet anders dan concluderen dat de Vlaamse regering daar niet in slaagt.”
Lees ook Slim investeren in plaats van blind besparen? >
3. Ben je tevreden met de uitkomst van het energiedebat?
“Met Vooruit hadden we graag de BTW verlaagd tot 6%. Dat was ons standpunt gisteren, dat is ons standpunt vandaag en dat zal ook morgen ons standpunt zijn. Toch moet je samen naar akkoorden en oplossingen durven zoeken, over partijgrenzen heen.
De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt
Ondertussen hebben wij een akkoord gesloten binnen deze regering met een pak maatregelen. Maatregelen die er toe doen, die een verschil maken. Dat is voor ons het belangrijkste.”
4. Wat mogen we niet vergeten als het om de energietransitie gaat?
“De stijgende gasprijzen bewijzen dat we volop moeten investeren in de energie van de toekomst, zodat we minder afhankelijk zijn van energie uit het buitenland, zoals nu. Het is ook een pak duurzamer, betrouwbaarder en betaalbaarder en is de enige uitweg.
We moeten het probleem aanpakken met structurele antwoorden en maatregelen. Dat wil zeggen: investeren in de energie van de toekomst.”
(Lees verder onder de Facebookpost.)
5. Wat kan de Vlaamse overheid doen?
“Een korting geven op de energiefactuur is een oplossing op korte termijn. Om de zwaarste schokken op te vangen. Maar de Vlaamse regering voert geen beleid met visie op lange termijn.
Zorg voor een beleid dat volop inzet op isolatie, renovatie maar ook eigen productie. Het gebruik van warmtepompen, zonnepanelen of zonneboilers moet lonen.
Elk gezin in ons land ontvangt een energiefactuur, dat is logisch. Dat je er van wakker ligt, niet
Het argument dat daar geen geld voor is, dat is onzin. Als je grote kortingen kan geven aan bedrijven voor hun energiefacturen, dan moet er ook meer mogelijk zijn voor gezinnen.
Ook de energieleveranciers zijn een belangrijke partner in dit verhaal. Toch zie en lees ik nog te veel verhalen waarbij zij de consumenten misleiden.
Daarom is het belangrijk om een aantal extra duidelijke en wettelijke afspraken te maken, zodat we niet langer moeten rekenen op de goodwill van die grote bedrijven. Dat is goed voor de consument en dus in het belang van al onze gezinnen.
Elk gezin in ons land ontvangt een energiefactuur, dat is logisch. Dat je er van wakker ligt, niet.
Lees ook Tijd dat de Vlaamse regering investeert in onze toekomst >
Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Freya Van den Bossche wordt nieuwe voorzitter Vlaams parlement
Team Vooruit9.12.2024
-
Dankzij Vooruit eindejaarspremie voor Vlaams zorgpersoneel
Team Vooruit9.12.2024