Nieuws

Vooruit met onze zorg

Team Vooruit

Thursday 14

March 2024 17:21

Wie zorg nodig heeft, moet de beste zorg krijgen. Zonder bang te moeten zijn voor de factuur. Dat is waar onze Minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de afgelopen 4 jaar keihard aan werkte. Betaalbare en toegankelijke zorg voor iedereen is voor Frank een topprioriteit: “Ik voer die strijd voor toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg elke dag opnieuw. Het is mijn verantwoordelijkheid dat iedereen in onze samenleving toegang heeft tot de beste én betaalbare zorg. En de beste zorg kan je alleen garanderen als er ook sterke zorgverleners klaar staan. Ook daar investeerden we in. Tijdens deze Week van de Zorg wil ik stilstaan bij hun tomeloze inzet.” 

Beste en betaalbare zorg

Het leven wordt steeds duurder. En dus is het heel belangrijk dat we alles op alles zetten om zorg betaalbaar te houden voor iedereen. Zeker voor de meest kwetsbaren. Zo heeft Frank de maximumfactuur uitgebreid voor de meest kwetsbare gezinnen. Gezinnen met een laag inkomen moeten nooit méér betalen dan 250 euro per jaar. Zo moet niemand een bezoek aan de dokter uitstellen.

Dankzij Frank kan je ook bij steeds meer huisartsen terecht voor maar 4 euro. En een bezoek aan de tandarts maakten we gratis voor kinderen en jongeren. Artsen en tandartsen kunnen nu ook geen ereloonsupplementen meer aanrekenen bij mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. “Ik vind dat heel belangrijk. Want naar de tandarts gaan is geen luxe. Daarom maakte we in 2023 een bezoek aan de tandarts toegankelijk en betaalbaar”, zegt Frank. 

Daarnaast zorgde Frank ook voor een betere terugbetaling van hoorapparaten. Zo worden hoorapparaten vanaf 35 decibel voor het eerst ooit terugbetaald. En dit voor alle leeftijden. Ook de terugbetaling van brillen en lenzen is verbeterd.

Massale investeringen in mentaal welzijn

Mentaal welzijn is te lang op de achtergrond geschoven. Daar heeft Frank verandering in gebracht. “Laagdrempelige psychologische hulp moet toegankelijk en betaalbaar worden voor iedereen die er nood aan heeft. Het taboe op mentale problemen moet op de schop”, zegt Frank. Daarom heeft Frank ervoor gezorgd dat je voor slechts 11 euro bij psychologen terecht kan.

“Mentale zorg moet laagdrempelig, toegankelijk en betaalbaar zijn.”

Het mentale welzijn van onze kinderen en jongeren is een absolute topprioriteit voor Frank. Dankzij hem kunnen kinderen en jongeren tot en met 23 jaar gratis naar de psycholoog. “Mentale zorg moet laagdrempelig, toegankelijk en betaalbaar zijn. We willen kinderen en jongeren die mentale problemen kunnen ontwikkelen veel sneller op de radar krijgen, steunen en helpen. Precies om erger te voorkomen”, zegt Frank.

Het effect van betaalbare mentale zorg is vandaag al merkbaar. Dankzij Frank zijn hervormingen hebben al zo’n 300.000 mensen de weg naar mentale hulp gevonden. 

Zorgverleners

Geen zorg zonder de zorgverleners die dag in, dag uit het beste van zichzelf geven. Zij zijn onmisbaar. Frank investeerde daarom ook meer dan 1 miljard euro in ons zorgpersoneel. Zowel voor een beter loon als voor betere werkomstandigheden. Zo wordt agressie tegen hulpverleners ook sneller en zwaarder bestraft. 

“Geweld tegen zorgverleners is onaanvaardbaar en kan niet worden getolereerd.”

“Geweld tegen zorgverleners is onaanvaardbaar en kan niet worden getolereerd. Mensen staan dag en nacht klaar om andere mensen te helpen, en worden dan zelf het slachtoffer van agressie. Dat kan niet”, zegt Frank.

We willen verder blijven hervormen en investeren in onze zorg. Voor de beste en betaalbare zorg voor iedereen. 

Het is Vooruit met onze gezondheidszorg.

Of het is achteruit.

Kies maar.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.