Nieuws

Ontdek de speech van Melissa Depraetere: "Vooruit is de enige partij die opkomt voor uw koopkracht"

Team Vooruit

Saturday 02

March 2024 19:02

"Wij socialisten doen wat we beloven. Wij hebben onze koopkracht het best beschermd van heel Europa. Met hogere minimumpensioenen, hogere lonen, de verlaging van de btw op energie naar 6%. Met meer bijdragen van multinationals en grote vermogens en lagere facturen in onze gezondheidszorg. Zo maakt Vooruit het verschil. Wij socialisten zullen blijven strijden voor uw koopkracht , uw gezondheid en het beste onderwijs. Zelfs in moeilijke tijden. Met ons zal uw koopkracht niet alleen beschermd blijven, ze zal er ook op vooruit gaan. Want wij zijn Vooruit - de enige partij die opkomt voor uw koopkracht." - Ontdek hier de volledige speech van onze voorzitter Melissa Depraetere.

Een regering met socialisten doet wat ze belooft

Lieve vrienden,

Vandaag was een schone dag. We hebben samen keihard gewerkt om onze idealen om te zetten in een ijzersterk programma. Het eerste van alle Vlaamse partijen. En direct ook het beste!

Vandaag was een schone dag omdat wij socialisten opnieuw bewezen hebben waar wij toe in staat zijn: sterke, solidaire en haalbare oplossingen die oude vormen en gedachten doorbreken en gewone mensen eindelijk weer vooruit doen gaan.

Ja, vandaag was écht een schone dag. En daarom wil ik alle mensen die deze dag mogelijk gemaakt hebben uit de grond van mijn hart bedanken. In de eerste plaats: Inti en zijn fantastische studiedienst. En natuurlijk iedereen van jullie die aan ons programma meegewerkt heeft: parlementsleden, experts van binnen en buiten de partij, de vrienden van de vakbond en de mutualiteiten, de Jong Socialisten, S-plus, Zijkant… en de honderden leden van de 50 afdelingen die amendementen hebben ingediend…. en zo ons programma beter hebben gemaakt.

Merci allemaal. Merci!

Maar vrienden,

Jullie weten net zo goed als ik: verkiezingen win je niet met het beste programma alleen. Als dat waar  zou zijn, waren wij al lang de grootste partij van het land. En het Vlaams Belang de allerkleinste.

Neen vrienden,
Met ons programma alleen gaan we het niet halen. We gaan alleen winnen door met onze oplossingen de boer op te gaan. Door ze glashelder uit te leggen op tv, op de radio en op sociale media, op markten en van deur tot deur, opnieuw en opnieuw. 

Tot de mensen niet anders kúnnen dan denken: ja… dàt is inderdaad de énige weg vooruit. In de 100 dagen tot aan de verkiezingen wil ik samen met jullie massa’s nieuwe kiezers overtuigen om op 9 juni het bolletje achter Vooruit te kleuren. Zodat wij na 9 juni sterk genoeg staan om in heel het land de achteruitgang te stoppen en ons land eindelijk weer vooruit te doen gaan.

Als je wilt weten hoe dat eruit ziet: een regering met socialisten - ook in Vlaanderen - dan moet je gewoon kijken naar wat wij de afgelopen vier jaar hebben gerealiseerd in de federale regering.

En vrienden, 
Als je wilt weten hoe dat eruit ziet: een regering met socialisten - ook in Vlaanderen - dan moet je gewoon kijken naar wat wij de afgelopen vier jaar hebben gerealiseerd in de federale regering.

Wij hebben niet veel beloofd maar wat we beloofd hebben, hebben we waargemaakt én overtroffen. We hebben het minimumpensioen verhoogd tot vér boven de 1.500 euro netto. We hebben de lonen verhoogd. We hebben de BTW op energie verlaagd. We hebben de bijdrage van de grote vermogens en multinationals verhoogd. En we hebben de facturen in de gezondheidszorg verlaagd. 

Niets heeft ons kunnen tegenhouden om uw gezondheid en uw koopkracht te beschermen én te versterken. Dat is ons zo goed gelukt dat de OESO verklaard heeft dat wij in België de koopkracht het beste beschermd hebben van heel Europa.

Dat zijn vijf belangrijke beloftes die wij stuk voor stuk ingelost hebben. En dat in heel moeilijke omstandigheden: corona, de oorlog in Oekraïne en ook nog eens energieprijzen die explodeerden en inflatie die uw winkelkar duurder maakte.

Zelfs in moeilijke tijden zullen wij altijd uw koopkracht, uw gezondheid en uw onderwijs beschermen.

Maar vrienden,
Geen van die dingen heeft ons kunnen tegenhouden om uw gezondheid en uw koopkracht te beschermen én te versterken. Dat is ons zo goed gelukt dat de OESO verklaard heeft dat wij in België de koopkracht het beste beschermd hebben van heel Europa!

En vrienden, 
Als ik zeg dat ‘wij’ de koopkracht het beste beschermd hebben bedoel ik natuurlijk vooral de twee sterkste en meest solidaire ministers van het land. Twee minister die zich door niets of niemand laten afleiden. Twee ministers die in binnen- én buitenland altijd de kant kiezen van gewone mensen: Frank en Caroline!

En terwijl de federale regering - met socialisten - investeerde in uw koopkracht en uw gezondheid was er ook die andere regering, een rechtse Vlaamse regering die stilstand en achteruitgang organiseerde en dingen die vroeger heel gewoon waren onmogelijk maakte. 

Zodra het moeilijk wordt, kiest rechts er altijd voor te besparen op dingen die gewone mensen echt nodig hebben: op uw lonen, uw pensioenen en uw gezondheidszorg, op uw kinderopvang, uw onderwijs en uw openbaar vervoer.
  • Een leerkracht voor elke klas? Nee

  • Een veilige plek in de kinderopvang voor elk kind? Vergeet het

  • Een eigen woning voor jonge koppels of alleenstaanden? Steeds moeilijker

  • Zorg voor ouderen, jongeren of mensen met een handicap? Steeds duurder en steeds langere wachtlijsten

  • Een bushalte in de buurt? Gewoon geschrapt

Dat zijn vijf dingen die vroeger heel gewoon waren, en die deze Vlaamse regering stuk voor stuk moeilijker maakte.

En vrienden,
Dat is geen toeval. Want zodra het moeilijk wordt kiest rechts er altijd voor te besparen op dingen die gewone mensen echt nodig hebben: op uw lonen, uw pensioenen en uw gezondheidszorg, op uw kinderopvang, uw onderwijs en uw openbaar vervoer.

Denk je misschien dat het toeval was dat de vorige federale regering - de rechtse Zweedse regering - uw lonen weigerde te indexeren? De mensen langer liet werken voor minder  pensioen? En de BTW op energie verhoogde van 6% naar 21%? Nee, geen van die dingen zijn toeval. Want dat is precies wat rechtse regeringen altijd doen: het geld halen bij u, bij gewone mensen ten koste van uw koopkracht!

Zelfs in moeilijke tijden zullen wij altijd uw koopkracht, uw gezondheid en uw onderwijs beschermen.

Wel vrienden,
Wij staan voor precies het tegenovergestelde. Zelfs in moeilijke tijden zullen wij altijd uw koopkracht, uw gezondheid en uw onderwijs beschermen. En laat ons eerlijk zijn: er komen moeilijke tijden aan. We gaan extra inspanningen moeten doen voor onze defensie, om de straten in Antwerpen en Brussel weer veilig te krijgen en om onze begroting op orde te krijgen.

Het Vlaams Belang, de N-VA en open VLD struikelen over elkaar heen met voorstellen om miljarden te snijden in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg. Dat snijden gebeurde als eens eerder: tussen 2008 en 2010, na de financiële crisis. Ook toen hebben Europese landen zwaar bespaard op gezondheidszorg. En de gevolgen voor de mensen waren dramatisch. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in de Europese Unie alleen 160.000 mensen extra aan kanker overleden zijn als rechtstreekse gevolg van die besparingen in de gezondheidszorg. 

Vrienden,
Besparingen op uw sociale zekerheid of op uw gezondheidszorg, ik kan daar heel kort over zijn: niet met ons. Niet. Met. Ons!

Besparingen op uw sociale zekerheid of op uw gezondheidszorg, ik kan daar heel kort over zijn: niet met ons. Niet. Met. Ons!

Vrienden,
Voor ons is het niet of/of maar en/en. Wij beschermen uw veiligheid én uw portemonnee. En dat laatste: uw portemonnee, uw koopkracht versterken is voor ons essentieel. Zéker in moeilijke tijden. 

Hoe gaan we dat aanpakken? 

  • Door uw lonen en pensioenen te blijven indexeren

  • Door te zorgen dat de lonen van de mensen kunnen stijgen bovenop de index want als bedrijven winst maken, moeten werknemers daar hun eerlijk deel van krijgen

  • En door te zorgen voor lagere belastingen op werk en hogere belastingen op grote vermogens - zodat mensen meer loon overhouden op het einde van de maand

Wij zijn Vooruit: de partij die opkomt voor uw koopkracht

Maar er is nog een manier waarop wij uw koopkracht vooruit gaan stuwen: door lagere prijzen af te dwingen voor energie, telefonie, verzekeringen en banken… Zaken waar wij ons al jarenlang blauw aan betalen in België. Véél meer dan in andere Europese landen.

Wij gaan uw koopkracht vooruit stuwen door lagere prijzen af te dwingen voor energie, telefonie, verzekeringen en banken. Met harde maatregelen die de macht van die grote spelers breken.

Hoe komt dat? Omdat de macht van de grote banken, verzekeraars, energieleveranciers en telecombedrijven om geld uit uw zakken te kloppen gewoon veel te groot is in ons land. En wie is daar de dupe van? Gewone mensen.

Daarom wil Vooruit harde maatregelen treffen die de macht van die grote spelers breekt. Hoe? Door meer concurrentie te organiseren en die bedrijven te verplichten altijd het voordeligste tarief aan te bieden.

Vrienden,
Als we dat doen zal de concurrentie toenemen, zullen de prijzen zakken en zal de kwaliteit stijgen. Als we er zo in slagen de marktmacht van die grote bedrijven te breken, zal 3,4 miljard euro per jaar terugvloeien naar de mensen… Dat is 1.200 euro per jaar - per gezin. 

En dat kost dus niemand iets - behalve die machtige spelers met hun megawinsten. Je ziet, het kan wél: uw veiligheid én uw koopkracht beschermen. En met ons zal de koopkracht van de mensen niet alleen beschermd blijven, maar er ook op vooruit gaan.

Want wij zijn Vooruit - de partij die opkomt voor uw koopkracht!

Vrienden,
100 dagen resten ons nog tot 9 juni. Juist 100 campagnedagen…het kan bijna geen toeval zijn. In die 100 dagen vraag ik jullie allemaal, alle leden en sympathisanten van onze beweging, om de strijd nog op te voeren. In Brussel, in Vlaanderen en in Europa.

Want deze keer staat er héél veel op het spel. Onze welvaart wordt bedreigd door een blok van rechts en extreemrechts, van N-VA en Vlaams Belang. Een rechts blok dat vooral bezig is met “Vlaamse meerderheden, confederalisme en de splitsing van ons land”. Een blok dat zich héél weinig gaat aantrekken van
wat er echt toe doet: uw koopkracht, uw gezondheid en uw onderwijs.

Allemaal samen gaan wij dat rechtse blok stoppen. Met één helder doel: iedereen in dit land weer vooruit doen gaan.

Maar vrienden,
allemaal samen gaan wij dat rechtse blok stoppen. Met één helder doel: iedereen in dit land weer vooruit doen gaan.

Wij zorgen voor uw koopkracht.
Wij zorgen dat jij erop vooruit gaat.
Zéker in moeilijke tijden.

Vrienden,
Op 9 juni is uw keuze dan ook heel simpel.

Het is Vooruit.
Of het is achteruit.
Kies maar.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant