Nieuws

Anja maakt een eind aan de barre werkomstandigheden van pakjesbezorgers

Ronny Wolfcarius

Thursday 25

November 2021 19:24

→ Anja Vanrobaeys pleit voor strenge controles van pakjesdiensten: “Zo kan iedereen verzekerd zijn van een Sinterklaascadeau zonder kinderarbeid." Lees meer ▼


→ Op sociale media en feestjes gaan valse QR-codes rond. “We moeten die wanpraktijken keihard aanpakken”, zegt Karin Jiroflée.
 Lees meer▼

 • Anja: “Met onze wet ben je een werknemer totdat het tegendeel is bewezen. Zo simpel kan het zijn”

  Begin deze week viel de Sociale Inspectie in bij postbedrijf PostNL in Mechelen, Wommelgem en Ardooie. Ze stelde tientallen inbreuken vast. Het depot in Wommelgem werd verzegeld omwille van zwartwerk, illegaal werk en zelfs werken met minderjarigen.  

  Binnenkort krijgen onze kinderen cadeautjes van Sinterklaas. “We kunnen ons nu afvragen of kinderarbeid dit cadeautje mogelijk maakte. Een bizarre vraag in België, maar vanaf nu kunnen we die terecht stellen”, zegt federaal parlementslid Anja Vanrobaeys. 

   LEES OOK  Conner Rousseau: "Zo beschermen we kinderen in onveilige thuissituaties" >

  Bedrijven schuiven hun verantwoordelijkheid af

  De lijst met inbreuken van de bedrijven PostNL en GLS is lang: zwartwerk, illegaal werken en georganiseerde sociale fraude. Die misdrijven zijn al lang bekend bij de rechtbank.

  (Lees verder onder de Facebookpost.)

  Anja: “Toch gaan die wanpraktijken gewoon door. Sinds deze week kunnen we kinderarbeid toevoegen aan het lijstje. En de bedrijven zelf zijn zich van geen kwaad bewust. Hoe kan dit? Hoe kan er zoveel misgaan? Hoe kan het dat die bedrijven zich daar niet verantwoordelijk voor voelen?”

  De bedrijven zijn zich van geen kwaad bewust

  Voor Anja ligt het antwoord in de schijnzelfstandigheid, dé manier waardoor multinationals hun verantwoordelijkheid kunnen ontlopen. “En ondertussen zitten er kinderhanden aan jouw pakjes of mijn maaltijd. Dat is precies ook wat we zien bij Deliveroo. Dit moet stoppen”, stelt Anja.

  Werknemer tot het tegendeel bewezen is

  Een tijd geleden diende Anja hiervoor een wetsvoorstel in. Het voorstel maakt een einde aan perverse praktijken. “Nu rijden koeriers zichzelf tegen de klok kapot, zonder sociale bescherming of degelijk loon. 

  Met onze wet ben je een werknemer totdat het tegendeel is bewezen. Zo simpel kan het zijn. Het haalt oneerlijke concurrentie van de markt, geeft mensen die hard werken sociale bescherming en geeft de consument zekerheid.”

   LEES OOK  Anja Vanrobaeys: "Werknemers moeten ook hun deel krijgen. Ze moeten ook vooruit kunnen" >

  Stop schijnzelfstandigheid

  Controle heeft zijn nut, dat bewijzen de invallen van afgelopen maandag. Ook tijdens de feestdagen zijn strakke controles nodig. Daar moet deze regering voor zorgen. Maar er is ook nood aan een structurele oplossing. 

  “Zolang schijnzelfstandigheid mogelijk blijft zullen multinationals hun verantwoordelijkheid ontlopen. Vooruit kiest voor een eerlijke markt, sociale bescherming en cadeaus zonder kinderarbeid”, besluit Anja. 

 • Karin: “Alleen zo gaan we uit deze crisis komen”

  Afgelopen maandag zaten we aan bijna 25.000 coronabesmettingen. Die cijfers hebben een grote impact op ons allemaal. De druk op de ziekenhuizen neemt opnieuw toe, mensen worden voorzichtiger en stellen zich de vraag: “Hoe moet het nu verder?”

  Voor federaal parlementslid Karin Jiroflée is het duidelijk: “Zonder de vaccins was het probleem nu veel groter geweest. Als iedereen zich had laten vaccineren, hadden we een derde van de ziekenhuisopnames kunnen voorkomen. Ondertussen sterven iedere dag steeds meer mensen aan corona.”

  Fraude

  Sommige mensen zien helaas nog altijd de ernst van de situatie niet in en zijn met hele andere zaken bezig. Via sociale media en zelfs bij een arts kan je een valse QR-codes krijgen. Op de kap van de gezondheid verdienen zij schaamteloos geld en ondermijnen zij alle veiligheidsmaatregelen. “Onacceptabel”, stelt Karin. 

   LEES OOK  Vooruit eist een veel forsere aanpak van seksueel en gendergerelateerd geweld >

  “Vele mensen houden zich aan de maatregelen. Zij geven een deel van hun vrijheid op terwijl zij zich hebben laten vaccineren. Ondertussen wordt onze verdedigingslinie bestaande uit het vaccin, mondmaskers en het Covid Safe Ticket ondermijnd.”

  Karin roept op om deze fraude hard aan te pakken. “Er zijn in dit parlement partijen die mensen oproepen om de regels niet na te leven als ze hen niet uitkomen. Er is zelfs een parlementariër die met een kartonnen bord oproept om alle wetten te negeren.

  Als iedereen zich had laten vaccineren, hadden we een derde van de ziekenhuisopnames kunnen voorkomen

  Vooruit kiest voor een correcte naleving van de regels. Hoe moeilijk dat ook is. Wij kiezen voor veiligheid. Want alleen zo gaan we uit deze crisis komen.”

   

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.