Nieuws

Kris Verduyckt: “Stop met politieke spelletjes. Pak de klimaatcrisis nu aan”

Team Vooruit

Thursday 28

October 2021 09:48

Kris Verduyckt over de positie van België tijdens de klimaattop in Glasgow. Lees meer ▼

→ Anja Vanrobaeys neemt het op voor iedereen die werkt, ook zij die in de plaformeconomie werken. Lees meer▼

 • Kris: "Het klimaatoverleg onder de verschillende beleidsniveaus in België gaat langzamer dan het vallen van de bladeren”

  De realiteit heeft ons keihard met de neus op de feiten gedrukt. We kunnen niet langer spreken over klimaatverandering, maar wel over klimaatcrisis. 

   LEES OOK  Meryame: "Alleen samen kunnen we de klimaatcrisis aanpakken" >

  In juni was er het vonnis in de Klimaatzaak. Het VN-klimaatpanel presenteerde een alarmerend, verpletterend rapport. En na jarenlange droge zomers raakten mensen hun huizen kwijt door het extreme noodweer. Dringend tijd om in te grijpen, zou je denken? 

  Kris Verduyckt: “Iedereen erkent de ernst van het klimaatprobleem. Toch gaat het klimaatoverleg onder de verschillende beleidsniveaus in België langzamer dan het vallen van de bladeren.”

  (Lees verder onder de Facebookpost.)

  Stop de politieke spelletjes

  De energietransitie wordt een politiek spel. De Vlaamse regering verhindert een kabel voor windmolens op zee. Windmolens die de federale overheid besliste.

  Ons klimaatbeleid moet sociale ongelijkheid aanpakken

  Kris: “De Vlaamse regering verspilt kostbare tijd. Die eindeloze onzekerheid en vertraging heeft ook directe gevolgen voor de burgers. 

  Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zorgt voor torenhoge rekeningen. Ons klimaatbeleid moet ook die sociale ongelijkheid aanpakken. Dat kan, kijk maar naar Scandinavië.”

  Door het gekibbel wordt België internationaal ook niet meer serieus genomen. Er vallen wel beslissingen, maar België zit niet mee aan tafel. Voor Vooruit is het duidelijk: deze manier van werken maakt ons kwetsbaar. Leg de bevoegdheden waar ze horen. 

  Klimaattop in Glasgow

  Dit weekend neemt België deel aan de klimaattop in Glasgow. Kris: “Ook ik neem zaterdag de trein richting Glasgow om echte maatregelen te bepleiten. De straten van Glasgow staan momenteel onder water door hevige regenbuien en overstromingen. Het lijkt haast symbolisch.

  Elke regering in ons land moet zijn verantwoordelijkheid nemen

  Stop de politieke spelletjes. We hebben écht geen tijd meer te verliezen. Elke regering in ons land moet zijn verantwoordelijkheid nemen.

 • Anja: Iedereen heeft recht op een eerlijk loon en een sterke sociale bescherming. Ook binnen de platformeconomie” 

  De job van Deliveroo- fietskoeriers is best aangenaam. Je bent buiten, in beweging en ontmoet mensen. "Helaas schieten de arbeidsvoorwaarden ernstig te kort omdat ze beschouwd worden als ‘zelfstandigen’. Val je van je fiets? Dat is dan je eigen probleem. Bezorg je geen bestellingen? Dan krijg je niet betaald", zegt Anja. 

   LEES OOK  Hannes Anaf: "Er is gespeeld met de gezondheid van de mensen. Niet meer of niet minder." >

  Eerlijk loon en sterke sociale bescherming voor iedereen

  Vandaag start in Brussel de Arbeidsrechtszaak van 30 fietskoeriers tegen Deliveroo. Een strijd die al te lang duurt. De rechter zal beslissen of de fietskoeriers zelfstandig zijn zoals Deliveroo beweert of werknemers zijn zoals de fietskoeriers vragen. 

  Met mijn wetsvoorstel worden platformwerkers behandeld als elke andere werkende Belg

  Ik wacht de uitspraak van de rechter niet af. Met mijn wetsvoorstel zullen platformwerkers behandeld worden als elke andere werkende Belg. Dat is maar eerlijk ook”, besluit Anja. 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.