Nieuws

Anja zorgt voor meer zekerheid voor mensen met dag- en interimcontracten

Team Vooruit

Wednesday 17

November 2021 10:01

Bij veel bedrijven zijn dagcontracten de regel geworden. “Die contracten zijn eigenlijk bedoeld om uitzonderlijke drukte op te vangen. Maar tegenwoordig zijn ze voor werkgevers vooral een makkelijke manier om mensen tewerk te stellen, zonder veel plichten”, zegt Anja Vanrobaeys. Ze legt voorstellen op tafel om het misbruik ervan te stoppen. 

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een onverwachte werkpiek, hebben bedrijven voor een korte periodes werkkrachten nodig. “Daarom is het systeem van de dagcontracten ingevoerd”, zegt Anja. 

“Daar is niks mis mee zolang bedrijven het systeem niet misbruiken. Nog altijd zijn er 5 miljoen dagcontracten per jaar. Dagcontracten zijn nu bij veel bedrijven de regel in plaats van de uitzondering. Dat is écht niet de bedoeling.” 

 LAAT VAN JE HOREN  Stem op jouw uitdaging vóór 20 november >

Misbruik van dagcontracten

Meer dan 10.000 arbeiders moeten het elke dag opnieuw stellen met dagcontracten. Zij bouwen geen zekerheid op en weten niet voor hoelang ze een job hebben. Velen rekenen op die volgende dag. Maar die komt niet altijd.

Anja: "Ik vind dat onrechtvaardig. Werkgevers die op die manier misbruik maken van de contracten moeten beboet worden. Werknemers moeten ook hun deel krijgen. Ze moeten ook vooruit kunnen.”

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Voorstellen voor meer duurzame en leefbare jobs

Om het misbruik bij dagcontracten te stoppen stelt Anja een aantal maatregelen voor. Bedrijven die dagcontracten misbruiken mogen een boete verwachten. 

Anja: “Concreet gaat het om een forfait van 250 euro vermenigvuldigd met het aantal uitzendkrachten met opeenvolgende contracten. 

Bedrijven bij wie we 5 procent of meer opeenvolgende dagcontracten ten opzichte van het totaal aantal werknemers vaststellen, mogen zo’n boete verwachten. Zo wordt het gebruik door werkgevers ervan afgestraft en zorgen we voor meer inkomenszekerheid voor de betrokken werknemers.”

Daarnaast stelt Anja ook voor om werknemers die 2 maanden verspreid over een periode van 3 maanden met een dagcontract werken automatisch een vast contract te geven. 

“En tot slot zouden werknemers met tijdelijke arbeidsovereenkomsten ook recht op geboorteverlof moeten krijgen. Zo zorgen we voor duurzame en leefbare jobs en kunnen ook mensen met dag- en interimcontracten vooruit”, besluit Anja

 
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.