Nieuws

De Vlaamse regering moet nu eindelijk de gezondheid van haar burgers beschermen

Ronny Wolfcarius

Wednesday 20

April 2022 19:19

→ Een maand na de heropstart liggen de werken aan de Oosterweelverbinding weer stil. Een deel van de grond is vervuild met giftige PFOS-stoffen. Hannes Anaf: “De Vlaamse regering moet met Lantis tot een oplossing komen die juridisch sluitend is. En vooral een oplossing die ervoor zorgt dat de gronden gesaneerd worden en de gezondheid van de mensen beschermt. De Oosterweelwerken zijn in de eerste plaats een verhaal van leefbaarheid, niet van vervuiling.” Lees meer ▼

→ 4 maanden geleden vielen verschillende sociale inspecties binnen bij pakjesbedrijven. Een onderzoek van HLN toont aan dat de illegale tewerkstelling en de kinderarbeid nog steeds doorgaan. De federale regering wil een taskforce oprichten om het probleem aan te pakken. “Welke stappen zet de Vlaamse regering?”, vraagt Caroline Gennez zich af. Lees meer ▼

 • De Vlaamse regering leert niet uit haar fouten

  “Uit fouten moet je leren. Dat is wat ik verwacht van de Vlaamse regering”, begint Vlaams parlementslid Hannes Anaf. “Enkele weken geleden maakte het eindrapport duidelijk welke schadelijke gevolgen PFOS heeft voor onze gezondheid. Ik verwachtte dat de Vlaamse regering en Lantis nu wél op de juiste manier zouden handelen in het belang van de gezondheid van de mensen. En dat ze na een eerdere schorsing door de Raad van State alles uit de kast zouden halen om een juridisch sluitende oplossing te vinden.

  Uit fouten moet je leren. Na het PFOS- eindrapport verwachtte ik dat de Vlaamse regering nu wél op de juiste manier zou handelen in het belang van de gezondheid van de mensen.

  Voor Vooruit is het duidelijk: Oosterweel is een project dat zowel Zwijndrecht, Linkeroever als Antwerpen enorm kan helpen. Dit project is goed voor heel Vlaanderen en na een jarenlange strijd van de burgers en burgerbewegingen werd eindelijk een overeenkomst gevonden: met een tunnel, met leefbaarheidsprojecten en met een ambitieuze modal shift. Dat project mag niet verloren gaan, maar het is belangrijk om de milieuregels te respecteren. 

  De Raad van State floot de Vlaamse regering toch opnieuw terug. Een maand na de heropstart van de werken aan de Oosterweelverbinding leggen ze de werken opnieuw stil. Omdat ze niet kunnen garanderen dat de grond verder niet wordt vervuild met de giftige PFOS-stoffen. “Gelukkig leven we in een rechtsstaat die de Vlaamse regering terugroept als ze haar eigen regels niet naleeft. Blijkbaar slaagt de Vlaamse regering er niet in de burgers in de omgeving te beschermen. Burgers en milieuorganisaties moeten zelf naar de rechtbank om hun gezondheid te beschermen”, vervolgt Hannes.

  LEES OOK Hannes: “Dit is een sterk akkoord dat het Vlaams milieubeleid vooruit helpt én onze burgers beschermt” > 

  De Vlaamse regering legt opnieuw de schuld bij een ander

  Hannes: “De reactie van de Vlaamse regering? Het is opnieuw de schuld van een ander: van de Raad van State, van de mensen die in beroep gingen en van iedereen die onze gezondheid wél op de eerste plaats zet." 

  De reactie van de Vlaamse regering? Het is opnieuw de schuld van een ander. Ik vind dit echt pijnlijk om te zien. 

  "Ik vind dit echt pijnlijk om te zien”, gaat Hannes verder. “Nog geen maand geleden lichtte de PFOS-onderzoekscommissie haar eindconclusie toe in het Vlaams Parlement. Die conclusie was duidelijk: de Vlaamse regering is gefaald in haar kernopdracht om de mensen te beschermen. We zijn nog maar een paar weken verder en hier staan we weer. De Vlaamse regering gaat opnieuw in de fout.”

  Get your shit together

  Volgens de Raad van State kan Lantis, het bedrijf dat Oosterweel bouwt, niet garanderen dat er geen bijkomende milieuschade zal zijn. Hannes: “De Vlaamse regering moet in eigen boezem kijken. Het klopt niet dat ‘de Oosterweelwerken de vervuiling gaan oplossen’. Daar moet iets aan gedaan worden.”

  De Vlaamse regering moet in eigen boezem kijken. Want het klopt niet dat ‘de Oosterweelwerken de vervuiling gaan oplossen’. 

  “We doen een duidelijke oproep aan de Vlaamse regering: Get your shit together and get your priorities straight. Zorg nu eindelijk voor een oplossing die de gezondheid van iedereen in de omgeving van Zwijndrecht beschermt. In plaats van aanmodderen, het erger maken en daarna klagen dat er geen projecten meer gerealiseerd kunnen worden in Vlaanderen. Wij hopen dat er snel een oplossing komt, dat de kost bij de vervuiler wordt gelegd en dat de werken hervat kunnen worden”, besluit Hannes.

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

 • Kinderarbeid en plassen in een plastic fles: de Vlaamse e-commerce in 2022

  “Kinderen die eigenlijk op school moeten zitten, zijn aan de slag bij PostNL. Jongeren die pakjes leveren voor 5 euro per uur. Werknemers die moeten plassen in een plastic fles. Ver van ons bed? Helaas, dit is de Vlaamse e-commerce in 2022”, begint Vlaams parlementslid Caroline Gennez. “En tegelijk stijgt het marktaandeel van PostNL deze week met 5%. Dat is de bittere realiteit. 

  De slachtoffers van deze wanpraktijken? Minderjarigen die moeten liegen over hun leeftijd en lokale handelaars om de hoek die elke dag keihard hun best doen. ‘There’s something rotten in our state of e-commerce.’ Dit is onmenselijk, onrealistisch en onaanvaardbaar.”

  ‘There’s something rotten in our state of e-commerce.’ Dit is onmenselijk, onrealistisch en onaanvaardbaar. 

  De kranten brachten gelukkig de misdrijven onder de aandacht, waardoor de inspectie in actie schoot. PostNL daarentegen blijft de feiten ontkennen: Zij ‘stellen het misbruik zelf nooit vast tijdens controles’, ‘werken volgens de regels’ en ‘promoten goede werkomstandigheden’. 

  Caroline: “6 maanden geleden discussieerden we hier al een eerste keer over. Bij ons in Vlaanderen zijn 4 pakjesbedrijven actief. Roep die bedrijven samen, ban cowboys die een loopje nemen met arbeidsrechten van onze markt en zorg voor een gelijk en eerlijk speelveld. Onze inspecties moeten echt proactief controleren. De federale regering wil een taskforce oprichten om het probleem aan te pakken. Welke stappen zet de Vlaamse regering? Wacht niet en handel nu.”


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant