Nieuws

De Vlaamse regering moet investeren in de kinderopvang in plaats van het ouderschapsverlof te beperken

Ronny Wolfcarius

Wednesday 30

March 2022 20:41

→ Op vrijdag 1 april komt de kinderopvang op straat. Voor betere werkomstandigheden, betere lonen en meer erkenning. Hannelore Goeman: “Er is écht een probleem in onze kinderopvang. De kinderverzorgers eisen oplossingen.” Lees meer ▼

→ Eerder deze week stelde Hannes Anaf, voorzitter van de PFOS-onderzoekscommissie, het eindrapport voor. Een rapport dat voor een omslag in het Vlaams milieubeleid zorgt en de gezondheid van burgers terug op de eerste plaats zet. Lees meer ▼

→ Steeds meer ouders sturen hun kinderen naar de privé bijles om de leerachterstand te in te halen. Hannelore reageert bezorgd: “Slaagkansen in onze scholen mogen niet afhangen van de portemonnee van de ouders. De Vlaamse regering moet de leerachterstand op school aanpakken.” Lees meer ▼

  • Hannelore: “Investeer in onze kinderopvang zodat verzorgers kunnen doen waar ze goed in zijn: zorgen voor onze kinderen”

    Het is nog altijd ongelooflijk moeilijk om voor je kind een plaats te vinden in de kinderopvang. Het is duur, er is een gigantisch personeelstekort en door de recente gebeurtenissen in de kinderopvang moeten ouders overtuigd worden dat de crèche wél veilig is. 

    “Kinderbegeleiders hebben op dit moment niet de tijd om onze kinderen de beste zorg te geven. Dat is hartverscheurend”, zegt onze fractieleidster Hannelore Goeman.

    “De sector vraagt om een 'Marshallplan', maar daar geeft minister Beke geen gehoor aan. Integendeel. Hij lanceert ‘een ideetje’: wat als we het ouderschapsverlof beperken tot de eerste 3 jaar? Daarmee zegt de minister eigenlijk: los het zelf op, beste ouders."

    Minister Beke lanceert ‘een ideetje’: wat als we het ouderschapsverlof beperken tot de eerste 3 jaar? Daarmee zegt hij eigenlijk: los het zelf op, beste ouders.

    “Wat moeten ouders doen in de zomervakantie als er geen ouderschapsverlof is? Wat als je kind van 10 jaar zich plots slecht in zijn vel voelt? Moet mama halftijds gaan werken als er geen ouderschapsverlof is?” vervolgt Hannelore. “Vrouwen aan de haard, is dat waar de Vlaamse regering voor staat? Want dat is wat zal gebeuren als jullie het ouderschapsverlof beperken tot 3 jaar.” 

    LEES OOK Hannelore: “Het aanpakken van taalachterstand in het onderwijs begint bij betaalbare kinderopvang” >

    Er moet meer gebeuren zodat ouders en alleenstaanden hun gezin en werk kunnen combineren.

    Hannelore: “Het is is simpel: investeer in onze kinderopvang. Zorg voor betere lonen en een lagere kindratio voor de begeleiders, zodat meer mensen in de sector willen werken. Zo kunnen ouders met een gerust hart gaan werken én kunnen onze kinderen zich verder ontwikkelen. Onderzoek toont aan dat de crèche zo belangrijk is voor de ontwikkeling van onze kinderen: voor hun talenkennis, hun cognitieve en hun motorische ontwikkeling.”

    Investeer in onze kinderopvang zodat de verzorgers kunnen doen waar ze goed in zijn: zorgen voor onze kinderen.

    De oproep van Vooruit is duidelijk. De sector staat in brand. Ouders vinden geen plaats in de kinderopvang, het is te duur en er is te weinig personeel.

    “Stop met ideetjes te lanceren waarbij de verantwoordelijkheid op de ouders hun schouders valt. Investeer in onze kinderopvang zodat de verzorgers kunnen doen waar ze goed in zijn: zorgen voor onze kinderen”, besluit Hannelore.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Hannes: “Wat ik wil onthouden van deze onderzoekscommissie? Dat we met een sterk akkoord het Vlaams milieubeleid vooruit helpen én onze burgers beschermen”

    Eerder deze week stelde Hannes Anaf, Vlaams parlementslid voor Vooruit en voorzitter van de PFOS- onderzoekscommissie, het eindrapport voor. Een rapport dat voor een omslag in het Vlaams milieubeleid zorgt en de gezondheid van burgers terug op de eerste plaats zet. 

    Hannes: “Door jaren te besparen, heeft de Vlaamse regering gefaald in haar kerntaak: de gezondheid van haar burgers beschermen tegen de grote multinational 3M. Een multinational die geen enkele scrupule toonde.” Dat werd ook duidelijk tijdens de hoorzittingen van de PFOS- onderzoekscommissie. 

    Ik kreeg heel wat reacties van mensen die het milieubeleid in Vlaanderen goed kennen. Zij waren echt verrast door onze sterke aanbevelingen.

    “Hoe zorgen we ervoor dat de gezondheid van mensen in de toekomst wél op de eerste plaats komt? Dat was de essentie van de onderzoekscommissie", gaat Hannes verder. "We zijn daarin geslaagd door sterke aanbevelingen in het eindrapport te doen. Aanbevelingen die het Vlaams milieubeleid de komende jaren écht vooruit helpen en die onze burgers beschermen."

    Hannes kreeg ook heel wat reacties van mensen die het milieubeleid in Vlaanderen goed kennen. Hannes: “Zij waren echt verrast door onze aanbevelingen en vonden die heel sterk.

    We volgen bijvoorbeeld het ziektebeeld van mensen met verhoogde PFAS-waarden goed op. Zo hebben we meer vat op de gevolgen voor de gezondheid van mensen. We stellen ook een fonds voor die slachtoffers sneller tegemoet komt bij medische kosten, zodat ze niet moeten wachten op ellenlange gerechtelijke procedureslagen. We draaien ook de bewijslast om voor vergunningen in de chemische sector. Eerst bewijzen dat jouw product onschadelijk is, daarna pas een vergunning.” 

    Dit is een sterk akkoord dat echt voor een omslag zorgt in het Vlaams milieubeleid en onze burgers in de toekomst wél beschermt.

    Hannes: “Vlaanderen moet zich assertiever opstellen. Daar zorgen we voor met deze sterke aanbevelingen. Dit is een sterk rapport dat echt voor een omslag zorgt in het Vlaams milieubeleid en onze burgers in de toekomst wél beschermt. Dat ga ik onthouden van deze onderzoekscommissie. Daar ben ik trots op.”

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Hannelore: “Onderwijs is geen privilege. Elk kind heeft recht op kwaliteitsvol onderwijs”

    Bijleskantoren krijgen tot 81% meer aanvragen. En dat heeft een reden: ouders stellen vast dat hun kinderen, ook na corona, nog steeds uren in de studie zitten. Er zijn te weinig leerkrachten om de leerachterstand aan te pakken. Iedereen stelt dat vast.

    De slaagkansen van kinderen mogen niet afhangen van de portemonnee van hun ouders. Elk kind heeft recht op kwaliteitsvol onderwijs.

    Hannelore: “Elke ouder wil het beste voor zijn kind. De realiteit is wel dat kinderen, van ouders die dat niet kunnen of willen betalen, uit de boot vallen. Zij moeten opnieuw hun plan trekken.” 

    De Vlaamse regering moet de leerachterstand op school aanpakken. “Onderwijs is geen privilege”, gaat Hannelore verder. “De slaagkansen van kinderen mogen niet afhangen van de portemonnee van hun ouders. Elk kind heeft recht op kwaliteitsvol onderwijs. De Vlaamse regering belooft veel, maar we zien geen resultaten. Kinderen zitten nog altijd uren in de studie. Zo werken we de leerachterstand niet weg.” 

    Als de Vlaamse regering echt iets wil doen aan de leerachterstand, zodat bijlessen overbodig zijn, moeten ze het lerarentekort aanpakken.

    Vooruit heeft een duidelijk antwoord: als de Vlaamse regering echt iets wil doen aan de leerachterstand, zodat bijlessen overbodig zijn, moeten ze het lerarentekort aanpakken. Goed onderwijs begint in de klas, met een sterke leerkracht vooraan. Die leerkrachten zijn er vandaag te weinig.

    “Breid de anciënniteit van leerkrachten uit zodat we onmiddellijk meer mensen overtuigen om de overstap naar het onderwijs te maken”, suggereert Hannelore. “En focus op ‘one-on-one tutoring’, zoals alle experten zeggen."

    "Minister Beke lanceerde het project ‘Leerbuddy Vlaanderen’. Daar hoor ik weinig over. Zo’n projecten moeten verder verkend worden. Gepensioneerde leerkrachten en leerkrachten in opleiding kunnen via buddywerking leerlingen intensief begeleiden. Een stad als Leuven bewijst dat dat werkt. Daar moeten de Vlaamse regering verder mee aan de slag gaan”, besluit Hannelore.




Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.