Nieuws

Caroline Gennez: "Help de eventsector, de horeca en het nachtleven in deze moeilijke periode"

Ronny Wolfcarius

Wednesday 24

November 2021 19:55

→ De besmettingscijfers blijven stijgen in ons land. Dan zijn extra maatregelen nodig. Maar dat is wel opnieuw een harde klap voor de horeca, evenementensector en cultuursector. Caroline Gennez roept de Vlaamse regering op om deze sectoren opnieuw te steunen. Lees meer ▼

Caroline komt ook op voor goede arbeidsomstandigheden bij de pakjesdiensten in het Vlaams parlement. Lees meer▼

 • Caroline: “Het water staat te veel sectoren aan de lippen. Het is aan de Vlaamse regering om nù te ondersteunen”

  De vierde coronagolf hakt er stevig in. Dagelijks zijn er meer dan 15.000 besmettingen. En er liggen ondertussen al meer dan 600 mensen op de afdeling intensieve zorg. 

  Vlaams parlementslid Caroline Gennez: “In dit scenario zijn maatregelen logisch en nodig, maar die maatregelen maken ook slachtoffers. In de horeca, de evenementensector en de cultuursector.”

   LEES OOK  Conner Rousseau: "Zo beschermen we kinderen in onveilige thuissituaties" >

  Lege cafés en afgelaste evenementen

  De horeca, de evenementensector en de cultuursector trokken al aan de alarmbel. In Leuven stelt de horeca vast dat klanten wegblijven. De evenementensector ziet al 40% van de geplande evenementen tot het einde van het jaar afgelast worden en door het telewerk zien restaurants en cateraars hun inkomsten uit lunchen dalen.

  Caroline: “Dit zijn schrijnende cijfers en toestanden. Het water staat al deze sectoren aan de lippen. Wat gaat de Vlaamse regering doen om hen overeind te houden en te steunen? Vorige week kregen we al te horen dat er een oplossing zou voorzien worden.”

  (Lees verder onder de Facebookpost.)

  Vooruit strijdt voor steunmaatregelen

  Vooruit pleit voor gerichte steunmaatregelen. Een noodfonds voor cultuur en een nieuwe bankendeal zijn aan de orde. 

  Ik wil al deze sectoren aanmoedigen. Verlies de moed niet

  Er komt nu geen geld in het laatje om leningen af te lossen. Voor de horeca is een betere handelshuurlening dan ook enorm van belang. De overheid kan met de banken onderhandelen om hier een oplossing voor te vinden. Het hielp in het verleden, nu kan dat opnieuw.

  Caroline: “Ik wil al deze sectoren aanmoedigen. Verlies de moed niet. Jullie creëren jobs. Aan ons om die jobs nu te garanderen en gerichte steunmechanismen te voorzien.” 

 • Caroline: “De misbruiken in de e-commerce liggen nu op straat. Dit is een wake-up call voor de Vlaamse regering”

  Begin deze week deed de Sociale Inspectie een inval bij postbedrijf PostNL in Mechelen, Wommelgem en Ardooie. Daarbij werden tientallen inbreuken vastgesteld. Onder andere inbreuken rond deeltijdse arbeid maar ook schijnzelfstandigheid, illegale tewerkstelling, zwartwerk. 

  Hoe zorgt de Vlaamse regering voor deftige controles?

  “Sinds de coronacrisis ‘boomt’ de e-commerce in België. De pakjesdiensten zijn zot aan het draaien. Met alle gevolgen van dien: kinderarbeid, verbod op plaspauzes en koeriers die door het verkeer draven om hun pakjes op tijd geleverd te krijgen", zegt Caroline. 

  Het zijn schrijnende situaties. Toch is PostNL niet de enige schuldige. 

  Caroline: “Hoe zorgt de Vlaamse regering voor deftige controles van alle pakjesdiensten? Welke sancties zullen er volgen? De laatste jaren werd de Sociale Inspectie afgebouwd. Dit is een wake-up call.”

   LEES OOK  Melissa Depraetere: "Daarom moeten we seksueel en intrafamiliaal geweld veel zwaarder en sneller straffen" 

   

   

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.