U krijgt inspraak in de bestemming van onze schaarse ruimte
Team Vooruit
Thursday 05
September 2024 12:02
Tijdens onze huisbezoeken in mei met onze nationale voorzitter Melissa Depraetere hoorden wij u zeggen : “Wevelgem is volgebouwd, het autoverkeer slibt toe, we kennen elkaar niet meer.”
Vooruit Wevelgem pleit al een tijdje voor een publiek debat omtrent ruimtelijke ordening. Het is ongeveer 25 jaar geleden dat inwoners van Moorsele, Gullegem en Wevelgem samen zaten om daarover hun zeg te doen.
De meerderheid hoort onze oproep, maar schuift een effectief debat steeds opnieuw voor zich uit. Intussen wordt er verder gebouwd op stilaan schaarse ruimte en wordt de druk op ons verkeer steeds groter.
De invulling/bestemming van onze ruimte is voor ons een speerpunt naar aanleiding van deze verkiezingen.
In die mate een belangrijk punt voor de toekomst dat wij het graag van jullie horen, van iedereen horen. Dit mag niet in de besloten kringen van een schepencollege bepaald worden.
Wij vragen meer dan ooit naar een duidelijke en gedragen visie voor de toekomst ! De visie van Vooruit is alvast dat bestaande open ruimte zo veel als mogelijk behouden moet blijven. Bouwen zien wij als renovatie van leegstaande sites/gebouwen.
Open ruimte mag verder als recreatie/natuurgebied worden geëxploiteerd. Vanuit de Provincie volgen wij ook de uitbreiding op van het bestaande Bergelen. Als onze gemeente
een uitbreiding hiervan kan ondersteunen, dan springen we op die kar (cf. onze input omtrent
Klein Bergelen).
Dit alles is voor een stuk en zoals gewoonlijk erg voorzichtig een gedragen visie van het huidige bestuur, maar dan met de nuance dat onze centra best verdichten. Wat onze centra betreft vinden wij dat er ook daar gekozen mag worden voor kleinere, open ruimtes, soort van rust/stilte sites, maar ook ontmoetingsplekjes.
Wij verwijzen op dat vlak graag naar de input van Vooruit omtrent de Sint Janssite te Moorsele waar het bestuur onze visie volgde, namelijk de keuze voor een aangenaam, verfrissend plekje in plaats van verkoop aan een bouwpromotor.
Hoe dan ook, wij willen dat de druk op het autoverkeer in onze gemeente vermindert, dat er een vorm van leefbaarheid blijft in onze centra, dat er plekken zijn waar het aangenaam vertoeven is. En dan moeten we het debat over de bestemming van onze schaarse ruimte durven aangaan.
Als voorbeeld verwijzen wij naar de site Kleine Molen waar tot op vandaag een project in de schuif ligt om 500 woningen te bouwen, mits ontsluiting van het gebied. Er is ook het feit dat de Vlaamse Overheid dit gebied uitpikte jaren geleden om als woongebied te ontwikkelen. De gemeente verwierf intussen tal van gronden. Maar op vlak van mobiliteit is er tot op vandaag geen oplossing. De druk op aan en afrit R8 wordt alleen maar groter.
Wij stellen ons de vraag, is er echt in die mate een woonnood om nog maar eens 500 woningen bij te bouwen ? Moet de gemeente een dure tunnel onder de spoorweg leggen om dit project finaal te realiseren ?
Dit project, met de beoogde 500 woningen, druist naar onze mening volledig in tegen de wens om de verkeersdrukte op zijn minst te stabiliseren.
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
U krijgt inspraak in de bestemming van onze schaarse ruimte
Team Vooruit5.09.2024
-
Een fietsvriendelijke gemeente
Team Vooruit5.09.2024
-
Versterken verenigingsleven voor jong en oud
Team Vooruit5.09.2024