Nieuws

LOKAAL: TIENEN: Veel meer middelen en acties nodig voor een propere stad

Team Vooruit

Thursday 30

September 2021 15:15

Netheid van onze stad is terecht één van de topprioriteiten voor de Tienenaar. Dat bleek nog maar eens uit de resultaten van de burgerenquete in 2019 en de recente stadsmonitor.

Onze Vooruit-fractie kaartte op de gemeenteraad van 30 september nogmaals aan dat er voor een “Proper Tienen” veel meer nodig is dan een sensibiliseringscampagne en een (beperkte) handhaving tegen zwerfvuil.

Hoe goed de reinigings- en onderhoudsploegen ook hun best doen, men krijgt de problematiek niet onder controle. Er zijn wat ons betreft veel meer middelen, veel meer acties, en veel meer werkkrachten nodig om dit structureel aan te pakken.

“Een realiteit waar veel mensen ons telkens weer op aanspreken. Als je vandaag door onze stad of door de deelgemeenten gaat of rijdt, dan ligt die er helaas vaak vuil bij. Er is enerzijds de problematiek van zwerfvuil, maar anderzijds ook van groenonderhoud en onkruidbestrijding”, aldus fractieleidster Nele Daenen.

Zonder te negatief te willen zijn, maar het is helaas een dagelijkse vaststelling dat er sinds jaren niet echt vooruitgang wordt gemaakt in de aanpak van de netheid van onze stad. Men kan dit proberen te verklaren door het feit dat men geen pesticiden meer mag gebruiken, dat men een andere manier heeft van groenonderhoud met meer biodiversiteit, of dat het toch een uitzonderlijk natte zomer is geweest, maar dat is toch heel kort door de bocht. De mensen nemen daar geen genoegen mee. De mensen verwachten oplossingen en niet telkens opnieuw uitvluchten.

Naar aanleiding van de resultaten van de burgerenquete in 2019 gaf de meerderheid aan dat er inderdaad een stevige bijsturing nodig was voor een “Proper Tienen”. We zijn ondertussen meer dan 2 jaar verder en van een stevige bijsturing kan er onmogelijk sprake zijn als we naar de huidige situatie kijken. 

“In andere steden heeft men wel direct ingegrepen tijdens de zomermaanden door tijdelijk extra mankrachten in te zetten. Waarom kan dat niet in Tienen? Waarom lopen we altijd achter de feiten aan en kijken we ernaar zonder er iets aan te doen”, vervolgt Nele Daenen.

Het is gewoon een feit dat er vandaag voor deze gekende problematiek veel te weinig structurele oplossingen worden voorzien. 

Men krijgt dit niet onder controle, er is geen enkele beterschap zichtbaar, integendeel. 

De reinigings- en onderhoudsploegen doen alles wat binnen hun mogelijkheden ligt, maar zij moeten helaas roeien met de riemen die ze hebben.

Men moet gaan inzien dat dit te maken heeft met beleidskeuzes.

Met noodzakelijke beleidskeuzes waar de Tienenaar om vraagt.

Onze fractie deed om die reden in de gemeenteraad opnieuw een oproep om hiervoor veel meer middelen, werkkrachten en acties te voorzien om zo een proper Tienen te kunnen maken.

Als stad hierbij wijken en buurten ondersteunen en hen zo mee verantwoordelijk maken voor hun eigen straat of buurt.

Alleen op die manier kunnen we komen tot een “Fier Tienen”.

 

Nele DAENEN - 

Fractieleider Vooruit

+32 472 69 65 54


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant