Nieuws

Minister Peeters, zorg voor goed geventileerde bussen!

Vooruit Brugge

Monday 10

January 2022 15:35

We zitten bij de start van de ondertussen vijfde coronagolf en uit de laatste berichtgeving blijkt dat het aantal besmettingen exponentieel stijgt. De kerstvakantie is nu achter de rug en alle leerlingen gaan terug naar school. Net zoals in de scholen is een continue, goede ventilatie op de bussen, gezien de huidige omstandigheden, des te belangrijker. Maar dat blijkt helaas niet overal het geval. 

Probleem automatische koppeling bussen van De Lijn

In het Vlaams parlement zei de minister het volgende m.b.t. het ventilatieprobleem op bussen van De Lijn:

“Ventilatie is en blijft uiteraard ook heel belangrijk op onze bussen. Bij de bussen met een leeftijd van 6 tot 10 jaar was de software inderdaad initieel van dien aard dat er automatisch een koppeling was tussen de klimaatregeling en het al dan niet open- of dichtgaan van de luiken. Die software is op al die bussen aangepast. Die koppeling is er niet meer. Dat is nu dus in orde. De heel oude bussen en de nieuwe bussen hebben manueel bedienbare klapvensters. Het is daar vooral zaak dat de reiziger die zelf niet begint te sluiten, want het is natuurlijk de bedoeling dat we verluchting hebben op onze bussen.”
Minister Lydia Peeters in de commissievergadering van 9 december 2021

Uit informatie die we verkregen vanuit het werkveld blijkt echter dat er nog altijd heel wat bussen rondrijden met deze automatische koppeling. Minister Peeters nam dus een loopje met de waarheid in de commissievergadering. Als het regent werkt de ventilatie dus niet (want dan liggen de ruitenwissers aan en dat kan blijkbaar niet tegelijk). Een aantal buschauffeurs lieten ons weten dat de types waarmee zij rondrijden nog steeds niet zijn aangepast en de automatische koppeling nog altijd werkzaam is, waardoor ze niet de ruitenwissers en de ventilatiekleppen tegelijk kunnen open zetten. 

Het betreft een 10 tal bussen die in Brugge rijden en een 40 tal die in de streek Brugge rijden. Het type bussen waarvan sprake zijn gelede bussen en worden ingezet op piekmomenten met schoolgaande jeugd. Zeer gevaarlijk en al zeker in tijden van de superbesmettelijke Omikron-variant. 

Parlementslid Annick Lambrecht: 

"De luchtkwaliteit op bussen (en trams) is niet goed. Op drukke trams en bussen wordt de toegelaten CO2-concentratie van 900 ppm ("parts per million", of het aantal deeltjes per miljoen) geregeld overschreden. Dat blijkt uit een steekproef van VRT NWS. Als er een besmette passagier in de buurt zit, is een hoog CO2-gehalte een signaal voor een hoge kans op overdracht van het virus. Des te belangrijker om te zorgen voor een continue, goede ventilatie.  Het is dan ook onbegrijpelijk dat dit probleem nog altijd niet is opgelost, ondanks de belofte van de minister op 9 december 2021. We zitten bij de start van de 5de golf, het aantal besmettingen stijgt exponentieel maar vandaag (maandag) moeten er opnieuw veel leerlingen met niet-geventileerde bussen zich verplaatsen naar naar school. Met de Vooruit-fractie zullen we de minister interpelleren en vragen om dit probleem onmiddellijk op te lossen."


Ga naar Vooruit Brugge
Over de Auteur

Vooruit Brugge

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant